אמפליטודה

Sophalin

New member
אמפליטודה

זו שאלה נוספת על סאונד האם יש קשר בין עוצמת הקול (אמפליטודה?) לכמות האנרגיה הנדרשת כדי להפיק אותו? אם כן, מהו הקשר הזה? האם קיימת E=F(A) ?

Sophalin

New member
אוקיי הבנתי את הבעיה בשאלה

אני אשמח אם ישאלו אותי שאלות מנחות כדי שאוכל אולי להסביר מה אני מנסה לחשב (אני בעצמי עדיין לא בטוח איזה גדלים אני צריך) בוא נשאל שאלה כזו: נניח שיש לי רמקול שמפיק צליל אזעקה. אני מבין שככל שתושקע בו יותר אנרגיה לפרק זמן העוצמה תהיה גדולה יותר לפי מה שהבנתי הדבר תלוי גם בחלל שבו מופק הקול, אז אם נניח שאנחנו נמצאים במרחב אידאלי אינסופי והרמקול הזה מפיק שם צליל האם יש דרך לחשב את עוצמת הקול אם ידועה כמות האנרגיה שהרמקול מקבל? (אולי אני משתמש במונח לא נכון?)

bambipoop

New member
אני חושב שהזמן גם משפיע

זה דורש את אותה אנרגיה כדי להפיק צליל חזק לזמן קצר וגם כדי להפיק צליל חלש לזמן ארוך יותר, כלומר כדי לחשב את העוצמה צריך לדעת גם את האנרגיה וגם את הזמן. חוץ מזה אם רוצים דיוק צריך לברר כמה אנרגיה הרמקול "מבזבז" שום כלי לא מושלם ולכן האנרגיה שתושקע לא תהיה שווה לאנרגית הקול שהרמקול יפיק בדיוק. אני מודה שמה שאמרתי אני רק הסקתי מההגיון שלי ואין לי באמת ידע בנושא, מקווה שלא בלבלתי.

Sophalin

New member
אוקיי זה הגיוני ביותר

אז נשאל ככה - מה הקשר בין ההספק לאמפליטודה במה שתארתי למעלה?

"עןצמת קול" במונחים פיזיקליים

היא האנרגיה של גל הקול ליחידת זמן - או ה"הספק". האנרגיה ליחידת זמן שמסופקת לרמקול היא גם "הספק"... הראשון הוא "הספק המוצא" והשני הוא "הספק הכניסה". הקשר בין השניים תלוי בתדירות הגל {לרמקול יש עקום הענות ספקטרלי.. כלומר כל צליל מוגבר ברמה אחרת ביחס לצליל בתדר אחר} וניתן לתארו פיזיקלית ע"י מעגל חשמלי שמכיל סלילים קבלים ונגדים. באופן כללי - ברמקול "טוב" הייתי מצפה ש"הספק המוצא" יהא כמעט שווה ל"הספק הכניסה"...כדי לעשות זאת, יש לנטרל אפקטים הקשורים למבנה הרמקול {כגון ההשראות של הסליל, התנגדותו, הבליעה של הקופסא בה ממוקם הרמקול... וכו'. שים לב ש"הספק המוצא" הוא סה"כ ההספק המוקרן ע"י הרמקול לכיוון כלשהו... {הקול מתפזר בעוצמות שונות לכיוונים שונים... יש "לאסוף" את כל המרכיבים הללו כדי לחשב את "הספק המוצא"}. הסבר כללי על רמקולים והקשר בין "עוצמת הקול" להספק החשמלי בכניסה תוכל לקרוא כאן: http://www.acoustics.salford.ac.uk/acoustics_info/loudspeakers/ אם יש לך רקע בחשמל, תוכל למצוא מידע מדויק יותר כאן: http://books.google.co.il/books?id=...age&q=electrical power of loudspeaker&f=false

Sophalin

New member
עכשיו אני ממש מבולבל

הרי עוצמת קול מודדים בדציבלים (שלמיטב הבנתי דציבל זה גודל חסר מימדים (whatever that means)) אז בוא נשפר את השאלה אנחנו מדברים על רמקול אידאלי ואין איבוד אנרגיה כתוצאה מהקבלים/נגדים ויתר מיני מתיקה. הרמקול מפיק בחלל אינסופי (או שמה כדאי להגדיר חלל סופי?) נניח גל קול בתדירות קבועה של 500 הרץ בעוצמה ל 75 דציבל איך אני יכול לחשב מהו בעצם ההספק של המערכת?

קרא היטב את תוכן הלינק הראשון

ה dB {דציבל} מוגדר אכן כיחס של שני גדלים בעלי יחידות זהות..... 75 דציבל הוא לא מושג אבסולוטי.... עליך לדעת ראשית כמה דציבל הרמקול מפיק כשמספקים לו 1וואט חשמלי....{זה משהו בן 80 ל 95 dB תלוי בסוג הרמקול} ורק אז תוכל לחשב כמה הספק נדרש בכניסה כדי לקבל דציבל מסוים ביציאה. אם ברצונך ממש לדעת את הקשר הפיזזיקלי בין הנתונים החשמליים בכניסה ל"דציבל" ביציאה...עליך להבין היטב את מנגנון הפקת הקול... {גם מוסבר איכותית בלינק}.

Sophalin

New member
הסברים טובים אבל

אני קצת מתקשה להבין משהו אתה טוען שאם ניקח רמקול אידאלי שנספק לו בכניסה 1 וואט, אז הוא יפיק משהו כמו 90 dB? זה מאוד חזק נראה לי! הפקת קול דורשת כל כך מעט אנרגיה?

Sophalin

New member
כיוון אחר

מממ אולי הכיוון לא היה טוב כל כך. בוא נשאל ככה כשאדם מדבר הוא מדבר בדכ בעוצמה של 30 דציבלים (לא זוכר את המראה מקום) כשאותו אדם צועק אז העוצמה עולה ל- 60 דציבלים. ברור לנו שכשהאדם צועק אז הוא משקיע יותר אנרגיה בצעקה (הוא גם מתעייף מהר הרבה הרבה יותר) אז איך אפשר לדעת מה הקשר בין העוצמה לאנרגיה המושקעת (או ההספק - מה שיותר מתאים)? כאילו בלי קשר לנגדים וחשמל וכל זה...

תשובה אחרת

אנרגית הקול פרופורציונלית לאמפליטודת הלחץ בריבוע... כשמודדים את ה dB - מודדים בעצם את היחס שבין הלחץ שמפיק הרמקול {במרחק מסוים - בד"כ 1 מטר מהרמקול} לבין לחץ של 20 מיקרו-פסקל..... ה SPL {הדציבל שאתה מכיר} מוגדר על-פי השיטה המקורבת הבאה: חשב את ה RMS של הלחץ הנמדד בריבוע, חלק בלחץ 20 מיקו-פסקל בריבוע - חשב לוגריתם של היחס לפי בסיס 10, כפול ב 10...

למעלה