ארסן באורז

מודה שלא היתה לי סבלנות לקרוא הכול

לא יודעת מי זה גיל יוסף שחר, לא יודעת עד כמה להתרגש מהידיעה הזו.
מה שכן תפס אותי, זו האמירה:
"300 גרם אורז מבושל זה בערך 2 כוסות אורז - מנה סבירה ומומצעת. צמחונים שלא אוכלים מנה בשרית או מנה עיקרית אחרת בארוחה, לא פעם אוכלים גם יותר מזה בארוחה)"
סליחההההה? אצלי מנה אורז בארוחה זה שתיים או שלוש כפות. ואצלכם?

marx04

New member
מה ? את ציפור ?

שלום תמר,

שתים-שלוש כפות של אורז מבושל זה כלום.
300 גרם אורז מבושל זו בהחלט מנת תוספת סבירה למנה עיקרית.
אם זו המנה העיקרית, אז הכמות תגדל בקלות לחצי ק"ג (למשל: מג'דרה).

בברכה,

אורי.

לא ציפור ולא ציפורת

ובכל זאת, מנה אורז בארוחה *אצלי* היא כ-3 כפות
אצלך כוס שלמה? או יותר?
לא שזה העניין כאן, סתם מסקרן

marx04

New member
אני פשוט ממלא את הצלחת

שלום תמר,

כפי שכתבתי, אני מסכים ש-300 גרם אורז מבושל הם מנה (מנת תוספת) סבירה.
אני אינני סופר כפות או כוסות, אלא פשוט מעמיס וממלא את הצלחת.
אם האורז הוא תוספת, אז שתי כוסות (300 גרם) הן בהחלט כמות סבירה.
אם האורז הוא המנה העיקרית, אז צלחת מלאה במג'דרה (למשל) היא יותר משתי כוסות (ולפעמים אקח עוד מעבר לצלחת אחת), כך שזה יגיע לכ-400-500 גרם.

בברכה,

אורי.

Dr T noki

New member
זה תלוי מן הסתם בהרבה גורמים

למשל - האם האורז מנה עיקרית ויחידה או תוספת למנות נוספות על הצלחת, ועוד

אוליב י

New member
זה נושא שנמצא בדיון בחו"ל כבר כמה שנים לפחות

מצרפת כאן קישור לשאלות ותשובות של מנהל המזון והתרופות בארה"ב בנושא זה
אמנם התשובה "יש לגוון במזון" וכו' וכו' נשמעת פוליטיקלי קורקט, אבל בפועל - אכן, מי שלא מתבסס על אורז כעל מזונו העיקרי, כנראה לא צפוי להנזק.
&nbsp
http://www.fda.gov/food/foodborneillnesscontaminants/metals/ucm319948.htm
&nbsp
חומרים רעילים יש כמעט בכל סוג של מזון בימינו, למרבה הצער. גם גידולים אורגניים מגודלים לעיתים על אדמה שיתכן שרוססה בעבר ואי אפשר לדעת מה הם סופגים [ברור שזה עדיף על פני ריסוס ודאי, ועדיין]. גם אם אוכלים הכי בריא שאפשר, הגוף סופג רעלים מן הסביבה [למשל, חומרי הדברה שנמצאים בכל בניין ציבורי ובמחקר שנערך בנושא איתרו אותם בשתן של נשים הרות. אין לי כרגע אפשרות לקשר למחקר שהראה את זה]
בכל סביבת מגורים עירונית, אנו סופגים חלקיקים מזהמים מן האויר.
ברבות מסביבות המגורים הכפריות, אנו סופגים חומרי הדברה מן השטחים החקלאיים שמסביב.
&nbsp
כל בחירה שאנו בוחרים היא למעשה ניהול סיכונים. כולל תזונה. באורז יש ארסן, בשקדים ציאניד, בעיר זיהום אויר, ואני יכולה להמשיך עוד -
מי שמגוון ותזונתו נשענת על מגוון מקורות ולא רק על מקור עיקרי אחד [נניח, בעיקר אורז או בעיקר סויה או בעיקר חיטה וכד'], מאפשר לגוף להתמודד בהצלחה עם אותן כמויות מזעריות של רעלים שקיימים במזון, באויר ובסביבה. כך לפחות אני רואה זאת.
&nbsp
גם אני כמו מי שענתה לפני לא אוכלת כמויות כאלו של אורז בארוחה, וגם ילדי לא. כוס אורז זה המון בשבילי. בדרך כלל שלוש-ארבע כפות מג'דרה יספיקו לי [כמובן לא כמזון יחיד, יש בארוחה עוד דברים]. כשאני מכינה מג'דרה משתי כוסות אורז וכוס עדשים, זה מספיק לששה-שבעה אנשים לארוחה ועוד נשאר.

