אס"ים, צחוק ו'תקינות'.

dina199

New member
אס"ים, צחוק ו'תקינות'.

היו כאו שני שרשורים שלכאורה בלתי קשורים , אבל למעשה שניהם התעסקו בבעיה של קשר א"ס – צחוק.

בשרשור של חוסר הבנת פתגמים התייחסו גם לחוסר הבנת בדיחות. ויצא שא"ס לא יודע מתי לצחוק 'כשצריך' ז"א כשמספרים בדיחה מצחיקה. אם הוא לא מבין את הבדיחה ,הוא לא צוחק וכך הוא יוצא 'חריג'. והפתרון : הא"ס צריך ללמוד להבין בדיחות כדי לצחוק 'בזמן'.

והיה שרשור של 'צחוק לא במקום'. א"ס חושב על משהו מצחיק , צוחק ומתברר שזה 'צחוק לא במקום' כי הסביבה לא מבינה למה הוא צוחק, או שמה שמצחיק אותו לא מצחיק את הסביבה ואז הוא שוב יוצא 'חריג'. והפתרון: הא"ס צריך להימנע מ'צחוק לא במקום' .

יוצא שאם משהו מצחיק את הסביבה אבל לא את הא"ס זה מצב תקין וכשמשהו מצחיק את הא"ס ולא את הסביבה זה לא תקין.

לכן שאלה: למה צחוק של הסביבה יותר 'חוקי' מצחוק של א"ס ?

Mr Blue Sky1

New member
לפי דעתי

התשובה לשאלה שלך היא שיש דברים שמצחיקים את רוב האנשים, ויש דברים שמצחיקים רק חלק קטן מהאנשים.
רוב האנשים 'הרגילים' בסביבה צוחקים מדברים שלגיטימי והגיוני לצחוק מהם.לעומת זאת, א"סים יכולים לצחוק מדברים שלא מצחיקים את רוב האנשים, ואז לאנשים אחרים זה עלול להיראות מוזר.
לא הייתי משתמש במילה חוקי.הייתי אומר שצחוק של הסביבה הוא יותר מובן.

טוטס

New member
כמו כל התנהגות חברתית- זה על בסיס "הרוב קובע"

לא חושבת שהייתי משתמשת במילה "תקין"/"לא תקין" במקרה הזה - אלא פשוט, לא מובן....

כשאדם לדוגמא, מנהל שיחה עם מישהו על נושא רציני ופתאום הוא מתגלגל מצחוק באמצע - זה מוזר לו ולפעמים אפילו מעליב. וגם הסביבה לא יודעת להגיב לזה. אם לא ישאל - לא יידע שאותו אדם בדיוק אמר מילה שהצליל שלה נורא מצחיק בעיני הא"ס.

dina199

New member
אני חוזרת לנושא ה'תקינות'.

אם א"ס מדבר עם נ"ט על נושא רציני , ומסיבה מסויימת מתגלגל מצחוק - אז זה עלול להעליב את הנ"ט (כי לא מובן לו למה הא"ס צוחק) ולכן הא"ס צריך להתאמץ ולהתאפק.

אבל אם נ"ט מספר בדיחה שאמורה 'להפיל לקרשים' ו הא"ס לא מבין ולא צוחק - דבר כזה לא אמור להעליב את הא"ס (שסיפרו לו משהו שהוא לא מבין) אלא שהוא אמור להתאמץ וללמוד להבין.

ואז בשני המקרים (שהם הפוכים לגמרי) מי שצריך להתאמץ זה הא"ס .

אני בכווה כותבת 'חוקי' ו'תקינות' בגרשיים , אבל אני מניחה שהכוונה שלי ברורה. מה שיוצא שלנ"ט בתור רוב מותר לא להבין דברים (ובהתאם מותר להעלב) ולא"ס אסור כי הוא מיעוט.

טוטס

New member
אני מבולבלת
אם את מספרת לי בדיחה ואני

לא מבינה אותה - למה שזה יעליב אותי? להיפך, זה אמור להעליב את מי שסיפר את הבדיחה שלא צוחקים ממנו.
במקרה כזה אתה יכול אולי להיות נבוך ע"כ שאתה לא מבין או משהו כזה - אבל לטעמי פה נכנס נושא של ביטחון עצמי דווקא (אם יש לי הרבה ביטחון אז אחשוב שהאדם שסיפר את הבדיחה אולי "לא יוצלח" ואם יש לי ביטחון עצמי נמוך - אחשוב שאני "טיפש" שלא הבנתי)

אין ספק שבכלליות - מי שצריך לעשות את מרבית העבודה והמאמץ, במידה ורוצה להשתלב ב"רוב" זה אכן הא"ס (או כל מי שהוא שונה מהקב' בה נמצא בלי קשר ללקות או קושי ספציפיים).

