אנטי-פמיניזם

אנטי-פמיניזם

שמי סיון, אני גרה בבוסטון ולומדת לתואר שני בפסיכולוגיה חברתית עם התמקדות בנשים. אני נמצאת בתהליך של כתיבת עבודה על פמיניזם. הנושא הוא בעצם האנטגוניזם כלפי פמיניזם גם של נשים וגם של גברים, ממה הוא נובע, מה ניתן לעשות כדי לשפר את המצב וכו´. אשמח לקבל תגובות ורעיונות!! תודה!!

hypatia

New member
סיבות לאנטגוניזם כלפי הפמיניזם

הי סיוון, אני מברכת על המחקר שאת עורכת, מאחר ולדעתי האנטגוניזם הרווח כלפי הפמיניזם, הוא אחד המחסומים האיתנים ביותר העומד בפני מימושן של התיאוריות והפרקטיקות הפמיניסטיות. אני מעריכה שלאנטגוניזם כלפי פמיניסטיות/ים ופמיניזם יש סיבות רבות, ואמנה כמה מהן העולות על דעתי. אשמח אם תפרסמי את עיקרי מחקרך בפורום, כדי שנוכל להחכים ולהמשיך ללמוד למול מה אנו עומדות/ים, ואילו אסטרטגיות עלינו לפתח כדי להתמודד עם אנטגוניזם זה. ראשית, אני חושבת שיש להבדיל בין הדימוי הפומבי של הפמיניזם לבין הפמיניזם בפועל. אני עורכת הבחנה זו מאחר ולאורך השנים נתקלתי במידה רבה של בורות, אי-הבנה, טעויות והטעויות ביחס לתכניה, מטרותיה ופועלה של התנועה הפמיניסטית. המידע המוטעה והמטעה נמסר לציבור על ידי בעלי הכוח בחברה, המעוניינים לשמר את הסדר הקיים ואת עמדות השליטה שלהם. אני סבורה שחלק מהא/נשים שאינן חשות הזדהות עם המילה "פמיניזם", היו משנות את דעתן במידה והיו מקבלות מידע מדוייק ומקיף יותר לגבי המשמעויות הטמונות במילה זו. (ראי הודעתי לגבי הדימוי הפומבי של הפמיניזם). מניסיוני אני יודעת, שהייתי פמיניסטית למעשה זמן רב לפני שזיהיתי עצמי ככזו. גיבוש הזהות העצמית שלי כפמיניסטית החל, רק כאשר התחלתי באופן עצמאי לקרוא ספרות פמיניסטית, והדבר קרה, כנראה לא במקרה, רק כאשר הייתי בתחילת שנות ה-20 שלי, תקופה בה יכולתי להשיג בכוחות עצמי ספרים בנושא, ולקרוא אותם בשפות זרות. מלבד ההיחשפות למידע חלקי ומוטעה, אני סבורה כי יש גם סיבות פסיכולוגיות הגורמות לא/נשים להירתע מהפמיניזם ולפתח עוינות כלפיו. אחת הסיבות, לדעתי, היא פחד משינוי. מרבית הא/נשים לא אוהבות שינויים, ולמעשה פוחדות משינוי. המצב הקיים, רע ככל שיהיה, הוא מוכר, ולפיכך מפחיד פחות ממצב שאיננו מוכר. פעם בתגובה להרצאה בנושאים פמיניסטיים שנשאתי בפני מורות, אמרה לי אחת מהן, שמה שאני אומרת זה מאד מסוכן, כי "לחשוב זה מסוכן." כל סדרי החיים הרי עשויים להשתנות אם נתחיל לחשוב ולבקר את המציאות הקיימת, ומי יודעת מה צופנת בחובה מציאות אחרת. א/נשים עמלות במשך שנים לכונן מסגרת יציבה לחייהן, וכעת באות הפמיניסטיות האלו ורוצות לערער אותה. לא, תודה. בנוסף, התפיסה העצמית של נשיות וגבריות היא אחד האלמנטים הראשוניים והבסיסיים ביותר בזהות האישית. הדבר הראשון בו אנו מבחינות כשאנו פוגשות איש/ה חדש/ה, הוא השיוך המיני/מגדרי שלה. וכאשר איננו יודעות אם אנו רואות גבר או אישה, אי הודאות מערערת מאד. להבניות מגדריות יש כיום השפעה כמעט על כל תחומי החיים (דימוי עצמי, ציפיות עצמיות וציפיות מהסביבה, תחושות יכולת ואי-יכולת, בחירה בסוג ההשכלה, בחירות מקצועיות, יחס לזוגיות ולבת/בן זוג, תחומי אחריות, תחביבים וכו´). משום כך, כל שינוי, ויהא הקל ביותר, בתפיסה העצמית המינית/מגדרית, עשוי לגרום למהפכה רדיקלית בשאר תחומי החיים של האיש/ה. ושדוד המערכות הפוטנציאלי הזה, אותו מציעה התנועה הפמיניסטית, מאיים מאד, ובפועל גובה מחיר יקר מאד ממי שמוכנה להתנסות בו. ככלות הכל, יש לי בעל שמפרנס אותי ולוקח את המכונית למוסך/אישה שמגדלת את הילדים, מכינה אוכל, מגהצת לי את החולצות ודואגת לבית – אז למה לשנות סדרי בראשית?

