"אל תחשוב שלא ביושר"

"אל תחשוב שלא ביושר"

מוסאשי כתב, בין השאר, 9 הנחיות למי שרוצה ללמוד את ה"דרך". החוק השני אומר (בתרגום חופשי שלי, מאנגלית ומהזיכרון): "קודם-כל צריך להתאמן המון." החוק הראשון אומר: "אל תחשוב שלא ביושר". לפי הבנתכם, למה התכוון המשורר בשני החוקים, ולמה הוא שם אותם דוקא בסדר זה?

אני חושבת שהכוונה היא

שצריך להתאמן ביושר. אחרת אתה מרמה את עצמך באימונים, ואז גם אם אתה מתאמן המון, זה לא מועיל יותר מדי. זה מאד קל (לי, לפחות) להתאמן ב"חצי כוח", לא למתוח את היכולת, אלא לעשות לעצמך הנחות. מי שעושה את זה, מפיק מעט מאד תועלת מהאימונים, אפילו אם הוא מתאמן המון כפי שמורה החוק השני.

את יכולה לפרט?../images/Emo92.gif

מה נקרא להתאמן "לא ביושר", ומה נקרא "להתאמן ביושר"? כי, לפי מה שהבנתי מהפורום הזה, רוב המתאמנים ב"הגנה עצמית" יאמרו שהאימון בשיטות הרכות "אינו ריאלי", כלומר "אינו ביושר"... וחוץ מזה, עדין לא התייחסת לשאלה השניה - מדוע "אל תחשוב שלא ביושר" בא לפני "לך תתאמן"? האם לא היה יותר נכון להגיד "תתאמן, אבל כמו שצריך!"

אני אשתדל.

א. העניין שאני מדברת עליו הוא אישי - לא שייך לשיטה מסויימת. נגיד בהקשר אחר: בסוף כל אימון כדורעף המורה אומר לנו לעשות "סטים" של כפיפות בטן, שכיבות שמיכה ועוד תרגילי כוח. הוא אומר לעשות 2 סטים, אבל לא בודק. אז אני עושה רק סט אחד, למרות שאני יודעת שזה חשוב. אני מתאמנת שלא ביושר. דבר דומה יכול לקרות באייקידו: עושים את התרגיל, אבל תוך כדי מדברים וצוחקים ומבזבזים את זמן התרגיל. עכשיו, יש איזה גבול שעד אליו זה נורמלי, ואחריו זה מתחיל להיות זיוף (חוסר יושר) בעבודה. ואת זה אפשר לעשות גם בקרב מגע ובהישרדות ובשיטות "קשות". ג. עקרון היושר בא בנפרד מהאימונים כי הוא הרבה יותר רחב. זה לא רק להתאמן ביושר, זה צורת חשיבה. זה כולל למשל את: If you´re gonna shoot, shoot. Don´t talk! כלומר לא להיכנס לקרב אלא אם כן אתה מתכוון לזה ברצינות, ומוכן ללכת עד הסוף. זה כולל נכונות להערכה ריאליסטית של יכולותיך כלוחם. זה כולל הרבה מאד דברים, ואינו יכול להיכנס כתת-סעיף של האימונים. שים לב שלא נאמר "אל תדבר שלא ביושר" אלא "אל תחשוב שלא ביושר". כלומר אין פה הוראה איך לחיות עם אנשים אחרים, אלא איך לנהל את עולמך הפנימי. בפועל, האימונים בד"כ באים קודם כרונולוגית. הקדמת עקרון היושר באה מן הסתם להדגיש את חשיבותו. אם לא תחשוב ביושר אתה לא תהיה לוחם טוב, אלא לוחם מת.

