אני מחפש פסוק

faridi

New member
אני מחפש פסוק

"ומחכמתך אל עליון תאציל עלי" היכן בדיוק זה כתוב?

סוריאל

New member
לא בתנ"ך

אלא בסידור התפילה: יש הנוהגים שאחרי שהניחו תפילין אומרים "ומחכמתך אל עליון תאציל עלי ומבינתך תבינני ובחסדך תגדיל עלי ובגבורתך תצמית אויבי וקמי ושמן הטוב תריק על שבעה קני המנורה להשפיע טובך לבריותך. פותח את ידך ומשביע לכל חי רצון". אינני יודע מה מקור הטקסט, אך ברור שהוא קבלי ולפיכך איננו קדום במיוחד*: לא לחינם מודגשות כאן חכמה, בינה, חסד וגבורה. גם המנורה היא סמל לשבע הספירות התחתונות, והשמן מרמז לשפע האלוהי המפרנס אותן. *לא לפני המאה הי"ב. בהתחשב בכך שרוב מנהגי המקובלים הפכו למנהגים יום-יומיים בהשפעת קבלת האר"י, אפשר להניח שאמירת הטקסט הזה בתפילה אינה מוקדמת למאה הט"ז. אבל זה רק ניחוש, ויש צורך בבדיקה מדויקת של נוסחי התפילה [שאין לי כוונה לערוך]

eyalnadav

New member
לא שמעתי על סידור שנקרא אינסוף

ולמה אתם לא יודעים לענות על שאלה?

יוסי ר1

Active member
שלשת הסידורים הראשונים שפתחתי בבית -

סידור הוצאת קורן, סידור שיח תפילה, סידור כתב אשורית. אתה מוכן לא להיות מסתורי ולספר מה הבעייה?

סוריאל

New member
עד שגמרתי את עבודות הבית שלי

כבר ענו לך. נשאר לי רק להוסיף שבדיקה מהירה שערכתי (עיון במפתח של "הקבלה בתפילה, בהלכה ובמנהג" למשה חלמיש, שהוביל אותי בסופו של דבר לעמוד 302 בחיבור הנ"ל) האמירה הזו נקבעה, ככל הנראה, ע"י החכם המקובל ר' משה בן מיימון (איזה שם!) אלבז ומופיעה בסידורו 'היכל הקודש', שנתחבר - ע"פ דברי המוציאים לאור - ב-1,575 ונדפס לראשונה ב-1,640. מה שמאשש את טענתי הראשונה שמדובר בתוספת קבלית מובהקת. האם זה מה שטורד את מנוחתך?

eyalnadav

New member
יש כמה דברים שמטרידים אותי

הדבר לא נמצא בשום סידור ספרדי . הספרדים בתפילותיהם ובבקשותיהם סומכים על האר"י הקדוש המקובל שנפטר בשל"ב בקשה או יותר נכון פסוקים יש אחר הנחת תפילין או טלית נמצאת רק בסידורים אשכנזים בלבד. בנוסף סגנון התפילה לא מובן בפרט בסוף החלק ה-1 עם קני המנורה ,ומה הקשר שלו לתפילין ? השם של מחבר התפילה לדבריכם הוא ספרדי -מרוקאי ,הוא לא נודע בקהילות ספרד אבל נודע בקהילות אשכנז - פשוט פלא. אני פשוט שומע על תפילה זו לראושנה.

סוריאל

New member
כיון שאינני חסיד ולא בן חסיד, מחד,

ואינני בן עדות המזרח והמגרב, מאידך, אינני יודע עד כמה ידוע שמו של הר' משה אלבז (מוצאו אכן ממרוקו. פרטים נוספים תוכל למצוא בהקדמה למהדורה החדשה של סידורו). גם אינני יודע מהי תפוצתה של הנוסחה הנ"ל במנהגים השונים. הסידור היחיד שבדקתי (מלבד 'היכל הקדש') היה נוסח ספרד, על פי הכתוב בשערו, ובקשה זו דוקא הופיעה שם. מכל מקום אין זה נוסח האר"י (מסתבר שהר' אלבז לא הכיר כלל את תורת האר"י ועל כן לא כלל את מנהגיו בסידורו, מגרעת שבאה על תיקונה ע"י המלה"ד). לתוכן הבקשה: חכמה, בינה, חסד וגבורה הן ארבע הספירות העליונות (לפי הנוסח המקובל מאז הזוהר), שכנגדן מכוונות ארבע הפרשיות של תפילין של ראש (ע"פ פירושו של הר' אלבז). שבעת קני המנורה מסמלים את שבע הספירות התחתונות. בחלק הראשון מבקש המתפלל טובות פרטיות לעצמו, ובחלק השני הוא מבקש שהאל ישפיע את טובו לספירותיו ומשם לעולם כולו. אגב, אל תחשוב שאני מצוי כל כך אצל מנהגי המקובלים: הרצתי אתמול חיפוש בגוגל ומהר מאוד מצאתי הפניה לנוסח התפילה הזה. ותמהני מדוע לא פנה השואל מעצמו לכלי פשוט ויעיל זה.

כנראה לא מספיק לקרוא רבבת ספרים

יש צורך גם להבין אותם, ובמיוחד לדעת שאם לא מצאת זה לא סימן שאין.

eyalnadav

New member
סידור זה לא ספר

ואני לא קורא ספרים שלא מועילים או אסורים לקריאה - בכללם ספרי קראים או רפורמים או משכילים ועיתונות ודומיהם. אני לא מבין על מה אתה מדבר כאן - כתבתי שבני ספרד לא נוהגים לומר פסוקים אילו ולא בסדוריהם הידועים (לפי הרב עובדיה, הרב מזוז, או לפי הבן איש חי) התפילה היא דעת יחיד בפרט שהיא לא מתאימה לדברי האר"י והמקובלים אחריו ולא הובא בשום ספר ידוע , אני כבר מעדיף את הפסוקים שאומרים האשכנזים אחרי טלית ותפילין

למעלה