בדיקת D.N.A גנאולוגית

naf86

New member
DNA

לפני כשנה יצרו קשר עם אמא שלי. מסתבר שהיה חולה סרטן בגרמניה שהיה זקוק למח עצם, והאנשים היחידים שהיה להם התאמה היה אמא שלי ודודה שלי.
אז אמא שלי תרמה את המח עצם. אותו צעיר גרמני נמצא בקשר עם אמא שלי והביע רצון לבקר בארץ להודות לה על התרומה. אמא שלי לא ממש בטוחה שהיא רוצה את הביקור בגלל היחס השלילי שלה כלפי גרמניה.
אז אני טענתי, שאם מח העצם מתאים, יש סיכוי שהוא קרוב משפחה.
עכשיו, מדובר על צעיר גרמני, לא יהודי, שלא יודע על קשר שלו ליהדות או למשפחה שלנו. האם זה בהכרח שהוא קרוב משפחה בגלל ההתאמה במח עצם?

שרי סילבר

Active member
אין "בהכרח" במדעי-החיים במערכת תיאום-הרקמות יש אמנם קרבה בין קהילות יהודיות שונות, גם כאלו שמרוחקות גיאוגרפית זו מזו. עם זו, יש עדויות גם לכך, שיהודים שנטמעו בקהילות לא יהודיות, כעבור זמן רב רואים דמיון בסמנים מסוימים במערכת החיסונית גם לסביבתם הלא יהודית. ר"ל: הסיפור הוא מורכב, ולא יכול להיפתר באמצעות תשובות של "כן", "לא", "בהכרח". יתכן שניתן לערוך בדיקות גנטיות מקיפות יותר, שתנסינה לענות על השאלה. צריך לקחת בחשבון, שגם בבדיקות של תיאום-רקמות, שנעשות לשם הוכחת-אבהות, התשובה הוודאית היא "לא". כלומר, ניתן לשלול בוודאות. ביחס לתשובה החיובית, היא לא בוודאות, אלא תמיד נמסרת בנוסח של "יש סיכוי גבוה ש"... כיום יש גם בדיקות חדשות וכנראה גם מדויקות יותר, את זה צריך לברר עם המומחים לנושא.

במקביל, אם הצעיר מתעניין, הוא יכול לנסות לחקור את שורשיו באמצעות התחקות אחר תיעוד מתאים ועם הרבה סבלנות, דור אחר דור בכל אחד מענפי-המשפחה הישירה שלו, כדי לבחון אם היו שורשים יהודיים במשפחתו.

naf86

New member
זה לא שהוא מעוניין..

זה שאני מעוניין לחקור

סתם מוזר שיש התאמה במח העצם לצעיר שאין לו שום קשר למשפחה.

mahaian

New member
ממש באותו נושא כרגע בעובדה ערוץ -2

הסיפור המדהים של משפחת בלקינד מראשון לציון

שרי סילבר

Active member
לא מוזר בהחלט יתכן שיש לו שורשים יהודיים אי שם בעברו (כמו לרבים באירופה), אך זה עדיין לא מחייב שהוא קרוב-משפחה שלך. בתיאום-רקמות לצורך השתלת מח עצם אכן משתדלים תחילה לאתר תורמים בתוך המשפחה הקרובה ובעדיפות הבאה במעגלים הרחבים יותר של המשפחה, כי אז ההתאמה גבוהה יותר, וסיכויי-הדחייה קטנים יותר. אם לא מוצאים תורם מתאים במשפחה, מחפשים במאגר ו/או קוראים לאנשים לבוא ולהיבדק ע"מ להיכלל במאגר הכללי ולהרחיב את המאגר. במצב הזה אכן מחפשים בד"כ כאלה שהם ממוצא דומה, אבל לא כל האנשים שהם מאותו מוצא ומאותו מקום גיאוגרפי הם בהכרח קרובי-משפחה.

naf86

New member
סתם חשבנו שזה מוזר

שמכל האנשים שבעולם הם הגיעו לאמא שלי.
המשפחה שלנו אמנם נדדה לגרמניה (סבתא שלי נולדה שם), אבל לא היו שם הרבה זמן.