זה אומר שהתרגום אינו נכון../images/Emo119.gif

לדעתי חיבים להוציא לאור תרגום חדש של ספר חמש הטבעות. המשפט : Do not harbor sinister designs תורגם כ "אל תחשוב שלא ביושר" וזה פשוט לא נכון. אני לא מתרגם מדופלם אבל התרגום : "אל תתן למחשבות רעות או תכניות זדוניות לשכון בך" נראה לי הרבה יותר קרוב למקור. סליחה אם אני פוגע במתרגם הספר אבל אולי זה יאתגר אותו להוציא מהדורה חדשה והאמת מותאמת למקור. בדקו בתרגומים לאנגלית. אגב, בספר בעברית יש עוד אי דיוקים בעיקר בכתיבה משובשת של מושגים יפאנים. אז השיחה שלכם מתפתחת יפה אבל מבוססת על תרגום מוטעה. יושר זה דבר נפלא. אבל בהתיחס למשמעות של המשפט המקורי, אני חושב שהיכולת לערוך קרב מבלי לתת לרוע לפלוש לרוחינו היא סגולה גם לא מבוטלת. לכן אולי מוסאשי בחר לשים אותה כהוראה מספר 1. זאב ארליך.

כמעט בוודאות לא.

יש תרגום אנגליים רבים. התרגום שהביא ארליך אינו מהידועים יותר, ומן הסתם אינו המדויק ביותר.

בהתבסס על המקור היפאני

בהתבסס על חברי לאימונים ביפאן אשר בדקו עבורי את הכתוב במקור היפאני, המשמעות בתרגום חופשי היא "אין לפעול מתוך רוע לב" אני סומך על ידידי שהוא מורה להיסטוריה יפאנית וסינית בטוטורי שביפאן. זאב א.

ואיזו שאלה שאלת את חברך?

האם ביקשת ממנו לתרגם את מוסאשי, או שמא שאלת האם תרגום השורה בהקשר של רוע לב (או שאלה בנוסח דומה) הוא לגיטימי? אני לא דובר יפנית, ולא מתיימר להיות סמכות במוסאשי. אני גם מקבל את זה שלא תמיד הפופולרי הוא הנכון. עם זאת, יש סיבה לכך שמתרגמים שונים בוחרים לתרגם בצורה אחת, ואילו תרגום שונה נותר בלתי מוכר. לא בהכרח מעיד על איכות התרגום - שיקולים זרים עשויים להיות גם כאן. עם זאת, אם כולם טענו שכדור הארץ שטוח, ייתכן ויש בכך משהו... אגב אחרון - האם ייתכן כי למונח המקורי אין מקבילה עברית (או אנגלית)טובה ביותר? ששתי הפרשנויות לגיטימיות? רק נק´ למחשבה.

ויקטור האריס תרגם לאנגלית אחרת,

כנראה, וכך גם תומאס קלירי. האריס כותב כך: "Do not think dishonestly. The Way is in training. Become aquainted with every art. Know the Ways of all professions. Distinguish between gain and loss in worldly matters. Develop intuitive judgement and understanding for everything. Perceive those things which cannot be seen. Pay attention even to trifles. Do nothing which is of no use. " וגם כאן יש תרגום אחר, שמדבר על יושר, וגם המורה שלי, שקרא את מוסאשי ביפנית, מתרגם זאת בצורה דומה.

Kiru

New member
מה גם שהמשפט

האנגלי Do not harbor sinister designs יכול להיות מתורגם בכמה וכמה אופנים. המילה Harbor יכולה להיות מתורגמת גם כ"להדחיק" וגם כ"לטפח". המשמעות המוכרת של המילה Sinister היא "מרושע", אבל יש לה גם משמעויות אחרות. והמילה Design היא אכן "תוכנית" - אבל בהחלט יכולה להיות מתורגמת גם כ"כוונת זדון". בהסתמך על כל זה, תרגומים אפשריים למשפט יכולים להיות: בפן אחד: 1. אל תדחיק מחשבות זדוניות, או 2. אל תטפח תוכניות זדון; ובפן השני: 1. אל תדחיק תוכניות זדון, או 2. אל תדחיק מחשבות רשע. בקיצור, משפט קשה לתרגום...
בלי לדעת את ההקשר, אפילו בלתי אפשרי. חייבים להכיר את המקור היפני...

זאב צודק, לדעתי.

אפשר לתרגם זאת בצורות שונות, אבל "אל תחשוב שלא ביושר" מנותק למדי מהכוונה של הטקסט, לפי דעתי. כאשר קוראים את המשפט באנגלית, זה הרבה יותר ברור ומובן גם מדוע הוא בא אחרי נושא האימונים המרובים... לדעתי, לדעתי.

