באמת עברו 70 שנה?

יש בוורשה ארכיון בו ניתן למצוא פרטי ילידי

פולין, הוא פתוח לציבור.
לא זוכרת בדיוק את הפרטים, מציעה לך פנות לפורום "תרבות פולין" יוכלו לעזור לך שם יותר עם הפרטים.

maysher

New member
באמת עברו 70 שנה?

כשהיתי קטנה, באוקראינה חגגו תמיד את יום נצחון על הנאצים, אני זוכרת את כל גיבורי מלחמה עם המדליות, כל שנה פחות ופחות. אני חושבת שלפחות בברית המועצות הדחיקו את הטראומה והתמקדו בנצחון. אבל אני רואה על הסבתא שלי, שלמרות שעברו שבעים שנה, הטראומה עדיין שם.
לפני כמה חודשים, כשדיברנו על הנושא, אמרתי סבתא, אבל איך את עדיין חיה את זה, גם עברו כל כך הרבה שנים וגם סה"כ יש אנשים שעברו דברים פי אלף יותר גרועים, סה"כ מה שקרה לך, קרה לעוד מליונים בברית המועצות, אבל מסתבר שגם מי שלא הגיע למחנות ההשמדה, היה "סתם" במלחמה, זה שינה אותו, שינה לטוב לרע. אני לא יודעת אם הגישה הפסימית של סבתא שלי, לא קשורה למה שקרה אז. העניין שאחותה דווקא היתה בגרמניה, למזלה הרב, לא עלו על זה שהיא יהודיה (הייתה בלונדינית יפיפיה עם גרמנית שוטפת ותפסו אותה ברחוב עם חברות אוקראיניות ואף אחת לא הסגירה אותה) אבל עדיין היא נמכרה בשוק כמו פרה, כשבודקים את שיניה, עבדה ארבע שנים כמו עבד ורק בסוף המלחמה חזרה לברית המועצות. בעלה עזב אותה כשגילה שהייתה בגרמניה כי בברית המועצות זה נחשב לבגידה במולדת והיה יכול להרוס לו את הקריירה, ועדיין אחותה נשארה אופטימית עד סוף חייה.
זאת לא בדיוק הודעה על השואה, כי אני מדחיקה את הנושא. כי אני שואלת את עצמי, האם היתי שורדת? האם היו לי מספיק כוחות כדי להציל את הילדים? או להתמודד עם מות המשפחה? האם היתי גומרת את חיי במוסדות לחולי נפש כי היתי נשברת? וגם מי שניהל אחר כך חיים תקינים, מי יודע מה שמר בפנים?
קשה לי עם היום הזה, מניחה שככה זה צריך להיות, ככה שאני לא מקטרת על זה, אבל 70 שנה אחרי, ועדיין זה משפיע לא רק ברמה הנפשית אלא ברמה המעשית, כי תראו כמה אנשים הוציאו דרכונים אירופאים, לא כדי להגר אלא כדי שיהיה לאן לברוח...

אשרז4

New member
השאלות האלו שאת מעלה מסתובבות לי הרבה בראש

אתמול שראיתי טלויזיה (המפתח של שרה) בשלב מסויים הכרחתי את עצמי להפסיק לחשוב ולהתעמק בסרט.

חשבתי עלי, על הילדות, על היכולות
על כך שגם כל הגיבורים היו לפני זה אנשים רגילים

על העדות ששמעתי שנה שעברה שסיפרה שרגע לפני שהגרמנים דפקו בדלת היא ישבה על השטיח ילדה בת 7 ושיחקה עם הבובה

maysher

New member
סבתא שלי סיפרה שהייתה אצלהם בכפר

משפחה שבאו לקחת אותה (עוד לא הגרמנים אלא המקומים) והסבתא נעמדה עם גזרן ליד הדלת ואמרה על גופתך אתה לוקח אותנו. הפוליצאי עזב אותה ובסוף המשפחה ניצלה. בין היתר בגלל התושיה של הסבתא.

