אשמה. מי אשם ולמה?

אשמה. מי אשם ולמה?

יש אנשים שסובלים מיסורי אשמה כל החיים. יש כאלה שמעדיפים להאשים הורים אחיים וחברים. האם המצפון קשור לאשמה? האם האל אשם? העין רעה? הרוח? הכוח? הדת? החילוניות? זה סוג של בעיה רגשית/נפשית? ואולי יש בזה חיוביות? בפורום רוחני נתקלתי בשאלות האלה מסקרן אותי מה דעתכם? אוהב מיקי

נועָה

New member
../images/Emo187.gif אפשר גם לפתור את זה.

יש רגע בחיי כל אדם, שבו הוא מפסיק לקטר ולהאשים, ומתחיל לקחת אחריות. נכון, הוא לא מכיר מקרוב מה זו אהבה באשמת הוריו שגידלו אותו ככה, שזו הדוגמא האישית שהוא מכיר. נכון, הם האחראיים, היתה להם אחריות לבריאותו הנפשית. יש רגע בחיי כל אדם, שהוא מחליט להפסיק להיות קורבן של מישהו אחר. שהוא סופסוף מכיר בעובדה הכואבת שהוא לא יכול לשנות את מה שהיה. ואם הוא ימשיך לדוש בזה, גם אז לא. לעומת זאת הוא יכול להפסיק את הכאב העצמי הזה, את ההרס העצמי הזה, ולהתחיל לעשות. ואוהו, יש לו כל-כך הרבה אפשרויות.

../images/Emo52.gif... שנדבר על זה../images/Emo35.gif

בהנחה שאין רגשות מיותרים, (וכאן אני מודה שאני חוזרת בי מהודעה אחרת לא מזמן בנושא, בה כתבתי שאשמה ודאגה הם רגשות מיותרים.. לומדים לא?) אני מניחה שלכל רגש או חוויה יש משהו לספר לנו על עצמנו. רגשות האשמה וזו דעתי בלבד, גוררים איתם רווח מסוים, לעיתים בלתי מודע של הצורך או האפשרות לא להתמודד עם אחריות. כאשר אדם מרגיש אשם, או יותר מזה – מאשים מישהו אחר, הרי שזה נותן איזו שהיא לגיטימציה, מודעת או לא, שלא להתמודד עם הדברים "באמת", לא לקחת אחריות ולמצוא את החלק בתוכי שאמור לצמוח, לבוא על פתרונו.
אז נכון שאי אפשר לשנות דברים שנעשו כבר, - וגם על זה הדעות חלוקות, כלומר אני מאמינה שניתן לשנות את ההרגשה, גם אם לא משנים את המעשה הפיזי. לדוגמא – עשיתי משהו שגרם למישהו להשתולל מכעס, או לחלופין – מישהו מאד הרגיז אותי – נדמה שהתשובה היא סליחה, הן לעצמי והן לאחר על מנת שאוכל להמשיך הלאה, מתוך שמחה. הסליחה לדעתי היא משהו שאנו פוסחים עליו לעיתים קרובות משום שקל יותר לומר "אני/אתה אשם" מאשר לסלוח. אולי זה הרווח המיידי שלתחושת האשמה אלא ששוב, אני לא מוצאת אותו מועיל לטווח הארוך. אשמה בעיני היא רגש מרעיל, ממש כמו שנאה ושאר רעות חולות.
וגמני אוהבת

סליחה עצמית=../images/Emo140.gif לעצמי גם../images/Emo70.gif

ערב טוב, לא לוותר לעולם - על הסליחה והמחילה , אחרת זה בא על חשבון הבריאות
כל " רגש שלילי : קנאה , שנאה , טינה ... מחלחל מהגופים הרגשיים שלנו לגוף הפיזי, ובסוף , הגוף שלנו אוכל אותה אין " אשם" יש מאשים, ולמה ??? בגלל ה"אגו" שכשלעצמו אינו בריא לבריאות, אז בוא ניסלח לכולם, כולם יסלחו לנו, והכי חשוב: נסלח לעצמנו ונאהב
באמת, אריאלה באהבה

