אתם קצת מפחידים אותי...

רונאסטל

New member
אתם קצת מפחידים אותי...

אבל אני יותר מדי סקרנית, וחוץ מזה אני רוצה להאמין שיש לי הנחה אצל ה"בעלבתית"... מאד מסקרן אותי ספר איוב, אני ממש לא מצליחה להבין כלום שם, מפרק ג' ואילך, עבורי זה גיבוב של מילים עצובות שאני ממש לא מצליחה לחבר אותם ל"נרטיב" הוא באמת נשבר? מה בסופו של דבר היה הקש? החברים שלו? ואחרי כל המלל העצוב והנוראי הזה, בסוף אלוהים "מצ'פר" ומחזיר לו שבעתיים (כאילו שאפשר...) ז'תומרת שמותר לקטר? להאמין אבל לקטר?

פלגיה

New member
שלום לך וברוכה הבאה ../images/Emo140.gif

איוב הוא אולי הספר המסקרן ביותר בתנ"ך. אני לא חושבת שמישהו יכול לתת לך תשובה ממשית - מה היה שם באמת. כמעט כל הספר הוא נאומים - האשמותיהם של רעי איוב שמסתכמות בשורה התחתונה "אם חטאת - תסבול, ואם אתה סובל סימן שחטאת", וטענותיו של איוב שהן במילה אחת "לא חטאתי ואין שום סיבה לסבלי". בסופו של דבר מגיע נאום האל, וגם לתשובת האל אין פרשנות חד משמעית, ויש דעות לכאן ולכאן מה הוא בעצם אמר. והסוף - הגמול הטוב, הכאילו החזרנו את הגלגל אחורנית והנה יש לך שוב ילדים במקום אלה שמתו - הוא כמובן שאלה בפני עצמה. יש פרשנות שאני מאוד אוהבת ואפשר לקרוא אותה בתוך הספר "מלחמה וזיכרון" של הרמן ווק. היא נמצאת בתוך נאום שנושא אחד הגיבורים, שנמצא בגטו טרזין ועומד להישלח לאושוויץ, ואני מאוד ממליצה לקרוא אותה. ההקשר ההיסטורי ברור ולכן אין צורך לקרוא את כל אלף העמודים של הספר כדי להבין את הפרשנות עצמה. זה פרק 76 בתרגום העברי מדובר על עמודים 880-884.

פלגיה

New member
בספריה, אולי?

מלחמה וזיכרון, לא מלחמה ושלום. אם אדע לאן, אולי אוכל לשלוח לך בדואר צילום של העמודים הרלוונטיים.

איוב מעלה האשמות חמורות

כלפי האל, אך עומד בנסיון ולא מקלל את האל, הוא נשבר רוחנית אבל לא דתית. הקטע הוא שאי אפשר להבין את דרכי האל, חכמת האל היא דבר נסתר ואי אפשר לגלות מאין הגיעה, במיוחד לא אדם שהוא בשר ודם בעצם היותו אדם והוא קטן לעומת האל, גם אם ירצה אדם לקנות את אותה חכמה אלוהית, לא יוכל לתת אפילו את האבנים הכי יקרות כדי לקבל אותה. בקיצור - אל לנו לשאול שאלות כלפי דרכי האל ולצפות לקבל תשובה. יש בעיה תיאלוגית באיוב - מדוע בכלל אלוהים נתן לשטן להסית אותו ומדוע הוא צריך בכלל לבחון את איוב - הרי הכל גלוי לפניו...ועל זה באמת שאין לי תשובה, גם לא - "הכל משל". (מותר לקטר - עשו זאת רבים וטובים לפנינו - ירמיהו, אליהו ושאר חברים).

מינרלי גם דרכיך נסתרות

את באמת מאמינה ש ה' יושב במועצה ומקבל דו"ח מהשטן על מסעותיו או שיש בנים לאלוהים המתכנסים אליו מדי פעם לישיבת מועצה ושם מתלהטים ויכוחים מה יעשה לפלוני או לאלמוני

כתוב לי על המצח "נאיבית"?

אני לא מאמינה שהסיפור של איוב באמת התקיים אבל אני מאמינה באלוהים ומאמינה שדרכיו נסתרות.

רונאסטל

New member
מענין, לא חשבתי

על השאלה התיאולוגית. תודה! (ותודה על האישור לקטר
)

אלי ו.