מירה ח.

New member
היפתיה, שוב שאפו!! ../images/Emo47.gif

אפשר לקבל את הכתבה ל"פרלמנט" של "הדרך"? אשמח לתשובה חיובית, מירה.

איפה אני יכול לקרוא על..

הפמיניזם האמיתי שאת כותבת עליו?. אני נכנסתי לפורום הזה במקרה ויצא לי לקרוא את התגובה שלך. אישית אני מעריץ את הניסיון לחולל שינוי בחיים ולגרום לאנשים להבין שהשגרה שלהם לא בהכרח האידיאלית. ושאולי יש משהו קצת מעבר למה שהם מכירים, ושאולי מה שהם מכירים בכלל גרוע והם לא מודעים לזה רק בגלל אותו הרגל. אני אולי לא פמיניסט אבל גם לי יש מאין ראיית עולם שונה מרוב האנשים שאני מכיר. לכן אם תוכלי לקשר אותי לאיזה אתר או להסביר לי בעצמך בהרחבה על אותו פמינזם אמיתי שלא מוכר לציבור בגלל "בעלי הכח בחברה" אני נורא אודה לך.

hypatia

New member
מהו פמיניזם?

תכניה, פועלה ומטרותיה של התנועה הפמיניסטית מפורטים בספרים רבים, ובאופן אישי אני חוקרת את הנושא כבר למעלה מ-10 שנים. לפיכך, אני מתקשה לתמצת את הנושא הרחב והמורכב הזה למשפטים ספורים, אך אנסה להציג להלן חלק קטן מעיקרי התנועה הפמיניסטית. פמיניזם הוא בראש ובראשונה תיאוריה פוליטית, כלומר מערכת מושגית הדנה ביחסי הכוח בין קבוצות שונות בחברה. באמצעות התיאוריה, ניתן למצוא קשר ומכנה משותף בין מקרים קונקרטיים בודדים. בעזרתה, ניתן לגבש פרקטיקה שתפעל לשינוי יחסי הכוח, היוצרים את העוולות והאפליות שכל אחת/ד מאיתנו חווה באופן אישי. הפמיניזם איננו מקשה אחת והוא מורכב מזרמים רבים. התפיסה המשותפת לכל הזרמים הללו היא, שנשים, לכל אורך ההיסטוריה הא/נשית, הופלו לרעה במרבית/כל תחומי החיים, וכי עדיין קיימת הפלייה כנגד נשים שיש להלחם נגדה ולשנותה. בנוסף, הדרכים המסורתיות באמצעותן תועדו, תוארו והוסברו החיים החברתיים-פוליטיים של המין הא/נשי, אף הן מוטות כנגד נשים. לפיכך, יש לשנות את דרכי המחקר והפרשנות שלנו, כדי שנוכל להבין את הדרכים בהן פעלו ההבניות המגדריות בעבר ובהווה, וליצור עתיד טוב יותר בו לא ישועתקו עוד הבניות אלו. הזרמים הפמיניסטיים נבדלים זה מזה בתשובותיהן לשאלות: מה מקורות ההפליה, מהן היעדים אליהן צריכה לחתור התנועה הפמיניסטית ובאילו אמצעים יש להשתמש כדי להשיג יעדים אלו. באופן אישי, אני מזדהה עם הפמיניזם הפוסט-סטרוקטורליסטי הגורס, כי אין הבדל מהותי בין נשים וגברים, וכי מקורם של כל ההבדלים הללו הוא בהבניות חברתיות-תרבותיות. שאיפת זרם זה, ושאיפתי היא, שיום יבוא בו כל אישה וכל איש יוכלו להגדיר עצמן/ם ולחיות בדרך, שאינה מוכתבת על ידי תפיסות מגדריות – לא תהיה עוד התנהגות נשית או גברית, מראה נשי או גברי, מקצועות גבריים או נשיים וכן הלאה. או אז, כל אחת ואחד מאיתנו תהיה חופשי/ת לברוא את עצמה/ו בצלם רוחה/ו.

