אלוהים רחום?

L i r a n L

New member
../images/Emo141.gif לכולכם...

יום אחד הלך אדם על החוף ולצדו פסע האלוקים. הביט האדם לאחור אל עקבות צעדיו בחול, אל תמונות חייו, וראה שבתקופות הנעימות של חייו היו שני זוגות של פסיעות בחול- פסיעותיו שלו ושל האלוקים, אולם בתקופות הקשות של חייו היו רק צמד עקבות, זוג אחד של פסיעות בחול. שאל האדם את האלוקים: "מדוע ליווית אותי רק בתקופות הנעימות וזנחת אותי בתקופות הקשות?" שאל האלוקים: "מניין לך שהיית לבד?" אמר האדם: "בתקופות הנעימות של חיי, עקבותיך לצדי, אך בתקופות הקשות של חיי, יש רק צמד אחד של עקבות בחול..." ענה האלוקים: "עקבות אלו הן עקבותיי, כי בתקופות הקשות של חייך, נשאתי אותך על כפיי..." שתדעו שאלוקים תמיד נמצא איתכם, שומע, מרחם ואוהב... הלוואי שתתחזקו ושלא תדעו עוד צער לעולם.

האומנם אלוהים שומע מרחם ואוהב?

אז: אבינו שבשמיים, למה? למה? זוהי השאלה שחוזרת ללא הפסק במוחי. למה? אם אתה בחרתנו מכל העמים, אהבת אותנו, למה כל הכאב הזה? מדוע כל התלאות? היש סיבה? דיברת אל אבותינו פנים מול פנים, היום אתה שותק. אבל זכותי לדבר, לזעוק ולשאול: למה? מדוע לקחת את תהילה אחותי? למה אחותי מילי שנותרה צריכה להיות עדה לזוועות הפיגוע ברחוב הנביאים, ולזוועות הפיגועים ברחוב בן יהודה ירושלים? לזוועות הפיגוע בבית קפה מומנט? מה אתה מנסה לומר? ואולי... לא נותר לך מה לומר? כאלף שנים בעיניך כיום אתמול כי יעבור... אולי ריבון העולמים יועיל בטובו לרדת לרגע קט בעיניך לארצנו הזועקת? אולי כבודו מלא עולם יביט דרך עינינו ולו לשניה אחת, דרך עיני הפצועים, פיזית ונפשית, הסובלים כל רגע כנצח? דרך הנביאים אמרת שאתה: ארך אפיים ורב חסד, מה דעתך על שלנו? בארך אפיים שרדנו שלושה גלויות שנמשכו שעות, ימים, חודשים, שנים, דורות, יובלות במושגי הזמן שלנו! נצח של זמן חיינו על אדמות זרים, מפורדים ומפוזרים בין עמים אשר לא נבין לשונם. שם גורשנו, נרדפנו, נהרגנו, נהרגים בפוגרומים, שואה. דיינו! זה הספיק! היינו זמן רב בעלי ארך אפיים. מתוך ייאוש כמעט הלכנו לאוגנדה אבל חזרנו לארצנו - ארץ ישראל. סמכנו על ההבטחות, סוף המסעות, חזרנו לארץ המובטחת. במקום ארץ זבת חלב ודבש מצאנו ארץ הרס, חורבן, מבודדת, מלאה ביצות ומחלות. על מנת להגשים את ההבטחה, שינסנו מותניים וככתוב: בזיעת אפיך תאכל לחם, הפרחנו שממה ומדבר הפך לחממות פרחים והשמות ישראל, יפו, כרמל, נמצאים על רוב שווקי העולם. בנינו כוורות, גידלנו את מיטב פרות העולם לתוצרת חלב. גדולי תורה וגדולי עבודה יצאו מארצנו ושלא ישמע שחצני אבל גם מיטב ההמצאות הטכנולוגיות בעולם יצאו מזיעת הנוירונים במוחנו. מה