בדיוק ועוד שאלה

trilliane

Well-known member
מנהל
אני לא טוענת אף אחת מהנ"ל... בכלל לא דיברתי על מורפמות.

זו לא הייתה הנקודה שלי בשום שלב, זו הנקודה שלך. ברור ש"ב+דיוק" הן שתי מורפמות במקור, ועד כמה הן התאחדו בכל אחד מהמצבים אצל כל הדוברים זה בעיניי טעון בדיקה. מן הסתם במשפט הראשון האיחוד מבוסס הרבה יותר, ובשני כנראה פחות, אבל עד כמה באמת, מה ההבדלים, איך תופסים את זה הדוברים – צר לי, לא יכולה לענות.

מבחינה

מבחינה היסטורית את צודקת שהייתה מילה אחת בְּדיוק (ב+דיוק). אבל מה שקרה אחר כך הוא שבשימושים מסוימים המילה נתפסה כיחידה אחת (לא: ב+דיוק) ולכן גם עברה רדוקציות ושינויים (אם לקרוא לכך "שיבוש" או לא זו שאלה נורמטיבית). הרי ברור שמי שהוגה "בִדִיוק" לא מתכוון ל - ב+ דיוק. אחרת הוא לא היה מבטא זאת שונה משאר ה- "ב" ("בְפירוש", "בְדיבור"), גם מבחינת המשמעות בחלק מהמשפטים האלה אין כבר מובן ל- ל"ב+דיוק". ומצד שני ברור שבמשפט 3 דווקא כן מדובר ב"ב+דיוק".

trilliane

Well-known member
מנהל
כל זה ברור, אבל לא בהכרח רלוונטי להערכתי (בדיוק פירטתי)

ובעניין "אחרת הוא לא היה מבטא זאת שונה", אני לא יודעת כמה אנשים אכן מבטאים זאת שונה במכוון (גם אם לא במודע). צריך לבדוק יותר מהיקרות אחת לשם כך.

התגובה שלי הייתה ללונה

אז אני לא ממש יודע מה את מתכוונת כשאת אומרת "לא רלוונטי להערכתי" (למעלה התייחסת לדוגמאות של מיצפטל, ולא למשפט 3 שלי, שבו בוודאי תסכימי שמדובר במילה שונה).
ולעניין מה שכתבת "אני לא יודעת כמה אנשים אכן מבטאים זאת שונה במכוון (גם אם לא במודע)" למה זה חשוב?

טוב

עכשיו אני רואה שפספסתי שהדיון בינכם היה גם על משפטים מטיפוס ב+דיוק.

trilliane

Well-known member
מנהל
אני כמו לונה, אם כי כבר שנים רבות אומרת רק או בעיקר בְּדיוק

מאותו יום שבו עליתי על הטעות ונטשתי אותה (כולל ב"שיר המריבה", שבו רחל אטאס שרה לא נכון
, אבל מירי מסיקה דווקא כן
). האם לפעמים בדיבור מהיר ולא מוקפד זה נשמע לא מדויק? ייתכן בהחלט (אני לא נוטה להקליט את עצמי), אבל ברמת העיקרון אני לא הוגה *בִּדִיוק (ואני שומעת את ההבדלים אצלם אחרים).

כנראה שאני לא מצליח להתחקות אחר המסורת הזו: ב-4 מילונים

ובמילון ההיסטורי (שלגביו אינני בטוח שאני יודע למצות את אפשרויות החיפוש) ראיתי רק נְ.

למעלה