אתם חייבים לראות את זה !!!

אולי זה באמת ההבדל בין שמות הבעיטות

הסיבוב המלא של הגוף באושירו מוואשי לבין הבעיטה מהמקום באורה מוואשי. בשתיהן המכה היא עם העקב, ומנח הרגל דומה (מקביל לקרקע כמו במוואשי), אבל הסיבוב עושה את ההבדל ובגלל שהמנח דומה אז היה את הבילבול. מצד שני כמו שטונג'ין כתב, זה עניין של סמנטיקה. כשאני למשל למדתי קרטה, אז קראו לבעיטה back mawashi geri (וליד שנמצאת צמודה למותן בזמן שהיד השניה בחוץ בטכניקת הגנה או התקפה קראו pull back). לבעיטת מגל לירך אנחנו קוראים low kick גם כן באנגלית. נראה לי שאם הייתי מלמד את הבעיטה הייתי קורא לה מוואשי הפוכה, שזה אמצע הדרך בין השם ביפנית לשם בעברית בעיטת מגל אחורית או הפוכה. בסופו של דבר מינוחים ביפנית אומרים בדיוק אותו דבר רק ביפנית, ואני אישית לא רואה יתרון גדול בהיצמדות למינוח היפני. העיקר שהטכניקה נלמדת כמו שצריך. היכן שאני מתאמן בג'ו-ג'יטסו משתמשים מעט במינוחים יפניים, והרוב בעברית וקצת באנגלית.

Arpegio

New member
הכוונה שלכם היא

שאורה מוואשי גארי זה בעצם מה שנקרא "בעיטת סטירה" החוצה? כמו בעיטת מגל, הגוף לא זז, והיא באה נגיד אם עם רגל ימין אז משמאל לימין, כמו אחורנית כזה... ?

השאלה היא מה מנח הרגל

אם היא מקבילה לקרקע כמו בבעיטת מוואשי רגילה, אז לא מדובר בבעיטת סטירה אלא בבעיטת מוואשי הפוכה. עפ"י התגוננות רחוב (ונראה לי שהוא באמת צודק בהבחנה שלו) אם היא באה בסיבוב מלא היא תיקרא אושירו מוואשי גרי, ואם היא באה ללא סיבוב היא תיקרא אורה מוואשי. יש בעיטה אחרת שבה הרגל ניצבת לקרקע ולא מקבילה, ואז הרגל באמת עולה כמו שהיא ויורדת בצד השני כמו שתיארת וכמו שעמית כתב. לפי עמית השם של הבעיטה הזו היא אורה מוואשי.

לבעיטת סטירה כזו שבה הרגל עולה ישרה

מצד אחד ונוחתת בצד השני וכאילו מציירת מין פרבולה קוראים אצלנו uchi mawashi. אני מעדיף את השם בעיטת סטירה או בעיטת פטיש, תלוי איך היא מסתיימת (ב"סטירה" לפנים עם כף הרגל או גב כף הרגל - תלוי מאיזה צד הרגל באה, או בנחיתה עם העקב ישירות מטה על הפנים. היא יכולה לבוא גם על הידיים שנמצאות לפנים כדי להוריד הגנה).

היי רן גם לבעיטת סטירה ישנם מספר

וריאציות . 1. סטירה עם החלק הפנימי של כף הרגל "סטירה פנימית" התנועה היא מעגלית פנימה ( כף הרגל בפלקס או פוינט ). 2. סטירה עם החלק החיצוני של כף הרגל " סטירה חיצונית" התנועה היא מעגלית החוצה ( כף הרגל בפלקס או פוינט ) . 3. סטירה עם החלק החיצוני של כף הרגל " בעיטת סטירה בסיבוב מלא" תוך סיבוב 360 מעלות . בשלושת הבעיטות הגוף כמעט זקוף , הרגל עולה כשהיא כמעט ניצבת לקרקע . בבעיטות הקודמות הרגל כמעט מקבילה לקרקע (מגל אחורי או מגל לאחור בסיבוב מלא ) . אגב "בבעיטת פטיש" ישנם כפי שציינת 3 וריאציות הרמת רגל מבחוץ /מבפנים/או ישרה כשהסיומת ירידה למטה . ישנה וריאציה נוספת עם סיבוב הגוף (רואים הרבה בטאקוונדו) כמו בסטירה לאחור בסיבוב מלא עם סיומת כבעיטת פטיש.

זו הסיבה שהרבה יותר פשוט לי בעברית

פשוט "בעיטת <סטירה/פטיש> <מבפנים/מבחוץ/בסיבוב>" וזהו...