עוד הנך מצפה ? זו לא השתדלות? שמך ידוע בכל העמים, על שטרות, שגור בפי כולם. אבינו שבשמיים, אנו משתדלים להיות ראויים, אולי הגיע הזמן שתראה לעולם שהנך ראוי להיות גם אבינו שבארץ? ראוי, מזווית עיני הארצית והמוגבלת, אתה ממש לא משתדל. "ממך מצפים ליותר" כמו שהמורים היו אומרים לי, כך אני אומר לך היום: ממך, ריבונו של עולם, מצפים ליותר. אמרת שאינך זקוק לקורבנות, מדוע דם ילדיך נשפכים כמים ברחובות ירושלים, תל אביב, חיפה, עפולה, חדרה וכו... ובכל צדי הדרכים בתאונות דרכים ופיגועי ירי? ומה עם ילדיך בכל העולם שמתים במלחמות, רעב, מחלות? כיצד הנך שומר דלתות ישראל כאשר דרך אותה דלת נכנסים מחבלים שהורגים בנו באוטובוסים, דיסקוטקים, מסעדות? עושה שלום במרומיו הוא יעשה שלום עלינו ועל כל ישראל, כאן צריך להגיד אמן, אבל אני זועק איפה השלום הזה שאנו מתפללים וכמהים אליו מזה זמן כה רב? "יתגדל ויתקדש שמיה רבה" עד מתי נגדל ונקדש שמך רק מול קברים טריים של ילדינו, אחינו שלא הספיקו לחיות? כיצד אפשר לומר "אדוני שפתי תפתח ופי יגיד תהילתך" כאשר פי נפתח בבכי תמרורים, והתהילה היחידה שיוצאת מפי היא תהילה אחותי? אייה תהילתך? למה? פורים מתקרב, נתחפש נקרא מגילה ונברך "שעשית נסים לאבותינו בימים ההם, בזמן הזה" אני, העני ממעש, דורש ממש היום, כאן ועכשיו, עשה נסים גלויים בזמן הזה! משה כבר אמר לך: למה יחרה אפך בעמך... למה יאמרו מצריים ברעה הוציאם להרוג אותם בהרים לכלותם מעל פני האדמה. אז אני שואל, מתחנן וזועק למה? למה יאמרו הגויים ברעה הוציאם מהגלות להרוג אותם ולכלותם מעל פני האדמה בארצם המובטחת? עד מתי רשעים יעלוזו, על הגגות, ברחובות למשמע צעקות הפצועים וזעקות השבר של המשפחות השכולות? ואולי ריבונו של עולם, הגיע הזמן לזמן אותך לדין על אי מניעת פשע וגרימת מוות ברשלנות? ברית כרתת עם אבותינו "וארבה את זרעכם כחול אשר על שפת הים וככוכבים אין ספור" בינתיים, החול הוא קברינו, ויקירנו נמצאים אי שם מעבר לכוכבים, לא לפרשנות הזאת קיווינו. "אתה הראת לדעת כי אדוני הוא האלוהים אין עוד מלבדו. יהי אדוני אלוהינו עמנו כאשר היה עם אבותינו אל יעזבנו ואל יטשינו. הושיעה את עמך!" ראה איזה שם אני נושא: אוריאל מעוז. האור שלך בשמי ועוזך בשם משפחתי כיצד ניתן לשאת שם כזה כאשר לא רואים לא את אורך ולא את עוזך? לזה יש לך תשובה אדון לירן?

כמה פעמים שאלתי את השאלה הזו..

בעבר, לפני שאחי נפטר הייתי חילונית אבל חילונית מאמינה. אצלנו בבית תמיד היה קידוש בשבת ומסורת. מאז שאחי נפטר הלכה האמונה. אין כל סיבה שאהלל ואשבח בתפילות את אלוהים על מה שעשה לי ולמשפחתי. איש באמונתו יחיה בזה אני מאוד דוגלת.

