אתיקה בין מדריכים

תםטםOHIO

New member
אתיקה בין מדריכים

אני צריכה עצות... מה לדעתכם תהיה הפעולה המוסרית לעשות כאשר פונים אליכם בהדרכה תלמידים או תלמיד מחווה אחרת שלא מרוצים מהחווה הנוכחית ומעוניינים לשמוע פרטים ולהתנסות ברכיבה אצלכם?

מאפין18

New member
אני לא ממש רואה פה בעיית אתיקה

בסה"כ ככה זה בכל המקצועות, אם את לא מרוצה מהעורך דין שלך תלכי לעורך דין אחר לא? או רופא? או כל בעל מקצוע אחר לצורך העניין. אני לא רואה סיבה לא לתת לתלמיד להתנסות ברכיבה בחווה אחרת. הוא משלם על זה, הוא קונה ממך איזשהו שירות... ויש לו את הזכות להחליט מה מתאים לו. אני כשרכבתי התחלתי בחווה מסויימת ועברתי לחווה אחרת מסיבות שונות. לא חשבתי לרגע שהמדריך שלי בחווה החדשה צריך להרגיש מחוייבות אתית לחווה הקודמת ויש לי הרגשה שגם הוא לא חשב על זה יותר מדי. את יכולה לשאול את התלמיד מה הוא לא אהב בחווה הקודמת ולפי זה לראות אם יש לו ציפיות לא הגיוניות ואז זו כבר החלטה שלך מה לעשות עם זה (להגיד לו, לשלוח אותו לדבר קודם עם המדריך שלו וכו'), או מצד שני אולי באמת משהו הגיוני שהפריע לו ספציפית בחווה ההיא ואצלך בחווה לא קורה.

dixie chick

New member
../images/Emo45.gif מסכימה לחלוטין +שקיפות

את מספקת שירות, הוא מצפה לשירות... כשאת לא מרוצה מחברת הכבלים מה תעשי? תעברי לYES... יש עניין של יחסי ידידות בין חוות שבאים לפי דעתי האישית בעיקר בשקיפות חשוב שאותו תלמיד ידבר עם המדריך אם הוא לא רוצה לנסות לתקן, אלא רק לעבור, זכותו אז לפחות יצהיר כוונות בחווה הקודמת (לעזוב למשל) לפני שהוא מתחיל רשמית ללמוד אצלך אם את *נורא* מודאגת את תמיד יכולה לפנות ישירות לחווה שממנה הוא מגיע לא ב*שושו* ולא מאחורי הגב של החווה השניה, אם הוא רוצה לעבור, זכותו המלאה בתור לקוח הוא משלם כסף, זכותו לקבל מה שהוא מצפה לקבל עבור השירות, ואם לא טוב לו- לחפש מקום אחר או להפסיק בכלל (אם למשל אף אחד לא נותן לו את מה שהוא חושב שמגיע לו לקבל זכותו פשוט לקום וללכת)

מגיע להם להתנסות.

בכל מקרה, מגיע להם להתנסות ברכיבה בחווה. אבל צריך לשאול אותם מה לא טוב להם בחווה שאותה הם רוצים לעזוב. צריך לראות אם את אותה/ן הבעיה/ות יש בחווה (שאליה הוא רוצה לעבור) צריך להסביר לו את זה, ושהוא יעשה שיקול אם לעבור או לא. אם אין את אותה/ן הבעיה/ות בחווה, אז שיעבור, למה לא?. אם הוא משלם, זכותו לקבל את מה שמגיע לו, וזה כולל (כמובן) לעבור חווה. המדריך גם לא צריך להרגיש לא נעים בקשר לזה שהתלמיד כבר לא רוכב בחווה הקודמת, ועבר לחווה החדשה.

