אליעזר בן יהודה

beatman

Member
נראה לי הפירוש שלך למילה "מבוסס" שונה משלי

היידיש נכתבת באותיות עבריות ומכילה לא מעט מילים עבריות, במיוחד כאלה מילים שמדגישים את הקדושה היהודית כמו שבס(שבת).
זה בהחלט אומר ששפה זו מבוססת על העברית.

Astroo

New member
אז תחליף את המילה "מבוססת" במילה "מושפעת"

יידיש בהחלט הושפעה מעברית אבל היא בשום פנים אופן לא מבוססת עליה. היא מבוססת על גרמנית של ימי הביניים.

beatman

Member
מבוסס = על בסיס מה השפה בנויה

אם יש שם מילים בעברית והכתיב עברי אז היא בהחלט מבוססת בין היתר גם על עברית.

Astroo

New member
נניח יש לך מכונית עם מרכב של פולקסווגן גולף

מנוע של פולקסווגן גולף, פח של פולקסווגן גולף אבל מזגן של טויוטה קורולה. על מה מכונית הזו מבוססת?

beatman

Member
על מנוע,מרכב ופח של גולף ומזגן של טויוטה

נוכחות העברית ביידיש הרבה יותר משמעותית ומרכזית מאשר המזגן ברכב שהרכבת.

Astroo

New member
אז תוסיף למזגן גם גלגלים

ועדיין זה פולקסווגן גולף עם מזגן וגלגלים של טויוטה, ולא טויוטה עם מרכב, פח ומנוע של פולקסווגן.

beatman

Member
גם אם נסתכל על האוטו שהרכבת

יש עוד כמה תתי דגמים שמבוססים על גולף, ובאף אחד מהם אין מזגן של קורולה.
יגיע נהג שנהג במקור בקורולה, ואח"כ יבסס את מכוניתו ע"פ הדגם שהצעת, אך ישאיר חותם ברור של טויטה (מזגן עם לוגו ענק של טויוטה וסמלי טויוטה בכל פינה ברכב), לא תוכל לומר אח"כ שהרכב שלו הוא חלק אינטגרלי ו"ילידי" של פולקסווגן.

ביטמן, ידידי, אתה טועה בקשר ליידיש...

היא נוצרה מהשפה הגרמנית של ימי הביניים ומבוססת עליה לחלוטין. גם אוצר המילים, ברובו הגדול, גם התחביר וגם הדקדוק. שפה זו ליקטה כל מיני מילים בנדודיה. ישנה היידיש הווילנאית שהיא דומה מאוד לגרמנית, ישנה היידיש המזרחית (פולנית, אוקראינית ורומנית) ששונות זו מזו, ישנה יידיש ירושלמית שליקטה מעט מילים מטורקית והרבה מילים מערבית. כיום ישנה גם יידיש אמריקנית. בכלל, בכל שטעטל דיברו ביידיש אחרת. יש ברשותי מיליון עברי-יידי שנכתב ע"י חנה רייכר ובו עשרות אלפי ערכים. כמעט כל המילים הן בעלות מקור גרמני. בדיאלקטים המזרחיים של היידיש, פה ושם קופצות מילים בעלות מקור רוסי כמו "פאָמידאָר" (pomidor - עגבנייה), "רימען" (חגורה), "וויצ'ירינקע" (מסיבה), "טשאשקע" (כוֹס) וכו'. בדיאלקטיים המערביים שלה, למילים הללו יש מקור גרמני. המילים העבריות המעטות, שנכתבות כידוע כמו שהן במקור, קשורות לתחום הדת.
&nbsp
בכל הקשור לכתיב העברי, הוא נבחר כדי שהגויים המקומיים לא יבינו אותו.
&nbsp
אתה מוזמן להאזין לצמד דז'יגאן ושומאכער ולהתרשם בעצמך כמה אחוזים משיחתם אתה מסוגל להבין...
&nbsp
https://www.youtube.com/watch?v=bh3toCFfZ60
&nbsp
הסופר יצחק בשביס זינגר נואם בקבלת פרס הנובל לספרות בשטוקהולם בשנת 1978...
&nbsp
https://www.youtube.com/watch?v=4d8yeL0oEwU
&nbsp
בסרטון הראשון, הצמד הזה כבר נמצא בישראל וניתן לשמוע מילים כמו "תל אביב", "שדרות רוטשילד", "קרן קיימת" וכו'. הן כמובן לא היו קיימות בשטעטל. דרך אגב, משמיעת הצמד הזה, אפשר לקבל אינדיקציה איך נשמעו רחובות ישראל בשנות ה-50 וה-60. לא סתם המזרחים הדביקו לאשכנזים את הכינוי "וואס-וואס-ים", (vusvusim) בגלל שכשפנו אליהם, לא משנה מי ומאיזה מוצא, הם היו אומרים "וואס?" (vus) - "מה?". מכך אנחנו גם למדים שהרוסים לא המציאו את הגלגל וגם העליות הקודמות סירבו להתנתק משפתם ומתרבותם. מיועד לכל אלו, ובעיקר למישהי מאוד מסוימת, שיש להם חורים בהשכלה והם אינם בקיאים בהיסטוריה של מדינת ישראל.

