אם אפשר עזרה בהבנה!

asafsan

New member
אם אפשר עזרה בהבנה!

שלום אני חדש בפורום ואין לי כל כך ידע בפיזיקה אך לאחרונה מצאתי את הפיזיקה בתור דבר מעניין ואני רוצה להבין אותה יותר .
כמובן שהפיזיקה בנויה ממלא נושאים ותתי נושאים אך אשתדל ללמוד ולהבין כמה שיותר בכל אופן אשמח להסבר לשאלה שנשאלת בהרבה מקומות לפי מה שראיתי "מהו זמן" מכיוון שלפי החשיבה שלי זמן הוא לא משהו מפני עצמו אלא יסוד אשר נמצא בכל "הדברים" הקיימים לדוגמא בני אדם עצמים דוממים וכו' ..נניח שכל "דבר" כזה(בני אדם עצמים דוממים וכו') מורכב מכמות מסוימת של יסוד מסוים אשר אחראי על הגדילה ((הזדקנות)(אשר אפשר להסתכל על כך בתור משהו עתידי מכיוון שבעתיד אנחנו זקנים יותר)) של כל אחד מ"הדברים" הללו אני מדבר על יסוד משותף אשר נמצא בכולם (אם ישנו דבר כזה ביכלל) אני מדמיין את היסוד הזה בתור אלקטרון אשר חג מסביב לגרעין בקצב מסוים ושכאשר כל סיבוב של האלקטרון הזה סביב הגרעין בעצם גורמת להזדקנות של אותו "דבר" ושכאשר האלקטרון נופל אל הגרעין הוא מפסיק להתקיים כמובן שלפי החשיבה הזאת לכל אלקטרון יש סכום מסוים של סיבובים אשר משפיע על קצב ההזדקנות ("עתיד")של אותו "דבר" וסכום מסוים של אלקטרונים כאלו אשר כולם צריכים להפסיק להתקיים כדי שהדבר עצמו יפסיק גם כן (בהזנחת גורמים אחרים אשר גורמים למוות ) ... אחרי הכל גם עצמים דוממים משתנים עם הזמן ואם הזמן הוא בעצם סתם משהו כנראה ש"הזמן" הוא בעצם משהו אשר נמצא בהכל ..אולי חשיבה מוטעת ,ילדודית,אך סתם רציתי לשתף ולקבל מושג יותר אמיתי על הזמן לפי מה שידוע לנו כיום תודה.

Schrodingers Dog

New member
ברוכים הבאים לפורום

פיזיקה היא אכן תחום מרתק ומכילה המון נושאים שונים ומגוונים.
&nbsp
שאלתך עוסקת בזמן. ראשית נדבר על חומרים. כל החומרים שנמצאים ביקום מורכבים מאטומים מסוגים שונים שנקראים יסודות, למשל מימן, הליום, ברזל. רוב היסודות בטבע יציבים כלומר הם לא משתנים. האטומים עצמם בנויים מפרוטונים ואלקטרונים (וניוטרונים) שגם הם יציבים ולא משתנים. כלומר האטומים לא מזדקנים וגם החומרים השונים לא מזדקנים. הזדקנות היא רעיון מעולם הביולוגיה והיא קשורה בתהליכים של יצורים חיים וצמחים. אבל היסודות הכימיים השונים המרכיבים את הכל לא ״מזדקנים״ בעצמם.
&nbsp
עכשיו קצת יותר אבסטרקטי - אנחנו חושבים על הזמן כאל מימד, בנוסף ל3 מימדי המרחב. הרי אני יכול לתאר אירוע מסויים שקרה על פי המיקום שלו וגם על פי הזמן שהוא קרה ואכן התאוריות הפיזיקליות המתקדמות ביותר היום מתייחסות לזמן ולמרחב כאותו דבר. אבל יש הבדל - זה נראה כאילו אפשר להתקדם בזמן רק קדימה. אף אחד לא יודע למה. יש תאוריות שונות שמנסות להסביר את זה באופן הבא: ממש כשם שיש תהליכים לא הפיכים כלומר אם תערבב 2 צבעים צהוב וכחול תקבל ירוק ואז לעולם לא תוכל להפריד את הצבעים בחזרה, כך הזמן עצמו (אולי) הוא תוצאה של תהליך לא הפיך שאנחנו עדיין לא מבינים והוא יכול להתקדם רק קדימה.

