אתיקה מוסר

נו, כרגיל הצלחת לא להבין אותי.

שימוש מושכל ואחראי ביישום טכנולוגיות? מאיפה זה בא? שימי לב לתאריך הקוד האתי - נוסח ב1990. ומה עשה הארגון עד אז? יציבות טכנולוגית משרתת בראש ובראשונה יצרנים שלא צריכים להמציא את הגלגל מחדש כיוון שמוצר מדף ידוע בהתהנהגותו (גם אם אין כל מידע על דרך מימוש ההתנהגות) ועל כן יכול לשמש רכיב במערכת מסובכת יותר בבטחה. מה לזה ולצרכנים? את הצרכנים משכנעים שהמערכת החדשה טובה יותר, כיוון שהיא חדשה - כלכלת צמיחה. יש צורך בכך שצרכנים ייקנו תמיד את הדור החדש של מוצרים ולא יסתפקו בקיים. ליצרנים זה טוב, לצרכנים זה נובע כטוב מהתפיסה הקפיטליסטית. אחראיות מושכלת? לא בבית ספרנו ולא ב IEEE. במקרים רבים הצורך של היצרן ליצר מוצר חדש גדול בהרבה מהצורך של הצרכן באותו מוצר. מחשבים זו דוגמא טובה - למעט חישובים מדעיים, סימולוציות גרפיות כבדות ומשחקים, אין צורך במחשב מהיר יותר מזה שהיה ברשותנו לפני 5 שנים. לעיבוד תמלילים, להחזקת מסדי נתונים קטנים עד בינוניים, להנהלת חשבונות, לתקשורת באמצעות אימייל, לשליטה במכונות תעשייתיות - השימוש העיקרי של מחשב בבית עסק שאינו קשור ישירות לתחום המחשבים עצמו - ניתן בהחלט להסתפק במחשבים שהיו קיימים לפני 3 דורות (של מחשבים). אבל כדי ליצור צורך בדורות החדשים של המחשבים - מערכות ההפעלה נהיו כבדות יותר ויותר, היישומים נהיו גרפיים ובעלי פיצ´רים מרובים כ"כ שאין עוד אפשרות להכיר את הכלי ולהשתמש בו ביעילות ללא קורס אינטנסיבי מסוג זה או אחר, ההגבלות על השימוש בתוכנות נהיו דרקוניות ממש, עד כדי פגיעה במשתמשי קצה לגיטימיים - אותם הצרכנים שבשמם נעשה הכל. מצטער, קצת נסחפתי. אבל לשבח את יצרני הסטנדרטים שעושים זאת פעמים רבות בכיוון סטנדרטיזיציה של טכנולוגיה ספציפית, כי המונופול הנוכחי יכול לשלם יותר מהמתחרה שהציע את טובת הציבור, מקפיץ פיוזון קטן במערכת.

avima

New member
מה שימנע ממני להשתתף בחגיגה - אבל

IEEE אינו גוף סטנדרטיזציה אלא בעיקרו גוף "מחקרי" עם ועדות וגופים שונים. נכון יש לו גם תקנים אבל מחקרים הוא פירסם ערך ותיקן (על ועדותיו) עוד משנות השישים (ואולי לפני - ל62 אני הגעתי במחקרי). כך שהוא לא כול כך צעיר. ישנם חברי מוסד רבים בארץ (אני מכיר אישית לפחות עשרה חלקם אף יו"רים של ועדות והתארגנויות לארועים וכנסים בארץ). "המניע העיקרי יציבות טכנולוגית" - לגמרי לא מסכים. המניע העיקרי הוא הפירסומים ,חשיפה של עבודות בעלות ענין ותועלת לחוקרים באותו תחום. יש יותר מ50 מגזינים של הארגון שבו מתפרסמות עבודות (אחרי בדיקה של חברים אחרים) על מנת לקדם את המחקר. לדעתי זו נקודת המפתח. to improve the understanding of technology, its appropriate application, and potential consequences; השאלה - אם נחזור לדיון המקורי - מה תרם הקוד האתי הזה ?

arcidea

New member
../images/Emo45.gif

אתה במקצוע- מה זה תרם לך? טעיתי קודם עם הנורווגים, התכוונתי לסקנדינביים בכלל (כל השלישיה), לי זה תרם בעיקר בחשיפה למתדולוגיות עבודה "תקינות", כלי הנחיה לפיתוח מתודולוגיות חדשות, וככלי לבדיקה עצמית ומדד לבדיקת הסביבה המקצועית שלי ותוצריה. (לא מתכוונת פה ישירות לIEEE אלא לקודים אתיים של המקצוע בכלל) מה שגרם לי לעזוב את העבודה וללכת ללמוד
עכשיו צריך לחזור לעבוד
וזה כמעט בלתי אפשרי (ולא בגלל המיתון)

נכון, IEEE גוף מחקרי.

