אני חיב תשובה -דחוף!!!!!!!!!!!!!!

hdamary18

New member
סגולה לעין הרע...

מי לא רוצה לקבל ברכה?! מי לא רוצה להפטר מהצרות?! לברכות היכנסו!!!

sherif

New member
אני חיב תשובה -דחוף!!!!!!!!!!!!!!

שאלתי היא כזו קניתי שפן לילדי,אחרי ההתלהבות הם רצו לתת לחבריהם מהשכונה שהם חרדים את השפן במתנה,הילדים התלהבו לקחו אותו הביתה אחרי כחצי שעה הם החזירו לילדי את השפן בנימוק שהחיה טמאה,ואסור בכלל לגעת בה בשבת כי זה מוקצה! עכשיו כמה שאלות לי אלייכם !! מה זה מוקצה?למה השפן טמא?למה אסור להם להחזיק אותו? \אני חייב הסבר מפורש!! למה אסור לי להחזיק שפן בבית ? אשמח לכל תשובה! תודה תבורכו שבת שלום

אופירA

New member
מנהל
קודם כל, למה רצו לתת מתנה?

אם השפן כל כך מלהיב, איך זה שהוא נמאס כל כך מהר?
מותר לך להחזיק שפן בבית (אם אמא שלך מרשה לך
). לילדים של החרדים אסור, כי כנראה אמא שלהם אסרה עליהם. לא מתאים לה כנראה. להחזיק בעל חיים שאינו דג או ציפור בכלוב, כרוך בללמוד הלכות מוקצה לגבי הטיפול בו בשבת, ובעיקר כרוך בטיפול בהאכלה ובצואה, באחריות לשלומו ולבריאותו, ולהרבה ילדים חרדיים (ובעיקר להורים שלהם) אין זמן לזה. בכל אופן יש ילדים שיש להם זמן ומוטיבציה (ואישור מההורים), והם מחזיקים אוגרים, ארנבות, אפרוחים וכד'. (אבל חסידי חב"ד מקפידים בעיקרון שלא להחזיק בבית חית מחמד טמאה). החיה טמאה כי אסור לאכול אותה. זו חיה שמעלה גרה אבל לא מפריסה פרסה, ולכן אסורה באכילה. מוקצה זה דבר שאסור להרים או להזיז אותו בשבת, מכמה סיבות. בעלי חיים הינם מוקצים בשבת מחמת גופם, מאחר ואין להם שימוש שבגופם, ולכן הם כמו אבנים שמוקצים מחמת גופם. צריך ללמוד לטפל בהם בשבת, כדי לא לעבור על הלכות מוקצה.

pistolp

New member
לא יודע לאיזו חיה התכוון הכתוב, אבל כל סוגי

השפנים המוכרים היום (או היו קיימים מתישהו לצורך העניין) אינם מעלי גרה. או שהכתוב טעה, או שהתכוון לחיה אחרת.

pistolp

New member
אה, נכון, איך לא חשבתי על זה בעצמי

אז מה שמה החיה הזאת שהייתה שפן בתקופת התנ"ך, היום?

pistolp

New member
קודם כל זאת הארנבת שעושה את מה שתארת

מדי פעם. שפנים לא עושים את זה! לא לדבר על זה שמבחינה ביולוגית/פיזיולוגית פעולה הנ"ל בכלל לא נכנסת להגדרה של העלאת גרה. דבר שני זה אחד התירוצים הכי עלובים שיצא ממוחם הקודח של חז"ל.

צודק, זאת לא ההגדרה הביולוגית להעלאת גרה

האם אתה אומר שהתורה מחוייבת להגדרות ביולוגיות מודרניות? הרי טכנית גם הגמל מפריס פרסה ואף אחד אינו טוען שהוא כשר.

pistolp

New member
א. התורה מחוייבת לא לסתור כל ידע שקיים

היום, כדי שאפשר יהיה לדרוש לקחת אותה ברצינות. ב. בתורה כתוב ששפן וארנבת מעלים גרה. בשום מקום בתורה לא מוזכר שארנבת אוכלת את הגללים שלה. זה תירוץ שהמציאו הרבה יותר מאוחר כאשר הבינו שהתורה טועה, אבל סרבו לקבל את זה.

לא, אתה דורש מהתורה

להתאים את עצמה להגדרות המלים כפי שהן קיימות כיום. אין לי מושג מה האמת אבל אני מקוה שברור לך שגם בתקופת המקרא ידעו מהי העלאת גרה וידעו באיזה חיה מדובר ולכן הטענה כאילו נפלה טעות בתורה בגלל חוסר ידיעה של "הסופר המקראי" היא מאוד מוזרה. הרבה יותר פשוט לקבל שמדובר בחיה אחרת או לחלופין בפרשנות רחבה יותר למונח העלאת גרה מהמקובל בימינו. התופעה של שינוי משמעות מלים וביטויים בין שפת המקרא לשפה העברית המודרנית היא תופעה רחבה שאינה מצטמצמת ל"טעות" הספציפית הזאת שאתאיסטית לוחמניים כל כך אוהבים לנפנף בה.

