ארוחת יום שבת

daniela21

New member
ארוחת יום שבת

כמה טוב שיש משפחה. אמא שלי בחו"ל והיו לנו שתי הזמנות לשבת - דודה וסבתא. לדודה החלטתי כבר בפסח שאני לא הולכת, אחרי שהיא הצהירה שלי היא לא מכינה אוכל. אצל סבתא שלי יש אוכל פשוט וטעים שתמיד אני יכולה לאכול - אורז לבן, עוף בגריל, סלטים וכו'. החלטנו לבלות את השבת אצל הסבתא. אכלתי ארוחת בוקר והשארתי מקום לארוחת הצהריים, כי סבתא שלי נעלבת אם לא אוכלים בשפע. אבל מה? הפתעה..! סבתא שלי אירחה גם את אחותה והבנות שלה ולא ברור לי למה, אבל בגלל שהן שומרות שבת לא היה עוף בגריל והכינו אוכל אחר (במיקרו): במקום עוף בגריל, עוף עם מיליוני רטבים, ירקות ותבלינים לא ברורים, שוחה בשמן. אורז לבן בשמן (שבמקום על כוס אורז כף שמן, הן שמו על כל כוס שמן כף אורז), קציצות עם פירורי לחם, סלט ולחם מיוחד. סבתא שלי התנצלה ואמרה שזה מה שיצא בגלל אחותה (נו ברור, למה שידאגו להודיע לי מראש, מי כמוני אוהבת הפתעות לא צפויות כאלה). אכלתי ארוחת צהריים של אורז בשמן עם סלט ירוק וסבלתי מכאבי בטן שאין לי מושג מה מקורם.. בחיים לא כאבה לי הבטן אחרי כ"כ מעט אורז. לקינוח צפיתי בכולם מתענגים על עוגת שוקולד ואוכלים קבוקים ופיצוחים. לי הציעו תפוח, למרות שאני לא מכניסה לפה שלי את הפרי הזה. בגלל שהמשפחה שלי כל כך נהנתה בחברת האורחים ולא יפה ללכת ישר אחרי האוכל, התנחלנו שם עד 6 בערב. לא ידעתי עם כאבי הבטן הם מהאורז או שהם השתלבו עם רעב שנגמר בחיסול 2 פיתות מייד כשגענו הביתה. בפעם הבאה (לא שזה עד כדי כך יגרום למישהו לנקיפות מצפון), אני מביאה ה-כ-ל מהבית, אולי אפילו את המפית והסכו"ם.

daniela21

New member
שאלה בקשר לברזל

אני לוקחת כדורים שפוגעים בספיגת הברזל וצריכה להמשיך לקחת 4 כדורים ביום עוד כחודשיים. לפני חודש עשיתי בדיקות דם, מצאו אנמיה והפריטין שלי 3, כך שהרופאת משפחה נתנה לי ברזל ל-3 חודשים. יש לי 2 בעיות: הברזל בכלל לא עלה, בגלל הכדורים שפוגמים בספיגה ובנוסף כדורי הברזל גרמו לתופעות לא סימפטיות במע' העיכול. יש למישהו רעיון מה עושים כשחייבים להעלות את רמת הברזל, אבל הכדורים לא משפיעים במינון נמוך ובמינון גבוה הם גורמים לבעיות?

CATS7

New member
תשובה בקשר לברזל

כשהתגלה אצל הבן הצליאק (לפני 7 חדשים) זה היה בעקבות סחרחורות, התעלפויות וחיוורון ברמה היסטרית.. כל הערכים בתמונת הדם הראו על ערכים נמוכים מאד. למילוי המחסנים קיבלנו בין היתר כדורי ברזל ונחשי מה? במזל הבן קרא שהם מכילים גלוטן. את קולטת אנחנו מגיעים בשל חוסר עצום בברזל בעקבות צליאק והוא רושם ברזל שמכיל גלוטן. אני לא זוכרת את השם אבל זה היה במרשם של קופ"ח מכבי. 1. יש לבדוק אם הכדורים מכילים גלוטן. 2. אם את לוקחת כדור אחר שהורס את ספיגת הברזל בשלב זה, האם יש בכלל טעם לקחת ברזל בתקופה זו בכדורים? זה כאילו יוצא כמו שנכנס... ללא כל תועלת 3. שמעתי שיש זריקות ברזל - שווה לברר

נועית7

New member
לדעתי אחותי קיבלה עירוי לדם

של ברזל. כל פעם שאני מסרבת לרופא לקחת כדורים, הוא מאיים עלי בזריקות. גמל הקרח יכולה להרחיב אבל אני יודעת שזה מאוד העלה לה את הרמה של הברזל.