dina199

New member
אז זה הפואנטה : למה המיעוט צריך לעשות

את המאמץ כדי להתאים לרוב ? ובאותו הקשר: למה חוסר הבנה של רוב יותר חשוב מחוסר הבנה של מיעוט?
(התייחסתי להעלבות רק כי זה היה בדוגמה שלך , אבל עניין של חוסר הבנה מבחינתי כן מאוד רציני)

טוטס

New member
אני משערת שהתשובה הכי טובה שיש לי לתת היא:

כי אלה החיים

הפרט בוחר האם הוא מעוניין להשתלב (בכל קבוצה ספציפית או כללית בה הוא נמצא ברגע נתון). לעיתים יחליט שלא, ואז ישב בצד וינהל את ענייניו כפי שבחר, ולפעמים יחליט שכן ואז יעשה מאמץ, מוצלח או לא, כדי להגיע ליעדו.

dina199

New member
הבעיה שאת זה אומרים

רק לא"סים , למרות שא"סים מתאמצים יותר כבר מעצם היותם א"סים
. ואז דורשים מהם להתאמץ עוד יותר כדי להתאים לרוב
(ז"א להראות ולהתנהג כמה שיותר כנ"טים)

הרי מאף קבוצה אחרת לא דורשים את זה , אלא להיפך - עבור לקבוצות מיעוט מכל מני סוגים דורשים הנגשה והתחשבות.

למעשה היתה עוד קבוצה אחת שנדרש ממנה להתאמץ (חולי פוליו) והתברר שהעניין חזר להם כבומרנג.

טוטס

New member
אני דווקא לא מסכימה

כל מי ששונה בארצנו, לא משנה באיזה רובד ובאיזה תחום - "נדרש" על ידי החברה להשתנות ולהתאים את עצמו לכלל, מבלי שבכלל ישאלו אותו האם רע לו או טוב לו עם המצב.

כך יעידו השמנות, הרווקות, הביישנים, הפאנקיסטים וכ'ו וכו'. חלק מהכיף של לחיות בארץ הפולניות

dina199

New member
ולדעתי דווקא הייחודיות,

ה'לא כמו כולם' עדיף . למעשה אחרי בית ספר (אחרי גיל 18 ואם כבר אז אחרי הצבא ) כבר אין לחץ היסטרי להיות 'כמו כולם'.

אני התכוונתי לקבוצות חלשות כמו נכים על כיסאות גלגלים שלפי חוק (אחרי הרבה לחצים) המבנים צריכים להיות נגישים להם, או העובדה שלתלמידים עם לקויות למידה יש התאמות במבחנים (והם לא נדרשים להיבחן 'כמו כולם' כי ברור שאז הם לא ייראו את הידע שלהם).

ויש קבוצות מיעוט שהפסיקו לפחד מסטיגמות , הפסיקו להסתתר , הפעילו לובים להראות שהם קיימים והשיגו התייחסות שלא היתה פעם. למשל : הומוסקסואלים, אמהות חד הוריות, זוגות של ידועים בציבור, זוגות עם הפרש גילים גדול (במיוחד אם האישה היא המבוגרת) , גם א"סים ואפילו רווקות ושמנות
.הרי למי היום איכפת אם יש זוג חד מיני או אמא שילדה ילדים מבנק הזרע ?
ואני חושבת שאף פאנקיסט לא ייכנע ל'דרישה' להיות כמו כולם - הרי זה מה שעושה אותו פאנקיסט.

טוטס

New member
כמישהי שעברה את גיל ה- 30 אני בהחלט יכולה

להעיד גם באופן אישי וגם מסביבתי - שיש הרבה מאוד לחץ היסטרי להיות כמו כולם בהרבה מאוד רבדים, גם אחרי גיל 18.
ההבדל היחידי כשאתה מבוגר - הוא שיש לך מקום להבין שהבחירה היא שלך, ואתה לא חייב להיות כמו הרוב.

יש הרבה שעדיין "איכפת" להם ועדיין "יפתחו עיניים" כשיראו זוג חד מיני. שמעתי הרבה מאוד ציקצוקי לשון כשעבדתי בבתי"ס שהיו בהם הורים חד מיניים. ויכולה להגיד גם מעדות אישית - שכשאני למדתי חינוך מיוחד, והייתי בסביבת נשים שהיום עובדות עם ילדי חינוך מיוחד ואמורות להיות רגישות לצרכיהם - כעסו עליי ע"כ כשקלתי לבקש הקלות במבחנים עקב לקויות למידה, ואמרו שזה נחשב שמצ'פרים אותי. נו? טיפשות יש בכל מקום...העיקר שלאט לאט אנחנו צועדים קדימה

dina199

New member
הדיוק כמו שאת אומרת 'צועדים קדימה'

זה לא יכול לקרות אם כולם יסכימו להיות בכח 'כמו כולם'.זה קורה רק אם המיעוט מעיז להישאר נאמן לעצמו.

