באסמה

יוסי ר1

Active member
באסמה

קבלתי עכשיו בדוא"ל מאחת החברות היותר טובות. מייד הרמתי טלפון ודרשתי במפגיע אישור לפרסם כלשונו בפורום. כמובן שרבקה נעתרה והסכימה. אז לפניכם מה שרבקה כתבה, ללא שינויים, מלבד צמצום שורות. אוסיף הקדמה קטנטנה, שרבקה היא אחת האנשים היותר מדהימים שלא יצא לכם לפגוש. בשלנית מעוררת קנאה, כותבת בחסד עליון, מתרגמת למופת, בעלת לב זהב, ומה לא? אז את הדברים היא כתבה לא סתם מהעט לחוץ. ואת אחותה של אותה באסמה יצא לי להכיר בנסיבות טראגיות, והתיאור אכן קולע. "ובעניין הלימוזינה בעזה. אתמול עבדה אצלי באסמה, מהערביות של אבא שלי. היא התגלמות העצב. מבין היצורים הדפוקים עלי אדמות. אחת מבין רבות כמותה. אישה. ערביה. רווקה בת 40. רזה כמו שלד ומכוערת. חיה בבית אחד עם: אמא זקנה; אחות גרושה עם 5 ילדים; אחות נשואה צעירה ממנה, שבעלה עובד בישראל וחוזר רק פעם בחודש הביתה, ולכן היא עצבנית פחד; אחות נוספת צעירה ממנה, שתלטנית שלא מפסיקה לצרוח, לרדות ולפקד; ואח גדול מסומם אלים ומובטל מזה שנים ארוכות, שלא מפסיק להכות אותה, להטריד אותה מינית, ולדרוש ממנה (ולגנוב ממנה) את הכסף שהיא מרוויחה בעמל ויזע בעבודת ניקיון, על מנת לקנות לעצמו סמים. אין לה השכלה, כמובן, אין לה שום הכשרה לשום כלום, ואפילו בניקיון היא לא יכולה לעבוד, כי בקלקיליה אין הרבה אנשים שיכולים להרשות לעצמם עוזרת, ובישראל היא לא יכולה לעבוד כי לא נותנים לה רישיון. לאחרונה החלו שתי האחיות הצעירות לרדת לחייה יותר מתמיד, שכן היא לא מוצאת עבודה, והן צורחות עליה יומם ולילה. ולה, כמובן, אין לאן לברוח. לאן? לא מזמן היה לה "מחזר" נשוי, נרקומן ושתיין, והיא רצתה להתחתן איתו אפילו כאישה שניה, כי הוא היה אלטרנטיבה עדיפה על המצב שלה בבית. תארי לך! בסוף הוא לא רצה אותה. אחרי שהיא סיימה לעבוד, חיכתה לאבא שלי שיבוא לקחתה. בתחילה היא ישבה בסלון, הבאתי לה קפה ועוגיות (כי אני מאד הומאנית), והיא, שחורה ומצומקת, ישבה עגומה ומכווצת על קצה הכורסה. מסביבה הבנים שלי, עליזים, בריאים, מלאי און ואנרגיות, וכל עתידם לפניהם (טפו טפו טפו) התרוצצו בפיג'מות ושיחקו בבלונים, ואני הצטרכתי להתחנן בפניהם שיעשו מערכת וישבו סוף סוף לאכול. כן בצדק, לא בצדק, משום מה לא יכולתי לשאת את הסיטואציה. העברתי את באסמה לחדר המחשב והדלקתי את הטלוויזיה, אבל בשום אופן לא הצלחתי לשכנע אותה להתיישב בנוחות על הספה ולהישען על הכריות. היא ישבה צפודה וכפופה, ולמולה פיזזו הרקדנים הנולדים בפאייטים, פירואטים וסלסות. אחד השופטים בחליפה לבנה מגוחכת ועניבה מפוספסת כחול לבן החווה דעתו ברצינות פלצנית על תנועות האגן ועבודת הרגליים של אחת הרקדניות. אל מול עיניה המובסות של באסמה זה היה נלעג עד כאב. שלמתי לה ושלחתי אותה הביתה, וכמובן – לא עשיתי ולא אעשה שום דבר כדי להיטיב איתה או עם אחרות כמותה, או כדי ליצור מצב חברתי-לאומי-פוליטי כזה שלא יהווה קרקע לגידולן של עוד באסמות. ישבתי ליד המחשב, שיחקתי קצת סוליטר, חידדתי לשוני בכמה תשובות תפלות לאימיילים, נכנסתי לי למיטה עם בעלי, קמתי בבוקר, הלכתי לי לעבודה הטובה שלי במשרד היפה שלי. אבל ליבי לא היה קל. כל הזמן הזה הייתי מוטרדת מה להביא לסעודת פורים, קוגל תפוחי-אדמה או קוגל אטריות, ואם התספורת באמת מתאימה לי, או שסתם אומרים לי שזה מד-אים! החיים קשים." כתבה: רבקה אבינרי.