אחשל

New member
מתבקש../images/Emo27.gif "אל מלא רחמים"

שירו של יהודה עמיחי, שלמדתי בתיכון ומאז מילותיו צרובות במחשבותי
אל מלא רחמים, אלמלא האל מלא רחמים היו הרחמים בעולם ולא רק בו. אני, שקטפתי פרחים בהר והסתכלתי אל כל העמקים, אני, שהבאתי גוויות מן הגבעות, יודע לספר שהעולם ריק מרחמים. אני שהייתי מלך המלח ליד הים, שעמדתי בלי החלטה מול חלוני, שספרתי צעדי מלאכים, שלבי הרים משקלות כאב בתחרויות הנוראות. אני שמשתמש רק בחלק קטן מן המילים במלון. אני, שמוכרח לפתור חידות בעל כורחי, יודע כי אלמלא האל מלא רחמים היו הרחמים בעולם ולא רק בו.
ניר

סלוניק

New member
אוי ויי, כמה שאני טמבל,

לא שמתי לב שאחשל כתב את זה בדיוק הודעה מעליי.

פס כתום

New member
שלום לירן

משל יפה כל כך. אין לי ספק שאדם דתי, חייו קלים יותר במובן של קבלת הקשיים בחייו. אשרי המאמין. אשריך.

סלוניק

New member
ללירן,

אני לא הולך להתחיל ויכוח על קיומו או מהותו של האלוהים, היות וזה כבר דיון לפורום אחר. אבל רק שאלה לי אלייך לנוכח הסיום. במה בדיוק האלוהים מסייע לאדם כאשר הוא נושא אותו על כפיו? הרי ברור באותו הקשר שלא היה בכך בכדי להקל את כאבו או להסביר את מניעיו של אלוהים שגרמו לו לכאב זה. זה סתם תיאור סרק סנטימנטלי שאין לו אחיזה במציאות. נקודה למחשבה.

solitaryshell

New member
עד עכשיו נמנעתי מלהגיב

והסיבה העיקרית לכך היא שחשבתי שבמידה ואגיב, אני עלולה לפתוח פה ויכוח - מכיוון שלי קשה לקבל את המשפט "עקבות אלו הן עקבותיי, כי בתקופות הקשות של חייך, נשאתי אותך על כפיי..." או כל משפט דומה. אז אחרי שקראתי את התגובות, החלטתי בכל זאת לכתוב, אך קצת שונה מהתגובה הראשונית הייתה לי. למרות שאיני מתחברת כלל למה שלירן כתבה, אני כן מאמינה, אולי לא באלוהים או כוח עליון (על שאלה כזאת אני לא יכולה לענות), אני מאמינה בכח שלנו להחליט איך להגיב לדברים, גם לאירועים קשים, אני מאמינה ביכולת שלנו להיות מאושרים למרות הכאב... אני לא צריכה אל שישא אותי על כפיו, אני צריכה להאמין בי ובאנשים הקרובים אלי. אני לא לבד, בזכות אותם אנשים. והכי חשוב, אני מאמינה שאני זכיתי. זכיתי להכיר את אחותי 18 שנים, 18 שנים בהם היו מספיק אנשים שלא זכו להכיר אותה, שלצערי רק שומעים עליה (אם בכלל). ואת הזכות להכיר אותה ולחיות עם הזכרונות שלה אף אחד לא יכול לקחת ממני, אפילו לא המוות (ובטח לא אלוהים).

אני לא חושבת שזה חייב להפוך לויכוח

זה יכול להפוך לדיון מעניין וגם ויכוח לא יזיק.. כל אחד ודעותיו. יש מקום לפתח פה שיחות מידיי פעם לא? אני בדעתך אגב..