ואני לשמחתי משתמש רק בעברית

וכך גם מלמד אבל נשאלה שאלה לגבי המינוח "המקורי" ביפנית ועד כמה שזכור לי מתקופת "הקראטה" הרחוקה שלי "לכך כיוון המשורר" , מגל אחורי מול מגל אחורי בסיבוב מלא לאחור . אבל מה זה באמת חשוב ? העיקר שהבעיטה היתה מוצלחת ויפה . אגב , אני סבור כי בעיטה כזאת בקרב ניתן לבצע פעם אחת (וגם אז אם הצלחנו להפתיע ) עם סייג קטן כי בטאקוונדו למשל ראיתי בעיטות כאלה הרבה בקרבות ואפילו במהלך קרב אחד ממושך(בטאקוונדו 99% ממהלך קרב תחרותי במיוחד הם בעיטות ) .

הכי טוב בעברית

(ואם לא אז באנגלית). לדעתי מה שחשוב הוא שמי שלומד ידע לבצע את הטכניקה, וזה יהיה יתרון אם הוא ידע לקשר בין השם של הטכניקה לטכניקה עצמה. שם בעברית (ואם לא אז באנגלית) יקל על התלמיד לקשר בין השם לטכניקה. יפנית זה נחמד פה ושם אבל אני אישית לא הייתי מתעקש על המינוחים הללו. יותר חשוב לי שידעו לבצע טכניקה מאשר שידעו את השם שלה ביפנית (או את השם שלה בכלל).

Tonjin

New member
מה פתאום, יפנית הכי טוב...

סתם, סתם... מה שחשוב לדעתי הוא שתהיה שפה משותפת "פנים שיטתית" כך שבמידה ואני נכנס לדוג'ו אחר, בין אם זה בארץ, בפיליפינים או בניו-זילנד אוכל מייד להשתלב ןלהבין מה קורה סביבי.. כמובן ששמות הגיוניים עם משמעות מאחוריהם יכולים לעזור להבין, לזכור ולנתח את הטכניקה (אפילו עם הם בשפה זרה) ולהקל על לימוד מובנה ושלדעתי לא כ"כ מסובך ללמוד את השם של הטכניקה יחד עם הלימוד הפיזי שלה וככה אתה מרוויח לא רק מילה חדשה בשפה זרה אלא גם נותן עוד איזשהו נופך יחודי ללימוד שלך בין אם השיטה היא סינית, יפנית, פיליפינית או צרפתית (בכוונה לא כותב ישראלית כי מה לעשות אז כנראה שלא תלמד מילים חדשות...) אבל כל זה הוא רק בונוס או ערך מוסף שולי.. כמובן שבמקרים שלכם, ג'וג'וטסו מודרני והתגוננות רחוב זה הגיוני להשתמש בתערובת של אנגלית, עברית ויפנית או בעברית בכלל. אבל אני מניח שגם אז מנסים לשמור על איזושהי סטאנדרטיזצייה בין הסניפים..

שפה וסמנטיקה

רצוי בכל עיסוק שהעוסקים בו שייכים ללאומים שונים המדברים בשפות שונות,תהיה שפה משותפת המגדירה מונחים באותו עיסוק. לדוגמה:בלט מדברים בצרפתית, בכל העולם. כך גם אצלנו בקראטה קיוקשין,המונחים(טרמינולוגיה)ביפנית.הסברים ינתנו בשפה המקומית. כך עברתי הדרכות על ידי יפנים(לא חוכמה),ספרדים,הולנדים ,איטלקי ,אנגלים,צ'יליאני ,אוסטרלי.כולם הדריכו במונחים יפניים.הסברים ניתנו בשפת אימם או באנגלית.