לילית36

New member
השפן המקראי

הוא אותו שפן שמקפץ עד ימיינו על סלעים, ואם לרגע תפסיק לגלגל עיניים, בטוחני שתוכל להפנות את משתתפי הפורום למקום המדוייק בתורה בוא מצויין שהשפן חי בין סלעים. לאומת השפן הינשוף מוזכר בתנ"ך פעם אחת ובלי פרוט נוסף ועליו אפשר לטעון שהוא לא הינשוף שחי היום. הסיבה שהתורה מייחסת לשפן העלאת גרה היא משום שלאחר שהשפן אוכל הוא משחק בפיו (אין לי את המילה הנכונה, אולי מצקצק ) על מנת להוציא שאריות אוכל מבין שיניו, אני מכירה כמה אנשים שעושים זאת ובכל זאת הם לא מעלים גרה. להעלאת גרה יש פרשנות אחת, מאידך אפשר לטעון שזה לא פשט, זה נשגב מבינתו של בן אנוש.

pistolp

New member
לדעתי הרבה יותר מוזר

שהגישה לפירוש התורה היא מאוד סלקטיבית - כאשר נוח מפרשים את הכתוב מילולית, וכאשר ברור שאין קשר בין הכתוב למציאות, ומעולם לא היה קשר, מתחילים לפרש, לבער וכו'. אבל אולי זה רק אני... אגב, באיזו חיה אחרת יכול להיות שמדובר? מה שמה היום, או שמה היא נכחדה כליל או עברה אבולוציה סופר מהירה לחיה אחרת?

באהבה1

New member
השפן

לענין השפן יש לציין שמצאו שיש לו שלשה מעיים עוורים, [אחד גדול במקום הרגיל, ועוד שניים נוספים באמצע המעי הגס), והמזון כשהוא עובר ממעי למעי יש בכך מעין העלאת גרה!!! ויש חכמי טבע כיום הטוענים שגם מה שהשפן מניע פיו כהעלאת גרה שייך לזה, ראה ספר שיחת חולין (עמוד 410).

זמירדוד

New member
אני לא מבין פה אף אחד!

לא משנה מהי התורה ולא משנה מי כתב אותה, אם כתוב על חיה שהיא מעלת גירה, וזה לא הולך במציאות אז אחד מן השלושה: 1. החיה היא לא החיה שעליה התכוונו 2. אתה לא יודע מה זה העלאת גירה 3. הכותב כתב תוך כדי שינה. כל אחד יכול לבחור באפשרות ההגיונית, אבל תרשו לי לעשות את זה בשבילכם: האפשרות הראשונה היא הסבירה ביותר. כי לדעת מה זה שפן זה לא דחוף לאף אחד ומאוד הגיוני שהדבר נשכח עם השנים (כמו אלפי דוגמאות מוסכמות. בניגוד לכך, העלאת גירה היא מושג חיוני לקביעת ההלכה (למי שהיא משנה לו, לפני 200 שנה זה בעצם כולם), ועל אף שבכל מקרה בשביל לאכול מין מסוים צריך 'מסורת' (רצף של דורות שאכלו אותו), ודאי שדשו תמיד בגדרי ההלכה ה'רשמית'. האפשרות השלישית מטופשת לפחות בגלל שאם זה היה דעת החושב כך, הוא לא היה טורח להשתתף בדיון.

זמירדוד

New member
הנה לך תשובה!

לפני האריכות אסכם את התשובה: מוקצה הוא גזירת חכמים למנוע נגיעה בשבת בעצמים שונים מהם בע"ח, לא משנה איזה. אין משמעות לטומאת השפן. מותר בהחלט להחזיק שפן (אלא אם ההורים אוסרים...). 1. שפן הינו חיה אסורה באכילה ע"פ התורה, ועל פי לשונה קוראים לזה חיה טמאה. 2. חוץ מענין האכילה אין לטומאה שום משמעות לנושא אחר. 3. אחרי מותו של השפן (אם הוא אינו נחשב "שרץ" בגדרי ההלכה: שמהלך וגופו אינו נוגע בארץ) הוא מטמא בדיוק כמו כבש שמת, ע"י נגיעה או נשיאה. משמעות טומאה זו היא לא אקטואלית בזמן שאין בית המקדש/תרומה (טהורה). מלבד זאת היום כולם טמאים אחד מהשני בטומאת מת, מאחר שאין אמצעי הטהרה זמין כיום (פרה אדומה). 4. בשבת, מדרבנן (איסור שחכמי ישראל המוקדמים קבעו) ישנו איסור לטלטל (להזיז, ולמעשה נגיעה אסורה מפני שהיא עלולה לטלטל), כמה סוגי חפצים ועצמים, ביניהם בעלי חיים. אין הבדל בין כבש/יונה/שפן/פרפר לענין זה. 5. לילדים לא הייתה שום סיבה ממשית לדחות את המתנה הנאצלת, אך סביר להניח שהוריהם ראו בה מיטרד ולכן "דחו אותם בקש" כלומר ספקו "תירוצים" מדוע אינם מעוניינים בשפן. 6. החזקת בע"ח אצל חרדים נחשבת לאחריות רצינית, משום הציווי של "צער בעלי חיים", ולכן ישנה הסתייגות מסוימת מהחזקת בע"ח זאת מלבד טעמים נוספים.

למעלה