קראו אם כך לתערוכה ´מיסטיקה 2002´../images/Emo42.gif
למה להטעות?!?! אז בהזדמנות זאת, יש לי סיפור על ההבדל בין מיסטיקה למטאפיזיקה
"יש לכם רבע שעה הפסקה" אמרה המנחה ויצאה מחדר ההדרכה. התרווחתי בכסאי, המתנתי שאנשים יצאו החוצה וההמולה תשכח מעט. הוצאתי מפת לידה, שהבאתי אתי מבעוד מועד והתעמקתי בה. בסיומו של היום הארוך והמיגע הזה, היתה צפויה לי פגישה עם בעלת המפה. מפאת קוצר הזמן, לקחתי את המפה איתי ליום העיון שהשתתפתי בו, על מנת לעיין בה בהפסקות ובאוטובוס. שקעתי רובי ככולי בהבנת מבנה אישיותה ודפוסי התנהגותה של בעלת המפה, עד שלא שמעתי את האחרים שבים אל החדר. אחת המשתתפות, שהתגנבה מאחורי כתפי בסקרנות שאלה: "מה את עושה?" "מנתחת מפת לידה" עניתי. ואז החל סימפוזיון על מיסטיקה, חיזוי עתידות וכו´. אחד המשתתפים סיפר איך לפני שנים מספר היה אצל נומרולוג- וזה, לאחר שגבה ממנו את שמו, תאריך הולדתו ואת שמות הוריו, ניבא לו דברים שהתגשמו בחייו, אחד לאחד עד תומם. אמרתי, שאני מסתייגת מנבואות שמגשימות את עצמן. שבדרך כלל, אני מעדיפה לתת לאדם כיוון ואת חופש הבחירה שלו. "אבל היה זה ´נומרולוג קבליסט´" ענה לי הבחור "וקבליסטים מאמינים שהכל נקבע לנו מלמעלה"… אז בואו נבהיר זאת אחת ולתמיד. גם למען הבחור ההוא וגם למעננו. הקבלה, היא תפיסה רוחנית גבוהה מאד, המבינה את הסיבה הראשונית של העולם ורואה את הדפוס הנרחב יותר של היקום. זוהי ההבנה המלאה של הכוח הטבעי המכוון את אנרגיית החיים שלנו, לקראת שלמות. זוהי תפיסה מטאפיזית. המטאפיזיקה דנה בדברים שמעבר לעולם הפיזי. זהו מדע פילוסופי החוקר את הסיבה המעניקה צורה. את סוד הבריאה. את מהות הנפש ואת הנשמה ואת העקרונות הנעלים ביותר והמופשטים ביותר המצויים ביסודו של כל מדע. בעוד שהמטאפיזיקה התפתחה בקרב הוגי דעות ואנשי רוח בכל העולם, התפתחה הקבלה יותר בקרב העם היהודי, ללא קשר לדת, כפי שהחרדים תופשים אותה. מפיו של איש קבלה המלמד אסטרולוגיה שמעתי, ש"הכל צפוי והראשות נתונה". כלומר, אמר האיש ופירש: "צפוי-מלשון ציפוי-מה שאנו רואים בעולם הגשמי, הוא רק הציפוי החיצוני של עולם הרוח, שהוא זה המוביל להתרחשויות הפיזיות. ואילו הראשות נתונה (לא רשות, כמו רשותו של בעל הבית, אלא ראשות כמו ראשות שלטונית) הראשות נתונה לו. כלומר, הפנימיות ששלטת מתחת לעולם החיצוני היא זאת שנתונה לנו. הנושא של קביעת הדברים הוא כה רחוק מהקבלה, כרחוק מזרח ממערב. מפני שכל העבודה כאן, היא עבודה עם נשמות!!! ובמילה אחת אפשר לשנות דרך וכיוון של בן אדם וזוהי אחריות גדולה מאד." סיכם האיש. המושג מיסטיקה נגזר מהמילה היוונית ´מיסטיקוס´. כלומר, סודי. מיסטיקה משמעה מסתורין, תורת הסוד והנסתר. הקבלה, יש בה מיסודות המיסטיקה. היא נקראת ´מיסטיקה יהודית´. מפני שבמשך דורות רבים היא הייתה ´תורת הסוד´ והוגבלה רק לתלמידי חכמים שעברו את גיל הארבעים. מיסטיקנים היו מאז ומעולם. אלו הם אנשים, לעתים בעלי תואר של רבנים, העוסקים בהכנת קמיעות למיניהם, בנומרולוגיה ובגימטרייה והרבה מהם אמונים בעצם על תורה עתיקה מסוג אחר, הנקראת מאגיה. המילה מאגיה, נגזרת מהשורש הלטיני מאגוס, או מאהה, שפירושו בסנסקריט (הודית עתיקה) גדול. והכוונה הייתה ל"חכמים שמשרתים בשירותו של אלוהים". לכן, מוצאה של המאגיה הוא מן הדת. אפלטון למשל, סבר שהמאגיה היא דרך לשרת את האלים ועל כן למד אותה. מאגיה היא מדע עתיק המבוסס על הבנת היכולות "העל טבעיות" של הטבע. אנשים העוסקים במאגיה יודעים לקשר בין אנרגיות של האינטליגנציות הנצחיות לבין העולם המוחשי של הצורות וליצור דברים המבוססים על החוקים הקוסמיים, שהם מעבר להבנתו של האדם הקונבנציונלי ושנראים בעיננו כפלא. לסיכום, כשהמטאפיזיקה מתגלה, נעלם המסתורין. נעלמת המיסטיקה. הכל הופך להיות גלוי ומובן. L&L TALYA