מסכים שזה האידיאל

אני רואה בלימוד 3 דברים שלכל אחד יש חשיבות שונה. בראש ובראשונה אני רוצה שחניך ידע לבצע את הטכניקה הנכונה ביותר בהתאם למצב שבו הוא עומד (ברחוב, בזירה או באימון). אם הדבר הכי טוב במצב מסויים הוא לתת בעיטת מגל, אז לא אכפת לי אם הוא יקרא לה מוואשי גרי, roundhouse kick, middle kick או בעיטת מגל. העיקר הוא שהגוף שלו ידע שמה שהוא צריך לעשות זה לתת את הבעיטה, ושהוא ייתן את הבעיטה. ברמה השניה בחשיבות אני רואה צורך שבתוך התאחדות יהיה שימוש במילון מונחים אחיד בקירוב (התאחדות: "עץ" שבראשו עומד מורה, מתחתיו חניכים שלו שחלקם מדריכים גם כן, ומתחת לכל אחד מהם חניכים ומדריכים כנ"ל וכו'). הסיבה היא שזה מקל על האימון, כי אז מספיק לומר לעשות שם של טכניקה, וכל החניכים ידעו במה מדובר ויבצעו אותה אפילו ללא צורך בהדגמה. ברמה השלישית זה נחמד שכל חניך בא"ל מסויימת יוכל להתאמן באותה א"ל אבל אצל מורה שלא שייך לביה"ס שלו בהכרח ואפילו במדינה אחרת, וידע על איזו טכניקה המורה שם מדבר. האידיאל הוא שכל שלושת הדברים יחפפו, אבל לא הייתי משקיע המון מאמץ בעניין. אם דברים יהיו פשוטים יותר אם רק הנק' הראשונה או הראשונה והשניה יענו, דיי בכך. 2 דוגמאות מניסיוני: פעם התאמנתי קצת אצל אורי נצר בטה קוון דו באוניברסיטת ת"א במקביל לאימוני הג'ו-ג'יטסו. TKD היא א"ל קוראנית, וג'ו-ג'יטסו היא יפנית. כשעבדנו על בעיטות, לא ידעתי איזו בעיטה צריך לעשות כי לא הכרתי את המונחים, והייתי צריך לראות הדגמה אחת או להסתכל מסביבי ולראות מה שאר החבר'ה עושים. את הבעיטות עצמן הכרתי, רק השם היה אחר. לאחר שראיתי מה צריך לעשות עשיתי יחד עם כולם בצורה טובה. כל ההפרעה שהיתה מבחינתי לאימון היתה רק השהיה קצרה. דוגמה נוספת היא בהתאחדות שבה אני חבר. אצלנו בארץ אנחנו מלמדים חלק מהטכניקות עם שמות בעברית. כשמגיע מורה מחו"ל (מאנגליה ששם זה מקור השיטה שלנו, מאיטליה או מאני לא יודע איפה), הוא ישתמש בשמות משלו לטכניקות... את הטכניקות אנחנו מכירים היטב (בכל זאת מדובר באותה שיטה, באותו סגנון ובאותו סילבוס וחומר נלמד), אבל גם כאן מה שנדרש הוא הדגמה (שבכל מקרה נעשית, וממס' זוויות צפיה) כדי להבין על מה המורה מדבר. רן.

אוקיי אז אם בדקויות עסקינן...

אורה מוואשי היא בעיטה עם כף הרגל/עקב. היא מבוצעת כאשר את עומד מול בן הזוג ומניף רגל ימין למשל ופוגע בלחיו או בצד פניו הימניים של היריב כבעיטה חיצונית. אושירו מוואשי הכוונה לבעיטת מגל לאחור שהיא למעשה אותה בעיטה כמו מקודם רק בסיבוב כדי ליצור אותה לאחור. והרי ההסבר המדוייק.

usr

New member
זה הרבה יותר מדקויות

אז מה שהוא נתן זה אושירו מואשי גרי

נראה לי שבכל זאת משתמשים בשני השמות

הנה סירטון שמראה מוואשי מלווה באורה מוואשי: http://www.funk-family.net/sides/wettkampf/bilder/Mawashigeri/Mawashi_Uramawashi.mpg מתוך עמוד סירטוני מוואשי גרי באתר הבא: http://www.funk-family.net/sides/wettkampf/MawashiGeri.htm כלומר לפי האתר הזה, הבעיטה שבסירטון נקראת "אורה מוואשי". סירטונים נוספים שמראים את הבעיטה הזו וקוראים לה אורה מוואשי: http://aikidobudo.chez-alice.fr/technics/videos/uramawa1.avi http://aikidobudo.chez-alice.fr/technics/videos/uramawa2.wmv מתוך העמוד הבא: http://aikidobudo.chez-alice.fr/technics/tech1.htm לעומת זאת כאן יש סירטון שמראה שאורה מוואשי זו אכן הבעיטה שתיארת כמין בעיטת סטירה: http://www.goju-ryu.ch/movies/UraUraMawashi.MPG מתוך העמוד הבא: http://www.goju-ryu.ch/downloads/downloads.html נראה לי שבכל זאת שני השמות הללו משמשים לבעיטה הנ"ל. כמו שטונג'ין כתב, גם אורה וגם אושירו הם בעלי משמעות של אחורי, ולא מן הנמנע ששני השמות נמצאים בשימוש לבעיטה. רן.

Tonjin

New member
זה קצת כמו להתווכח מה זה Mae Ukemi

Zenpo Kaiten ו-Mae Zenpo Kaiten.. מה ההבדל הטכני בין בלימה קדמית, גלגול קדמי וגלגול לפנים? התשובה היא שאין הבדל ממשי מבחינה סמנטית אלא מה שהמאמנים והמתאמנים במקום מסויים החליטו או התרגלו לקרוא לטכניקה מסוימת.. זה קורה לא רק בין שיטה לשיטה אלא אפילו בין דוג'ואים שונים באותה השיטה

למעלה