rnavina

New member
אני מדחיקה. מה עוזרות המחשבות האלה? אף

אחת לא יודעת מה אם...
קשה לי שהיום מתמקד בסיפורי הזוועות במקום במסר החשוב נגד גזענות ושנאת האחר/ת. שנאת חינם.
ואגב, לא כולם הוציאו דרכון זר כדי לברוח אם וכאשר. אני הוצאתי דרכון גרמני כי 1. מגיע לי בתור צאצאית. 2. כי ככה אני לא צריכה ויזה לארה״ב. 3. כי אם יציעו לנו או לילדים רילוקיישן לכמה שנים או אם הילדים ירצו ללמוד באירופה, יהיה הרבה יותר פשוט מבחינה ביורוקרטית.

שרלוקה

New member
אלו המחשבות שלי כבר שנים

עוד לפני שהיו לי ילדים. איך הייתי שורדת ואם בכלל.
ובגלל שיש לי איזה פגם בריאותי מולד - אני תמיד מגיעה למסקנה שכנראה שלא הייתי שורדת בכלל

ובעניין הדרכון זר - אני לגמרי איתך. נכון, כמו ארנבינה הוצאתי כי אחי באותו זמן למד בחו"ל וזה עזר לו. כי ככה יהיה יותר קל לילדים אם ירצו ללמוד בחו"ל... בלה בלה בלה. בסאב טקסט של כל העניין הזה של הדרכונים הזרים כל הזמן עומד העניין הזה של "יהיה לאן לברוח". (גם "יהיה קל ללמוד בחו"ל" או "יהיה קל להגר ולחיות בנוחות" זה גם סוג של "בריחה").

מכירה את הסצינה בסרט "מבצע אנטבה" הישן? שבו החוטפים אוספים את כל הדרכונים ומי שיש לו דרכון צצרפתי (גם אם יהודי) משוחרר?
אז זה מן בדיחה כזאת במשפחה, למה אנחנו סוחבים את הדרכון הזר לכל מקום ואף פעם לא מציגים אותו? כי אם המטוס ייחטף נוכל לשלוף אותו ולהינצל...

rnavina

New member
לי דווקא ברור שבמקרה חירום הדרכון בכלל לא

יעזור.

שרלוקה

New member
ודאי שיעזור

המוח שלך כנראה לא יודע לייצר תרחישי אימה ולכן את לא חושבת על זה (הלוואי עליי. לא צוחקת).

אם באמת תהיה מלחמה מטורפת בישראל. כזאת שכל ישוב פה יופצץ. מדרום ומצפון וממזרח. ונחיה חודשים במקלטים. ותיפסק אספקה שוטפת של מוצרי מזון וחשמל ו..... את תוכלי לעלות על מטוס ולמצוא עבודה עם הדרכון הזר שלך. לרשום את הילדים למוסדות לימוד ולעבוד (אפילו בנקיון. אבל עם אשרה?).

rnavina

New member
התייחסתי למצב חירום שכולל לא רק את ישראל

אלא עוד מדינות. למה את חושבת שיהיו טיסות סדירות או טיסות לאזרחים במצב שתיארת?

שרלוקה

New member
טיסה, אוטובוס, גמל, מבריח בדואי

מה זה משנה? מה שיפעל יפעל. גם במצבי מלחמה קיצוניים לא סוגרים את כל הגבולות לגמרי.
מה זה משנה איך תצאי. כשתצאי תהיי אזרחית של מדינה אחרת. שאינה במלחמה. ובתרחישי אימה שלי, אני אהיה פליטה.

rnavina

New member
לא נראה לי ישים ולא נראה לי שאברח.

מה גם שלבן זוגי אין אזרחות זרה. רק לי ולילדים.

שרלוקה

New member
אם היית מעלה בדמיונך תסריטים כאלו

אז כן. זה ישים. ובמצב של מלחמת כל - בכל - זה גם ישים וגם בן זוגך יהנה מנישואיו לאזרחית של מדינה אחרת.

rnavina

New member
אני מודה שאני לא חרדתית.

