אני כפוית טובה?

אני כפוית טובה?

היי, למי שלא מכיר אותי כאן אציג את עצמי... שמי דנה, אני בזוגיות כבר 7 שנים (נשואה 3) + 2 ילדות מדהימות.

לצורך הענין- אני ובעלי מנהלים חשבון משותף כבר שנים רבות, הרבה לפני שנישאנו.

לאורך כל השנים ישנה בעיה אחת שחוזרת על עצמה לעיתים יותר מדי קרובות, מספיק קרובות בשביל לעצבן אותי. מתנות, והרבה מהן, ויקרות מאוד, ואף פעם לא כאלו שהתכוונתי לקנות לעצמי.
אם אני אתחיל למנות את כמות המתנות שקיבלתי בשנים האחרונות זה לא יגמר... אני יודעת שהכוונה טובה, שהמטרה נעלה- שבסך הכל הוא מנסה לשמח אותי, לפנק אותי, להראות לי גם בדרך הזאת שהוא אוהב אותי ומה לא... אבל... אני מרגישה שנחצה כאן איזשהו קו. אני מרגישה שסביב הנושא הזה יש קצר רציני בתקשורת על אף שניסיתי והסברתי מה אני מרגישה פעמים רבות, זה משהו שלא עובר אצלו, הוא לא מצליח לעבד את הבקשה שלי.

הדוגמא הטריה ביותר שלי, זאת שמתפקדת כטריגר להודעה הזאת היא המתנה שקיבלתי אתמול...
אין לי סמארטפון. יש לי טלפון ישן, דור שני, משהו באמת עתיק, עם מסך מנופץ, שלא משמש לשום דבר מעבר ללקבל ולהוציא שיחות טלפון... טוב לי עם זה ולא הרגשתי שיש לי צורך בסמארטפון. כלומר- לו היו נותנים לי בחינם הייתי לוקחת, אבל לא הרגשתי שסמארטפון חדש מצדיק את ההוצאה... אתמול קיבלתי ממנו סמארטפון חדש, שאני מאוד לא מחבבת בלשון המעטה... לא את הגודל שלו (ענק!), לא את מערכת ההפעלה שלו (ווידווס 8
) ובכלל... שום דבר בו. אין סיכוי שהייתי קונה אותו לעצמי גם אם הייתי מחליטה שמתאים לי לבזבז 3000 ש״ח (זה מה שהוא שילם עליו) על סמארטפון, ובעצם בכלל לא רציתי סמארטפון. ב3000 שקלים הייתי עושה כ״כ הרבה דברים שאני לא עושה, מתוך קמצנות/חסכנות, כי יש לי סדר עדיפויות מסוים, כי זה לא מספיק חשוב לי.
התעצבנתי, לא ניתן היה להחליף כי מההתלהבות אחרי שהוא קנה הוא גם פתח ושיחק והתקין שם שטויות, אז הטלפון כבר נחשב משומש. התבאסתי עליו ולא הסתרתי את זה ועכשיו אני תקועה עם סמארטפון בגודל הראש שלי.

דוגמאות נוספות יש לי בטונות, או דברים שאני לא רוצה ומעולם לא רציתי, או דברים נחמדים מאוד ואפילו כאלה שאני צריכה אבל במחיר לא הגיוני (למשל: פעם הוא קנה לי תיק בכמה אלפי שקלים, אין סיכוי שהייתי מוציאה כ״כ הרבה על תיק. פשוט אין סיכוי... בזבוז מוחלט מבחינתי. כנ״ל עם עוד המון מתנות בסגנון). לפני חודש הוא קנה לי אייפד (החדש), לפני זה הוא קנה לי לפטופ/טבלט אחר באלפי שקלים שלא סבלתי והוא שוכב כאן ללא שימוש (ועכשיו אני מביאה אותו במתנה לאחותי), לפני כמה חודשים הוא קנה לעצמו סמארטפון בסביבות ה1800 ש״ח וקנה אחד גם לי, כ״כ התעצבנתי והכרחתי אותו להחזיר... בסוף הוא החזיר ושילם קנס של 100 ש״ח. הוא קנה לי משקפי מעצבים, וכנ״ל משקפי שמש, הוא קנה לי ארנק ותכשיטים, הוא קונה לי שטויות בטונות... שאין סיכוי שהייתי קונה לעצמי. הטעם שלי לא כזה יקר וגם אם כן סדר העדיפויות שלי שונה. בכל פעם שהוא חוזר מנסיעת עבודה בחו״ל הוא חוזר עם מלא מתנות יקרות, מבסוט עד השמים... מרוצה מעצמו ״נו תפתחי, נו תראי״ ובכל פעם מחדש אני מבאסת אותו ומתרגזת. זה מוגזם וזה מעצבן אותי כ״כ ובכל פעם שאני מקבלת מתנה ומתעצבנת הוא נעלב ואני מרגישה כפוית טובה. ניסיתי תגובות עדינות... הן לא עבדו אז עברתי לתגובות בוטות... אבל זה נכנס מאוזן אחת ויוצא מהשניה, אני לא יודעת להסביר את זה!! סוג של אטימות כלפי הנושא הזה.

