אמכבר מקורראשון

אמכבר מקורראשון

נזכרתי בכתבה שרציתי להפנות אתכם אליה - ראיון של צור ארליך עם ראובן קרביץ, לרגל הוצאת ספר על שירי רחל. והרי מטעם קטן מהכתבה, שהוצא מהקשרו (סתם, הוא היה בלי הקשר): ובלי קשר: למה הכתיב המלא-עד-להתפקע בכמה מספריך? "הייתי בטוח שזה כתיב העתיד: כבר כיום כולם כותבים ´מינהל´ ו´מיפקד´ בניגוד לתקנות האקדמיה ללשון, ולדעתי בצדק. ובמילים ´אומנם´ ו´צוהוריים´ הרוב מצייתים לאקדמיה, והתוצאה היא שרבים שמבטאים זאת amnam ו-tzaharayim. לדעתי, ההיגוי חשוב מן הכתיב ורציתי להקדים ולראות את הנולד". ואכן, גם אם דוקרות העיניים ברוֹאן בספריו של קריץ מילים כמו "היתחיל", הרי שיותר מהן צוללות האוזניים בשומען את אחֵינו בית ישראל אומרים "הֶתְחיל". רב לכם, בני ישראל.

עבר שבוע ויותר

אני מקווה שבטרם יכלה פסטיבל המשוררים של שבועות תמצא זמן להגיב על מה שנבצר ממך מלהגיב עקב חוסר זמן.

hillelg

New member
טוב, אני מניח שהתכוונת

לפסקה הזאת מדבריך: לגבי השאלה הערכית אם טוב או רע נושא שחיקתה והיעלמותה הדרגתית של הדת אני לא מביע ולא הבעתי דעה, וכמובן שאין לי דעה בנוגע לתיאור המיסטי שהבאת שאינו מבוסס על גישה מדעית ורציונלית הניתנת לבחינה ולהפרכה. אני רק מציין שהדת הולכת ונשחקת ושמהירות שחיקתה תלויה במידת חשיפתם של הדתיים לעולם החילוני. כבר מגיב ביתר פירוט, בעז"ה.

בהחלט ועוד

שתי הנקודות העיקריות בגיון ההוא היו השחיקה ההדרגתית במשקלה של הציונות הדתית לאומית בחברה שלנו והאשמת ראשי הישוב בזמן השואה בהצלה על פי השתייכות תנועתית - אנשי שלומנו. דנו בזה בנפרד וגם שם נמנעת מלהמשיך בלי לציין אם אתה חוזר בך מההאשמה הזאת. ממתין כאז להמשך הפירוט.

ואם כבר

חזרת והעלית את הדיון ההוא ואת השאלות שנותרו פתוחות, אחזור לשאול את מה שאתה לא ענית עליו: מהו האינטרס שדיברת עליו שיש לך (אמרת שיש לשושן, אך הדברים יצאו מפיך) לחשוף אנשים דתיים לספרים "חילוניים". האם יש להבין מכך שיש לך אינטרס להאיץ את התהליך שדיברת עליו?

הפרדה נחוצה

אין לי אינטרס ספציפי לחשוף דתיים להוויה החילונית, קיומם לא מפריע לי ואין לי אינטרס לראות בהיעלמם. לעומת זאת (וזה לא אותו דבר) אני רוצה לראות את החברה שלנו פתוחה יותר ואסירנית פחות ואני יודע שנתקרב לכך ככל שיהיו יותר מתירנים ופחות אסירנים בינינו. היכרתי חילוניים פנאטיים ואסירניים שאשמח לראות אותם הופכים חברבורותיהם, והיכרתי דתיים שאין בינם לבין אסירנות ולא כלום (וכמה מהם מכבדים אותי בנוכחותם בפורומיא הנוכחי).