jgut

New member
מהנסיון שלי

אני יכולה לספר לך מה קרה כשאני עברתי חוה: קודם כל המאמן הקודם שלי ידע שאני עוזבת ועידכנתי אותו איפה אני נמצאת בחיפושים אחרי חווה חדשה (זה ביני לבינו מבחינה אנושית) בחוות שהלכתי אליהן המאמנים בחלקם התקשרו למאמן הקודם שלי להודיע לו שהייתי אצליהם, וחלקם לא (בדקתי הרבה מקומות). בעיני זה היה קצת מוגזם, כי כל עוד לא סגרתי עם אף אחד לא ניראה לי שיש סיבה לעדכן אותו מצידם (אבל הם חברים בינהם). במקרה אחר שקרה, היה מישהו שעבר חוות מבלי לידע את את המדריכים באותם חוות בהם הוא רכב. בעיני זה חוסר הגינות מצידו, כי לפחות הוא יכל להודיע שהוא לא מרוצה, מחפש מקום אחר וסוגר איפשהו (החוסר הגינות הייתה בכך שבאותה תקופה המדריך חיפש סוס עבורו מבלי לדעת שהוא כבר הלך למקומות אחרים וסגר איתם)... לי אישית המצב ניראה כדורש שקיפות ביני לבין המדריך\מאמן שלי ולא בינו לבין המאמנים\מדריכים האחרים. למרות שבמקרה השני הדיבור בין המאמנים היה יכול להוריד מעט את החוסק נעימות. הקשר בין תלמיד לבין מדריך (אני מדברת על מי שרציני בתחום) הוא בעיני הרבה מעבר לקשר שלי עם YES (למרות שאני מאוד קשורה אליהם
) כי יש איזה מערכת יחסים מיוחדת גם עם היא לא מעבר לרכיבה עצמה. בקיצור חובת ההוגנות ניראית לי על התלמיד ולא על המדריך אליו עוברים. את יכולה לבקש מאותו תלמיד שיעדכן את המדריך שלו כדי שלא יהיה לך אי נעימויות.

dixie chick

New member
מהנסיון שלי

אני דיברתי עם המאמן הראשון שלי על הבעיות שלי וביקשתי ממנו שיעזור לי למצוא פתרון (לא היה לו סוס בשבילי והיו לו כמה אופציות והוא הבטיח לבדוק ולחזור אלי) חיכיתי שבוע חיכיתי שבועיים הוא אפילו לא חזר אלי להגיד "לא הספקתי" אחרי שבועיים וחצי התקשרתי אליו לשאול מה קורה הוא אמר "לא הספקתי אני אשתדל בהקדם" ואז שוב נעלם לשבוע... ורק אח"כ התחלתי לחפש חווה אחרת בזמן שחיפשתי ואחרי שהיתה לי שיחת הקדמה עם מאמן אחר (לא רכיבה, רק שיחה) התקשרתי למאמן הראשון ושאלתי אותו מה קורה והודתי בפניו שאני בינתיים כבר התחלתי לחפש מקום אחר, כי כלום לא מתקדם אצלו, (אגב המאמן החדש שאל אותי למה אני עוזבת את הקודם וווידא שזה לא סכסוך או משהו בסגנון)... המאמן הראשון עדיין לא הזדרז מאוד וחזר אלי יום אחרי להגיד לי שהוא קבע באותו יום שישי עם אחד האנשים שמולו הוא היה אמור לברר לי על סוס זה עדין היה קצת איטי מדי בשבילי והרגשתי שמיציתי את המאמן הראשון, לעומת הצעה ביד שכבר היתה לי מהמאמן השני, אז אמרתי למאמן הראשון, אל תטרח כבר כי אני אתחיל עם המאמן השני בינתיים ונראה איך הולך... (היו עוד שיקולים בדרך של אופי, מה שחיפשתי בדיוק ממאמן באותו רגע, מחירים, וכ') הכל היה על השולחן ולא הסתרתי כלום... אומנם ווידאתי שאני לא סוגרת דלת אחת לפני שאני פותחת את השניה, אבל לא גרמתי למשל למאמן הראשון להמשיך לחפש לי סוס בזמן שלמעשה כבר החלטתי לעבור.

