אסתר ומרדכי

TillsWIFE

New member
אסתר ומרדכי

אסתר ומרדכי היו בני דודים (אביה של אסתר-אביחיל היה אחיו של אביו של מרדכי-יאיר), ואחרי שהיא התייתמה מרדכי בן דודה אימץ אותה ורש"י (בפרק ב' פס' ז') מפרש שמרדכי לא רק גידל את אסתר, אלא שלימים גם נשאה לאישה. והמדרש אומר שכשהיא הייתה זקנה בת 80, אז באו לקחתה לבית המלך, ונעשה נס והיא נראתה כמו צעירה יפהפייה. אם כך, יש לי מספר שאלות לא פתורות.
איך מרדכי יכול היה לעודד את אסתר ללכת לארמון המלך? (בידיעה כמובן שהמלך יהיה מעוניין בסיפוק צרכיו ע"י אשתו).
אחשוורוש חיפש נערות בתולות, איך אסתר נכנסה בכלל לרשימה? (מתוך נק' הנחה שהם חיו חיי אישות שהרי בעל ואישה מחוייבים בחיי אישות).

masorti

New member
כפי שכתבת בשאלתך...

"רש"י מפרש" ו"המדרש אומר". על פי הפשט של הכתוב ברור שמרדכי לא התחתן עם אסתר, ושהיא הגיעה לאחשוורוש צעירה ובתולה. המקום הנכון להתעמת עם מדרשים ומפרשים הוא פורום תושב"ע. שם יעשו שמיניות באויר כדי להסביר לך איך הכתוב "מסתדר" עם המדרשים.

TillsWIFE

New member
אוה, אבל אנחנו לא יכולים

לקרוא את התנ"ך בלי פרשנים
כך שזה אקטואלי גם לפורום תנ"ך. אבל תודה בכל זאת על ההמלצה, אני אנסה

פלגיה

New member
לגבי השאלה הראשונה

היא מתעוררת עוד הרבה לפני מרדכי ואסתר. איך אברהם עודד את שרה אשתו לומר שהיא אחותו, בידיעה מובטחת שהיא תגיע כך לארמון המלך? לגבי השאלה השניה - זה תלוי האם הנישואים שלהם היו מפורסמים וידועים. אני מניחה ש"בתולות" לא אומר שערכו בדיקה גניקולוגית לכל מועמדת אלא מילה המחליפה היום את המילה "פנויות". לגבי השאר - כמו שאמרו לך, זה בכלל לא פשט הפסוקים, אלא מדרש. לא כל מדרש מתאר את המ שהיה בדיוק. המדרשים מביעים רעיון, וכאן אפשר באמת לדון מה הרעיון המובע באמירה שאסתר בת 80. פורום תושב"ע כבר לא פעיל, אז אני לא יודעת באיזה מקום תוכל למצוא תשובה. מצד שני - אולי כאן יהיו כאלה שיידעו לענות.

TillsWIFE

New member
האת שגם אותי זה מעניין

למה דווקא 80? ומ הייתה הבעיה בזה שהיא תהיה צעירה שהיו צריכים לדרוש שהיא בת 80... :?

TillsWIFE

New member
אוי תראי מה מצאתי

באתר הזה קצת למטה יותר כתוב "לגבי קיומם ההיסטורי של מרדכי ואסתר על-פי המגילה: הגליית יהוייכין היא מאורע היסטורי שהתרחש בשנת 597 לפנה"ס. אם מרדכי הובא לבבל כשנבוכדנצר היגלה את יהויכין בשנת 597 לפנה"ס והוא אפילו היה תינוק, הרי מרדכי צריך להיות בן 120 שנה, גיל שהוא בלתי מתקבל על הדעת, ואילו אחיינתו תהיה לפחות בת 100 שנה, והיא בקושי יכולה להיחשב כמלכה יפה ובתולה בגיל זה. כלום המלך אחשוורוש ייקח לו אותה לאשתו?" אולי זאת הסיבה למדרש.

סקיפי

New member
דעת מקרא -

דעת מקרא מביא את הפירוש שמרדכי עצמו הגלה כדעת "מקצת מן הקדמונים". בעקבות החישוב, אומר דעת מקרא שיש לפרש שקיש הוא שהגלה. פירוש אחר - כל מי שנולד בגולה נחשב כאילו הגלה בעצמו.

TillsWIFE

New member
זהו, גם אני חשבתי על זה

שאולי הוא פשוט נולד בגולה, הרי בכל זמן שבנ"י היו בגלות, בטוח נולדו להם ילדים. תודה

masorti

New member
אתר חופש מבלבל את המוח...

במגילת אסתר נאמר: "אִישׁ יְהוּדִי, הָיָה בְּשׁוּשַׁן הַבִּירָה; וּשְׁמוֹ מָרְדֳּכַי, בֶּן יָאִיר בֶּן-שִׁמְעִי בֶּן-קִישׁ--אִישׁ יְמִינִי. אֲשֶׁר הָגְלָה, מִירוּשָׁלַיִם, עִם-הַגֹּלָה אֲשֶׁר הָגְלְתָה, עִם יְכָנְיָה מֶלֶךְ-יְהוּדָה--אֲשֶׁר הֶגְלָה, נְבוּכַדְנֶצַּר מֶלֶךְ בָּבֶל". (אסתר ב', ו') מרדכי היה נכדו של אדם בשם קיש אשר הוגלה בגלות יהויכין. אם הסבא הוגלה בצעירותו ב- 597 לפנה"ס, יתכן שהנכד היה אדם בן 40-50 כ- 110 שנים אח"כ. ובכל מקרה אין שום צורך שיהיה אז בן 120.

מדוע אין זה מתקבל על הדעת ?

אם לאור אומרם שנישואי תערובת בתקופת עזרא התרחשו עם שפחה חרופה. וכבר הכו על קודקוד הרמבן באומרם שמגלות בני ראובן שבטלו דיני עבד עברי עד עליית עזרא למעלה מ 200 שנה ומרדכי בן ה80 הוא תינוק לעומתם

אלי ו.

New member
הסבר

רש"י מתייחס להערה של רבי מאיר במסכת מגילה האומרת בקצרה ש"לבת" = "לבית", לאישה. וכבר שאלו לפניך על ההערה הזו איך יתכן שהם היו נשואים והסביר "מנות הלוי" שהכוונה אינה שמרדכי נשא את אסתר אלא התעתד לשאת אותה. בקשר למדרש על גילה ומראיה, מדובר בדיון מאותו עמוד בגמרא בו יש וכוח איך היא נראתה. כשקוראים מדרשים יש להבין שלפעמים המדרשים מגיעים כדי לתרץ קושי מסויים ולעתים הם באים כדי להעביר מסר אחר על גבי הסיפור התנ"כי. במקרה של "אסתר הירקרוקת" או אסתר הזקנה המסר הוא כנראה נסיון להראות את גודל הנס. אל תנסי לקבל מדרשים כאילו הם מנסים למצוא את האמת ההסטורית, המדרשים הם לעיתים דרשות וסיפורים שנועדו לקרב את הציבור לתורה ולא פרשנות ישירה של הטקסט.

TillsWIFE

New member
כן ../images/Emo13.gif

לא פעם ראשונה שאומרים לי שאני "לוקחת מדרשים קשה מדי ללב". זאת אומרת, בסך הכל, אם קוראים את המגילה ללא הפרשנות והמדרשים הכל מסתדר בראש בצורה די הגיונית. תודה על ההסבר

למעלה