גנגי

New member
יש באמת משהו מאוד עצוב

בידיעה שלנו שאנחנו יכולים לכל היותר להיות "בני-אדם" ולא להציק למישהו, או לעזור באופן זמני, חד-פעמי, ושאין לאל ידנו לעשות בשבילו יותר מזה, לשפר באמת את מצבו, להתערב ולשנות את העולם. סיטואציות כמו זאת שתיארת, של שני עולמות מנוגדים לגמרי, אחד רעב ופצוע והשני שבע ונינוח, שנפגשים לרגע ומאדירים בעצם המפגש ביניהם את השוני, מחדדים את ההבדלים ביניהם, הן סיטואציות שקשה לחזור אחריהן לסדר היום - אבל בסוף כולנו עוצמים יפה את העיניים וחוזרים לשלנו, ואם אנחנו "בני אדם" אז אנחנו מתנחמים במעשה טוב קטן פה או שם, בחסד שאנחנו עושים בהיחבא עם זה או עם אחר, במצווה קטנה שמשמחת מישהו. אכן, עצוב.

יוסי ר1

Active member
כן. כל אחד מאיתנו משתוקק לפעמים

שיהיה לו , ולו רק לרגע כוחות קסם, להיות אלוהים לשניה, ולשנות גורל של מישהו או מצב חסר תקווה. אבל מצד שני, אם באמת נהייה אלוהים לשניה, האם באמת ננצל את אותה שניה כדי להטיב ולתקן, או שנהייה סופר אנוכיים, כדי לא לבזבז את רגע האפשרויות? הרבה פעמים אנחנו יכולים לעשות משהו קצת יותר טוב ממצווה קטנה שמשמחת מישהו, ואין לנו גדלות הנפש לכך.

שרוֹן

New member
בדיוק היום

הייתי עם הילדים אצל הירקן. יש לו כמה גברים ובחורים שעובדים איתו שם. איזה פעם כשעברתי בדרך ראיתי את אחד הגברים מדבר בסלולרי וצועק, את יודעת מה הבעיה שלך?! הבעיה שלך היא שאת אשה בוגדנית! הערב עמדתי בחוץ ובחרתי תפוחים וראיתי אותו עומד ליד הכביש ומדבר בלהט עם עוד איזה איש. ואז האיש ההוא אמר- הרבצתי לה כמו שלא מרביצים אפילו לגבר. ואני- עמדתי שם עם הילדים ולא ידעתי מה לעשות עם עצמי. אני אפילו לא יודעת מי המסכנה ומה אפשר לעשות. עד עכשיו לא יודעת מה לעשות עם זה. אני מפחדת מהבחור הזה. אני אדבר מחר עם הירקן, אבל מה זה יעזור?

nutmeg

New member
יכולה רק להעיד

על עצמי ועל עמיתי שרואים כאב יום יום שהוא מה-זה מיישר לנו את הפרופורציות.

יוסי ר1

Active member
הבעייה היא שזה מיישר רק לזמן קצר.

ולנושא המרביצים, יש תרבויות ששם זו שיטה, ולא צריך להתרגש. עבד אצלינו פעם פועל שסיפר שמפעם לפעם הוא מרביץ קצת לאשתו כדי 'ליישר' אותה. אבל את עיקר החינוך שלה משלימות אימו ואחותו שגרות איתם בבית, מרביצות לה בלי חשבון. הוא סיפר לי זאת בנינוחות, סתם שיחה של שוק ולא כידיעות מרעישות.

nutmeg

New member
איך אתה יודע

לכמה זמן זה מיישר - וכמה זמן נחשב ל"קצר"? 20 שנים זה זמן קצר?