dixie chick

New member
ומהצד השני

בתור מדריכה היה לי חשוב לדבר עם התלמידים שלי, לשמוע מהם פידבקים, ולנסות להתאים את עצמי אליהם ו\או להסביר להם מה עשיתי וכן הלאה היה לי יחס של כבוד אליהם ולהם היה יחס של כבוד אלי, כמובן שההתאמות הן עד גבול מסויים (לא לא נעשה שיעור פתיחות בים) אבל אם למשל היו מבקשים לעבוד על תרגילים מסויימים, או שיעור מנוחה, שיעור משחקים וכ' לא היתה לי בעיה בכלל לתת להם מה שהם אוהבים ורוצים... ולכן אם יש בעיה העדפתי תמיד לשמוע את זה דבר ראשון מהם זה שיטה שעבדה יותר בחווה השניה שהדרכתי בה, החברה שם היו בוגרים יותר, רציניים יותר, וכל האווירה היתה הרבה יותר רגועה וטובה תלמיד שעזב בלי לדבר איתי קודם ולנסות לפתור בעיות איכזב אותי אישית... זה היה נראה לי מפגר... אבל אני כן מקבלת שלא כל תלמיד מתאים לכל מדריך ולהפך

אצלנו באיזור יש הרבה חוות

שמתעסקות באותם המקצועות, וכתוצאה מכך גם הרבה תלמידים ומקרים רבים של מעבר מחווה לחווה. היחסים בין החוות מאוד חמים ואנחנו חברים טובים, לכן תלמיד מחווה אחרת שמבקש להתנסות יקבל 'שיעור ניסיון' - כמו שנעשה לכל תלמיד חדש בחווה, ובמידה וירצה להמשיך לרכב אני אדרוש ממנו לסיים את ענייניו בצורה נעימה ומקצועית בחווה הקודמת ואז הוא יתקבל בברכה. קרה שתלמיד מהחווה שלי התחיל לרכב בחווה קרובה (חווה שרק נפתחה, המנהלת עוד לא הכירה את חוקי האיזור חחח) ובעצם רקד על שתי החתונות, מקרה שמבחינתי לא מקובל בכלל! התגובה הייתה בהתאם... בכל מקרה זה לא נעים שעושים את זה לך, אז על תעשי את זה לחווה אחרת.

תםטםOHIO

New member
אוקיי אבל מה היא כוללת לדעתך?

וזה כי לא ממש הבנתי מה לדעתך צריך להיות מוסכם?

בקצרה:

אני לא אתן לרוכב 'לרכב' על יותר מידי חתונות. אם הוא בוחר ללכת לרכב אצלך - הוא צריך לסיים את ענייניו אצלי קודם לכן... וזאת זכותו המלאה לעבור למדריך/חווה אחרים...

Hunny Bun

New member
../images/Emo205.gif דעתי בעניין

אני ממש לא חושבת שיש כאן שאלה של אתיקה. במקרה יצא לי להיות מעורבת במעבר חווה ומאמן של חברה. נורא עיצבן אותי שהיו כמה מאמנים שאמרו לכי תסדרי את העניינים עם המאמן שלך ובמילים עקיפות אמרו "אנחנו לא מקבלים אותך כי את אצלו". מצד אחד, יש וצריכים להיות יחסי שיתוף ואולי אפילו חברות בין החוות ואז ברגע שרוכב רוצה לעבור אליך הדבר הישר לעשות הוא לבקש מהרוכב להודיע שהוא עוזב אליך. אני לא חושבת שמתפקידך להתקשר לחווה הקודמת שלו ולהגיד הוא היה כאן בדק ושוקל לעבור. זה גורם לתחושה מאוד לא נעימה לרוכב, שאת "מטפלת" בהחלטות שלו ובפעולות שלו. מצד שני, אם לא תקבלי בזרועות פתוחות רוכבים שרוצים לעבור ותבקשי שינסו לתת משוב למאמן הקודם או לנסות להסדיר את העניינים לפני ששוקלים מעבר את, לדעתי, מעודדת הזנחה של מאמן וחוסר שיפור שלו. כלומר, אם מאמן יודע שלא תקבלי לתמיד שלו אלא תבקשי שהנ"ל קודם ינסה להסתדר איפה שהוא בשביל מה שאותו מאמן ישפר את התנהלותו. זה מבחינתי עידוד של אימון גרוע ושרות גרוע. וזה פוגע בענף כולו. דבר מאוד חשוב לזכור הוא גם חופש הבחירה של הרוכב. אם רוכב רוצה לעבור חווה זו זכותו. אני לא חושבת שזה במקום להתערב בהחלטותיו. את יכולה לשאול לסיבות המעבר ולבקש שיודיע לחווה הישנה על עזיבו ולהמליץ לו גם לספר מדוע הוא עוזב, לא יותר מזה. אם הוא יבחר לעשות זאת או לא זו הבחירה שלו וזכותו המלאה.

