אנגלית בפי ישראלים

Lady Ling

New member
כשמדובר בביקור קצר זה לא מפתיע

אני, לפחות, מאבדת משהו מהיכולת הלשונית שלי בכל השפות שאני דוברת אחרי פרק זמן מסוים של חוסר שימוש. זה קורה לא רק בשפות זרות אלא גם בשפת האם שלי. כשחזרתי מגרמניה לקח לי לפחות חודש להרגיש שהעברית שלי השתקמה משנה של שימוש אפסי כמעט, וגם עכשיו כשאני חוזרת לביקור מארה"ב אני מרגישה שהעברית שלי לא מושלמת ואני מודעת לזה שאני לעתים מתרגמת מאנגלית או שוכחת מילים. לקראת סוף הביקור המצב טוב יותר מבתחילתו אז אני לא חושבת שיש כאן סיבה להתרגש.

אני לא מרגיש שהעברית שלי מושפעת

אולי כי אנחנו מדברים עברית בבית (למעט כשיש אורחים שאינם דוברי עברית), אולי כי אני לא חי מספיק זמן בחו"ל (4 שנים) ואולי כי אני פשוט לא שם לב. אצל הילדים לעומת זאת השפעת האנגלית בהחלט מורגשת. למרות ששניהם מדברים בעברית איתנו ובתערובת של עברית ואנגלית ביניהם. אצל הגדול זה מתבטא בעיקר במבנה המשפט ("החבר שהלכתי אל..."). לקטנה לפעמים יש התבטאויות שהן פשוט תרגום מאנגלית ויוצאות לפעמים די מצחיק ("החלפתי את המוח שלי"= שיניתי את דעתי).

מעניין

בחיפוש קצר בגוגל מצאתי את זה: "אלון מורה: אלון הוא עץ העומד דורות הרבה, והוא אצל בני קדם נזכר בסימני המקומות כמו ההרים והנהרות, ומורה אולי היה שם אדם באיזה זמן, ואיננו ממרא, ומה שאמר מקום שכם אולי כי עדיין לא נבנתה שכם. מתוך פירוש שד"ל לבראשית, פרק י"ב. http://tora.us.fm/tnk1/jdl/MefarsheyTanach001-12.htm גם הוא הושפע מאנגלית?

אור302

New member
אין פה בהכרח סתירה

אפשר כי תחת השפעת האנגלית אתה מייצר צורה שתקינה בעברית אם כי אינה בשימוש בה. לכן השאלה אינה "האם הצורה העברית מרמזת לזו האנגלית" וגם לא "האם יש לצורה העברית תקדים בשפה לדורותיה." השאלה היא: "האם הצורה העברית הנדונה שכיחה בעברית עכשווית." אם לא, ובהנחה שאדוני אינו מבלה שעותיו בעיון בכתבי הקודש ובפרשנות חכמינו, סביר כי ישנה פה השפעה. אבל מה שחשוב לזכור לדעתי הוא שאין כל פסול בהשפעה אם היא מתיישבת עם הזרימה הטבעית של העברית. לעתים, נראה לי, דווקא השפעה זרה מחדשת ומרעננת את העברית וגם מחלצת מתהום הנשייה כל מיני צורות שכוחות, שגם נוצרו, אולי תחת השפעה זרה. וזו דווקא ברכה. הבעיה מתחילה כאשר ההשפעה הזרה יוצרת צורות שזרות לעברית ומעוותות אותה. אגב, עבורי השפעות האלה גם מעוררות שאלות באשר לשפה שמייצרת אותן. למשל, נוהגים להציג כדוגמה להשפעה המשחיתה של האנגלית את "עשיתי החלטה" במקום "החלטתי." ואני שואל: האם made a decision אינה מוטציה בפני עצמה? זה הרי מגוחך באנגלית לא פחות משזה מגוחך בעברית. וגם יש חלופה איתנה decided, אז מה פשר המוטציה המעוותת הזו? מה שמצחיק אותי בעניין הוא ש"עשיתי החלטה" בעברית ובאנגלית אמור להישמע כבד ראש, כאילו לא התקבלה החלטה חפוזה אלא לאחר שיקול של מעשה, אולי בתהליך כלשהו. אבל לי זה תמיד נשמע פחות נחרץ ומרשים מ"החלטתי," חד וחלק, סמכותי ואינו מתחמק. made a decision תמיד נשמע לי כמנבא את וועדת החקירה הבאה.

הסיבה שבכלל הלכתי לבדוק

היא שזה לא נראה לי כמו משהו שלא הייתי עשוי לכתוב לפני 4-5 שנים כשעדיין חיינו בארץ. מצאתי מאות, אם לא יותר, אזכורים לביטוי- החל מהודעות בפורומים שונים, דרך כתבות עיתונאיות, ביקורת ספרות ועד לשד"ל. כך שאני מניח שזו בהחלט צורת התבטאות מקובלת בעברית- אולי עממית ולא בדיוק שפה גבוהה, אבל בהחלט נפוצה. כך שאני לא משוכנע שזו השפעה ישירה של האנגלית (לפחות עלי באופן אישי). ואכן אינני מבלה את שעותי בעיון בכתבי הקודש ופירושם, אף שאני אוהב מאד לעשות זאת. לצערי זמני מוגבל ולכן אנחנו רק נוהגים לקרוא כל יום שישי בתנ"ך עם הילדים ומדי פעם גם להוסיף פירוש או שניים- לרוב מהזיכרון אבל לעתים גם מחפשים. לגבי "עשיתי החלטה" אני מסכים איתך. גם אני מעדיף את "החלטתי" הפשוט והישיר.

אור302

New member
יוצא, אם כן,

שדווקא מי שזיהה אנגלית מאחורי העברית של "אולי כי" הוא שהניח לאנגלית להשתלט על תפיסתו את העברית.

האנגלית הכתובה שלי משתפרת אך המדוברת מדרדרת

האנגלית המדוברת שלי מדרדרת כי אני מדבר סינית רוב היום ולא אנגלית, האנגלית של המקומיים היא כל כך גרועה שעדיף לדבר איתם סינית.

למעלה