שלום פנתר, תודה על ההתעניינות,:

הספר "מהו פמיניזם" של טלי רוזין, מספק, לכל מי שמעוניין, את מירב ומיטב המידע על הנושא. מומלץ ובהצלחה. ויצ"ו ושדולת הנשים, מארגנות קורסי העצמה המיועדים הן לנערות והן לנערים. אם אינך בגיל הנערות, אתה מוזמן לצפות בתוכנית ´במבט נשי´, ערוץ 2, כל שבת ב - 11, שידורים חוזרים בימי שני. כמ"כ בערוץ 8, נוהגים לפחות אחת ליומיים לשדר סרט תיעודי הנוגע בנושא. הביטוי "פמיניזם אמיתי" אינו יכול לקבל פירוט, היות ואין תופעה כזו. יש זרמים בפמיניזם, שעיקרם הוא שיוויון לנשים בחברה, החל מהמימסד וכלה במשפחה.

לייטית

New member
משהו שעשיתי לשיפור המצב

אני אמנית. וחושבת הרבה על פמיניזם. ההתבכיינות הציבורית של חלק מהפמיניסטיות מרגיזה אותי. חלק מ - אני מתכוונת שיש חלקים שאני מאד מאד מזדהה איתם אבל יש אופני ביטוי ופרשנויות של פמיניזם שמעצבנים. מכל מקום, הגעתי בעבודתי לנקודת מפגש בין האנטגוניזם הזה לבין אמירתי האישית מאד, ועשיתי פסל ששמו- לעוף עם השדיים. צילומו מצורף כאן, ואם זה לא לגמרי ברור, הנה הסבר קצרצר: השדיים מסמלים סקס, הסקס הוא כה מענג עד שהוא "מעיף" אותי, מרים אותי, גורם להתרוממות הרוח, ולכן הפכתי את השדיים-סקס לכנפיים ואני רוצה שכל העולם יראה וידע, ושכל אשה תוכל, כמוני, ללא עכבות, לצעוק את זה כשמתחשק לה, בלי להיחשב זונה. כי יש פער בין אמירות פמיניסטיות שכלתניות לבין ביטוי מיידי וטבעי של נשים באשר למיניותן. הפמיניזם, באמנות לפחות, נוטה יותר להציג ולפרסם מסכנויות נשיות למיניהן. כמו כאבי וסת וכריתת שד חולה. נכון שזה קיים,,,,,אבל יש מקום לשמחה נשית....גם אם היא די דומה לגברית, ואולי דוקא דוקא דוקא מפני שהיא דומה לגברית.שהרי זהו לב הרעיון הפמיניסטי, כולנו בני אדם, נשים כגברים... ואשמח לתגובות - הן למילים והן לתמונה בהצלחה.

soulbird

New member
דעתי

הדגשת השדיים הופחת את האישה לאובייקט מיני

קליופה

New member
אכן,

מסר שפירושו שהדרך אל האושר עוברת דרך השדיים, שזו דרכה של אישה לעצב את חייה ולהשפיע (בדומה לליזיסטרטה), שנוכל לעצב את המציאות ולהגשים עצמנו באמצעות תפקידנו המיני, אינו פמיניסטי, אלא בדיוק ההיפך.

לייטית

New member
הדרך אל האושר -

שעטתן רחוק מאד קליופה וסולבירד. אם אתן רואות אשה מאושרת בשדיה - אתן יודעות עליה שמלבד "תפקידה המיני" אין דבר בחייה? כשאת רואה שדיים מוגדלים את רואה אובייקט מיני? לא. את מפרשת את מה שגברים רואים.מה חבל.....אני הייתי רוצה שתחשבי על העונג הגופני שאשה מתענגת במגע בשדיה.! שזו תהיה האסוציאציה המיידית שלך. ההכרה בעונג הזה והיכולת לא להסתיר אותו ולא להתבייש בו - לא סותרים פתירת בעיות בתחום הפמיניזם שאנחנו נדרשות לפתור למען החלשות שבינינו. ולמה את לא רואה את המעוף? המין הוא תפקיד בעינייך? אשה יולדת כי זה תפקידה? המין אינו הנאה? הנאה לאשה לפחות כמו לגבר?כדאי, כדאי מאד שכך יהיה. אשה יכולה להינות ממין ובלי קשר לכך לעצב את חייה באיזה אופן שתבחר. כמו גבר. גם גבר נהנה ממין ומעצב את חייו כך או אחרת כל אחד וכל אחת לפי היכולת.זהו הפמיניזם, שוויון, לא כן?

soulbird

New member
לא הבנתי

אבל את מבליטה את המיניות של האישה ביצירה שלך. את הרי מפנה את צומת ליבנו לשדיים שלה. אגב מעניין אותי אם זה אפשרי ואם זה נעשה שאומנים יצרו דמות נשית מבלי להבליט את מיניות שלה . דמות נשית נטולת מין . ללא שדיים ללא מותניים רחבים אבל שעדיין יהיה אפשר להבחין שזו אישה.

