ערב טוב תום30
נדמה שנקלעתי ל"עשן קרב", אבל אולי בכל זאת אני מתחיל לקלוט את כוונתך, שהיא השוואת "האמונה במדע" עם אמונה דתית. אבל מה פירוש "אמונה במדע"? הבאתי דווקא את דוגמת האיכר האתאיסט, שזה בעצם אני, שלא מתיימר להבין קוונטים או קוורקים או מפץ, ואפילו לא "להאמין" בהם. אבל ב"אלוהים"(?) עוד פחות. הייתי מסתכן ונותן הגדרה כזאת לאלוהים: שם כולל לקוורקים וקוונטים ומפצים גדולים ואינפלציה ואקזיסטנציאליזם ושאר דברים בלתי מובנים. הגדרה ספרותית. אמנותית. בשום אופן לא מדעית. האיכר האתאיסט אינו מאמין במדע, אלא, במידה מסויימת של ספקנות, על סמך נסיונו האישי ונסיון שכניו, ידידיו ואבותיו, בחזאים, בבעל המכולת ובפרשני הכדורגל. לא הבנתי על אילו כללי התנהגות אתאיסטיים דיברתָ? האיכר האתאיסטי הזה מתנהג בדיוק כמו שכנו הבודהיסטי, רק אין לו שום דחף פנימי ללכת למקדש. אולי הוא גם ילך לשם בשביל לא להתבלט. רק השכן שלו חושב שבודהה משפיע על יבול האורז, ואילו האיכר שלנו - מנסיונו! - אינו חושב כך. איך זה יכול להיות ש"לא חשובה ההיכרות שלי עם מונח כזה או אחר"? של מיליארד מונחים שאינני מכיר, אז יוצא שאני, בתור "לא מאמין", מאמין במיליארד דתות? יש פתגם רוסי: בטח באלוהים, אבל בעצמך אל תהיה טמבל. האיכר האתאיסט ושכנו הבודהיסט לא יתעמקו בכתבי בודהה ולא במשנת הגל ולא בתורת היחסות של איינשטיין, ויחשבו את מעשיהם רק על פי נסיון החיים שלהם, ולא יכניסו למקבילית הכוחות של חישוביהם את השפעת בודהה. כך שבמעשיהם שניהם אתאיסטים. כי קיום הפולחן אינו מעיד בהכרח על אמונה דתית. הם ילכו לרופא לא בגלל אמונה עיוורת, אלא בגלל הניסיון הקולקטיבי שהוכיח להם שזה עוזר נגד שפעת. ניסיון קולקטיבי זה יכול גם לומר לו, שרופא זה הוא לא כל כך טוב, ועדיף לעבור לרופא אחר. או: למחלה מסויימת זו לא יעזור שום רופא, ואין טעם ללכת. אבל מעולם שום ניסיון לא הוכיח את יעילותו של בודהה או אלוקים או השטן, במובן האנושי שמעניקים להם מאמיניהם, לא במובן של FILLER שהיצעתי. נכון, יש מאמינים בהשתטחות על קברי צדיקים וכיו"ב. אז מה? יש גם מאמינים שהארץ שטוחה, או ששרון יביא שלום, למרות הניסיון. אני מבין במדע ולא מאמין במדע, אבל יש כמה עובדות (למרות שגם בהן לא כולם מכירים): הפצצה האטומית, הפקת אנרגיה אטומית, מעבדים מהירים, טיסות לחלל. אז כנראה שיש משהו במדע הזה? מה יכולים לעומת זאת להציג אלוקים ובודהה והשטן? את "הכל" (שזה לא כלום)?