לא כל כך מבינה
למה הדיון הזה הפך להיות כל כך עוקצני, אבל מילא. נושא הגיאומטריה משולב בתנ"ך בפסוקים שמדברים על איך אלוהים ברא את העולם, מתח על האדמה קו, וחג חוק על פני תהום. אפשר כמובן גם לפרש את זה אחרת. משולב בפרק א' בראשית בצורת התיאור של הבריאה, התייחסתי לכך במאמר. בקצרה מדובר על הוכחה מיהו אלוהים בדרך השלילה שנמצאת בפרק זה. ועל בניה של מושג על גבי מושג כשאלוהים הוא האקסיומה, הנקודה, לאחר מכן יש קרן, קו, שטח, ואז עומק. השיטה שאני עובדת בה, הוצאתי אותה מכמה סיפורים על ר' עקיבא. בשיטה זו אני מתבססת על ההנחה שאלוהים קיים ושהוא מושלם ואינסופי, מבחינת טוב, אמת, חכמה, כח, מקום וזמן. וכמוהו גם הטקסט שנכתב על ידו. גם לטקסט אין גבולות מבחינת זמן, דבר שמאפשר להשוות בין טקסט מאוחר ומוקדם. (נושא מאוחר ומוקדם בתורה ידוע, אבל לא ידוע כנראה שזה נובע מעל הזמניות של האל) כך שבאמת אני לא זקוקה כאן לשום הוכחה. גם אינני חושבת שניתן להוכיח. אמונה היא לא עניין של הוכחה וגם אמונה במדע אינה קשורה בהוכחה, יש דברים רבים לא מוסברים שתלויים באמונה של - עכשיו אני לא יודע אבל ודאי יש לכך הסבר הגיוני. בכל אופן אצלי ההנחה נעשתה מתוך החלטה של צורת לימוד של הטקסט ולא דוקא מאמונה. ההנחה הראשונית הזאת לקריאת הטקסט נעשתה כדי לשאול שאלות. אם הטקסט הוא יצירה פרימיטיבית וטפשית אין מקום לשאול. קריאת הטקסט נעשתה ע"י שיטת החריגות. זו שיטה שבתחילת המאמר אני מסבירה איך הגעתי אליה. בטקסט המושלם החסכוני והפשוט של ספר בראשית שבו התעסקתי, בעיקר בסיפור הבריאה ובעקדה, לשמשון לא ניסיתי להגיע, מצאתי חריגות, שימוש באמצעים ספרותיים שנראים מיותרים בטקסט כל כך מדוייק. חזרה של צליל, מילה חסרה, ביטוי מיוחד, כל אלה היו בשבילי חריגות שמצביעות על מסר שמסתתר מאחוריהן. זו השיטה. לאחר שהלכתי בה וראיתי לאן היא הובילה אותי, הבנתי בשטחיותי וחוצפתי שכנראה הגעתי לפרד"ס. (פשט, רמז=חריגה, סוד=מסר חבוי) אבל כנראה שהמילים שלי לא נופלות כאן על אוזן שמוכנה לבחון את הרעיונות שלי. הויכוח לא הלך למקומות טובים, כנראה שככה זה. ניסיתי להוכיח דברים שנראו לי ברורים. לא התקבלו, הדגשתם פרטים שלא עשיתי טוב, בעיקר בעיה שניסחתי דברים כאילו הם ודאיים, במקום להגיד שהם דומים מאוד, ולא הערכתם את שאר הנושא. זו לא פעם ראשונה שאני אומרת דברים שאנשים מתנגדים להם, ולוקח להם זמן רב מאוד להבין ולהסכים, כך שהתנגדות לא מפריעה לי. חבל שאי אפשר לנהל באמת דיון ברוח טובה ומתוך כבוד הדדי כי באמת רציתי את ההערות המלומדות שלכם. אתם כנראה לא רציתם את הרעיונות הלא מלומדים שלי. אני חושבת ששני הצדדים מפסידים כאן.