מספר תשובות
א. הויקיפדיה (בעברית) הערך 'מדיטציה' בכלל והערך 'מדיטציה טרנסנדנטלית' (בקיצור TM) בפרט, מופיעים בויקי העברית בצורה שגוייה ומטעה. (כמו למשל, מה שכתבת "...היא נוצרה ב1958...") שטות מוחלטת. אם תחפש בהיסטוריה של הערך TM, וגם בדף האישי שלי בויקי, תראה שנסיתי לשים שם מעט סדר ודיוק. הלוא, מי יותר ממורה מוסמך ל-TM יודע מהי? מ-פ-ע-י-ל-י-ם אינטרסנטיים של הויקי שכתבו את הערכים לסוגים שונים אחרים של מדיטציה, בכל פעם שעדכנתי משהו, זה נמחק מייד. אפילו נחסמתי פעם-פעמיים. הם דבקים בגרסאות השגויות שלהם, שיהיו בריאים. לדוגמא. הדבר הטריוויאלי ביותר. השם של המדיטציה הזו. המדיטציה הטרנסנדנטלית. זהו שם של מותג. הם מתעקשים להכניס את האות 'צ' בין ה-'ס' וה-'נ'. אולי הם מאייתים באופן נכון מלה קיימת. אבל. שוב, מדובר בשם של מותג. אם למישהו יש חנות וקוראים לה "ביגדי" למרות שזה איות שגוי, אם הויקי הייתה רוצה לעשות לזה ערך, לא היה נכון "לתקן" זאת ל-'בגדי'. ב. נכון. TM היא טכניקה של מנטרה. אבל. משום שיש הרבה צורות של מדיטציות מנטרה, TM שונה לחלוטין. גם במנטרות עצמן שמשתמשים בהן וגם בדרך השימוש. (דוגמת 'אום', שהיא מנטרה לנזירים, לאנשים שבחרו בדרך של פרישות בלבד. אדם פעיל שיתרגל אותה, זה יגרום לו לניגוד חמור בין התוצאות של התירגול לבין אורך החיים שלו). קראתי את המושג 'ג'אפה'. לא היה מקום שבדקתי שהסביר אותו באופן ברור. כך שאינני יכול התייחס אליו. אם תתן לי תאור מובן (וקצר, בבקשה) מהי ג'אפה אוכל לעמוד על השוני או הדמיון ל-TM. ג. לגבי המצאת הגלגל. קח טקסט יוגי קלאסי. היוגה סוטרא של פאטאנג'לי. הוא הובן, פורש ותורגם, משך מאות של שנים, באופנים שגויים שלא הניבו למחפש הרוחני הרבה תועלת. למעט הבנה אינטלקטואלית. תירגול הסוטרות כפי שאנשים ניסו לעשות מתרגומים ומפרושים אלה לא קיימו את מה שפאטאנג'לי צפה שייתנו. כשמהרישי חידש את היוגה סוטרא ופרש אותה נכונה. המתרגלים לפי הלימוד שלו, חווים וחיים ב-ד-י-ו-ק את מה שהטקסט העתיק מדבר עליו.