אליעזר בן יהודה

am i am i

New member
אליעזר בן יהודה

אליעזר בן יהודה טען שמקומו של העם היהודי הוא בארץ ישראל, ובנוסף טען גם שכל עם צריך שפה משלו. עקב כך, החל להחיות שפה את העברית שהיתה כמעט ולא מדוברת. לדעתי זו טעות, מוטב היה להחליט ששפתו של העם היהודי תהיה אנגלית, וכך כולנו היינו יודעים את השפה החשובה והבינלאומית כבר מינקות.

Astroo

New member
היתה לנו שפה - יידיש

80% מיהודי העולם בתחילת המאה העשרים דיברו יידיש.

dori78

New member
היידיש נחשבה לשפת חול

בה ידבר העם היהודי עד ביאת המשיח, או אז נעבור כולנו לעברית תנ"כית - לשון הקודש.

אליעזר בן יהודה החליט לא לחכות למשיח אלא להתחיל במפעל החיאת השפה העברית כשפה יומיומית,
בדיוק כמו המפעל הציוני שהחליט לא לחכות למשיח אלא פשוט להתחיל ליישב את הארץ.

beatman

Member

עדיף היה בכלל להתבולל בגלות

וככה כל הצרות של העם היהודי היו נמנעות. עדיף בכלל לא להיוולד, ככה גם לא נצטרך למות. אם להיות קצת יותר רציני וקצת פחות נחמד, אתה בהחלט מוזמן להגר לארה"ב ולדבר שם באנגלית כל היום וכל הלילה. אל תשכח לקחת איתך את דורי, יהיה לה שם יותר קל להתאמן על המבטא האמריקני שלה. שפת אמם של ילדיכם תהיה אנגלית ובעיותיכם תיפטרנה.

Astroo

New member
עדיף היה להקים מדינה יהודית במחוז קניגסברג

וששפת המדינה תהיה יידיש ( אבל עם א"ב לטיני ולא עברי). כך היה נעשה צדק כלפי הגרמנים וגם כלפי יהודי אירופה - הם היו נשארים באירופה מולדתם ולא נאלצים לגלות למזרח התיכון הזר להם לחלוטין, ולהתחיל לדבר בשפה שמית מלאכותית.

מה לנו ולקניגסברג?

מי בכלל רוצה אותנו שם? לא הספיקו לך כל הרדיפות, הפוגרומים, ההתנכלויות והשואות הרבות שהיו מנת חלקו של העם היהודי בגלות?

Astroo

New member
אתה מלבוב, לא?

אז בול תפור עליך קניגסברג: אותו האקלים ואותה הארכיטקטורה.

הזכרת לי עכשיו את אותם ישראלים שאומרים

"אה, אתם מרוסיה. נו, אז אתם בטח מתחברים הרבה יותר לקור ולשלג". בתחילת העלייה היה איזה מערכון בטלוויזיה שבו הציעו לעולים מרוסיה לגור במקפיא, עד שיימצא בשבילם מקום אחר, כי "באתם מרוסיה, אתם רגילים לקור".
&nbsp
כמו שכתבתי לא מעט, זה שאדם נולד במקום כלשהו, לא מחייב אותו להמשיך לגור בו בהמשך חייו. אדם לא בוחר היכן להיוולד, אך הוא בהחלט בוחר איפה לחיות.
&nbsp
אני עדיין מנסה להבין מה לנו היהודים ולקניגסברג (שכבר מזמן הפכה לקלינינגרד)? לא הספיקו לך 2000 שנות גלות שבהן משפחתך הייתה תלויה בחסדי השליט התורן? תחשוב איזה עם גדול היינו יכולים להיות היום אלמלא כל הרציחות, ההתבוללות והמרת הדת בשל החיים הקשים בגלות. בכל מקרה, עם או בלי רדיפות, אני מעדיף לחיות בארץ ישראל. אני לא חי פה על רקע השלילה, כי הגויים לא רצו אותנו אז אנחנו עכשיו נוכיח להם שאנו מסוגלים לבד, אלא כי זו המולדת ההיסטורית של העם היהודי וכאן חיו אבותינו הפיזיים/הרוחניים. גם אם ראש העיר של לבוב, בכבודו ובעצמו, יבקש ממני לחזור, אני אסרב ואומר לו שפה ביתי.