אוליב י

New member
ומוסיפה עוד משהו: קריאה ביקורתית

בכל מקום שיש מחקר שמגלה מידע חדש, אני מנסה להצליב את המידע עם מחקרים אחרים שעוסקים באותו נושא.
בכל מקום שבו עיתונות פופולרית מפרסמת כתבה מעוררת היסטריית המונים, אני הולכת לבדוק מה עומד מאחורי הקלעים.
לפעמים זה מצליח, לפעמים לא. אבל אני לא מאמינה אוטומטית לכל מה שכתוב בYNET או באתר כזה או אחר, גם אם הוא אמין בדרך כלל, ועוד יותר אם אינו אמין.
&nbsp
למי שמתעניין באופן שבו ניתן לדווח באופן מוטה על תוצאות מחקרים, אני מצרפת כאן קישור בעניין האורז בכלל והארסן בפרט [מכון דוידסון-שייך למכון וייצמן].
&nbsp
http://davidson.weizmann.ac.il/online/maagarmada/general_know/אורז-השקר-הלבן
&nbsp
&nbsp

לגמרי!

וגם להיפך, כל כתבה בלמהנט, בעיקר בענייני רפואה - קודם כול אני לא מאמינה

marx04

New member
הכתבה והתחקיר מעוררים דאגה

שלום לך,

אינני מבין מה הקשר לקריאה ביקורתית.
הן הכתבה ב"עושות חשבון" בערוץ 10 מיום 28/2/2016, והן התחקיר של ד"ר גיל יוסף שחר, מצביעים על כך שבאורז הנמכר בישראל ושנבדק במעבדות מצויים ריכוזי ארסן מעבר לרף המירבי הקבוע בתקן האירופאי.
אצלי זה מעורר דאגה.
אני שותה חלב אורז על בסיס יומי, ואוכל אורז מלא בכמויות נכבדות.
אם מצאת כשלים בכתבה או בתחקיר באופן שמסיר כל חשש - אשמח מאד עם תצביעי על כך.

בברכה,

אורי.

אוליב י

New member
מסיר כל חשש - ודאי שלא

על הכשלים במחקר העיד עורך המחקר עצמו - נבדקו זנים ספציפיים שנמכרים בארץ.
יתכן מאד שחלב האורז שאתה שותה מיובא, ומיוצר מזנים אחרים שלא נבדקו, או שנבדקו ונמצאו בטוחים יותר.
&nbsp
באופן כללי, גם כאן תקפה ההמלצה הכללית, הן של התזונה "הקונבנציונלית" והן של התזונה הצמחונית והטבעונית - לגוון ולא להסתמך על מזון יחיד כמזון עיקרי.
&nbsp
באופן אישי, אני לא מחזיקה מכתבות מעוררות היסטריית המונים. המסקנה של הFDA היתה שרמות הארסן באורז אינן מסוכנות כל עוד התזונה אינה מבוססת בעיקר עליו.
אני גם לא מחזיקה ממחקר יחיד - כי קשה להסיק ממנו מסקנות: הדבר הבסיסי, למשל, שאני הייתי רוצה לדעת, זה האם מדובר בארסן אורגני או בארסן לא-אורגני. בפשטות, עם האורגני גופנו יודע להתמודד מצוין [=לא מסוכן] ואילו עם הלא-אורגני, לא. [ואין הכוונה כאן ל"אורגני" במובן החקלאות האורגנית, אלא לאורגני כמשמעו בשפת הכימיה - תרכובות אורגניות הן תרכובות שיש בהן פחמן, ותרכובות לא-אורגניות, לא].
עוד דבר שהייתי רוצה לראות במחקר זה לא רק השוואת רמות, אלא בדיקה יסודית של נזקי ארסן לטווח ארוך בקרב אוכלוסיות מחקר שונות - נקרא לזה "ניסוי" ו"בקרה" - כאשר קבוצה אחת כן מתבססת על האורז כמזון עיקרי, וקבוצה אחרת לא. לא ראיתי מחקר כזה [וחיפשתי].
&nbsp
לכן, בהעדר מחקרים נוספים, המסקנות האישיות שלי הן:
א. אין מספיק מידע
ב. המידע שיש אינו מצביע על סכנה משמעותית למי שהאורז אינו מזונו העיקרי
ג. לא הוכח נזק גם אצל מי שאורז כן מהווה את מזונו העיקרי
ד. ישנן דרכים להפחית את נוכחות הרעלן [שטיפה לפני האכילה ובישול במים עודפים] ומי שחושש, יכול לנקוט בדרכים אלו.
&nbsp
להסיר כל חשש אי אפשר.

Dr T noki

New member
מסכימה עם כל מה שכתבת

גם לגבי קריאה ביקורתית של מחקרים , גם לגבי חשיבות גיוון במזון וגם לגבי חסר נתונים רבים שיוכלו לעזור בהחלטה מושכלת.
באופן עקרוני לא אוהבת כתבות של ״ כל האוכל שלכם מורעל״ או ״המים שאתם שותים מזוהמים״ שגורמות להיסטריה פניקה והפחדה כי הן לא מציעות שום אלטרנטיבה לצרכן שהיא ריאלית. כמובן שבדיקה של הענין היא תמיד מבורכת אך צריך לעשות זאת בצורה נכונה וגם שגורם מקצועי ידע מה להציע לציבור .

27182

New member
בעיה בתחקירים

1. בשתי הבדיקות הנ"ל בדקו את כמות הארסן הכולל באורז. התקן הארופאי מדבר על ארסן לא-אורגני.
2. תקנים הם מחמירים, וגם אם יש (קצת) יותר מהתקן, זה לא בהכרח בעיה.

למעלה