New member
איוב לא נשבר

איוב רוצה לקבל תשובה, למה לעזאזל הוא סובל, מה הוא עשה שהייסורים האלה מגיעים לו? כמו שכתבה פלגיה, החברים שלו חושבים שהוא חטא ומציעים לו לחזור בתשובה. לשיטתם אין מצב של "צדיק ורע לו", יש צדק מוחלט שתמיד נראה לעין. (מה שהרמב"ם מכנה "שיטת המותעזילה") אשתו מציעה לו "לברך" (=לקלל) את האל וכך האל יהרוג אותו יגאל אותו מיסוריו. (האם זה מקרה שכחלק מהייסורים מתו כל בני משפחתו חוץ מאשתו?
) איוב יודע שהוא לא חטא, הוא חושב שמגיע לו הסבר לסבל שלו. בודאי שמת לב שמדובר בסיפור מאוד יוצא דופן. בכל התנ"ך סבל מגיע בעקבות חטא וספר איוב הוא דוגמא מכוונת ל"צדיק ורע לו". נראה שמטרת הספר להסביר את נושא השכר והעונש ולהראות לנו שלהבדיל מדברי חברי איוב, השכר והעונש אינם מוחלטים בעולם הזה, והם אינם בהכרח נראים לעיין. כשהאל עונה לאיוב הוא לא מנסה להסביר לו על ההתערבות המוזרה עם השטן. הוא עונה "מתוך הסערה" בסדרה של תאורי טבע מופלאים "..איפה היית ביסדי ארץ" וכו'. מה שהאל אומר לאיוב זה שהתנהלות האל היא הרבה מעבר לבינתו של האדם ושהשכר והעונש של האל לא תמיד יובנו ע"י בני האדם. ספר איוב הוא ספר קצת מוזר מבחינת המיקום (ארץ עוץ, הרבהה לפני דורותי והקוסם ) והזמן הלא ברור. יש דעות בחז"ל שאיוב מעולם לא היה וכל הספר הוא משל.

רונאסטל

New member
השאלה על אשתו מאד סיקרנה אותי

איפה היא מוזכרת דרך אגב? למה בכלל סיפור כזה נסוב סביבו ולא סביב אשתו? מה, סיבלה פחות לגבי כל האובדנים? איפה היא בכל הענין? ובאמת סקרנה אותי גם ארץ עוץ, יש השערות היכן היא נמצאת?

משערים שארץ עוץ

נמצאת בערך ליד דמשק (ארץ עוץ מוזכרת אפילו במלכים א'... מתנצלת - לא זוכרת את הפרק.. ), אפילו קיים שם באיזור מנזר בשם "איוב" לזכר איוב המקראי. אשתו של איוב נמצאת בפרק ב' - היא המקבילה לדמותו של השטן - מבקשת מאיוב לקלל את ה' כדי שימות, או שאפשר להסתכל עליה כאישה אוהבת שנמאס לה לראות את בעלה סובל.

פלגיה

New member
אשתו היא דמות שולית

מוזכרת בפרק ב' בספר ותו לא ("ויאמר אליה כדבר אחת הנבלות תדברי..." לא נשמע הרמוניה של חיי נישואין). בעיני היא טראגית מאוד, כי היא איבדה את ילדיה, בעלה חולה מאוד, אבל אל צערה אין מתייחסים (ומצד שני ברור שאם מישהו חטא כאן זה הוא ולא היא)

רונאסטל

New member
זה מה שטרגי בעיני

שלא מתייחסים אליה בכלל. מאד תמוה, לא? למה ברור שהחטא הוא שלו ולא שלה?

אלי ו.

New member
זו היתה בדיחה שובניסטית קטנה שלי

כאילו העובדה שאשתו לא נלקחה ממנו היא חלק מהעונש.

רונאסטל

New member
הבנתי את הבדיחה הצינית

מבין השורות, אבל זה באמת מפתיע, חוסר היחס (המשמעותי) אליה בכל הסיפור.

eyalnadav

New member
ארץ עוץ היא ארץ ישראל

ויש עוד דעות אחרות שזה ארץ ליד ארם לכיוון תורכיה

בסג

New member
לגבי הרמב"ם

הוא מעמיד את שיטותיהם של כל אחד מהדוברים: איוב (לפני תשובת ה'), אליפז, בלדד וצופר - כתואמים לאחת מחמש השיטות (למעט שיטת אפיקורוס) שהוא מציג לגבי ההשגחה (אריסטו, מועתזילה, אשערייה, הזרם המרכזי/המוני ביהדות), ואת שיטת אליהוא הוא מציג כשיטתו (שהיא, כמובן, הנכונה, ואליה הגיע איוב לאחר "תשובת" ה').

רונאסטל

New member
גדול עלי...

אני לא בקיאה עד כדי כך לצערי. איפה אפשר לקרוא על השיטות האלו?

למעלה