חשוב לי להגיד גם שהוא באופיו מאוד ״לארג׳״ (הוא מאלה שהרבה פעמים יגידו ״עלי״, גם עם חברים, עם משפחה... את זה אני דווקא אוהבת). הוא נוהג גם לפנק בדרכים אחרות, למשל לחזור מהעבודה עם טייק אוואי, כשהוא הולך לעשות קניות הוא חוזר עם טונות של שטויות והפתעות (אז רק אני עושה קניות בימים אלו, זה התפקיד שלי!). הוא נוהג לפנק גם את עצמו בדברים יקרים... הוא עובד מאוד קשה ומרוויח יפה וכל מה שהוא קונה לעצמו בסדר מבחינתי, מגיע לו- ואם הוא רוצה וזה סדר העדיפויות שלו אז שיהנה... אבל אני לא מבינה למה הוא מתעקש לערב גם אותי בחגיגה?

אני מנסה לא לקחת את זה למקום של זלזול בבקשות שלי, זלזול בצרכים שלי וכו׳... אבל לפעמים אני גולשת גם לשם.
בקיצור, תובנות? עצות? חוות דעת?
איך לדעתכם אני אמורה להגיב? זה לגיטימי להתעצבן כשבסך הכל הוא מנסה לשמח אותי?

ורק כדי לאזן- אוהבת אותו נורא, חוץ מזה הוא מושלם

אוגלה

New member
היי

אני לגמרי מבינה אותך. בעלי גם כזה. אני מהצד שלי מתקמצנת על לקנות לעצמי דברים קטנים, ולפעמים גם דברים יותר גדולים - הוא מבחינתו מרגיש בכיף להוציא סכומים משמעותיים כדי לקנות לי מתנות שבעיני הן מותרות, ומופרזות (כדוגמת האייפד שאני כותבת ממנו את התגובה). אני חושבת שבאיזשהו שלב בזוגיות ובמשק הבית המשותף, אין ממש יותר דבר כזה כמתנה - כי זה יוצא בעצם מאותו התקציב, תקציב שיועד (לפחות מבחינתי) לדברים אחרים, אבל מצד שני אני מבינה שכשיש את היכולת והרצון, אין דבר יותר כיפי מלהעניק מתנות.
נראה לי אתם צריכים למצוא איפשהו את האיזון בין שתי הגישות האלו שמתנגשות. אתם יכולים לחשוב על תקציב, או סכום מקסימלי שמיועד למטרה הזו, או שאתם יכולים לאמץ שיטה שאת ״רומזת״ לו איזו מתנה היית רוצה לקבל, אבל לא יכולה לקנות לעצמך.
מה שהכי חשוב - זה שתסבירי לו מה מפריע לך בזה, ואיך זה גורם לך להרגיש. הרי הוא בסך הכל קונה לך מתנות כי הוא רוצה לשמח אותך, וזה משמח אותו, ובטח גם הוא לא ממש מבסוט שאת לא נהנית מזה כמו שהוא ציפה.

הנסיון שלי ״לדבר על זה״ עד היום לא הניב פרי

אבל אני אתן לזה עוד הזדמנות... אני צריכה למצוא את הניסוח שהוא כן יצליח להבין. אני בטח אגנוב לך את הניסוח של המשפט הסופי...

לחשוב על תקציב או סכום מקסימלי פשוט לא יעבוד איתו.