כמה קל לברוח לסליחה../images/Emo8.gif

בעיקרון הנושא הוא "אשמה" החופש להאשים את הזולת בבעיות שלנו. או להאשים את עצמנו ולסבול

וזה בדיוק מה שאמרתי מיקמותק ../images/Emo24.gif

זה באמת משנה מה הנושא
רוצה " אשמה" - תקבל
באיזה תחומים האשמה בחייך משרתת אותך? למה צריך להאשים את הזולת בבעיות שלנו? למה להעניש את עצמנו? כמו הענשה עצמית במחלה למשל? ה" סליחה" אינה בריחה, היא יצירה , כדי לא לחיות באשמה בחיים, ו-
שאני מתערבת, יש משהו שיעודד אותך? אחרי המה ששקרה לך היום? ואל תשאל אותי "מה קרה לי(לך) היום??. שולחת לך אור , אהבה והמון חיבוקים
אריאלה באהבה

נועָה

New member
../images/Emo183.gif גילי, אבל גם הסליחה

לא משנה את ההרגשה של העבר, היא משנה את ההרגשה של ההווה. כמו שלקיחת אחריות בהווה לא משנה את העבר. לקחת אחריות אישית על העניין, זה לא אומר לקחת מהשני את אשמתו. אחריות אישית זה לעצור את מצעד ההאשמה, הקיטור והתלונות ולעשות לו סוף, כלומר לפעול. סליחה זה יופי, אלא שבמקרים רבים יש צורך גם בפעולה, בשינוי כלשהו. מדובר כאן בשני דברים - בההאשמה (את השני) ובאשמה. זה מקביל לכעס, גם בכעס אין טעם כרגש ארוך ומתמשך. רגש הכעס הוא בסך הכל מניע לפעולה.
גדול.

הפתרון לאשמה היא סליחה.. ../images/Emo23.gif

נכון שהנושא הוא אשמה ולא סליחה אלא שכשאני מתבקשת לחשוב על נושא מסוים שמהווה בעיה – מבחינתי כמובן, ואשמה מבחינתי היא בעיה, מלסות? – אז אני באופן אוטומט ניגשת גם לחיפוש הפתרון, והפיתרון לאשמה מבחינתי היא סליחה, ולא כזו שבאה מהפה לחוץ, אלא סליחה שמגיעה לרמת מחילה, כאשר מבחינתי יש הבדל בין השתיים.
אז כתבה נועה ש"סליחה לא משנה את ההרגשה של העבר היא משנה את ההרגשה של ההווה" ואני שואלת האם לא זה מה שבאמת חשוב? והאם לא על ההווה אנו בונים איזו שהוא עתיד? מבחינתי, הזמן החשוב ביותר הוא ההווה, וכאשר אני מרגישה שלמה בהווה ברור לי שהעתיד ייטיב עימי לא פחות.
אלא שכאשר מתגנבת אשמה אל ההווה, הרי שהיא מרעילה גם את הרגע ועלולה להשליך גם הלאה ולכן – מוטב ללמוד את הלקח, לפתור, וכמה שיותר מהר. פעם כאמור חשבתי שאשמה היא רגש מיותר – חזרתי בי לאחר שהפכתי שוב בשוב והנה היום ברור לי שהיא טריגר עצום, לא פחות מכעס על מנת למצוא את אותו מקום אפל בי שמבקש חיבוק, קבלה ללא תנאי, מבקש להיות.
סליחה היא פעולה נועה, לפחות עבורי היא פעולה ואת יודעת, אולי דווקא משהו מאד קשה לעשייה, שוב, כאשר מדברים על מחילה, על סליחה עמוקה ואמיתית. כאשר נפגשתי באותם מקומות בעצמי, בהם אני מרגישה תקועה, וכאשר הבנתי שהדברים נובעים מאשמה כבדה שאני נושאת בתוכי, ממש לא היה קל לסלוח, לסלוח לעצמי, נדרשו לכך המון פעולות, מחשבות, עד כדי ניקיון שהניח את דעתי, ועדיין לא במלואו, אני עדיין בדרך.
כאשר מדובר ב"האשמה" כלומר הטלת אשמה על מישהו אחר, שוב אני מפנה את האחריות אל עצמי, כן, זה לא קל, אבל זה הכי נכון עבורי לקחת אחריות לרגשות שלי. אף אחד לא אשם לי, בראש שלי אף אחד לא יכול לדרוש ממני לחשוב כך או אחרת, ולכן המחשבות הן באחריותי הבלעדית, החל בהטלת אשמה וכלה בלקיחת אחריות.
ליום מקסים

