בדרך אל החתולים

בדרך אל החתולים

של יהושע קנז היה יותר מכל דבר אחר ומעבר לכתיבה המצוינת של קנז, אחד הספרים המפחידים ביותר שאי פעם קראתי. הקריסה הטוטאלית של החיים, הייאוש המוחלט, הסבל, ההשפלה ואיבוד צלם האנוש הכרוכים בזיקנה (גם אם מתגלים פה ושם ניצוצות של תקווה לאהבה או לידידות) מומחשים ע"י קנז בצורה כל כך מציאותית, אולם לא בצורה של זוועה סנסציונית אלא ע"י תיאור רגיש ואנושי של תהליך ההדרדרות וההתפוררות של החיים והנשיות והנסיונות מעוררי הרחמים והחמלה של יולנדה, הדמות הראשית בספר, להיאבק בו. דווקא תיאור רגיש זה הופך את החוויה להרבה יותר אמיתית ומוחשית ולכן כל כך מפחידה. הדבר המפחיד באמת לדעתי הןא הוא שבניגוד לדמויות ספרותיות שבדרך כלל גורמות בעצמן לטרגדיות שלהן או לספרי אימה שלגביהם אנחנו מודעים לכך שהסיטואציות המתוארות בהן אינן "אמיתיות" הרי הזיקנה כפי שמתוארת ע"י קנז היא משהו שכולנו (בתקווה?) נגיע אליו וכל מה שקורה לדמויות בספר יכול באמת לקרות לכל אחד מאיתנו מבלי שתהיה לנו שליטה על כך.

Mנטה

New member
ספר נוראי

ממש סיוטים הספר הזה. יש תיאוריות שמדברות על בתי אבות כעל מוסדות שמקרבים את המוות מעצם לקיחת השליטה מהזקנים והעברתו לידי הרופאים/מטפלים/מנהלים וכו'. הספר הזה ממחיש את זה בצורה טובה. הספר הזה הוא כמו לראות חדשות, מסוג הריאליטי שממש עושה רע על הנשמה.

neta2

New member
מה? נוראי? איך אפשר ../images/Emo3.gif

אני כל-כך אהבתי את הספר הזה.

neta2

New member
שוב ברח לי באמצע..

אי אפשר להתעלם מכתיבתו של קנז. ספר לא קליל , הוא חזק והוא מרעיד כל נים והוא ככ עמוק ועשיר. אני ממש אהבתי.

Rivendell

New member
ספר מ-ע-ו-ל-ה

חזק, סוחף, אנושי. קנז במיטבו. מעט סופרים מצליחים לכתוב דמויות כ"כ שלמות, כולל השפה ("אני יעשה") ולעשות את זה טוב כמו קנז. בספר הזה לטעמי הוא מתעלה על עצמו. הוא מצליח לבלבל את הקורא יחד עם הדמויות, כך שגם הקורא,בסופו של דבר, כבר לא יודע מי כאן טוב ומי כאן רע. הוא ממש נותן טעימה חיה של מהי זקנה. מזעזע, אבל חזק וחשוב.

דוסטו

New member
מסכים עם ריוונדל.

מה את אומרת שיש לנו טעם שונה? אני רק חושב ש"התגנבות יחידים" טוב לפחות כמוהו, אם לא עולה עליו. רומן נהדר שמעורר מחשבה על צבא העם, וקיבוץ גלויות וכור ההיתוך. ואוי, M , אוי. הדחיה שלך מספרות מקור נשמעת כאילו היא צומחת מאיזה בעיה נפשית עמוקה עם השהות האתנית שלך.

Mנטה

New member
דוסטו טול קורה מבין עיניך

וכל השאר, לא אמרתי שקנז כתב גרוע או שהספר ברמה נמוכה, אמרתי שהספר נוראי, אני חושבת שכולכם צריכים להסכים אתי כי אתם אומרים אותו דבר במילים אחרות.

Rivendell

New member
דוסטו, גמני מסכימה איתך ../images/Emo3.gif

"התגנבות יחידים" לא נופל מהחתולים בכלום, ואולי להיפך. הם מאוד שונים אמנם, אבל לשניהם יש אותך איכויות כתיבה נהדרות שיש לקנז. אני זוכרת שהמונולוגים של הדמויות פשוט ריתקו אותי, כי קנז מאפשר שם הצצה מאוד אותנטית לישראל של שנות ה 50 על העדתיות שבה. בחתולים, עיקר המידע שהקורא מקבל מבוסס על התחושות, בהתגנבות יש יותר דיבורים תיאורטיים. אבל שניהם, ללא ספק, נפלאים.

לדעתי הדימיון בין שני הספרים

הוא שבשניהם קנז לוקח קבוצה של דמויות בערך באותו גיל, מכניס אותן לתוך מערכת סגורה ודי טראומטית, שמנותקת במידה כזו או אחרת מהעולם שסביבה (בהתגנבות יחידים זו טירונות ובדרך אל החתולים זה בית אבות), ואחרי שהוא מכניס את הדמויות, שלכל אחת מהן יש רקע ואופי שונים (בשני הספרים אגב עולות שאלות עדתיות) לתוך המערכת הזו הוא בוחן את הדינמיקה הפנימית שמתפתחת ביחסים ביניהן. האופי האנושי מאוד שבו קנז מתאר את הדמויות בשני הספרים, חוסר הבהירות מי הן הדמויות ה"טובות" ומיהן ה"רעות", הכאבים הקטנים והגדולים וההשפלות לצד רגעים קטנים של חסד פה ושם, שזוכות להם הדמויות הם שהופכים, לדעתי, את שני הספרים לכך כך טובים. עוד נקודה מעניינת למחשבה היא שבשני הספרים דמויות מרכזיות מנסות להתחזות למשהו שהן לא אך משקף אידיאל שלהן - בהתגנבות יחידים אלון הקיבוצניק שהגיע "בטעות" לטירונות של ג'ובניקים מסתובב בעיר עם מדים של צנחן כפי שהוא שואף להיות, ואילו בדרך אל החתולים יולנדה מנסה לשמר את שרידי נשיותה המתפוררת ע"י איפור מוגזם וגרוטסקי ודאגה אובססיבית למראה שערה. שני הספרים כתובים מצוין - בדרך אל החתולים זעזע אותי, והתגנבות יחידים יצר אצלי תחושות הזדהות עמוקות (אבל זו כנראה פונקציה של גיל...). מעניין שדווקא הספר הפחות טוב של קנז "מחזיר אהבות קודמות" עובד עכשיו לקולנוע.

Ayelet S

New member
../images/Emo51.gif דבריך מאוד מעניינים

וכמישהי שרכשה לא מזמן את הספר (בעקבות המלצותייך החמות, ריווי,
הם בהחלט עוררו בי רצון"לזרז" את תורו של הספר בתוך הערמה האימתנית.

למעלה