ואגב, רק בשביל הפרוטוקול, יש לו את אותן מריבות בדיוק עם אמא שלו
הוא לא מפסיק לקנות לה מתנות. וגם היא קיבלה סמארטפון, שעד היום היא לא מבינה איך שולחים בו sms. השבוע הוא גם תהה בקול, מולי, האם כדאי לקנות לה לפטופ, אז הבהרתי לו שהוא מגזים ושזה ממש לא לענין ולא הגיוני ואם כבר הוא קונה לה מתנה שיקנה לה משהו שהיא רוצה וצריכה... אז נקודתית הצלחתי למנוע עוד מתנה מיותרת אבל אני באמת חושבת שהוא לא מצליח להפנים את הנושא הזה עד הסוף.

אוגלה

New member
אז תגידי פשוט מה היית רוצה לקבל כמתנה

נגיד, בפעם האחרונה שהוא נסע לחול, אמרתי לו שאני רוצה פודרה מטאוריטים של גרלן, כי אין מצב שאני מסוגלת לקנות את זה לעצמי.. אבל מבחינתו - זה בדיוק סכום נכון למתנה

hamudik

New member
אני חושב שאת צריכה לפרק את החבילה

צריך איכשהו לגרום לו להשקיע במתנות יותר סימבוליות שמראות את האהבה, וזה בטח לא צריך להיות דבר יקר וגרנדיוזי כמו שהיה עד היום.
מצידו, מאיפה הצורך לקנות כ"כ הרבה דברים יקרים? הרי אני בטוח שהוא יודע שבחצי מהם לא תעשי שימוש.

אמרתי לו אתמול בפעם הבאה שאתה קונה לי מתנה

אנחנו הולכים לרבנות

בלהט הרגע...

אני מסכימה איתך לגמרי. ובאמת, אני לא בן אדם שקשה לרצות, אני אוהבת דברים סימבולים, אני נהנית משטויות קטנות וזולות, כל הבעל הזה מתבזבז עלי

ראה תשובתי לאוגלה. ננסה עוד שיחה, רגועה הפעם.

קריסטה

New member
מה הטיעונים שלו בעצם, כשאת מתלוננת?

מה יש לו להגיד על זה שהדברים שהוא קונה חסרי שימוש ולא רצית אותם מלכתחילה?

קריסטה

New member
כן, אבל מה הטיעונים הקונקרטיים?

מה הוא אומר כשאת אומרת לו שאת לא רוצה מתנות כאלה?
אם הוא לא נותן לך תשובה שהיא לא "חשבתי שתשמחי" תדרשי הסברים יותר עמוקים.
לדעתי צריך להבין *למה* הוא קונה את המתנה כי אני מאוד בספק שהוא לא זוכר את כל הריבים על אותו דבר בדיוק.
משהו שם מתפספס בהבנה שלו את חוסר הרצון שלך והיכולת שלו לכבד את חוסר הרצון הזה למרות שהוא נוגד את הדחף המיידי שלו.

sweetdreams

New member
אני חושבת שהוא משליך את ההתלהבות שלו עליה

הוא בטח חושב - ״מתנות זה כיף! אני הייתי ממש שמח לקבל כזאת מתנה. אני הולך לקנות אחד כזה לאשתי האהובה!!״
המטרה טובה, אבל מפוספסת לגמרי!

שאלה לדנה:
מה היית שמחה לקבל ממנו, נניח? עם איזה מחוות או מתנות רומנטיות היית מרגישה יותר בנוח? איך היית רוצה שירעיף עלייך את אהבתו? (כי אני מניחה שבזה מדובר, ולא חלילה במחשבה - ״טוב, היא ממש חייבת סמארטפון ולא מבינה את זה, אני אקנה לה!״)

אני יוצאת כאן קמצנית אלאיסטר

אבל אני באמת מעדיפה לחסוך מאיתנו את ההוצאות הלא הכרחיות האלה לטובת החיסכון.

המתנה שהכי הייתי שמחה לקהל היא זמן, בילוי משותף זוגי/משפחתי. אנחנו עושים את זה אבל לא מספיק לטעמי, הוא עובד+לומד+מתאמן+אלוהיםיודעמהעוד ובמה שנשאר הוא עושה שופינג של מתנות

ולגבי מתנות... אני השבוע קניתי לו מקל גירוד לגב ב2.5 ש״ח, את יודעת איך הוא היה מאושר? כאלה מתנות הייתי רוצה, שיחשוב עלי ועל מה שאני רוצה לקהל, ולא על מה שהוא היה שמח לקבל. אני קצת סקפטית לגבי היכולות שלו בתחום הזה... לצערי...