nirdagan

New member
למה אני לא מסכים

אני מסכים שהצגה סיסטמטית של גברים ונשים באופן שונה כגון הצגת גברים כטיפוסים שכלתניים והצגת נשים כטיפוסים מיניים היא חלק מהביטוי של חוסר השיויון בחברה וכן מעודדת את חוסר השיויון. יחד עם זאת יצירת אומנות אחת איננה מייצגת את השקפת העולם של היוצר אלא איזה משהו שהאמן רצה להביע. אי אפשר לשלול את העובדה שבני אדם גברים ונשים יש בהם מיניות והם יכולים להשתמש בה להשגת כל מיני מאויים ואין שום סיבה שיצירת אומנות לא תת מקד דוקא באספקט הזה.

amonit

New member
אתה טועה בגדול ניר

עבודת אמנות בהחלט מיצגת השקפת עולם של היוצר, והביקורת עליה בהחלט מיצגת את השקפת עולמו של המתבונן. אנחנו יצורים מיניים - וההגדרות לנשיות וגבריות מתבטאות היטב באמנות תוך כדי שימוש בסימבולים ו"פטישים" מיניים במיוחד -להעצמת הרעיון האמן עושה שימוש במוסכמות או מנפץ אותן, או כמו שעשתה ידידתנו- השתמשה בהם בצורה שונה- הראתה לנו פן נוסף לתפיסת המיניות, ובזה נמדדת אמנית/ אמנות טובה ביכולת להעביר רעיון או מסר "ולהעיר נמים מרבצם

nirdagan

New member
הרשי לי לחלוק עליך

אני מסכים שהיצירה משקפת את השקפת העולם של היוצר. אך אינני מסכים שבכל יצירה בודדת גלומה מלוא ההשקפה הכוללת. זה מה שניסיתי לטעון בהודעותי הקודמת. ניר

טל קר

New member
אם יש משהו שמעורר בי אנטיגוניזם זה

שימוש בקלישאות חבוטות שלא עומד מאחוריהן דבר. אני לא רואה אפילו פמיניסטיות ציבוריות (אנא ספרי לי על אלו שאת רואה על מנת שאוכל לשים קישור בפורום), אז איפה אלו המתבכיינות? אולי במודעות מכירת הרכב? כי על שאר העיתון אני עוברת, ואני לא רואה כאלו. תגובה פאבלובית מהסוג של פמיניסטית = מתבכיינת או פמיניסטית = מכוערת מעוררת בי אנטיגוניזם. ממתי לב הרעיון הפמיניסטי זה שנשים צריכות להיות כמו גברים במהות, שהגברים הם מעין הסולם על פיו צריך להתישר??? הרעיון מדבר על שוויון, לא על זהות, ובטח לא על זהות שנובעת מהתישרות על פי ההתנהגות שנחשבת גברית סטריאוטיפית.

לייטית

New member
חבל ששמת מילים בפי!

תודה על התיחסותך ובוקר טוב לך "שהרי זהו לב הרעיון הפמיניסטי, כולנו בני אדם, נשים כגברים..." זהו מה שאמרתי על גברים ונשים. לא אמרתי בשום מקום שנשים צריכות להיות זהות לגברים, כפי שציטטת מפיכביכול: ממתי לב הרעיון הפמיניסטי זה שנשים צריכות להיות כמו גברים במהות, שהגברים הם מעין הסולם על פיו צריך להתישר אולי אלו קלישאות שהכנסת לפי ולדברי? בהודעתי אין שום דבר כזה. אני חוזרת: כולנו בני אדם - לא צריך להתישר לפי שום דבר. חבל ששמת מילים בפי. אף פמיניסט/ית ואף הומינסט/ית לא יסתרו את אמירתי זו - כולנו בני אדם, נשים כגברים. אולי "נשים כגברים" התפרש אצלך כהכרזה שנשים צריכות להיות כמו גברים, אך אין זה כך. בעברית, XXX כXXX - משמעותו שאין הבדל ביניהם. והכוונה כמובן לשוויון הנדרש כלפיהם מעצם היותם שייכים שניהם למין האנושי, מין בני האדם. צר לי שהעמקתי עד נדנוד בהסבר, אך זו תחילת הדרך...יש לי עוד המון להסביר,גם את דברי וגם את הפסל, כי לשמחתי הגיעו הרבה תגובות, רובן, מבחינתי התפרצות לדלת פתוחה. צריך לבדוק למה. אז להתראות במשך היום...

למעלה