Astroo

New member
האדם אינו אלא תבנית נוף מולדתו

נולדתי בצפון-מזרח אירופה, כל אבות אבותי נולדו שם וזו מולדתי האמיתית. אבות אבותי במשך עשרות דורת דיברו יידיש, שפה אירפאית מהמשפחה הגרמנית. ולכן מוטב היה אילו אנשים כמוני היו מקבלים מדינה קטנה במזרח אירופה וחיים בה בשקט, בלי מלחמות עם הערבים, חום ומדבר ולא נאלצים לדבר עם ילדיהם בשפה זרה ומלאכותית.

Astroo

New member
שאיפתי האישית היתה לעבור מכאן למדינה נורמלית יותר

אבל אתה לא רצוי שם

מי בדיוק יקים במיוחד בשבילך מדינה בצפון-מזרח אירופה? מי בדיוק יגור בה ומי ינהל אותה? אם איכות החיים בה תהיה נמוכה, אף אחד לא ירצה להישאר שם. אם איכות החיים בה תהיה גבוהה, יגיעו אליה הרבה מהגרים מבחוץ ואתה ודומיך תהפכו למיעוט. כל עוד המצב הכלכלי יהיה טוב, יתנו לך אולי לחיות בשקט. ברגע שמשהו ישתבש ותהיה הדרדרות במצב, ישר האשמה תופנה כלפי היהודים.
&nbsp
אני חושב שאם מאוד תרצה בכך, אתה תוכל לחזור לסנט-פטרבורג מתוקף זה שנולדת וגדלת שם עד גיל 15. אמנם תצטרך לוותר על אזרחותך הישראלית כי הרוסים לא מאפשרים החזקת אזרחות כפולה, אבל זה לא אמור להטרידך כי אתה ממילא לא רוצה שום קשר לישראל. היית מוכן לחזור לעיר הולדך ולחיות תחת שלטונה של רוסיה? בעליות הראשונות, היו כאלו שבחרו לחזור לרוסיה ולהשתתף במהפכה הקומוניסטית שם. רובם נרצחו בהמשך ע"י סטאלין.
&nbsp
בסרט הדוקומנטרי שהעליתי בשרשור אחר, ולמרבה הצער לא זכה להתייחסות בכלל, מספרים על הנסיון הכושל להקים בית לעם היהודי בבירובידז'אן. למרות שהמשטר הסובייטי עשה מאמצים גדולים כדי לעודד יהודים לעבור לשם, כמעט אף אחד מהם לא עשה זאת בפועל. גם הנסיון להקים מדינה יהודית בארה"ב בשנת 1825 נחל כישלון חרוץ. למרות היחס הטוב שהיהודים זכו לו בארה"ב (מקרה לינץ' אחד ויחיד בדרום המדינה בתחילת המאה ה-19 ושוויון זכויות כבר במאה ה-18), הם פשוט לא רצו להקים שם מדינה.

Astroo

New member
עכשיו כבר אף אחד לא יעשה את זה כמובן

אבל מייד לאחר תום מלחמת העולם השניה היתה הזדמנות כזאת. ולגבי ההשוואה לבירובידג'אן, זה לא בדיוק אותו דבר. בירובידג'אן זה חור במזרח הרחוק, ומן הסתם היהודים לא טיפשים כדי לעבור לשם בהתנדבות. כמו כן, לא הוצעה להם שם עצמאות אלא רק איזור אוטונומי. קניגסברג זה סיפור אחר לחלוטין. זה מרכז אירופה, עיר קיימת ויפה, אקלים מתון, נוף אירופאי.

TaL53

New member
גם אז אף אחד לא היה עושה את זה

האירופאים מיהרו להיפטר כמה שיותר מהר מהיהודים ששרדו והפתרון של שליחתם לפלשתינה מאוד התאים לאג'נדה הזאת.

למעלה