מוכר לי-הבעל גם לא מכיר מתנות בקטנה -הולך

תמיד בגדול...

אנחנו מפתיעים במתנות רק אם יודעים בוודאות שזה מה שבן/ת הזוג רוצה ואם מתלבטים-שואלים ולא מפתיעים במיוחד בסכומים כאלה.

אני חושבת שהכי חשוב זה לדבר על מה שמפריע לך ולהסביר שהיית רוצה שיתייעץ איתך לפני קנייה כזו גדולה ושאת מאוד מעריכה אותו ואת הרצון שלו לשמח אבל מעדיפה שזה יהיה בתיאום איתך וככה שניכם תהיו מרוצים.

קריסטה

New member
אהמ

"אני מרגישה שסביב הנושא הזה יש קצר רציני בתקשורת על אף שניסיתי והסברתי מה אני מרגישה פעמים רבות, זה משהו שלא עובר אצלו, הוא לא מצליח לעבד את הבקשה שלי."

nate2000

New member
האמת נראה לי מוזר שהוא לא מתייעץ איתך בכלל

על הוצאות כספיות בכזה סדר גודל.
לדעתי רצוי להתחיל דווקא מזה, כי את הכסף שהוא מוציא על דברים מיותרים אפשר לנתב לדברים אחרים ונחוצים יותר.

אולי משהו אחר

שלום רב
בתחושה שלי כגבר, יש כאן משהו אחר. במיוחד שאת מספרת שהנושא מופיע גם אצל אמו וגם אצל חברים. לא נתחיל כאן ניתוח פסיכולוגי, אבל מהצד, זה נשמע כמו אדם שיש לו כסף, לא משנה עם הרבה או מעט, וחשוב לו להראות שיש לו ע"י עזרה לקרובים אליו. לדעתי זה סוג של ריצוי מצד אחד והודעה נסתרת, אני יכול.

הייתי מציע לכם לשבת שוב פעם בשקט, ולהסביר לו כי ה"משחק" הסתיים. את מבקשת לדעת מה עוצר אותו או מוביל אותו לעצור ולהגיע למסקנה שאת התיק, שעון, טלפון, לא משנה מה, הוא רוצה לקנות לך, לאמא שלו. תשאלי בשקט.... "יוסי" (את שמו האמיתי כמובן
) מה עובר לך בראש כשאתה חושב לקנות לי.... הוא יענה לך מה שיענה. תשאלי שוב, "יוסי", מה עובר לך בראש כשאתה קונה לי.... ככה תשאלי בשקט מספר פעמים. סביר להניח שהתשובות ישתנו, חשוב שיענה מהר, ללא סינון. אני מניח שבסוף תגיע תשובה אמיתית עמוקה שהיא התשובה האחרונה, או קרובה לתשובה העמוקה בפנים.

מעבר לכך, אני חושב ששומע בין השורות, שבכל זאת יש מקום לחסכון בהוצאות, ואת בהחלט יכולה ליזום שיחה בסוף חודש ובה מסכמים הוצאות והכנסות, (זה תמיד נכון לעשות),
ולצבוע בצבע את המתנות. אני מניח שתמצאו סכום כספי גדול. לפעמים כשרואים את הסכום זה עושה משהו. מעבר לכך, הייתי מציע שתבקשי שאת הסכום הזה לא יוציא על מתנות, אלא תגדישו לחופשה משותפת. זה יותר חשוב לך. בהצלחה

p0st

New member
אז דעתי

נשמע שאם הוא יכול להוציא בסבבה סכומים כאלה בתדירות גבוהה- כנראה שהמצב הכלכלי שלכם מעולה ומאפשר את זה, ואולי אין סיבה להתקמצן על עצמך כמו שאת חושבת.

מצד שני, כמובן, הוא קונה דברים מאוד יקרים שסתם ישכבו בארון ואת מעבירה לאנשים אחרים מהסיבה הפשוטה שאת כבר לא יכולה לזרוק/להחזיר.