האם לפני 1990 הוא התנהג בצורה משמעותית שונה מהתנהגותו כיום?
לגבי ה"מניע" של קידום מחקר - זו בדיחה עצובה כבר זמן רב, שלזכותו יאמר כי אינו המקור, אלא רק הולך בתלם ומיישר קו עם המגזינים המובילים (כגון NATURE, SCIENCE, PRL, ועוד כהנה וכהנה בלי סוף). כדי להבין על מה "יצא קצפי" - יש היום (באמת במקרה) ידיעה בנושא בסלאשדוט. אבל השאלה באמת נשארת - מה תרם קוד אתי ברזולוציה של 12 שנים?

avima

New member
קודם כול הלוואי והרעיון יצליח

וגם כול הכבוד לך על שאתה עוקב אחרי הדברים הללו. שמתי לב לשני דברים מדובר בנושאי ביולוגיה בעיקר יש עלות למפרסם הבעיות עם סוג כזה של פרסום ברורות מאליהן - אבל אני מקווה להתבדות. מבחינתי האישית הקוד האתי לא שינה מאום. באופן אישי תמיד קידום הידע היה חשוב לי ובדרכי הצנועה ניסיתי לעשות זאת (ועדיין מנסה). לטעמי (וזה מה שטענתי קודם) קוד אתי הוא סב סט של מוסר וההחלה שלו על תת קבוצה ספציפית אינה רלוונטית כי הוא צריך לחול על כולם. ההבדל יהיה במידת התקפות והזמינות שלהם לביצוע החריגה (למשל למהנדס לא יצא לתת איברי מתים למחקר) אבל הבעיה היא כמותית - איכותית זה צריך להיות אותו.

הנחת מוצא שגויה? (ברצינות)

האם הנחת המוצא שקוד אתי הוא תת קבוצה של מוסר היא נכונה? לא בהכרח, לדעתי. בנוסף, יש סתירה לוגית פנימית בהנחה שהקוד הוא סב סט של מוסר כללי וגם אמור לחול על תת קבוצה ספציפית. אבל חוץ מסתירה זו מעניין אותי, באמת, לדעת מדוע קוד אמור להיות סב סט של מוסר כללי. תודה

pzirpimsghost

New member
שלום גינגי,

לרב ההבחנה בינה בין אתיקה ןמוסר(Morality) מציגה את המוסר כתת קבוצה של האתיקה ולא להיפך. ישנם כמובן חובות מוסריות הנובעות מתוקף מעמד--הורה, מורה,רופא וכו´.כאשר מדובר על חובה מוסרית הרי שהחובה חלה על כל אדם באותם נסיבות.(הינו מנוסחות-- אם.....אז...(לא להתבלבל-- ניסוח אימפליקטיוי אינו אומר שהציווי אינו מוחלט)) מעמדו של מה שמכונה "קוד אתי" יקבע על פי תכנו. המינוחים הם בעיתים בין השאר מכיון שיש להם היסטוריה סבוכה.(ראה לדוגמה--A. MacIntyre) מונחים שיכולים להיות שימושים על מנת לחד את הענין: מידות, Virtue, Menschlichkeit בהנחה שמה שמחפשים זה הראוי ולא רק תאור של המצוי. בניגוד לדעה שעלתה, להערכתי הנושא נמאס על חלק מהקוראים לא מכיוון שהנושא מוצה, מה שאולי מוצה הוא ענין הקוראים, אולי הריכוז,משמעת עצמית וכו´. גם אני אנני משוכנע שפורום הוא הכלי המתאים אבל דעתי כדעתך-- הנושא ראוי. בבברכה

