לא מסכים לניתוח.
הכלכלה הישראלית תלויה במצב הבטחוני-זה ברור. אבל (להבדיל),אופי הכלכלה הישראלית לא מוכתב ע"י מנהיגי ארה"ב ומנהיגים מסוימים באירופה. אופי הכלכלה הישראלית מוכתב לפי היכולת והרצון של ההנהגה הישראלית לעמוד על זכויותינו מול אנשי הון ישראליים ולא ישראליים.והרי התפנית שאני מדבר עליה אינה כמובן קומוניזם. החברות המשקיעות בישראל לא עושות זאת כי הן עוזרות לה-אלא כי הן מרוויחות מכך-ולמה? כי יש כאן מאגר בלתי מבוטל של מוח אנושי ויכולות עצומות.נראה לך שחברת "אינטל" (רק כמשל),היתה שמה את אחד מחמשת מרכזי הפיתוח החשובים ביותר בעולם- סתם דווקא בחיפה? אז מדינת ישראל יכולה לבוא ולדרוש מחברת "אינטל" שתדאג לרווחת העובדים שלה גם במפעל הייצור בקריית גת.האמן לי ש"אינטל" העולמית לא תהפוך להיות חברה מפסידה. הרי כך בדיוק הולכים הדברים בכל מדינות סקנדינביה: שם יש חוקי יסוד המקנים לכל העובדים זכויות,שאף מעביד לא יכול להפר אותן.חברה בין-לאומית שאינה רוצה לקבל על עצמה את מתן הזכויות הללו-לא נכנסת לשוק הסקנדינבי.עובדה היא שבסופו של דבר,השוק הזה הוא שוק פורח,מבוסס-שוק הייטקי ממדרגה ראשונה (על "נוקייה",רק כמשל-בטח שמעת,אך יש עוד דוגמאות רבות).מאידך-כל ההון הרב מוזרם שם בראש ובראשונה לחינוך,לרווחה,לבריאות ולשמירה על נכסי הציבור.אז מה הפלא ששם הפערים אינם גדולים? ששם אחוז האבטלה נמוך-בעיקר מה הפלא ששם מערכת הבריאות הציבורית היא הטובה בעולם,ושם כמעט כל הקשישים חיים ברווחה גבוהה. אז אני בכלל לא חושב שישראל במצבה יכולה להדמות לארצות סקנדינביה.אבל היא יכולה ללכת בכיוון כזה בהחלט. ואני גם לא מאמין שאנשים כמו ברוורמן-שבלי קשר,הם אנשים מצויינים,יכולים להזיז משהו בתחום הזה.הסיבה היא שהשינוי בתחום החברתי חייב לצוץ כתוצאה משינוי תרבותי.כי ב-30 שנה האחרונות כולנו חונכנו שהכל חייב לנוע לפי ההון.לכן אנשים שחיים ברמות לא סבירות,לא יכולים להאמין שיכול לבוא שינוי ממשי בתחום הזה.לכן גם הם מוצאים את עצמם מצביעים למפלגה כמו ש"ס שנותנת להם סוג של אמונה להאחז בו,במקום רווחה אמיתית.הרי זו בדיוק הסיבה שבגללה ש"ס נולדה. בטח שאדם כמו עמיר פרץ,שמסמל את ההסתדרות על כל השחיתויות שבה,לא יכול להביא למהפך שכזה. הדבר היחיד הטוב בכך שהוא נבחר-העלאת הנושא לדיון ציבורי באופן שמזמן לא עלה לדיון. לכן אני לא אצביע לפרץ.אבל זה בגלל שהוא "לא יכול,ואולי לא רוצה",ולא בגלל שבאמת אי-אפשר לשנות את הכוון החברתי-כלכלי. ואתה יודע מה? אני רוצה בזאת גם כי אני חושש מהתחזקות הימין החרדי בישראל.כל המחקרים בעולם המערבי מראים שפערים מחזקים את הימין הקצוני ואת המפלגות המשדרות על גלים מסטיים (כמו ש"ס). לכן בהגדרה-המדיניות הכלכלית שבה תמכה שינוי,רק חיזקה את הכוח של ש"ס ואף החלישה את האנטי-ש"ס.רק זה מספיק בשביל לראות עד כמה כשלונה של "שינוי" גדול.