hillelg

New member
ובכן,

אמרתי שהתיאור הזה פשטני מדי. תהליכי החילון בעולם כולו, ובהשפעה ממנו גם בעולם היהודי, נמשכים זה כ-200 שנה. עלינו לזכור, שהמציאות של ציבור חילוני (ולא של פרט פורש מן הציבור כזה או אחר) היא מציאות חדשה בעולם, שלא הייתה קיימת בעבר. אם אפשר לומר, זו "המצאה" מודרנית. כדי להבין את התופעה המופלאה הזאת (דטרמיניסטית, ולא טליאולוגית כהסבר שהבאתי בשולי דבריי שם), יש להעמיק היטב בגורמים שהובילו אליה. הדבר הוא באמת נושא רחב מאוד, אז רק אזכיר כמה דברים על קצה המזלג: התרסקות מעמד כהני הדת כמוקד הידע היחיד בענייני מדע (וכתוצאה מכך, גם בענייני מוסר); התרחבות הידע לציבור שלם - הפיכת הציבור מאספסוף שאינו יודע קרוא-וכתוב לציבור אינטיליגנטי ומשכיל; הערעור הפילוסופי על ודאות הידע, שגרר ספקנות רבה יותר; ההצלחה המסחררת של הטכנולוגיה, שסיפקה להמונים אל חדש לסגוד לו; ועוד ועוד. הרבה מאוד מהגורמים האלה קרסו בעשרות השנים האחרונות. המדע לא עוד בטוח בעצמו כמדע של המאה ה-19, והוא הרבה יותר עניו; הספקנות הפילוסופית כילתה את עצמה על ידי הפיכה של הפילוסופיה ללא-רלוונטית כלל לחיים האמיתיים (אם הכול לא מוכח, חזרנו לנקודת המוצא - שהרי אנו כן בטוחים בהרבה דברים, גם אם ההוכחות אינן "לוגיות מוחלטות"); המדע הוכיח את עצמו כמי שאינו יכול לספק תשובות במישור הערכי, וגם הטכנולוגיה כבר אינה האליל שהייתה פעם. כיום קיים מצב של ריק במידה רבה, שבו הרבה אנשים מחפשים אחר משמעות לחייהם - אם זה מתבטא בשיעור דכאונות והתאבדויות גבוה, אם זה בחיפוש אחר תורות מן המזרח, אם זה ביהדות, ואם זה בעניינים רבים נוספים. נכון הוא, שחשיפה אינטנסיבית של ציבור כלשהו לתורה כלשהי תגרום להטיה עקבית בדעותיו של אותו ציבור; על זה מושתתת כל תורת הפרסום. ברור שאם תעביר השכם והערב שיעורי-תורה לכלל הציבור הישראלי, יימצאו חוזרים בתשובה רבים, וכן להיפך, אם תעביר שיעורי כפירה לציבור דתי לא תתקשה למצוא אנשים שיתפתו אחרי הדברים ויורידו את הכיפה. נכון גם, שבמדינת ישראל מתבצעת חשיפה מסיבית של הציבור הדתי לתרבות החילונית - בעיקר, באמת, של הציבור הדתי-לאומי, שהוא צרכן-תרבות במידה גדולה (סרטים, טלוויזיה, רדיו, עיתונים וכו'). [אגב, לצד השני זה לא נכון. ההגמוניה החילונית השלטת גורמת לבורות מדהימה בנושאי יהדות בקרב תלמידי בתי ספר חילוניים. השווה זאת לידע של דתיים-לאומיים בנושאי תרבות חילוניים שונים.] אם כן, היינו באמת מצפים לשחיקה מסיבית מאוד בקרב הציבור הדת"לי. אכן, שחיקה כזאת קיימת, אך לחלוטין לא באחוזים שהייתי מצפה להם. הבאתי כבר את הסקר, המדבר על 12% דתיים לעומת 5% חרדים. ואין שינוי גדול באחוז הזה בעשר השנים האחרונות, למרות אותה שטיפת-מוח חילונית מסיבית, ולמרות שהחוזרים בתשובה, מן הצד השני, בדרך כלל מגיעים לצד החרדי. ובפרספקטיבה של 50 שנה - הנבואה שלך על שחיקת הדתיות עקב חשיפה לידע, אין לה על מה שתסמוך. כבר בן גוריון היה בטוח שסופה של הדת להימחות תוך דור-שניים, ותראה היכן בן-גוריון והיכן הציבור הדתי. ולגבי המשקל של הציבור הדת"לי - אדרבה, משקלו הוא מעל ומעבר לאחוז שלו באוכלוסייה, בגלל הערך המוסף הערכי שלו ביחס לרוב הציבור. ע"ע סיירות מובחרות, לדוגמה; ע"ע פעילות למען נזקקים (ספור כמה דתיים יש ב"קו לחיים", למשל); ע"ע הכניסה (האטית, אמנם) של עיתונאים דתיים לתקשורת; ועוד ועוד. ולגבי "האשמת ראשי הישוב בזמן השואה בהצלה על פי השתייכות תנועתית - אנשי שלומנו" - אכן הבהרתי את דבריי. לא דיברתי על הצלה על פי השתייכות תנועתית בשואה, ואיני יודע אם הייתה או לא הייתה. אך זה שלא הצילו חרדים בגלל שלא היו "פרודוקטיבים", על כך אני עדיין עומד, בינתיים לפחות (אם גם דבריי יכולים להסתדר גם אם זה שקר גמור).

רציתי להעתיק

לפה את מה שאמרת על דבריי למעלה, ולהגיד אותו הדבר: מסיכמה עם חלק מהדברים, חולקת על אחרים. ובעיקר צריך לקרוא את דבריך יותר מפעמיים וזה ממש לא לעכשיו (השעה והחולי שתקפני)

../images/Emo184.gif שלמה

ורק אל תתפתי למדוחי ה
בעת היותך יושבת

אל דאג

יש לי שירון על הראש. תגיד, 260 שירים זה בסדר? אפשר להפסיק? (כמו שאומרת הפרסומת: תעצרו אותי!) ולזאת שידה לא היתה במעל: יש לך איזה שיקוי פפאיה שיקימני מחוליי?

טליתא, קומי כבר. נוסעים!

כשאני חולה (יום בשנה בממוצע) אני ישן הרבה ומלעיט את עצמי במיצי פירות סחוטים ושוקולד לא אמריקאי. ככה זה, מי שמתמסטל מאויר שקיעות ומאזין לציוץ השמש סופו שהוא מבריא משוקולד. ולגבי השירון: בחישוב מהיר, מתוך הנחה ששירת שיר אחד כולל אתנחתאות לוקחת כ-5 דקות אז 260 שירים יביאו אותנו ליותר מ-21 שעות זימרה. אבל כמו שכבר נאמר: you can never have enough of a good thing (בארמית זה נשמע הרבה יותר טוב)

טליתא קומי, אני מבקש,

את אדם אינטילגנטי, קומי. (לא זוכרת את ההמשך, רק את:) אלי, למה שבקתני שפירשו למה עזבתני למה עזית לי כזאת שפירושו מדוע... (היתר תמצאו אצל נתן זך)

המוזרה

New member
../images/Emo32.gifשיבולת, בעניין השירון

האם את יכולה לשלוח לי רשימת השירים בשירון שלך כדי למנוע כפילויות? אני גם מוכנה לעזור בעריכה ובעיצוב אם תרצי.

למעלה