אכן נאלצתי לעבור עירויי דם דוחים

זה היה מזעזע, ולא כיף בכלל. אבל נצלתי את אומללותי כמה שיותר כדי לקבל יחס
סתם סתם. כן, לקחתי עירויים, ועכשיו אני עם כדורים [הטעם של הדבר הזה מבחיל! אני היחידה שחשה בזה?!] אבל אני לא ממש מקפידה על השעתיים בלי מוצרי חלב וישר אח"כ שותה קפה
והברזל שלי עלה פלאים. כנראה שזה לא ממש חד משמעי העניין הזה...

תשובה

אז קודם כל בקשר למשפחה שלך לשמחתי אני לא מבינה, המשפחה שלי מתמודדת מאוד יפה עם הכנה של אוכל מיוחד ומאוד מתחשבת. מה שכן נראה לי זה שכדאי אולי לתת להם לקרוא משהו בנושא. אולי כדאי שיבינו שזה לא דיאטה סתם. זו רגישות ויש סיבה לכך שהרופאים אומרים דיאטה נטולת גלוטן. זה עקרוני. ועכשיו לשאלה שלך של הברזל (בזה אני הרבה יותר מבינה): יש כמה סיבות לכך שלוקחים ברזל והוא לא עולה: 1. הפרעה של מזון אחר שאת אוכלת יחד עם הכדורים: סידן למשל מפריע לספיגה של ברזל, כך גם קפאין. אני ממליצה לקחת את הכדור יחד עם האוכל (ממש בתחילת הארוחה) בארוחה בשרית או פרווה. 2. ברזל לא נספג אם מערכת העיכול ריקה, צריך טיפה לעכב אותו שם ובלל זה אומרים לקחת את זה עם אוכל, אבל שימי לב לא להאביס, כדי שלא ימשיך עם המזון לא מעוכל. תנסי ארוחה רגילה ובסיסית. 3. כדורים לא מתאימים. אני למשל מעדיפה לקחת את הכדורים הטבעיים של סולגאר. זה נקרא ברזל עדין, הרבה יותר קל לעיכול. וזה הדבר היחיד שאני מסוגלת לקחת בלי כאבי בטן 4. ספורט או בעיות עם המחזור- שני דברים שידועים כי מורידים את רמות הברזל בגוף 5. תרופות אחרות שאת לוקחת: תבררי אם משהו מהם מפריע לספיגה של כדורים אחרים (אפילו גלולות יכולות להוות בעיה אם הם גורמים לך לבעיות עיכול) וחוץ מזה, קחי בקלות, מחסני ברזל ריקים זה לא סוף העולם. שלי כרגע הם 7 ואני בכל זאת עושה שישה אימוני סיבולת אירובית בשבוע, כך שאפשר להסתדר עם זה. שני

סידן פוגע בספיגת הברזל?!

כי אני למשל לוקחת גם תוספי סידן כי זה די הכרחי, ולידע כללי גם דניאלה וגם אני לא צורכות מוצרי חלב ולכן סידן זה משהו שדי דל אצלנו (אצלי לפחות, לא יודעת מה איתה בתחום הזה). אוף, נראה שאני צריכה יעוץ מאוד קפדני אבל מדיאטניות כבר התייאשתי. יש למישהו רעיון?

solnoshka

New member
אני יודעת שאחרי שלוקחים כדור ברזל עדיף לא לאכ

עדיף לא לאכול או לשתות מוצרי חלב למשהו כמו שעתיים... לעומת זאת, צריכה של ויטמין סי עוזרת בספיגת הברזל. לומדים הרבה אחרי שנים של אנמיה......

מעניין

כי אני בכלל לא צורכת מוצרי חלב אבל לוקחת תוספת סידן (כשאני זוכרת), ולא מקפידה על שעתיים בין לבין... אני אנסה את זה. ויטמין C זה גם דבר שחסר לי כי הגוף שלי לא סובל פירות הדר. במה עוד יש ויטמין C?

solnoshka

New member
בזמנו כשהברז שלי היה ברצפה הרופאה שלי נתנה

לי כדורים של ברזל וכדורים של ויטמין סי ואמרה לי לקחת ביחד... בנוסף אמא שלי היתה מפנקת אותי במיץ תפוזים סחוט :)

נצר1

New member
קיווי מכיל המון ויטמין C

יותר מבפירות הדר אפילו אם זכור לי נכון..

