אם תוכלו לקרוא

אם תוכלו לקרוא

*מקווה שכאן אני כן אקבל תגובות*התחלתי לכתוב סיפור של פנטזיה הנה ההתחלה: תדמיינו שאתם נמצאים בגלקסיה רחוקה באמצע שומקום שאין לכם קשר עם הסביבה ואתם חייבים להגיע לעבר אבן האודם שיכולה לרפא כל דבר. המסלול אליה הוא ארוך ומפרך עלייך לחצות הרים וגאיות להלחם נגד יצורים לעבור מעולמות שנמסים משמש לעבר עולמות קפואים מקרח. להרפתקה הזו נקלעתי עם חברי סקוט בקיץ שעבר. הקיץ התחיל כמו כל קיץ רגיל, היינו שני ילדים רגילים לחלוטין. חברים טובים עוד מילדות. הימים עברו והגענו כבר לאמצע הקיץ ששני האבות שלנו שמתעסקים בחלל ובגלקסיה החליטו שאנו בוגרים מספיק לטוס לחלל. את האמת..? בכלל לא התרגשנו העדפנו לרבוץ מול הטלביזיה, להמשיך לשחק כדורסל להיות ילדים רגילים לחלוטין. האבות שלנו עבדו ביחד וככה הכרנו סקוט ואני הם היו בודקים וחוקרים את החלל ואנחנו היינו משחקים כדורגל או כדורסל בחצר האחורית. עברו רק כמה שעות, וכבר היינו סקוט ואני בתוך חללית חגורים. ההמראה הייתה מהירה וחלקה כמו טיסה במטוס. החלונות היו אטומים ושחורים ולא היה ניתן לראות דרכם דבר. הבטתי על סקוט מנסה לקרוא את המחשבות שלו, פחד אחז בי אבל גם התרגשות. לאחר שעה נחתנו על קרקע מוצקה יצאנו מהחללית, האזור היה שקט ולא מיושב. אבא שלי ואבא שלי סקוט קראו לנו לבוא אלהם . אבא שם על צווארי שרשרת והסביר שיש לה כוח לגרום לאנשים להיות עיוורים רק צריך לכוון לעבר העיניים. אבא של סקוט נתן לו משהו דמוי מטה הקסם של הקוסמים שיש בכוחו להפשיר קרח. תשתמשו בהם רק שממש תצטרכו אמרו שנהם ביחד בתזמון מושלם. השבוע הראשון עבר באיטיות, תוך שעות אחדות התחלנו להתגעגע לכדורסל למחשב ואפילו לערימת שיעורי הבית שמחכים לפיתרון. האבות שלנו היו עסוקים בלבדוק כל פיסת קרקע אם ובמקרה דרכו עליה חייזרים והיו מקפצים בכל פעם שהיו מוצאים משהו שנדמה להם כתגלית חשובה מנסים להדביק אותי ואת סקוט בהתלהבות. באחד הימים שהשעמום ניצח יצאנו סקוט ואני לטייל קצת הגענו לחללית. "מתערבים שאין לך אומץ?" בטח שיש לי אמרתי למרות שלא הבנתי למה סקוט מתכוון. "גנבתי מפה מהחדר של אבא אתמול" אמר סקוט והוציא אותה מהתיק שלו "יש כוכב מסויםש בו נוכל לבחון את יעילות כלי הנשק שלנו" אמר סקוט ושיחק עם השרביט והפיל אותו על הארץ. " אתה ממש ממוחה בזה " צחקתי עליו." אז מה את אומרת?" שאל סקוט ונכנס לחללית. לא הייתה לי ברירה נכנסתי ישר אחריו. חגרנו את עצמנו והחלנו לשוטט בחלל. הטיסה הייתה מלווה בקפיצות התנגשנו הרבה פעמים בדפנות של כוכבים שונים חזרנו במהרה לכוכב שלנו. חלפו כנראה רק כמה שעות כי האבות שלנו לא הרגישו בחיסרוננו. הכוכב היה שקט, הפחד החל להציף את שנינו . ההלם הכה בסקוט ובי יחד שם בפינה היו שני האבות שלנו מוטלים בין החיים למוות אבא מילמל" את אבן האודם..תשיגו את אבן האודם".