asafsan

New member
תודה רבה

תודה על התשובות הנפלאות והינה עוד כמה שאלות בהקשר לתשובתך..
אומנם היסודות לא משתנים והם יציבים (לא מזדקנים) אך בכל זאת אם ככה המקרה הם לא היו אמורים להפסיק להתקיים בשלב כלשהו מכיוון שנתונים היסודות אללו גם בנו אבל מה קורה כשאנחנו מתים הלא הם מתים גם, (מפסיקים להיות יציבים ומתוצאה מכך חדלים להתקיים)?
ואיך אפשר להגיד שהזדקנות זה דבר שקיים רק ביצורים חיים ובצמחים אלא כאשר בחלוף הזמן עצמים דוממים מתחילים להירקב ונראה לי לפחות שאפשר להסתכל על ריקבון בתור סוג של הזדקנות כי בעצם מזה הזדקנות זה לא אומר ש עבר זמן קדימה ותחולת החיים שלך מתקצרת כמו שכש בזמן עתיד עצמים דוממים נרקבים?..נכון שאין להם תחולת חיים אבל אנחנו בעצם "מזדקנים כל שניה" אם ככה אפשר סוג של להגיד שהזדקנות שווה לשניה (בזמן עתיד) שזה דבר שחל גם על עצמים דוממים כי הם בעצם "נרקבים כל שניה" אם ככה ריקבון שווה לשניה (בזמן עתיד) אי אפשר להסתכל על זה ככה?
ונראה לי די הגיוני שהזמן יכול לנוע רק קדימה כי מבחינתי הזמן הוא דבר חד צדדי נגיד למשל שיש מישהו שרץ (ונקרא לו הזמן ) אותו מישהו(זמן) רץ כל הזמן קדימה כי זה הדבר היחידי שהוא מכיר מעים המכרים שראיתי מישהו רץ אחורה מכיוון שככה אנחנו בנויים ,לרוץ קדימה כך הגוף שלנו בנוי ,אם ככה כנראה שהזמן אותו הדבר בנוי רק להתקדם קדימה ומה יקרה אם תרצה להחזיר את מי שרץ לנקודת ההתחלה שלו כאשר הוא רץ רק קדימה?! הוא יצטרך לעשותב פניית פרסה לכיוון המקום ההתחלתי שלו אבל גם כאשר הוא יעשה זאת הוא עדיין ירוץ קדימה לא כך ?
נראה כאילו הזמן לא נועד שישנו אותו כי לא נראה לי שאפשר לשנות גוף של אדם כדי שירוץ אחורה באופן טבעי . אבל אכן מעניין אותי מהו ה "זמן" מבחינת אם יש לו מבנה כלשהו או שהוא רק מילה שהמצאנו למשהו שהוא לא קיים ביכלל ו אולי זאת פשוט דרך היקום ואין לזה שום תשובה אחרת .

Schrodingers Dog

New member
הערות

שוב, הזדקנות ומוות הם מושגים ביולוגיים ואין להם משמעות לגבי חפצים דוממים ובוודאי עבור יסודות כימיים. אין דבר כזה ״חמצן מת, אלומניום מזדקן״ וכן הלאה. בנוסף, חומרים לא חדלים להתקיים, מכיוון שאמרנו שהם יציבים אז הם קיימים לנצח. אשמח לשמוע על מה אתה מדבר כאשר אתה אומר ״עצמים דוממים נרקבים״.
&nbsp
בקשר לזמן, כולנו יודעים שהזמן נע רק קדימה אבל יש פיזיקאים שרוצים להבין למה זה קורה, בעצם להציע תאוריה פיזיקלית שמסבירה את זה.
&nbsp
מציע לך לקרוא כמה עמודים בוויקיפדיה לצורך ההתחלה
&nbsp
https://he.wikipedia.org/wiki/יסוד_כימי
https://he.wikipedia.org/wiki/מרחב-זמן
https://he.wikipedia.org/wiki/זמן
&nbsp
אם אתה יודע אנגלית, הגרסות באנגלית וויקיפדיה תמיד יותר מקיפות ומכילות יותר מידע. בהצלחה, אם יש לך עוד שאלות אתה מוזמן לשאול.

הפרבולה

New member
אבל גם חומרים יכולים להיות לא יציבים

למשל ברזל ( שזה יסוד כימי ) מחליד , יסודות רדיואקטיבים מתפרקים,
מימן וחמצן נוטים להפוך למים ...

Schrodingers Dog

New member
אוקי

ניקח לדוגמא את החלודה. ראיתי בוויקיפדיה שמדובר על אוסף מולקולות שמורכבות מברזל חמצן ומימן - זה תהליך שבו ברזל מגיב עם חמצן ומים ויוצר את המולקולות האלה. אוקיי, אז מה? אם תפרק איכשהו את המולקולה עדיין תשאר עם ברזל, חמצן ומימן שלא משתנים. בנוסף, זה שמופיעה חלודה על משטחים מברזל לא אומר שהם ״מזדקנים״ או שיש להם גיל. בנוסף, בחלל אין תופעה של החלדה, אז מה, אז ברזל בחלל לא מזדקן?
&nbsp
דוגמא שניה מים שהם שילוב של מימן וחמצן. שוב, אז מה? אפשר להפריד בחזרה את המולקולה בקלות ולקבל אטומים של מימן ושל חמצן. אין משמעות בלייחס למים גיל או להגיד שהם מזדקנים.
&nbsp
הטעות הבסיסית היא לתת מושגים של הזדקנות, גיל ומוות לחומרים, מולקולות ויסודות כימיים. אין לזה שום משמעות.

