אף הוא ראה

אז למעשה יש אפשרויות שונות לנקד

למשל המילה "דאטפת" (או "דאטיפת") מנוקדת באופן שונה בכל אחד משלושת המקורות שהבאתם כאן. וגם ללא הניקוד הגרסאות מעט שונות "וסוף מטיפיך יטופון" במסכת אבות בגרסא שהביא ihtiyar "בסוף מטיפיך יטופון" במסכת אבות בכתב יד שהביא מוגג "ומטיפיך יטופון" בתלמוד במסכת סוכה וגוגל מוצא גם גרסא כזו: "על דאטפת אטפוך ודאטפוך יאטפוניה" מתוך אבות דרבי נתן. וגם "וכל מטיפיך יטופון" - שכפי הנראה זה שיבוש שאין לו מקור (אני תמיד חשבתי שזה הנוסח, עד שחיפשתי אתמול באינטרנט).

סוריאל

New member
לענין הבדלי גרסאות

יש להבדיל בין עדי נוסח שונים של מקור אחד (במקרה זה: מהדורת 'דורות' לעומת כתב יד קאופמן של המשנה) לבין מקורות שונים (המשנה, הבבלי, אדר"נ). השוואה בין עדי נוסח עשויה לאפשר את מציאת הנוסח המקורי; אך מקורות שונים עשויים לכלול עיבודים שונים ו'מקוריים' באותה מידה, ואין להגיה אחד על פי משנהו (לדוגמא: אפשר לטעון שהנוסח הנדפס של המשנה שגוי וכתב היד שימר נוסח מהימן יותר; אך מסוכן הרבה יותר לומר שנוסח הבבבלי שגוי ביחס לנוסח המשנה כיון שייתכן שהבבלי כבר שימר מקור מעובד [עם זאת, ראוי לבדוק גם את כתבי היד של הבבלי הנ"ל. אפשר ואפשר שההבדל הוא תוצאת שיבוש בבבלי עצמו]). הערה נוספת: ייתכן שההבדל וסוף/בסוף בין המשנה הנדפסת לכתב היד הוא הבדל כתיב בלבד, ואין לו משמעות תכנית: חילופים בין בי"ת לו"ו מצויים בכתבי יד טובים של מקורות ארצישראליים (ומעידים, כנראה, על הגייה 'ספרדית' של הו"ו).

מסכים איתך

אגב, נראה לי הגיוני שהבדלי גרסאות נוצרו כבר ברגע העריכה הראשונית. אני מתאר לעצמי קבוצה של אנשים יושבת עם העורך הראשי (למשל רבי יהודה הנשיא), ומחליטים מה לשים לפני מה, וכל אחד אומר את הטקסט שהוא קיבל וזוכר, או טקסט מכתב יד שהוא מחזיק בו, ובסוף העורך הראשי מקריא את מה שהוחלט, ומישהו כותב את זה. אבל כדי שיהיה גיבוי נותנים לשלושה אנשים לכתוב, וכל אחד מאיית טיפה שונה, וכבר נוצרו שלוש גרסאות. אתה יכול להסביר יותר את ההחלפה בין ו"ו לבי"ת? והנה עוד נוסח (של הציטוט בתלמוד במסכת סוכה) מהאתר של כתבי היד. האיות שם שונה משאר הנוסחים.

מוגג

New member
נכון יש ../images/Emo77.gif../images/Emo77.gif כאלה

שמונחות עטיפה בתוך עטיפה בתוך עטיפה כבבושקה בבושקה בבושקה בבושקה? עד שפותחים את כל האריזות פורחת הנשמה (ממש לפני המוצר עצמו מגיעה מעטפת פלסטיק שקוף הדוקה ווקומית שאין דרך לפצח אותה ללא סכין חד במיוחד). זה מה שקרה לבעל
.

להיפך

New member
אוי, זה מזקיר לי...

לפני כמה שנים תליתי איזו מודעה בלוח מודעות שביקוש המקום בו עלה על ההיצע וכתבתי בשוליה - "לבעל המודעה שמתחתי - על דעטפת עטפוך וסוף מעטפיך יעטפון." (לאחר כמה ימים הוכח שצדקתי)

גנגי

New member
תמיד חשבתי שמסתובבים אצלנו אנשים מוזרים.

תראו מה מזקיר להם!

למעלה