אנא תגובתכם

mamluka

New member
לקריאה נוספת

אפשר לקרוא הרבה גם בספר על מרחב אחלה ספר יש שם הרבה שטחולנדיה

nu1

New member
שאלה קשורה קצת.

אני מנצל את השרשור כדי לשאול שאלה שמטרידה אותי זמן רב. אמרו לי שאם נמדוד זוית בין שלושה כוכבים מרוחקים היא לאו דווקא תצא 180 מעלות וזה בגלל שהמרחב הוא עקום. כתוצאה מכבידה של כוכבים גדולים במיוחד האור משנה את כיוונו וככה הכוכבים נראים במקום אחר ממיקומם האמיתי. אבל... אם זה העניין אז המרחב ישר לגמרי והעקמומיות שלו היא רק אשליה אופטית לא??

arifell

New member
כן ולא

זאת אשליה אופטית, המעידה על עיקום המרחב על ידי הכבידה... (אני מסייג את דברי, מאחר ואיני יודע מספיק על תורת היחסות הכללית)

1ca1

New member
טוב זה עניין קצת מסובך

המרחב בהחלט עקום (למעשה נוצרת בו עקמומיות בגלל גופים בעלי מסה שגורמים לעיוות זמן למשל וגם אם הגוף מספיק גדול הוא גם גורם לעיוות במסלול קרני השמש ככה שהם לא ינועו לפי עקרון פרמה, לדבר הזה של עיות המסלול קוראים "עדשת כבידה" ודוגמא מפורסמת לזה זה צלב איינשטיין ששם רואים נקודה (כוכב) אחת במרכז, ואילו עוד ארבע! בבואות של קווזאר שמרוחק הרבה יותר מהכוכב זה נוצר מ"עדשת כבידה") אבל אחד הדברים של הזוויות היא ככה למעשה הכוכבים עצמם הם ספרות (זה לא מדוייק אומנם אבל בשביל העניין זה יספיק) אז בוא נסתכל בכדור הארץ, בין קווי האורך 0 ו90 בקוטב יש 90 מעלות נכון? ובין 0 ו90 (כל אחד מהם) עם קו המשוה יש גם 90 מעלות? ככה קיבלנו משולש בעל 270! מעלות.... לכאורה זה לא הגיוני!?!?!? הרי לפי הגיאומטריה האוקלידית, במשולש יש 180 מעלות, שזה תוצר של אקסיומת המקבילים (בין ישר ונקודה מחוץ לו עובר רק ישר אחד אשר עובר בנקודה ואינו נחתך עם הישר השני), אז האקסיומה הזאת היא בלתי מוכחת וגם לא ממש טריוויאלית (אם תחשוב על זה, אתה פשוט רגיל שקווים מקבילים לא נפגשים, אבל מה אם זה לא נכון? כי אין אפשרות לבדוק את הישרים עד אינסוף...) לכן החל מזמנו של גאוס החלו לחשוב מה קורה אם האקסיומה הזאת לא נכונה, הגיעו בעיקר ל2 "גיאומטריות" עיקריות: הגיאומטריה ההיפרבולית (שפחות תעניין פה) והגיאומטריה האספרית, וכמובן המתמטיקאי גיאורג ברנרד ריימן, שפיתח את הגיאומטריה הספרית קבע גם את המושג "עקמומיות" דבר שאיינשטיין השתמש בו בתורת היחסות הכללית. והגיעו לכל מיני מסקנות מוזרות בגיאומטריות הללו. אז בגיאומטריה הספרית, להבין זה מאוד פשוט, למעשה המישור שעליו נגיד עומד המשולש, יש לו עקמומיות ככה למעשה שהמישור הוא ספרה (הרי כשאתה עומד על כדוה"א אתה יכול להשבע שמדובר במישור נכון? ואנחנו יודעים שמדובר בספרה (אומנם באליפסה, אבל ספרה תתאים לצורך ההסבר) לכן המשולש הזה שציירנו עם קווי האורך, הוא למעשה משולש על מישור בעל "עקמומיות" חיובית (אם זה היה היפרבולי אז הוא היה בעל עקמומיות שלילית), ולכן זה למעשה לא ממש משולש, אבל יש בו 270 מעלות!, זה אחד הדברים של הגיאומטריה הספרית, שסכום הזוויות תמיד גדול מ180 מעלות כי אקסיומת המקבילים לא מתקיימת כמו שהיא מנוסחת, למעשה אקסיומת המקבילים בגיאומטריה הספרית היא שלכל ישר ונקודה מחוץ לו, אין! ישר העובר דרך הנקודה ואינו נחתך עם הישר השני! כמו כן למשל הישרים הם "מעגלים"... ולכן למשל 2 ישרים יכולים להחתך ב2 נקודות.... וכל מיני דברים מוזרים

nu1

New member
קשה לעיכול

נראה לי שאני יצטרך לקרוא את זה עוד איזה עשרים פעם כדי להבין.