וזה שמגלם את גאלדא (גולדה), אשתו של טעביע, צפוי להקים

את תיאטרון היידיש כעבור 3 שנים.

beatman

Member
איך אתה יכול להגיד שהיידיש מבוססת על הגרמנית העתיקה

לחלוטין, כאשר חלק מאוצר המילים הוא עברי והכתיב הוא עברי ?

אסטרו טען שבגלל שהשפה היידיש היא ממשפחת השפות הגרמאניות אז זה כביכול "מוכיח" שיהודי אשכנז הם אירופאים ילידים.
אני טענתי שיידיש שונה משאר השפות הגרמאניות בכך שהיא מבוססת בנוסף על העברית שהגיעה עם היהודים לאירופה וזה סותר את הרצון שלו להיאחז בין היתר בשפת היידיש בשביל לטעון שאנחנו אירופאים ילידים.

אתה בטוח שהכתיב העברי נועד רק בשביל שהגויים לא יבינו ?
הרי מה הבעיה שגוי ילמד את השפה ?

לי נראה הרבה יותר הגיוני שהכתיב העברי נועד לשמור על ידיעת קרוא וכתוב בשפת הקודש.

אוצר המילים העברי שמונה אולי 5-10 אחוזים מהשפה

קשור בעיקר לתחום הדת. בשפת הדיבור היומית-יומית אין כמעט מילים עבריות. גם בערבית-היהודית השתמשו באותיות עבריות וככה גם נכתבו "מורה נבוכים" ו"הכוזרי", אבל השפה שהייתה בשימושם של יהודי ארצות ערב מבוססת על הערבית של ימי הביניים. גם הלאדינו, למרות היותה כתובה באותיות לטיניות, מבוססת על הספרדית העתיקה.
&nbsp
כמו כן, הדקדוק והתחביר בשפת היידיש הוא גרמני. בשנות ה-30 של המאה הקודמת, ביידיש-הירושלמית היו לא פחות מ-600 מילים בעלות מקור ערבי. אז? האם היידיש היא שפה ערבית או שמית? ברור שלא.
&nbsp
אני לא שותף לדעתו של אסטרו בקשר להיותם של האשכנזים "ילידים" באירופה, על כל מה שמשתמע מהמושג "יליד", רק רציתי להעמיד דברים על דיוקם בכל הקשור לשפת היידיש. בקשר לכתיב העברי, זה מה שקראתי פעם. ייתכן שישנן עוד סיבות. על כל פנים, גם אם שפה כלשהי כתובה באלף-בית מסוים, זה לא הופך אותה לחלק ממשפחת שפות זו או אחרת. הטורקית למשל, כמו שצוין, נכתבה באלף בית ערבי. בבעקבות הרפורמות החילוניות של אבי האומה, כמאל אטאטורק, היא אימצה אלף-בית לטיני (A, B, C) בליווי סימנים מסוימים מעל האותיות. הערבית למשל דומה מאוד לעברית ולמעשה היא אחותה, אבל הכתיב של שתי השפות שונה לחלוטין זה מזה. הפולנית למשל דומה מאוד לאוקראינית, אבל הכתיב אחר (פה סלאבי, שם לטיני).

beatman

Member
אין שום ספק שיידיש משוייכת לשפות הגרמאניות

אבל אינה גרמאנית כמו כל השאר, אלא מבוססת (או בשביל מי שנרתע מהמילה הזו, מושפעת) מהעברית, אז בהחלט יש בה שורשים עבריים שמזכירים שאינה "אירופאית ילידית" ולכן אי אפשר להשתמש בה בטיעון שיהודי אשכנז הינם אירופאים ילידים.

beatman

Member
לא מדובר בטורקים שפיתחו את השפה הרוסית

והשחילו מילים טורקיות בשביל שתהיה שפה בלעדית שלהם.
הרוסית נקראת רוסית.
&nbsp
היידיש משמעות שמה הוא יהודית, לא גרמנית/פריזית/אלמנית וכו'.