המשך

"ומה זאת אבן האודם?!" שאל סקוט לאחר כמה רגעים של הלם. שקט, דממה, כמו בבית קברות הסתכלנו על האבות שלנו שישנו שינה עמוקה ספק אם מתים ספק אם חיים. "ידעתי שלא היינו צרכים לבוא לכאן" אמר סקוט וכבש את פניו בין ידיו "מה נעשה עכשיו?" שאלתי והתיישבתי על אחד הסלעים. "הספרים!" צעק סקוט לאחר כמה רגעים של הירהור.."אלו שאבא שלך הכריח אותנו לקורא בדרך" נכנסו לתוך החללית,היא הייתה מחניקה דחוסת אוויר מגעילה כזו, חיפשנו בכל הספרים לא מצאנו דבר הבטנו דוממים עם דמעות שמאימות לפרוץ בכל שניה מהעיניים בערימת הספרים. "מה עםה ספר הזה " שאל סקוט בקול רועד , הוא היה גדול מאובק ספר כזה ממש ישן, כמו בספריה בטח ספר היסטוריה חשבתי לעצמי "תראי אבן האדום " צרח סקוט והצביע: "לאבן האודם כוח מיוחד את הישן תעיר משינה" לחשתי את הכתוב, "אותה ניתן להשיג לאחר מסע ארוך שאותו רבים לא הצליחו לעבור" המשיך סקוט.."נהדר" אמרתי "רבים לא הצליחו לעבור" .."ממש מעודד".."אני לא מאמין שזה קורה לנו פשוט לא מימין זה כאילנו נקלענו לאיזה פרק במלחמת הכוכבים " צרח סקוט. שנינו ידענו שאנחנו חייבים להשיג את אבן האודם. מצאנו מפה קטנה שנשרה מתוך הספר שעליה היה משורטט בעט כחול דק המסלול לעברה. לא ידענו מה מצפה לנו, היינו מצוידים רק בשרשת ובשרביט שהעניקו לנו האבות שנו בתחילת המסע. נכנסו לחללית שחגרתי את החגורה פתאום אחז בי פחד, בגיל צעיר גם סקוט וגם אני התיתמנו מהאמהות שלנו.."ומה אם נאבד גם את האבות שלנו עכשיו?" הרהרתי לעצמי בשעה שסקוט הטיס את החללית.