פלפלים ובעיקר גמבה

סידן וברזל מתחרים על אותם אתרי ספיגה במעיים, מה שאומר שצריכה שלהם בסמוך מקטינה את הספיגה משניהם. למי שאין חוסרים זו לא כזו פגיעה עקרונית, אבל מי שנמצא בחוסר צריך להקפיד להפריד ביניהם.

נטלי22

New member
לפי מיטב ידיעתי, לא הסידן הוא זה

שפוגע בספיגת ברזל, אלא משהו אחר במוצרי החלב (תכונה סותרת חומצה כלשהיא שלהם). לכן מומלץ ליטול ברזל במרחק של שעה-שעתיים ממוצרי חלב, כמו חלב ניגר או גבינות למיניהן, אבל אין בעייה עם נטילת סידן ממקור אחר (כמו בכדורים או במאכלים אחרים) במקביל לברזל. את הברזל הכי טוב לקחת ביחד עם ויטמין C (למשל עם מיץ תפוזים), שמגביר את ספיגת הברזל בפי 2 בערך.

daniela21

New member
וזו בדיוק הסיבה שיש לי בעיה לקחת

את הברזל עם הכדורים שיש לי לקחת עוד חודשיים - הם סותרי חומצה ואני צריכה לקחת ארבעה כדורים כאלה ביום. גם רשום בדף התרופה שזה עלול לגרום לבעיות בספיגת ברזל ובשימוש ממושך B12.

נצר1

New member
להגדיל את הברזל במזון היומי

לי מאז ומתמיד כדורי ברזל עשו רע, וביחוד אחרי שסיימתי מחזור טיפול כזה היו עוברים עלי שבועיים של עייפות ואפטיה ברמות לא נעימות. בכל אופן, כפי שרשמתי בשרשור לענת שבהריון, התחלתי להוסיף אגוזים לתפריט היומי שלי. קשיו, מקדמיה, אגוזי מלך ושקדים כולם עשירים מאד בברזל. הדבר היחיד שצריך להבין הוא שהברזל שהגוף מפרק מהאגוזים הוא רק חלק קטן ממה שהם מכילים ולכן צריך לאכול מהם על בסיס יום יומי. ומצד שני, כמובן, חשוב לדעת שאגוזים הם גם די משמינים ולכן לא כדאי להפריז באכילתם. את אמרת שכרגע את לוקחת כדור ברזל פעמיים ביום. על אותו משקל, הייתי ממליצה לך לפתח הרגל של אכילת חופן אגוזים פעמיים ביום. את יכולה לשלב בין סוגים שונים או להצמד לאחד מסויים. האגוזים צריכים להיות טריים ולא קלויים!! אני מצאתי ששווה אפילו להשקיע בקניית האורגניים למיניהם כי מבחינת נקיון המוצר מגלוטן הם הכי בטוחים. אני עברתי את כל ההריון בלי תוספות ברזל וגם כרגע עדיין ברזל גבוה.

daniela21

New member
אני יודעת שתחשבי שאני לא נורמלית,

אבל אני לא אוהבת אגוזים, שקדים, בוטנים, קשיו וכל הפיצוחים בסגנון. פשוט לא מסוגלת לאכול אותם מאז שאני זוכרת את עצמי. קרם אגוזים נהדר, אבל לאכול אגוז כמו שהוא, נראה לי בלתי אפשרי וניסיתי פעם אחת.. אני גם לא אוכלת בשר פרט לעוף.. וברזל אני לא לוקחת עכשיו בכלל. זה גם גורם לבעיות עיכול וגם לא נספג כמו שצריך. תודה בכל אופן !

תנסי

כדורים טבעיים של ברזל (כאלה שקונים ללא מרשם) הריכוז שלהם נמוך יותר זה נכון אבל אם את לא אוכלת ברזל אז ממש כדאי לנסות ובקשר לסידן, אין בעיה רק לוקחים את הכדור בארוחה אחרת

daniela21

New member
ניסיתי את הטבעיים

של אלטמן ואחרי בדיקות דם ראיתי שהם לא הועילו במאומה.

אילנינה

New member
בתור אנמית מילדות

גם אני סבלתי כל הזמן מכדורי ברזל כאלה או אחרים ולפני חודשיים הגעתי להמטולוג שנתן לי כדורי ברזל בצורה של כדורי ג'ל (כמו אוודיל) והם נהדרים הם ללא תופעות לוואי בכלל וללא גלוטן כמובן. אם אתם רוצים בבית אני אסתכל במירשם וארשום את שם הכדורים . אילנית.

למעלה