תםטםOHIO

New member
אתיקה ישומית

דבר ראשון תודה על התשובות המושקעות. ואני רוצה להמשיך את הדיון כי התפלאתי לקרוא כאן דעות שסבורות שלא מדובר באתיקה. תסלחו לי שאני מתפלספת על זה אבל יש לי תחושה שיש פה קצת יותר מדואליות, ז"א, זה נכון וזה לא נכון. בעיקר לתגובה של האני באן שהרחיבה את הדיון למחשבה - אם אמנע מלהשתתף במקרה מסוים (לקבל או לא לקבל תלמידים מחווה אחרת) אני עדיין אחראית פעילה לאירועים, והמנעות שלי מלפעול בדרך מסוימת אף עלולה לפגוע בענף. ז"א זו שאלת אתיקה טהורה לדעתי. אבל גם קשר בין תלמיד למאמן שלו חשוב לענף, ליחס בין מדריכים לתלמידים, לדיעה של תלמידים על המדריך ועל היחס או השרות שהוא נותן, כאשר בברור המדריך הוא בעל מקצוע ומוכשר לבצע את תפקידו. היכן הגבול עובר כאן, (מלבד כימיה בין מדריך לתלמיד, או גישה של מדריך), בעניין של דיעה מקצועית, שהתלמיד מוכשר או לא מוכשר לחוות את דעתו? איך זה משפיע על הענף? ואם באמת מדריכים מתרשלים עד כדי שרות גרוע, אימון גרוע, מה התפקיד של ההכשרה של מדריכים שנכשל כאן?

Hunny Bun

New member
../images/Emo205.gif דעתי...

קשר בין מדריך לתלמיד שלו באמת חשוב. אצל מדריך טוב כמעט ולא תראי תלמידים לא מרוצים ששוקלים לעזוב. ונראה לי שאת גם שוכחת שלא מספיק שהמדריך טוב, צריכה להיות כימיה ותקשורת בין המדריך לתלמיד. אם אין את זה התלמיד לא מרוויח מהידע של המדריך. יש לך נקודת מוצא שגויה, "כאשר בברור המדריך הוא בעל מקצוע ומוכשר לבצע את תפקידו". לצערי כבר נתקלתי בכמה מדריכים שלמרות שהייתה להם תעודת הדרכה לא היו מדריכים טובים. קורה. ודווקא אני חושבת שהתלמיד הוא חוות הדיעה האולטימטיבית. הוא לא צריך להיות בעל ידע נרחב. טיבו של מדריך נשפט ע"פ הבנתו של התלמיד של מה שמלמדים אותו. אם המדריך יודע להעביר את הידע התלמיד יקלוט זאת מהר, יישם ויצליח (אני מניחה גם שהמדריך מתקן טעויות שלא הובנו). למדריך שלא יודע לגוון את התרגילים וללמד בצורה מעמיקה ומעניינת יהיו תלמידים משועממים. כלומר בסופו של יום תלמיד מרוצה הוא תוצר של מדריך טוב. הבעיה עם הכשרת מדריכים היא שהיא מלמדת תיאוריה. אני לא חושבת הההכשרה הפורמלית מלמדת נכון איך לפרק לגורמים הסבר כדי שיובן כהלכה, אין דגש על דברים שנראים כמובנים מאליו כמו לא לדבר בפלאפון במהלך שיעור (שראיתי במו עיני וגם מישהי כתבה על זה באחד השירשורים) לא מלמדים איך להתמודד עם שחיקה או תלמידים שלא הכי אוהבים. והכי חשוב, לא כל מי שמוצא תעודת מדריך באמת אוהב ללמד... שוב, לדעתי זה חיוני שלתלמידים יהיה את החופש לעבור חווה אם הם לא מרוצים (תחרות של שוק חופשי). זה מה שילמד מדריכים לשפר את עצמם, לבקש פידבק לפני איומי עזיבה, להיות עם האצבע על הדופק לגבי רמת ההוראה. ענף הרכיבה הוא בין הבודדים שנתקלתי בהם שבו שוכחים שהרוכב/תלמיד הוא הלקוח וצריך לתת לו שרות איכותי ולדאוג לשביעות רצונו. מאמנים חושבים שהתלמידים מחוייבים להם באש ובמיים. אז נכון שיש כאן קשר יותר מעמיק בין מאמן לתלמיד, אבל התלמיד הוא עדיין הלקוח. אני רואה מספיק מאמנים שמנצלים את המחוייבות של התלמידים אליהם וגורמים להם לקנות סוסים שמתאימים לאינטרסים של המאמן יותר מלאינטרסים של התלמיד.