נועָה

New member
גילגול, רגע ... לעצור.... ../images/Emo18.gif

אני לא מבטלת את הסליחה
קודם כתבתי לך שסליחה זה יופי, אלא שבמקרים רבים יש צורך גם בפעולה, בשינוי כלשהו. ואני מסבירה: נכון, לפעמים סליחה זו הפעולה. ולפעמים לא, או שהיא לא מספיקה. צורך להעמיד דברים נוספים על דיוקם:
את כותבת, אז כתבה נועה ש"סליחה לא משנה את ההרגשה של העבר היא משנה את ההרגשה של ההווה". אבל הרי כתבתי את זה לא כדי לבטל את חשיבותו של ההווה, אלא כתשובה לך ל: "אז נכון שאי אפשר לשנות דברים שנעשו כבר, - וגם על זה הדעות חלוקות, כלומר אני מאמינה שניתן לשנות את ההרגשה, גם אם לא משנים את המעשה הפיזי." ומסבירה: מה שאמרתי הוא, שבהווה לא ניתן לשנות את ההרגשה של העבר, משום שהבעתי את דעתי השונה מדעתך, שאמרה שניתן לשנות את ההרגשה של העבר בעזרת הסליחה. ושוב, אני מעריכה מאוד את היכולת שלך לשחרר חשיבה ישנה של: "אני צריכה כל הזמן להיות מקצה לשיפורים". אני יודעת שזה לא קל לשחרר את זה, ושזה דורש גם המון אומץ. זה שטח חדש שאת עדיין לא מכירה.
בקשר לאחר, בנוגע להטלת אשמה: כשאת מרגישה כלפיו מה שאת מרגישה (מרגישה שהוא אשם), אין ניגוד בין הרגשות האלה שלך, כלומר להרגיש שהוא אשם, לבין לקחת אחריות על הפעולות שלך כתגובה למעשיו.
אבל זהירות לא לקחת על עצמך יותר מדי, כלומר לא לקחת על עצמך גם את החלק שלו. האחריות שיש לך בעניין השני, היא לדאוג/לשמור על עצמך כשאת רואה שהוא חסר אחריות. כלומר שאין לצפות ממנו להגינות או לישועה ביוזמתו. ב-
אוהב.

גלית35

New member
כל החיים זה לרוב פולניות../images/Emo6.gif../images/Emo20.gif

להסיר אשמה עצמית או לסלוח לה זו דרך לא קלה אבל אפשרית,ואני כותבת מנסיון אישי גדול מאוד בנושא. אחרי שהבנתי מאיפה באה האשמה-ושלא כולה בי היה לי הרבה יותר קל לסלוח ולהבין. חושבת שזה סוג בעיה רגישית-ובנושא הפורום חושבת שזה משהו שגורם לנו להרגיש שונים ולהיות מיוחדים-אבל זה אחרי הסליחה אף קשה לי להסביר את מה שאני חושבת.