היא התפתחה בקרב יהודים בגרמניה מתוך השפה הגרמנית...

זאת למעשה גרמנית קדומה ששינתה מעט צורה, זה הכל. לשפות של יהודי ערב קראו "ערבית-יהודית" (על שלל ניביהן) והן נכתבו באותיות עבריות. עם זאת, אותה שפה נוצרה מערבית של ימי הביניים והושפעה מעט מן העברית (בעיקר מתחום הדת). כנ"ל לגבי הלאדינו. אם תנסה לקרוא את "מורה נבוכים" במקור, אתה תבין את כל אותיות האל"ף-בי"ת העבריות, אבל לא תוכל להבין את התוכן שכתוב בערבית.
&nbsp
לגבי מידת ההשפעה של העברית-האשכנזית על היידיש, תאזין למערכונים של דז'יגאן ושומאכער ותבצע הערכה כמה אחוזים משיחתם הצלחת להבין. אם אינך דובר יידיש או גרמנית, אתה לא תבין שום דבר חוץ מכמה מילים ספורות כמו "לחיים" ו"א-מחיה".

dori78

New member
דבר בשם עצמך.

כל אחד מסוגל לבטא מילים בכל שפה, אם זו תהיה השפה שהוא שומע מגיל קטן.
לפי מה שאתה אומר, כל התינוקות שאומצו בארץ ממדינות מזרח אירופה, כל התינוקות שאומצו
ממדינות המזרח הרחוק - לא מסוגלים לדבר עברית בגלל חיתוך הדיבור.
זו שטות מוחלטת, שהרי מרבית הילדים הללו, שאומצו בגיל של חודשים ספורים - מדברים עברית מצוין.
הגיה ומבטא זה עניין של אימון, לא יותר מזה.
אין לזה שום קשר למוצא אתני, ללאום או לדת.

אותו דבר גם בנוגע לעור - במהלך הדורות היו הרבה גנים שהתערבבו, כך שהעור שלי כהה יותר משל מרבית העולים מאוקראינה, למשל.
אני ממוצא אשכנזי משני הצדדים, כנראה שבמהלך השנים נכנסו איפשהו גנים כהים יותר.

אנחנו שותלים עצים כי זה תורם לאיכות הסביבה וזה יותר משממה חולית, לא כי אנחנו מתגעגעים לאירופה.

המזרח התיכון בהחלט זר לך ולו היתה לך יכולת כלכלית היית עף מפה לכל מדינה עשירה שהיתה מוכנה לקלוט אותך.
אבל זה לא אומר שום דבר על שאר היושבים בציון.

lEchoesl

New member
אמרת כמה דברים נכונים [לדעתי] אבל המסקנה שלך לגבי Astroo גסה

מדי.

<הגיה ומבטא זה עניין של אימון, לא יותר מזה. אין לזה שום קשר למוצא אתני, ללאום או לדת.> => נכון
<אותו דבר גם בנוגע לעור - במהלך הדורות היו הרבה גנים שהתערבבו, כך שהעור שלי כהה יותר משל מרבית העולים מאוקראינה, למשל.> => נכון אבל ברור לך שהא דיבר על אשכנזים טהורים שהגיעו לישראל לפני שהתערבבו. ז"א לדעתי הוא התכוון להגיד שלאשכנזים מלכתחילה היה נוח יותר לחיות במדינה מתאימה לאקלים האירופאי.
<אני ממוצא אשכנזי משני הצדדים, כנראה שבמהלך השנים נכנסו איפשהו גנים כהים יותר.> =>נכון כי את חיה כאן דורות.
<אנחנו שותלים עצים כי זה תורם לאיכות הסביבה וזה יותר משממה חולית, לא כי אנחנו מתגעגעים לאירופה.> => נכון

<המזרח התיכון בהחלט זר לך ולו היתה לך יכולת כלכלית היית עף מפה לכל מדינה עשירה שהיתה מוכנה לקלוט אותך.
אבל זה לא אומר שום דבר על שאר היושבים בציון.> => זכותו להרגיש כך ולרצות זאת. המסקנה יתכן שנכונה אבל היא נאמרה בגסות. אני הייתי נעלבת. חוץ מזה שאת לא יכולה לדון אדם שהגיע למסקנה שלא תואמת את המסקנה שלך.

למעלה