לא נעים להודות

אבל במשך שנות הגלות הארוכות והאכזריות באירופה רבים מאמותינו נחטפו ונאנסו. זו צרה אשכנזית ידועה.
שלא לדבר על יהודים שהמירו ברצון או בכפיה את דתם או נוצרים שהתגיירו.
זה מסביר הרבה מקרים כאלו..

soring

New member
בספר של אשר פישמן - האשכנזים הראשונים

הוא מספר על גיור של שפחות ועבדים ממוצא סלאבי שהוחזקו במשק הבית של אותם אשכנזים ושבמשך השנים התערבבו ביהודים המקוריים.

mahaian

New member
עוד יותר מזה, בבדיקות DNA נמצא שרוב בעלי |חרד

כרומוזום Y הזכרי ממוצא אשכנזי , מקורם באב קדום ים תיכוני-שמי בעוד ש -60% עד 80% מהכרומוזום X הנשי (של אמהות האשכנזים ו..גם הספרדים) מקורו מנשים ממוצא הינדו אירופי או אחר כמו למשל במקרה שלי (מאחר שגם אני עשיתי בדיקת DNA) , גבר יהודי ממוצא של מגורשי ספרד אשר התגלגלו לרוסיה עם תחנות ב-צרפת, גרמניה ופולין, נישא מתי שהוא במאה ה-18/17 לאישה ממוצא סיני/מונגולי. כלומר במקרה של יהודי אשכנז וספרד ביחד דווקא רוב השים היו ממקור לא יהודי ואילו הצאצאים כתוצאה ממעשי האונס הנם פחותים ביחס במספרם.
להלן קישור בנושא זה:
http://www.youtube.com/watch?v=IRtc0XaA5k0
ועוד דבר:
כפי שכבר נזכר כאן בעבר דווקא רבים מיוצאי רוסיה - פולין בעלי שם המשפחה לוי-לוין-לויט וכו... הם דווקא (על פי הכרומוזום Y שלהם ) כנראה ממוצא.... כוזרי.
אכן מבלבל עד מאוד

Ilanguy

New member
אין כל קשר בין גנטיקה לדת.

אי אפשר למצוא ב DNA של אדם גנים המצביעים על האמונה הדתית של אבותיו הקדומים.
העיסוק שלנו בחקר המשפחה הספציפית ממנה אנו באים, בכלים העומדים היום ברשותנו,
מוגבל, ברוב המקרים, לסדר גודל של עשר דורות אחורה. אם בענף המשפחתי שלך היו רק
פשוטי עם אין סיכוי שתוכל/לי למצוא שורשים של יותר מעשר דורות כי המקור העיקרי למידע
נמצא בבתי קברות או בספרים, ואלו לא משתמרים הרבה יותר מכמה מאות שנים.
המחקר הגנטי, לאומת זאת, מסוגל לשייך אדם לתקופות הרבה יותר קדומות ולעמים שחיו
באזורים גיאוגרפים בעולם ולתקופות שבהן מושגי הדת העכשויים בכלל לא היו קיימים.
המחקר הגנטי גם יכול לאתר אנשים חיים שקרובים אלינו מבחינה גנטית, בלי שום קשר לאמונתם הדתית
או לעם המודרני אליו הם משתייכים כיום. כל העיסוק באינוסן של בנות ישראל הכשרות נשמע מגוחך ושייך
יותר לפולקלור מאשר למחקר הגנטי.

התשובה שקיבלתי ממכון ה- DNA אומרת שבראש ובראשונה אבי הקדמון היה לא אחר מ"אדם"
שמוצאו מאפריקה. אחר כך הראו לי לאן נדדו אבותי הקדמונים דרך חצי האי ערב למסופוטמיה, ולאוזבקיסטן
והתיישבו במרכז אסיה, משם התפצלו: חלק נדד לצפון הודו חלק למערב אירופה וחלק נדדו לסיביר ומשם
לאמריקה. אני שייך מבחינת תוצאות ה-DNA לענף R1 - אלו שנדדו לארצות אירופה. מתי זה קרה? מי יודע, אולי בתקופת ג'ינג'ס חאן
כשהמונגולים כבשו את מרבית אירופה או כאשר הטטרים התיישבו בבילרוס (צאצאיהם נקראים היום הטטארים הלטבים או "ליפקי טטארס")
לא אומרים שם איפה ומתי נכנס הענף שלי ל"עם היהודי" . מוצא משפחת אימי מפולין, אבל איך הם הגיעו ליהדות? הרי השמות
הכל כך פולניים שלהם ע"ש הישובים בהם חיו אבותיהם ואף מחקר גנטי לא יוכל לספק לי פרטים על כך .
אני יודע לבטח שהענף הצעיר של משפחת אבי הצטרף (או חזר לחיק העם היהודי) בשנת 1921 מתוקף החלטתו של סבי לעשות את
מעשה אברם אבינו ככתבו וכלשונו. האם זה היה כתוב בגנטיקה שלו? לא חושב. כי אין דבר כזה "גן יהודי" .