יוסי ר1

Active member
טוב, כל אחד מדבר מנסיונו,

ואני לא מתיימר להכיר את החוויות שאת עוברת ולדעת איך בדיוק הן משפיות עלייך ולכמה זמן. אני רק יודע מנסיוני שאנשים עוברים מפעם לפעם חוויה עוצמתית ומכוננת, ועושים חושבים בעקבותיה, ומחליטים החלטות מרחיקות לכת. אבל הזכרון האנושי קצר טווח, ומתישהו חוזרים לסדר היום הקודם. לא כולם, לא אחרי כל חוויה, אבל בגדול - החיים ממשיכים, והפרופורציות מתעקמות מחדש.

renjintso

New member
זה מועך את הלב

וסיטואציה שכל אחד נמצא בה מדי פעם. מה שגורם לנו משום מה לרחם על עצמנו, ולנסות למצוא תירוצים ללמה המצב הוא כזה. וכן, אין שום דרך לעזור במצבים מסויימים, אבל תמיד אני איכשהו מרגישה שגם זה תירוץ שחוק, וחייבת להיות דרך ואני לא עושה מספיק (או לא עושה כלום, אם להיות כנה) למצוא אותה. פעם כתבתי על זה גם. העולם יפה, לא ככה?

יחבא

New member
לא קונה אף מילה

או שזה טקסט פארודי על הישראלי השמן שמשאיר לעצמו מעט זמן להגיגים על "המצב". פחחחחחחחחח שתלך להפגין מול הגדר, שתתחיל לפעול לאיזרוח באסה, שתרוץ ברשימה הקומוניסטית לכנסת. מה זה החרטא הזה?

יוסי ר1

Active member
יחבא, ה"חרטא" הזה הוא שלך.

מקורו של הטקסט הוא חליפת דואלים בין אשתי לרבקה, וזו תשובתה של רבקה למצגת שרצה ברשת על הלימוזינה של עזה. במקור הטקסט הזה לא נכתב לפרסום , לא בבלוג ולא בשום מקום אחר. הוא נכתב מלב רחב יותר מקו האופק אותו אתה רואה. ללא קשר, בלי שאעשה לה יחסי ציבור, החברה הזו עושה מעשי חסד, ללא שום התחסדות, בכמות שמספיקה לכל חברי הפורום גם יחד, ועוד ישאר לה עודף. אז מה לעשות, שגם מי שעוסקת מעשה יום יום בעשיית טוב לאנשים, מרגישה לפעמים שהעולם קצת גדול מכדי שאפשר יהיה להתמודד עם כל הדרעק שהוא מציע בכמויות. והפתרונות שלך למצב, מה לעשות , הם לא הפתרונות שמקובלים על כולנו.

יחבא

New member
לא מתרשם מהטפת המוסר

הנמלצת ומעדותך על הגברת החסודה. אותי הטקסט הזה דוחה ביותר, נשמע גרוע במיוחד - אוהל הדוד תום במיטבו.

מה

דוחה בזה? אני התרשמתי שהיא מבטאת תחושות אמיתיות. ואם זה מפני שהיא רק כותבת על זה אבל לא פועלת באופן אקטיבי לשינוי המצב, זה אומר שהטקסט פסול?

יחבא

New member
פסול? למה פסול?

הטקסט דוחה אותי כי הוא נשמע לי מתחסד. הרגשות הכנים לא מצליחים לשכנע אותי באותנטיות שלהם. עוד יותר מעצבן אותי, שזו שיחה פרטית שהועברה לידיעת הכלל על מנת שהכלל יתרגש מרגישותה של הגברת. צר לי, אבל האינטואיציות והאורות האדומים שלי עובדים שעות נוספות במקרה הספציפי הזה. אבל כל זה לא פוסל את הטקסט.

אטיוד5

Active member
פשוט תגיד

שאין לך אמונה בבני אדם או שאתה פרנואיד. וזה בסדר, ואולי אפילו סביר.

שרוֹן

New member
קראתי את מה שהיא כתבה עוד פעם

ולא מצאתי רגשות כנים אלא בעיקר ציניות כאובה, על עצמה ועל הסיטואציה. איפה אתה מרגיש שמרמים אותך? מה זה משנה אם זה נכתב כמכתב פרטי או כטור בעיתון, בהנחה שהכותבת יודעת שזה הגיע לכאן?

למעלה