לדעתי, עדיף שכשתדברי איתו, תבהירי לו שאת אוהבת המחוות הקטנות (טייק אווי וכו') שציינת. עם זאת, את הרכישות הגדולות שהוא מתכנן עבורך (סמרטפון, אייפד, מחשב וכו) - עדיף שתבחרו ביחד. אם הוא נניח חושב שאת צריכה סמארטפון (בינינו, אם יש לך את היכולת, למה שתסתובי עם טלפון עם מסך שבור? וזה בא ממישהי שעברה ממש לפני חודשים בודדים לסמארטפון, ולפני זה הייתי עם הנוקיה שלי. סיבת ההחלפה הייתה כי הטלפון שלי היה נתקע... כל עוד הוא תקין, לא ראיתי סיבה להחליף).

נחזור לענייננו - פשוט תלכו לבחור ביחד את המתנות המשמעותיות. כי את זו שצריכה להשתמש בסמארטפון, במחשב, באייפד וכו'. ואם הוא קונה משהו שלא נוח לך איתו או שלא רצית - זה חבל ומיותר.
ותסבירי לו, שאם תלכו לבחור ביחד, את תודי לו מאוד מעצם זה שהוא מציע לך להשקיע בעצמ ורוצה לפנק אותך. ואת, לעומת זאת, תקלתי מתנה שבאמת תשמש אותך, ולא תזרק/תוחזר/תועבר לאחרים.

המצב הכללי שלנו יציב

כלומר- ההכנסות שלנו גדולות מההוצאות, אבל אני הייתי שמחה בהרבה להגדיל את החסכון על חשבון המתנות האלה... בכל זאת יש לנו שתי ילדות קטנות, ואני חושבת רחוק... רחוק מאוד... עבורן.

שיחות כאלה כמובן שנעשו.
בכלל הוא מאוד פזיז כשהוא קונה דברים, הוא לא ״חושב״, הוא הולך קונה וקולט מה הוא עשה רק אחר כך. בעבר היה לנו ריב גדול, אחד הגדולים בזוגיות שלנו, כשהוא הלך לקנות חלב והחליף אוטו...
ממש כך... היתה לנו שברולט ספארק קטנה וחמודה בת כמה חודשים, הוא עבר על יד אולם התצוגה וקנה קרוז! פשוט קנה בלי לשאול ובלי כלום!
בזמנו הטונים עלו ממש גבוה, באמת שחטפתי עצבים... למרות שבאמת היינו זקוקים לרכב גדול יותר (כי כבר היתה ילדה ראשונה והיה קשה להתנהל עם רכב מיני) עיצבן אותי שהוא הולך וקונה בלי לשאול אותי ובלי להתייעץ. הוא לא הבין מה אני רוצה ממנו אבל הסכים להתייעץ... ובאמת מאז בכל פעם שהוא קונה לעצמו הוא מראה לי, מתייעץ, ואפילו שואל אם מותר לו... אבל בכל מה שקשור למתנות בשבילי, אולי בגלל אלמנט ההפתעה, עדין לא הטמענו את ההתנהלות הזאת...

אוגלה

New member
עוד מחשבה שהייתה לי..

תחשבי כמה כסף את מוכנה לשלם בשביל שלא יהיו את הריבים האלו, כמה כסף היית מוכנה לשלם בשביל לדאוג פחות בגלל הנושאים האלו (גם בלי קשר לזוגיות). אני למשל, הייתי במצב כזה לפני חודשיים בערך, שבדקתי את ההוצאות ואת מצב החשבון באופן כפייתי, חשבתי על כל שקל שאני מוציאה ואיך אני יכולה לחסוך אותו, בשביל לעמוד ביעד החסכון שהגדרתי לעצמי (למען הסר ספק, יעד חסכון מאוד גבוה, שחלקים מהמשק משתכרים פחות ממנו), ואז הגעתי למסקנה שאם אני אשחרר קצת מהברקס, אני אהיה הרבה פחות לחוצה ומתוחה גם מבחינה כלכלית, וגם מבחינה נפשית בחיי היומיום, תוך כדי שאני עדיין חוסכת, אמנם לא את הסכום שתכננתי, אבל עדיין סכום מאוד נאה. בעיניים שלי - זה סכום שבעתיד אני לא אצטרך להשקיע בכדורים ללחץ דם, או בכדורי הרגעה כאלו ואחרים, שלא לדבר על ייעוץ זוגי ופסיכולוגי
.
כמובן, שכשהמצב דוחק, אין ברירה וצריך לחשוב על כל שקל ולהיות כמה שיותר יעילים, כשהמצב יותר טוב (כמו שאני מבינה מההודעות שלך
), זה שיקול שגם צריך לחשוב עליו

למעלה