mahaian

New member
יש לנו סיפור דומה רק במהופך

כפי שציינתי דווקא ה Y שלי יהודי כשר למהדרין והצד המונגולי/אסייתי הוא דווקא מצד איזו סבתא גדולה של אבא שלי.
מה שאתה מספר הוא מעניין ביותר עבורי מאחר שאני סבור שהייתה איטרקציה מסויימת בין יהודי בלרוס והארצות הבלטיות לליפקה טטארים (אשר אולי היו כוזרים חבויים?).
במהלך החיפוש שלי קבלתי מיילים מיהודים בתפוצות אשר שימרו מידע על השושלות שלהם המשתייכות לטטארים שהתיישבו בבלרוס. זה נושא שנוי במחלוקת. אם תרצה אשלח לך את ההתכתבות שהייתה לי עם אחד מהם. אגב, באיזה אזור התיישבו אבותיך בבלרוס? גם זה יכול להסביר הרבה....

Ilanguy

New member
עד כמה שהצלחתי לחקור

משפחתי ממזרח בלרוס נפת מוגילוב, מחוז קלימוביצ'י על גבול בלרוס-רוסיה.
כתוצאה מהזזת הגבול, נמצא כיום הכפר ברוסיה בנפת סמולנסק מחוז שומיאצ'י.
באזור זה היו עד לפני מלחמת העולם השניה עיירות עם קהילות יהודיות גדולות ומפוארות.
כולן הושמדו ע"י הנאצים. הקולחוז אליו השתייך הכפר של סבי נקרא בזמנו "הקולחוז של היהודים"
כי רבים מבין חברי הקולחוז היו יהודים. יתכן שסבי ש"חיפש את עצמו" אחרי ארועי מלחה"ע הראשונה
מצא נחמה ב"דרך המקורית" של היהדות ובספר התנך אחרי שהברית החדשה אכזבה אותו.
המוצא הטטארי, שיתכן ומשפחתי משוייכת אליו, מתאים לי גם מההיבט הפיסי של בני המשפחה:
עיניים קטנות, מעט מלוכסנות, עצמות לחיים בולטות וכו'. גם מקור שם המשפחה שלנו (אגייב Ageyev )
מתאים למשפחות שמוצאן מהאימפריה המונגולית/טטארית שהיתה קיימת במאה ה-12 במרכז רוסיה
היכן שהיום הערים פנזה, סמרה וקזאן. למקור השם אגייב שתי אפשרויות : השם אגיי שמקורו מהשם העיברי
של הנביא חגי שנחשב אצל הפרובוסלבים לזה שניבא את בואו של ישו 500 שנה קודם לכן ושלכבודו חוגגים יום
זכרון ב-29 בדצמבר. האפשרות השניה היא שמקור השם משמו של הים האגאי שנקרא על שמו של אייגאוס מלך אתונה
או על שם אגאה מלכת האמזונות מהמיתולוגיה היוונית. האפשרות הראשונה יותר סבירה בעיני.

אילן

naf86

New member
זה ברור

אני משער שהיה לא מעט עזיבות מהעם היהודי (מרצון/אונס) ולא מעט הצטרפויות (כמו גיור/נישואין).
יש מצב שאותו אדם הוא עם שורשים יהודיים.

אלמוג153

New member
מרקרים ב- D.N.A

מישהו יודע אולי מה ההבדל בבדיקות בין המרקרים השונים כלומר, מה מגלים לי בבדיקה של 111 מרקרים שלא מגלים בבדיקה של 25?

למעלה