asafsan

New member
הסבר

אנסה לנסח את עצמי מחדש .. כרגע כל מה שידוע על זמן הוא שהזמן נע קדימה כל בלי הפסקה ,אז שאלתי את עצמי מה קורה בזמן עתיד בלי להתחשב כמובן בגורמים פוליטים וכדומה אלא מה קורה בזמן עתיד שהוא הזמן המוכר היחידי לנו כיום לעצמים בודדים וחיים לו היו רק הם קיימים בעולם במצב סטטי .. אז ככה בעצם היצורים החיים היו מזדקנים כמו שמצויין בביולוגיה אבל מה באשר לחפצים דוממים אם ניקח חוט נגיד ונשים אותו על הרצפה (או לא משנה איפה העיקר שיהיה במצב של מנוחה ) ונשאיר אותו שם בחלוף הזמן מה יקרה לו ?.. הרי הוא יתפורר באיזשהו שלב ..אם ניקח עץ למשל ונעשה אותו הדבר הרי העץ יחלש כעבור זמן ויהיה יותר קל לשבור אותו כך אם ניקח ברזל כעבור השנים אם ננסה הוא ישבר יותר בקלות וזה תקף כמעט לכל דבר חוץ מאשר זהב אבל אי אפשר בגלל משהו אחד להוציא את השאר מהקטגוריה .. אז מה בעצם עובר על החפצים הדוממים האלו הלא הם סוג של נרקבים ?..

Schrodingers Dog

New member
הערות

עכשיו אני מבין יותר מה השאלה שלך. לצערי אני לא יודע מה יקרה. אבל שים לב לכמה דברים: אמרת שחוט מתפורר ועץ נשבר וברזל נשבר. אף חומר לא נעלם, הם יכולים להתפרק לחלקים קטנים יותר אבל זה לא אומר שהם נעלמים. לדוגמא סלעים גדולים נשברים לאבנים קטנות יותר ויותר בגלל חיכוך, רוח ומים עד שנשארים לבסוף חלקיקים קטנים מאד ולהם אנחנו קוראים חול שנמצא בכל כדור הארץ. האם אנחנו אומרים שהסלעים נרקבים? ודאי שלא. בנוסף למילה רקבון יש הגדרה ביולוגית: תהליך התפרקות חומר ביולוגי על ידי פטריות וחיידקים:
&nbsp
https://he.wikipedia.org/wiki/ריקבון
&nbsp
שוב, מושגים מעולם הביולוגיה שאתה מנסה להחיל על עצמים דוממים. חשוב לא להשתמש במילים כמו רקבון אם אינך יודע את משמעותן.

asafsan

New member
תודה

קודם כל תודה על התשובות ,
ולאחר כל כך הרבה חשיבה על מה הוא זמן והניסיון לנסות להבין אם ביכלל קיימת דרך להבין מהו הזמן בעצם , הגעתי למסקנה הבאה:
כנראה שבאמת אין בכוחו של אף יצור חי להבין ממה עשוי הזמן כי בעצם הזמן הוא זמן ואין לו שום מורכבות מסוימת. אומנם אנחנו משתמשים הרבה במושגים של זמן הווה עבר ועתיד ביום יום שלנו אך בעצם כל אלו נועדו כדי שנוכל להבין את עצמינו יותר טוב ולהבין מתי דברים קרו בין אם בזמן עבר הווה או עתיד אך אין להם שום משמעות מסויימת בנוגע לכך שאם יש דבר כזה זמן או אם אפשר לשלוט בו. ה"זמן" היחידי הקיים הוא זמן עתיד מכיוון שהיקום קיים והוא וכל מה שבתוכו תמיד ימשיכו לנוע וכאשר יש תנועה לכאן או לכאן יש פעולת זמן שהיא בעצם רק זמן עתיד,....בכל זאת אני כן מאמין שאולי יש דרך להחזיר דברים מסוימים לזמן עבר שלהם או יותר נכון להעניק להם עוד זמן אך זה עדיין לא משמעות ה"זמן" כי גם אם נחזיר בן אדם לילדות לא אומר שהחזרנו אותו בזמן לאחור זה רק אומר שהצלחנו לשלוט על הגוף שלו ובעצם אי אפשר לכוון מכונה כלשהי על משהו והיא תחזיר את הזמן שלו לאחור כי לא קיים דבר כזה "זמן" אלא קיימת רק היכולת לנוע קדימה ולכן לפי דעתי האישית כמובן לפחות כרגע לעולם לא נצליח להחזיר את "זמן" לאחור ולהגיע לתקופות חשובות בהיסטוריה שלנו .. אומנם כן נוכל להבין אותם באמצעות דרכים אחרים אך לא ע''י החזרת ה"זמן" לאחור כי אין דבר כזה "זמן" , מצטער אם זה נשמע כמו משהו מטופש אחרי הכל אין ביכולתי גם לדעת אם זו האמת בכל אופן כמובן שהכל לפי דעתי האישית חסרת הידע ולא נועדה לפגוע או משהו חס וחלילה

למעלה