ailag

New member
תמונות .. משולש עם יותר מ-270 מעלות

האנשים בתמונה מכירים רק שני מימדים. קרני האור מטיילות על פני הכדור כך שהם רואים את חבריהם בקו ישר מהם. מבחינתם, כל העולם שטוח. (הכדור הגדול הוא כדור הארץ) שכחתי לסובב אותם כך שרגלי כל אחד נוגעות באדמה, אז תסלחו לי (הירוק והסגול יצאו שוכבים על הצד. לא עקרוני.) בכל מקרה, התמונה היא של אותו הדבר בדיוק בזויות שונות - מעל לראש של כל אחד מהם. ניתן לראות שאם נצייר על הכדור משולש ביניהם, כל אחד יכריז שהזוית שלו היא 90 מעלות. משולש עם שלוש זויות ישרות.. המרחב שלהם עקום. קמור, אפילו (אלא אם כן החלפתי בהגדרות?)

ailag

New member
עדשות כבידה : איך רואים כוכב פעמיים

ד"א, כש 1ca1 אמר שהכוכבים הם ספרות, למקרה שלא היה ברור - הוא התכוון לספֵירות, לא ספָרות. (פשוט בהתחלה קראתי והתפלאתי
) הגיאומטריה האוקלידית (הרגילה) מסתמכת על כל מיני הנחות, כמו זו שסכום זויות במשולש הוא תמיד 180 מעלות או שבין שתי נקודות עובר קו ישר אחד, והוא המרחק הכי קצר ביניהן. אבל זה רק אוסף חוקים. הגיאומטריה ההיפרבולית והספרית משתמשות בחוקים אחרים, וכאן פועלת הספרית. בתמונה: כוכב הלכת שלמטה מנסה לראות את השמש הרחוקה. אבל מה לעשות, שבדרך (ליד) יש פרה שמנה. כ"כ שמנה שהמסה שלה מעקמת את המרחב בצורה משמעותית.. הוצאתי שלוש קרניים מהכוכב: זו שהיתה אמורה להגיע ובגלל הפרה לא מגיעה, ושתיים אחרות שמגיעות למרות שלא היו אמורות להגיע. כוכב הלכת, שמסתמך רק על הקרניים ומניח שהן ישרות (הן לא!) רואה שתי שמשות. ושתיהן במקום הלא נכון.

ailag

New member
שתי השמשות שרואה כוכב הלכת

השמשות הכחולות לא קיימות באמת, כוכב הלכת רואה אותן בגלל הפרה. הקווים האפורים המקווקוים הם הקווים הישרים שהכוכב חושב שנמצאים בינו לבין כל שמש (כי הוא לא יודע שהקוים הם עקומים).

1100F

New member
יש אי דיוק במה שאתה כותב בהתחלה

כאשר אתה כותב שקרני האור לא נעים לפי עקרון פרמה. להיפך, במרחב העקום קרני אור נעות אך ורק לפי עקרון זה. מסלולי קרני האור מהווים את הקוים הגאודזים של אותו מרחב עקום.

Deathatred

New member
היו כבר מספר שרשורים בנושא

בפורום הזה אבל אני לא מוצא אותם כרגע, אני מניח שברגע ש be_2 תחזור היא תשמח להביא לך את הקישור אליהם. הם היו שרשורים מעניינים וטובים ואולי שווה להכניס אותם ל FAQ של הפורום (מדור השאלות הנפוצות).

2_be

New member
צודק ו...כנסו רגע..

מנצלת את השרשור ל: התנצלות על נוכחותי הדלה בימים האחרונים ובימים הקרובים
(יש לי מבחן בסוף השבוע
) ברכת ברוכים הבאים קולקטיבי
לכל מי שעדיין לא זכה לברכה אישית
והנה אחד הקישורים לדיון קודם עליהם דובר http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/archive/viewmsg.asp?id=592&msgid=9438213

1100F

New member
בהצלחה.

אם את צריכה עזרה, כולנו פה נסמך לעזור לך

למעלה