חי אדר

New member
נטילת אחריות

כעיקרון נראה כי המקור להאשמת הזולת או כחות עליונים הנסתרים מהעין הם בראש וראשונה מנגנון של הבריחה מנטילת אחריות על המעשים שהאדם בעצמו היה הגורם והיוזם. במקורותינו נתקלים אנו בתופעה זו מיד לאחר חטא עץ הדעת כאשר האל פונה אל האדם ונוזף בו על אכילה מהעץ, הוא מגיב בהפלת התיק על חוה וטוען להגנתו: "האשה אשר נתתה עמדי היא נתנה לי מן העץ ואכל" (בראשית,ג, יב)אם כן הפנית האשמה כלפי האחר היא בעצם המכונה המשומנת בה האדם מכהה מעוקצה של האחריות האישית של עצמו.במקום אחר במקרא נאמר "אוולת אדם תסלף דרכו ועל ה' יזעף לב" משלי יט, ג.) כאן שוב נתקלים בהפנית האשמה כלפי גורם עליון שהוא כביכול האחראי על המחדלים של האנושות כולה.נמצא בעוד בפסוק הראשון מציין את העברת האחריות אל הזולת הפסוק השני מבטא את העברת האחריות אל כחות עליונים.

נועָה

New member
../images/Emo142.gif סליחה, זה לא עובד ככה.

זו הגזמה. זה ממש לא עקרון שההאשמה היא בריחה מאחריות של האדם עצמו על מעשיו. זו האשמה גורפת והכללה. כל מקרה הוא לגופו. אשה שבעלה היכה אותה לא אחראית לכך שבעלה התחרפן. (והיא זו שעיצבנה אותו בכלל ; יודעת שזה מביא לו את הסעיף כשהיא פותחת את הפה, והיא דיברה בכל זאת. כזו חוצפה מצידה, רק היא אשמה.) אם זה יימשך והיא לא תעשה עם זה כלום, גם לה יש איזושהי אחריות. אבל זה מבטל את האחריות שלו? בחיים לא.

חי אדר

New member
בגבול הפרופורציה

לא טענתי שהאחריות רובצת רק על זה שמטיל את האשמה. בוודאי שבכל מריבה שני הצדדים יש בהם במידה כזו או אחרת אשמה. אך עיקר הבעיה שכל צד מפנה את נטל האשמה לפתחו של הצד שכנגד.הדברים שכתץבת מתיחסים לדרגת האשמה, ולא לעצם האשמה שאכלפיהם התיעחסתי בדברי. מכל מקום הערתך תרמה להבהרת הדברים

נועָה

New member
../images/Emo183.gif חי אדר, תבין

כשאנשים "רגילים" מאשימים אחרים, הם לא תמיד מתכוונים להגיש כתב אישום. לפעמים הם מדברים מהמיית ומכאב ליבם, על מה שכואב להם ופוגע בהם בהתנהגותו של האחר. אלה עשויים להיות גם מקרים שהם מרגישים כלפיי האחר גם הרבה רגשות חיוביים, לא רק כעס, אבל הם כרגע מדברים על הדברים הקשים. ולכן, חובת הבהירות מוטלת גם על המקשיב. לפעמים זה לשאול את השאלות הנכונות. כי מצד שני, יש גם מקרים שבהם כף החובה של השני גדולה יותר אצלם מכף הזכות.
ליום נעים.

אלי, מאד אוהבת לקרוא אותך../images/Emo63.gif

בבהירות בה אתה מתבטא, ויותר מכך מאד מסכימה עם דבריך.

../images/Emo24.gif גלית..

לא ממש יודעת על מה את מדברת באופן אישי, אבל מכירה איזו הרגשה של מטען אישי שכמעט חונק בלי שאפילו אדע להצביע עליו, ופעולת הסליחה הזו, כוללת נבירה עמוקה בתוכי במטרה למצוא את המקור. לא קל, ממש לא קל, אבל גם לא בלתי אפשרי ולרוב מוכיח את עצמו כמשתלם.

kung fu

New member
אשמה ../images/Emo13.gif

אני התמרתי אשמה לקבל מידע. מה זאת אומרת? אם אני מזהה שאני פתאום חשה אשמה, אני מבינה שמסתתר כאן מידע עבורי לפעול להבא אחרת, או נושא מסוים שכדאי לי לעבוד עליו, ואז במקום להרגיש אשמה, אני מסתכלת על המידע שאני אמורה לקבל מכל מה שאירע

למעלה