אופס

עכשיו קראתי את ההודעה של דוד בקשר לתרגומים הנוספים באנגלית. אז בקיצור, אין לי מושג!

aiki-freak

New member
אתם אומרים את אותו הדבר!

אני לא מבין מה הערך של הויכוחים הסמנטיים האלו.... אתם לא שמים לב שאתם אומרים את אותו הדבר במילים שונות? המסר שמוסאשי מנסה להעביר הוא לא מילולי! זה לא שיעור לשון. חברה, זה מוסאשי, לא אבשלום קור! "לחשוב ביושר" או "לא לחשוב מחשבות זדוניות" או "לא לתכנן תוכניות מתוך רוע" זה אותו מסר!!!!! ראבאק! אם אני חושב ביושר אז אני לא מתכנן תוכניות זדוניות, אני לא מחפש להרע, אני לא מתכנן להזיק, אני לא מטפח רוע לב, ולהיפך. מוסאשי אומר (לדעתי)... קודם כל תהיה בנאדם טוב ורציני. אחר כך תשקיע באימוניך. אם לא תהיה אדם טוב ורציני, לא משנה כמה תתאמן,אימונייך יהיו לשווא (וקרוב לוודאי שלא תהיה מסוגל בכלל להתאמן ברצינות.) למה לעשות מזה טלנובלה?

pif

New member
../images/Emo6.gif זה מזכיר לי, מה שכתבת בסוף....

את רוברט מ. פירסיג שכתב איפה שהוא שבשביל לדעת לציר באופן מושלם, כל שעליך לעשות הוא לההפך למושלם, ואז, פשוט לצייר בטבעיות.

ויכוח סמנטי הוא ויכוח על משמעות

להיות בן אדם טוב ולהיות בן אדם רציני זה מאד לא אותו דבר, למרות שאולי ביפנית זה אותה מילה. נראה לי שאכן הבעיה פה היא שתרגומים שונים לקחו אספקטים שונים של המילה היפנית. אבל זה בהחלט -לא- אותו דבר התרבות שלנו.

אם כבר סמנטיקה אז עד הסוף

התרגום שדוד הביא (אותו אני מכיר מלימודי עם ניר) הוא "אל תחשוב שלא ביושר", ולא "לחשוב ביושר" שכתבת. קיים הבדל, גם אם דק. כי בתחבולות תעשה לך מלחמה וגו´.

AIKIDO GIRL

New member
לא מסכימה איתך

איקי-פריק, אתה כתבת: אני לא מבין מה הערך של הויכוחים הסמנטיים האלו.... אתם לא שמים לב שאתם אומרים את אותו הדבר במילים שונות? המסר שמוסאשי מנסה להעביר הוא לא מילולי! זה לא שיעור לשון. חברה, זה מוסאשי, לא אבשלום קור! וגם סיכמת במילים: "למה לעשות מזה טלנובלה? " אני לא אהבתי את הסגנון הזה... לפי דעתי אתה כאן בזילזול אל דברים שאחרים מיחסים להם חשיבות. בסך הכל, ספר חמש הטבעות הוא אחד המסמכים החשובים ביותר אשר נכתבו עלידי לוחם רב מעלות ואשר רבים לומדים ולא רק בהקשר של אמנויות לחימה. כאשר מתעוררת שאלה לגבי דיוקים ואי דיוקים והבדלים משמעותיים בחלקים חשובים מאוד של הטקסט הנ"ל אז ברור שיהיו שאלות ודיונים בנושא. אני חושבת שזה נושא מאוד רלונטי ואשמח כאשר יביאו את המקור היפאני לכאן ויתנו לנו סופסוף את הפרוש הנכון. איקי-פריק, כתבת כלכך הרבה וכלכך יפה כאן בפורום, אז אל תביע עליונות וזלזול כאן כלפי המשתתפים פחותי הנסיון וגם כלפי אלו אשר חושבים בצורה שונה ממך ושללא ספק אינה מכוונת נגדך. תמשיך לכתוב כמו שנהגת ולהאיר להעיר ולתרום מרוחך אשר לרוב שופעת חיוביות. בברכה, AIKIKIRL החיננית.

למעלה