נכון שיש כאלה שלא יהיו מרוצים מזוג חד מיני (או אפילו מסתם זוג מעורב לא נשוי
) , אבל אפילו הם מכירים בעובדה שהזוג קיים , גם אם הם לא מרוצים מעובדת קיומו. מרכז הכובד עבר לחוסר שביעות רצון שלהם ולא לעצם העובדה שהזוג קיים.

Mr Blue Sky1

New member
תלוי איזה א"סים

אני לא חושב שמכולם מצפים להתנהג כמו אנשים 'רגילים'.
פשוט יש מקרים שבהם אותם אנשים דורשים יותר תשומת לב, בגלל הקשיים שלהם.

dina199

New member
יש הבדל בין 'מצופה' לבין מה שקורה בפועל.

אני בהחלט מתייחסת לציפיות . והציפיות הן שהא"ס יתאים את עצמו לסביבה נ"טים. (והציפיות לא חייבות להתממש
.)
אני מדגישה פשוט שאף אחד לא מצפה ציפיות כאלה מנ"טים (כי הם הרוב)

ולגבי התאמנה עצמית לסיבה נ"טית אצל א"ס זה לא תמיד בחירה חופשית . אפילו אם הוא ממש רוצה להתאים את עצמו, זה לא תמיד מצליח.

arana1

New member
איזה מזל שיש תשובות טובות יותר

והחיים הם כל כך כל כך כל כך הרבה יותר עשירים ומגוונים ואמיתיים ונוגעים ממוסכמות וכללים ותפישות של רוב כזה או אחר בתקופה כזאת או אחרת

ולכן צריך להיזהר מלתחום את כל אפשרויות השילוב וההשתלבות לפרמטרים כחניים בלבד,
או בכלל

מי שמעוניין ויודע את ההערך של השתלבות אמיתית גם יודע שהמטרה לעולם אינה יותר חשובה מהדרך ואם תבגוד בעצמך בשביל להגיע לאן שהוא מי שיגיע בסופו של דבר לא יהיה אתה ולכן לא רק שלא תהנה מכך אלא אפילו תסבול מזה נורא

יש אופציה שלישית שאותה נוטים לפספס,והיא ,השתלבות בחברת השווים,אנשים שמבינים את הבדיחות שלך או לפחות לא מגנים אותך בגלל שיש לך חוש הומור "מוזר"

א"ס נוטים לצחוק במקומות הלא נכונים בגלל שהם מרגישים את הפערים בין מראית הפנים למהות,בין היומרה למה שמאחוריה...הפרדוקס הוא הבסיס להומור אמיתי ומצחיק באמת,בניגוד לזה המבוסס על לעג לאחר
הקיום הא"ס נגוע בהרבה פרדוקסים בגלל שמעצם מהותם הם מהווים מטרה מתמדת לכשלים שנובעים מהסתירות הפנימיות של זולתם
מי שמרגיש אנשים אחרים באמת,ולא דרך אמפטיה של שותפים לדבר עבירה המהווה את היסוד למה שנחשב ככישורים חברתיים,חש כל הזמן ,ובמלוא העוצמה,את הרמה המדהימה של הפערים בין רמת ההצהרה והיומרה לרמת ההתנהלות שבשיגרה,ולכן הצחוק שלו יכול מאוד לערער ולהרגיז את הרוב

גם לאנשים ישרים או כאלה ששואפים ליושרה מותר לקיים חיים וזהות שהיא מעבר לישיבה בצד
זה שהרוב חומס בכחניות את המרכז זה ממש לא החיים
למעשה הייתי אומר שזה בדיוק המוות

Mr Blue Sky1

New member
זה לא עניין של 'מותר' או 'אסור'

כולם יכולים להיזכר בדברים מצחיקים ולצחוק בלי קשר לסיטואציה, ולכולם מותר להיעלב כשמישהו צוחק לידם.
מה שכן, הרבה פעמים יותר קשה להבין את חוש ההומור של הא"סים ואת הדברים שמצחיקים אותם.

dina199

New member
אבל אף אחד לא מבקר נ"ט שלא מבין א"ס.

על זה אומרים 'הא"ס צוחק מסיבה לא מובנת' וכולם מרוצים, אף אחד לא חושב שלמישהו חשוב להבין משהו.
ואילו כשא"ס לא מבין את הנ"ט , האחריות היא על הא"ס ללמוד להבין את הנ"ט כי במקרה הזה הבנה נחשבת חשובה.

arana1

New member
במילה אחת,בריונות

שלצערנו גם מגובה על ידי כל המימסד הכאילו מקצועי והכאילו הרפואי

ומה שמכאיב ומצער במיוחד זה שהבריונות הממוסדת והאישית הזאת מופעלת בדיוק על מי שמנסים וצריכים ויכולים לחיות קיום קצת פחות כחני וקצת יותר רגיש לאחרים

למעלה