תםטםOHIO

New member
נכון,

אלו הדברים שבדיוק התכוונתי אליהם והתיחסתי דוקא מבחינה מקצועית (ולא כימיה או גישה שונה) כי כולם למעשה לומדים את אותו החומר, אז אם יש מטרה להעלות את רמת הענף, (הרי, אם לי אין מקום להכניס תלמיד נוסף זה לא יהיה הפתרון לבעיה של רמת ההדרכה) שלתלמיד לא טוב כי משהו בשיעור לא עובר. ודוקא בנקודה הזאת אני מראש לא לוקחת בחשבון את המאמנים שנוהגים בזילות, מדברים בפלפון וכו', אלא את המדריכים שקיבלו תעודת הדרכה אבל לא מלמדים את החומר באופן שהתלמיד נמצא בשיעור עם הסבר או הרגשה של התגברות על אי נוחות וכדומה. ז"א דברים ברמה המקצועית. בדיוק כפי שאת כותבת - תרגילים שיעזרו לתלמיד להתגבר על הבעיות, את כותבת " אני לא חושבת הההכשרה הפורמלית מלמדת נכון איך לפרק לגורמים הסבר כדי שיובן כהלכה" או "לא מלמדים איך להתמודד עם שחיקה או תלמידים שלא הכי אוהבים". אני מסכימה איתך לחלוטין לגבי שוק חופשי ( וזה היה רלוונטי לגמרי למקרה האמיתי שהייתי צריכה עצות בשבילו וגם עזר לי להגיע להחלטה - תודה :) ) ואני מנסה להבין איך מעבר לרמת הפרנסה והשירות שניתן אפשר יהיה לשמור על כבוד המדריך ושיהיה ראוי לו (שבעיני הוא ערך קלאסי וחשוב מאד לשמירת רמת הענף), על החיבה בין תלמידים ומדריכים, ועל העלאת הרמה המקצועית של הרכיבה וההדרכה, שלדעתי שלושת הדברים האלה מחוברים ביחד ושבהם ההכשרה איכשהו בפועל, נתפשת חסרה.

jgut

New member
לצערי המצב שהאני באן מתארת

הוא דיי מוכר גם מהנסיון שלי. ההכשרה אינה מוציאה בהכרח מדריך טוב. זה בכל זאת משהו שדורש כשרון, יחסי אנוש, יכולת להסביר וסבלנות. היא יכולה להוציא מדריך נסבל, אבל זה לא מה שיהפוך אותו לטוב. בשביל להיות טוב הוא צריך להתאמץ, להשקיע ולהיות איכפתי הרבה מעבר לקורס מדריכים. אבל - לקחת אחריות על התפתחות הענף כולו, ניראה לי גדול על אדם בודד וגם מיותר. לכל תלמיד יש את המטרות שלו ברכיבה (יש כאלה שרוצים רק כיף מבלי להתקדם, יש כאלה שמוכנים לעבוד קשה בשביל זה וכו') ולכן לא כל מדריך יהיה מתאים לכל תלמיד (זה נושא לדיון בנפרד, עד כמה מדריך צריך להתאים את עצמו). כל אחד צריך לנסות לשפר את עצמו ומתוך כך גם את התלמידים שלו ובכיוון ההפוך התלמידים שלו יהיו מרוצים ממנו. אים הם לא - שינסו מקום אחר, ייתכן ויבואו אחרים במקומם ולא בהכרח אותו מדריך גרוע יפנים זאת. כך שזו לא אחריות שלך לשנות את עולם ההדרכה. בנוסף כל אדם צריך לדאוג לפרנסתו - אין מה לעשות אבל להיות נחמדומתחשב מידי באחרים לא יעזור לך להתפרנס. מספיק להיות הוגן...

למעלה