במקרה של השואה אני מדחיקה יופי.
<דור שני>

shiron number 1

New member
אותי מדהימים הסיפורים האלה כל פעם מחדש

סיפורי השורדים. מה הם עברו ואיך הם שרדו את זה. אין לי סיפורים כאלה במשפחה הקרובה. המשפחה של אימי מתוניס והמשפחה של אבי היום בארץ דורות קודם, אבל החבר של אמא שלי היה שם, וכשהיה בן 10 ברח עם אחיו, שהיה רק בן 4!, וחיו שנתיים ברחובות וביערות. זה פשוט לא להאמין. הוא עדיין, דרך אגב, הבן אדם הכי אופטימי עלי אדמות. עניין של אופי כנראה.

מאורית9

New member
ברחה לי ההודעה..

בהקשר של היום הזה .. ובכלל בכל הזוועות שמתרחשות ברחבי העולם זו מחשבה קשה מנשוא ואני בכלל לא יכולה לדמיין לעצמי סיטואציה בה יש סכנה קיומית למשפחה שלי ואנחנו נותרים חסרי כל, חסרי בית והגנה ונתונים למרותם של אנשים רעים ראיתי אתמול את הפסנתרן והמחשבות האלה הטרידו אותי הרבה לאורך הסרט אין לי מושג איך מתמודדים ואיך שורדים את זה אחרי

משתדלת להדחיק

אבל בימים שכאלו לא כ"כ מצליחה.
אצלנו אין במשפחה, הקרובה והרחוקה, סיפורי שואה. אני יכולה גם לומר ששנים חשבתי שזה "רחוק" ולא "נוגע" בי, אולם מאז בוא הילדים בכל שנה זה קשה יותר.
משתדלת לא לראות הרבה טלוויזיה, אלא רק סרט אחד או שניים שמערערים אותי לגמרי. מערערים את האמונה שלי בי ובאמונה שצריך לעשות הכל בשביל לחיות...
עצוב

דור שלישי לתאום מנגלה

(זה לכשעצמו משפט מדהים, כי הרבה מהם עקרים)

כן. עד כמה שזה היו תלוי בך, היית מנסה לשרוד, והיית מגייסת את הכח. ולמה? כי החיים, מסתבר, הם מצבור הכח החזק ביותר שיש לנו.

שאלתי פעם את סבא שלי מה הוא זוכר ממנגלה, אז הוא ענה לי: "הוא היה איש יפה, גבוה". נעתקו לי המילים. המשפט הראשון שעולה לו לראש הוא חיובי? בזמנו, זה נשגב מבחינתי. אבל היום, אני מבינה שככה הם שרדו. הם חיפשו את השפיות שבשיגעון, הם נתלו בכל שביב של נורמליות כדי לשמר את מה שהיה ולקוות שזה מה שגם יהיה.
תאומתו מספרת שלפני כל צילום רנטגן, היא היתה מתייפייפת (לא שהיא יכלה, אבל ניסתה). אם כבר מצלמים אותה, היא הרי לא הבינה מה זה רנטגן, שתצא יפה. את יכולה לתאר לעצמך חיוניות כזאת? רעב, סבל איום ונורא, התעללות לא אנושית, אבל היא תצא יפה בתמונה.

קרוב נוסף היה מוצא גמטריות מעניינות במספר שעל היד שלו. הוא מצא גימטריות יפהפיות, וזה שמח אותו שם, בתוך התופת.

אני חושבת שזה מה שמייחד אותנו כבני אדם. החייים. החיוניות. הצורך לשרוד למרות ועל אף. למצוא את שבב התקווה הקלוש ביותר, ולשמור עליו פועם.

זה יום נורא, אבל הוא מעורר בי גאווה. על מי שהם היו (ועדיין), אבל בעיקר על מה שהם גרמו לנו להיות. על הנצחון הפרטי שלהם, ועל התקווה הקטנה הפועמת שהם שימרו, ועזרה להם להשיג את זה.

לזכרם של כל בני משפחתי ומשפחת בעלי, וכל הדור שהיה והלך. הלוואי שנממש את התקווה שלכם.

למעלה