די מסכים, ברצינות

גם לדעתי מוסר הוא תת קבוצה של אתיקה. הייתי אומר שזה אפילו ניתוח אנטרופולוגי ולא רק פילוסופי. ובעניין העניין של אנשי הפורום אוסיף שוב את השיר שלי: בבית שלי אני גר כל הזמן. לא לחקות איש היה לי לחוק. אף הרביתי לצחוק על כל רב אומן, אשר על עצמו לא מילא פיו צחוק. יש לי את קבוצת הייחוס שלי, אנשי הדוג´ו שבתוכו גדלתי, ואותנו (לפחות חלקנו) מעניינות נורמות מאוד מאוד. לפחות כמו הבעיטה החביבה עלינו:)

pzirpimsghost

New member
Phantom pains

נגעת בנקודה מהותית וכואבת. אנו למדים להתנהג על רקע חברתי-תרבותי.יש לאנשי מופת תפקיד בעיצובנו. במובן הפשוט-כמו מי אני רוצה להיות כשאהיה גדול? הדוד מנחם? טרזן מלך הקופים? הגאון מוילנא? פטריק קים, האיש הנחמד מהמכלת? בנקודה זאת נהוג לבכות ירידת הדורות, ולהפנות אצבע מאשימה לכל מקום חוץ מחזרה אל עצמנו. שילוב של ועדת ביקורת וועדת קישוט.(שיהיה ברור-- טון עצוב אבל לא מידי--ובודאי לא מיואש) ואכן לאנטרפולוגיה קשר הדוק, לדוגמה: אם אתה חושב ש "Ought" implies "can"אזי גבולות יכולתנו הם בהחלט מן הענין.פיזיקה ביולוגיה אנטרפולוגיה..... שוב חזרנו לחשיבות הבכירים. נירצה או לא נירצה באיזה שלב אנחנו הבכירים. או שלמדנו או שלא. בברכה לענין בעיטות-- מוקה וניל.

avima

New member
אנסה להסביר את דעתי

מוסר אינו דבר אוניברסאלי הוא תלוי תרבות וזמן (לדעתי). קוד אתי הוא דגשים ספציפיים במערכת המוסר בהתיחסותם לתת קבוצה ספציפית. דוגמא - "לא מוסרי לבצע עבודה גרועה ולטייח אחריך" המשמעות האופרטיבית של חריגה מכלל זה תהיה שונה באם מדובר בשיפוצניק או במנתח מוח. לכן אתיקת המנתחים ראוי לה להדגיש פן זה של המוסר - כי אחרת ... לעומת זאת אתיקת השיפוצניק תדגיש (אולי) דברים אחרים אם אנו מסכימים שקוד אתי הוא מערכת עקרונות התנהגות עם תוקף מיוחד לגבי תת קבוצה ספציפית אני לא רואה את הסתירה. זה נשאר סב סט של מוסר שיש לו משמעות מיוחדת בתת קבוצה מסוימת ולכן הוא מודגש שם. אגב - גם אני לא בטוח שזה המקום לדיון (אבל אני נהנה).

pzirpimsghost

New member
יחסיות

המלצה:R. M. Hare-- Sorting Out Ethics קשה, שווה. נעים להנות בצוותה. בברכה

פזירפרים, גינגי, מצאתי קישור

השאלה - האם הוא רציני? כלומר, האם מה שמופיע שם שווה את זמן הקריאה? אם כן, במה להתמקד בהקשר לדיון הנוכחי?

pzirpimsghost

New member
דלית שלום

הנה קישור מועיל יותר לדעתי: http://plato.stanford.edu/entries/morality-definition/ (אני מתנצל אנני יודע כיצד להחיות קישורים) הדיון אנו ממוקד אבל אנחנו נהנים. בכבוד רב

arcidea

New member
living links

ממש מתחת לבוקסה הלבנה בה אתה כותב את ההודעה שלך יש פס כחול עם כותרת- כתובות אינטרנט נלוות, ומתחתיה- 2 טורים של בוקסות להזנת טקסט. בשמאלי מדביקים את הלינק (אם אתה עושה cut and paste צריך למחוק את ה http:// שתפוז שמו שם). בימיני אפשר לתת תיאור לטקסט, "שם" ללינק. הלינק יופיע מתחת לטקסט ההודעה שכתבת. כדי להחיות לינקים באלגנטיות הקונאטאטיבית :))))))))) שלי- יורדים עוד שורת בוקסות. בטור השמאלי מדביקים לינק כנ"ל בימיני כותבים מילה\מילים ("מחרוזת") מתוך גוף ההודעה (ככה התודעה התפוזית יודעת לאן להצמיד את הלינק). בתצוגה המקדימה (למטה,ליד כפתור "שלח") אפשר לראות את המילים (מחרוזת) מודגשים כלינק, בתוך גוף ההודעה. tech assitence 24/7

למעלה