אממ אז לא החלטתי
כי על פניו-זה גביע האש. ההתיחסות הכל כך בוגרת ללורד ולדמורט הוא לא עוד מפלצת מכוערת שמפחידה ילדים. הוא בנוי פסיכולוגית נפלא, הבדיחות הסדיסטית. האדישות, הרוגע והתסכול הקצת ילדותי. היחס הזה, המאוד בוגר לגזענות בגביע העולם. התיאור-למען האמת אני לא בטוחה שילדים יכולים להבין את גודל הטירוף שהתמונה הזו מציגה. סדיסטיות לשם הנאה, לשם שעשוע, במסווה של עקרונות-בעיני אחת מסוגי האכזריות הקשים ביותר שיש. (שמעתי את זה לא מזמן-וזה זיעזע אותי לא פחות, אולי אפילו יותר משזה זיעזע אותי בזמנו-הזכיר לי את הסצנה הזו מהפסנתרן (?) כשהנאצים הכריחו זקנים לרקוד בהצלפות שוט) בקיצור- החלחלה..
ושוב ולדמורט-בסוף הספר, נופל לי האסימון למה הוא זה שאין לנקוב בשמו-הכריזמטיות, הרהיטות, הטירוף, המניפולטיביות. כשקראתי את זה רציתי לצרוח עליו-אתה מטורף- אבל מצד שני, יש משהו מאוד מרתק בו. בקיצור-דמות נהדרת. (כמה כישרון צריך כדי לכתוב דמות כל כך טובה...ועוד בלי להיכנס לפרטים גרפיים!)
אז אהבתי את הספר. אבל יש את אבן החכמים-והספר כיפי ונפלא אבל יש בו אימרות שישארו איתי להרבה זמן. שוב אמרות לא לילדים בכלל. ככה בין השורות-ושוב אני חושבת שזו גאונות לשמה-כי כמה שהספר ילדותי המסרים לא. ויש דברים שנחקקים אצלינו. "זה לא טוב לשקוע בחלומות ולשכוח לחיות"-כמה נכון, "מה אילו" אלה מחשבות מטרפות-לא נותנות מנוח ולא מאפשרות לשמוח. "הצרה היא, שאנשים נוטים לבקש להם את הדברים המזיקים ביותר" גם כן, נכון. לפעמים נדמה לנו שכל בעיתנו יתרו אם רק...(נוריד כמה קילו, נהיה יפים, חכמים עשירים) למעשה בעיני זה מנוע ממך לשמוח באמת. כמו שאתה במה שאתה.
ויש את חדר הסודות-לא הרבה מתיחסים לחלק זה, אבל זה משהו שלקחתי איתי לחיים. שהארי פוגש ברידל הוא אומר לו:" ולמי חשבת שהם יאמינו? ליתום עני, אבל מבריק? או להאגריד.." והציטוט פה לא כזה משנה-אלא שכשקראתי את זה-לא יכולתי להגיד לעצמי שרידל טועה, שהוא מטורף. כי זה לצערי נכון-אנחנו מסתמכים על מראה עינייםו וזה יכול להתנקם בנו-בכל מקרה משהו שלקחתי לעצמי לחיים-לראות מעבר ליופי ולכריזמה ולמסכנות, לזכור שאין לי גישה למחשבות של אנשים. (אגב, שוב הערצה לרולינג-סוציופטים מסוגו של ולדי, במציאות? בד"כ הם בדיוק כמו שרולינג מתארת, הם כריזמטים ומנומסים ומקובלים- והיופי, היופי בספרים של רולינג היא שהיא מתייחסת לדברים כמו שהם, כולנו גדלנו לחשוב-שהמכשפה הרעה מכוערת וסנדרלה הטובה יפה וחסודה. (זוכרים שעשו תרגיל עוקץ ותפסו פדופילים? אז כל הזמן התיחסו לזה שהם נראים נורמנטיבים -כי הרי הם היו צריכים להיות עם קרניים).
ויש את השלישי-אזקאבן, וסוהרסנים. אמנתי הגדולה ביתר. הכלא האמיתי של האדם, בראש. וכל שאר הספרים-אני יכולה להמשיך אבל אני ממש עייפה. פשוט בעיקרון ממש קשה לי לסווג את הספרים האלה