ביקורת

זו ממש ההתחלה, כך שאי-אפשר ממש לומר משהו על העלילה. ברשותך אני אתחיל מהסגנון, ורק אז אגע בתוכן (מצטערת כבוד הבוג´י, אבל כשמעלים התחלה של סיפור, רוב ההתרשמות נעשית מהסגנון, עקב כך שעוד אין הרבה תוכן. אבל מבטיחה שלא לדבר על הפסיק בשורה 3). הדבר הבולט ביותר הוא העובדה שאת כותבת בגוף ראשון. נחמד, אבל מאוד מגביל. את לא יכולה לתאר על מה אחרים חושבים ומה הם מרגישים, או אפילו מה הדמות הראשית מרגישה באופן ישיר. את חייבית לתאר את זה דרך הפעולות שלהם, והדרך בה הם מתנהגים ("אמר סקוט וכבש את פניו בידיו" כביטוי לייאוש, "שאל סקוט בקול רועד" כנ"ל). זה קו מאוד עדין - את צריכה שיהיה ברור לקורא מה הדמויות מרגישות (או לפחות מושג כללי), ואם זאת צריך להזהר שלא לדחוף את זה בגרון הקורא. הכתיבה שלך די אמינה, לגביי ילדה בת 9-12. לפחות, זה טווח הגילאים שעולה מהסיפור. למרות שמדי פעם את מתחלקת, וכותבת מילים כמו "כבש את פניו", שמתנגשות עם ניסוחים בסגנון "היא הייתה דחוסת אוויר מגעילה כזו". ובכל אופן, רצוי להשתדל להקפיד על עברית תקנית. "*כ*שחגרתי את החגורה" במקום "שחגרתי..". וקצת הגהה לא תזיק. מעבר לכך, יש את ההפרדה בין הרעיונות השונים ע"י מבנה פסקאות ומשפטים, אבל זה באמת סגנון אישי. כל כותב עושה את זה קצת אחרת. ולתוכן העלילתי. זה מאוד מבולבל. באיזה תקופה הם חיים? מצד אחד הילד יודע להטיס חללית (איך? מה עם ניווט? למה לא הילדה? אם הם הגיעו לפלנטה אחרת אני מניחה שיש להם יכולם תאוצה אדירה, מי מטפל באמצעי לאספקת האנרגיה [כמו כור גרעיני, לדוגמא]?). מצד שני, יש להם טלוויזיה, וכדורסל. הגיוני שבעתיד הרחוק יהיו דברים אחרים לעשות בשעות הפנאי (סטראוטווויזיה תלת-חושית ונונטי, לדוגמא). דבר נוסף שצרם לי, הוא שהגיבורה כל הזמן אומרת "היינו שני ילדים נורמאליים לחלוטין". את מחשיבה את עצמך לבנאדם ממוצע ונורמאלי? פגשת פעם בנאדם ממוצע ונורמאלי? אני לא. ולא ראיתי מישהי מתבגרת שלא חושבת שהיא הכי מיוחדת בעולם, או לפחות נורא מיוחדת. וכמו שהיום ילדים מתרגשים מהאפשרות המסעירה של לנהוג (!) ומעדיפים להחנות לפעמים לאבא ת´אוטו על-פני לשחק כדורסל (שוב, לרוב, לא כולם), אני מניחה שלטוס בחללית צריך להיות אפילו יותר מסעיר. מלבד זאת - מה גורם להורים להעניק לילדים כלי נשק די קטלניים? לצורך הגנה? קשה לי הלאמין. אם כוכב הלכת היה בתולי, אני מניחה שלא היו מניחים להם להסתובב לבד בכל אופן. _____________________ יום לא-הולדת שמח, גל

Sabre Runner

New member
ביקורת - so far.

קודם כל, לפרסם חלק של סיפור זה דבר רע מאוד. אני לא יודע מה החוקים נגד או בעד זה פה אבל פרסום של חלק מסיפור מקשה לשפוט אותו בכללותו, לדוגמה: בנתיים הסיפור נראה לי בנוי על קלישאה. Mystical Quest וכל הזבל הזה ואפילו בלי מניע נורמלי הנראה לעין. אני, אישית, נגד הפנטזיה הג´נרית. אני מחפש משהו מעבר לזה. הסיפור מסתמן כהתחלה של הרפתקת D&D ולי זה נראה רע. דירוג ה-SR רעיון: פנטזיה ג´נרית, נכון? לא אוהב את זה. ביצוע: השפה לא גבוהה במיוחד ("אבן האודם שיכולה לרפא כל דבר") ולרוב אין לי בעיה אם זה אבל פה גם לא יזיק פיסוק כמו שצריך ("המסלול אליה הוא ארוך ומפרך עלייך לחצות הרים וגאיות להלחם נגד יצורים לעבור מעולמות שנמסים משמש לעבר עולמות קפואים מקרח). סנסאוונדה: אין אפילו סוף. איך אפשר לדבר על זה. הצעות: לגמור קודם את הסיפור. לקרוא אותו כמה פעמים אחר כך ולנטפק למוות. לבדוק מנקודת מבט הקורא מה לא יהיה הגיוני, מה לא מסתדר ומה לא מובן.

sire

New member
ביקורת

דבר ראשון כל הכבוד שהחלטת לכתוב ספר. עכשיו, התחלת הסיפור ניראת כאילו בחרת רקע לסיפור ודבר ראשון החלטת לכתוב אותו. לדעתי כתבת אותו בתימצות רב מדי ומה שכתבת עד עכשיו צריך לתפוס לפחות פרק שלם.

למעלה