אז יאללה לדיון....../images/Emo8.gif

אני אישית לא דתי אבל אדם מאמין באלוהים. ולכן גם כתבתי את מה שכתבתי. אם לא הייתי מאמין בו אמונה שלמה לא הייתי פונה אליו בזעקה.... אני את הסיפור שכתב מכיר בגירסה מעט שונה אבל זה לא העיניין. האלוהים יצר אותנו "בצלמו כדמותו" ולכן בכל אחד מאיתנו יש חלק ממנו בתוכינו. ואכן בזמנים קשים כמו באובדן מגלים כמה אנשים תומכים, באים, מחבקים, ו"נשואים על כפיים" בזמן שאין אנו יכולים לעמוד בזכות עצמינו.... אבל מפה ועד לזרוק את הסיפור ולהגיד - אל דאגו - אלוהים איתכם גם עכשיו ואני הולך כפי שעשו כאן ... אותי זה קצת מקומם....

אני מסכימה אתך

במובן שאנו לא קרבנות ואין את מי להאשים ובטח ובטח לא את אלוהים עלינו לקחת אחריות על החיים שלנו ועל המוות של יקירנו יש הרבה מה להרגיש ומה ללמוד וללמד סביב המוות להאשים משהו אחר בעיני זה לא לקחת אחריות דווקא בגלל הכאב הגדול שאנו נושאים עלינו להיות יותר טובים לגלות סלחנות יש בנו כל הרבה אהבה אני בסדר אתה בסדר כולם יהיו בסדר אוהבת

אני אישית..

באה מבית לא דתי עם זיקה לדת. אצלנו תמיד היה קידוש בשבת, אוכל כשר בלבד, צום כיפור וחגים כמובן. כשרועי ז"ל היה בבי"ח התפללו מאות כוללים לרפואתו ואני קראתי תהילים יום ולילה. כיום אני רוצה להגיד שאין בי אמונה בכלל אבל העובדה היא שכשאני בצרה אני חושבת על כוח עליון.. לא יודעת איך לקרוא לו אבל בהחלט יש משהו. אבל.. ואבל גדול. אני רואה בדת ובתנ"ך ובכלל בכל מה שקשור לשמירת השבת כהודיה לאל. ואין לי על מה להודות לו. בייחוד לא על שלקח חצי מנשמתי. ולכן אני מאוד אנטי דת. לעומתי, ההורים שלי מאוד התחזקו בדת ושומרים שבת היום. איש באמונתו יחיה, אני דוגלת בזה.

איש באמונתו יחיה.....

מישהו עצר לרגע קט לחשוב על זה? איש באמונתו יחיה זוהי אנרכיה טוטאלית... אני מאמין שלאנוס כל בוקר אישה אקראית זה נפלא לבריאות האשכים שלי... (אני מקצין בכוונה כדי להראות פואנטה...) זה הופך לבסדר? או שנתחיל לקבל ולהבין את המחבלים שמתפוצצים לנו ברחובות בגלל שזוהי אמונתם, אז זה בסדר? איש באמונתו יחיה הוא עיוות חמור ביותר של הפסוק: צדיק באמונתו יחיה. מתוך ספר חבקוק פרק ב' פסוק ד' והמשמעות שם היא: חבקוק היה מתרעם על הצלחת הרשעים ויסורי הצדיקים, אמר בסוף דבריו הכלל הזה כי הצדיק כשיחזיק באמונתו להאמין בדברי הנביאים ולהבטחות האלוהים שהבטיח לעשות דין ברשעים ולשלם שכר טוב לצדיקים, בשמירת הכלל הזה יחיה ולא יחוש לכל המקרים המתחדשים עליו ויסבול הכל בסבר פנים יפות, ובזה יזכה לחיי העולם הבא. סתם להשכלה כללית....

ממש ממש לא!

זה בהחלט עיוות של המשפט. זה איש באמונתו יחיה כל עוד הוא לא פוגע באף אחד. חשבתי שזה מובן מאליו..

דיקלה היקרה

אני אישה דתית מבית דתי ואחי היה דתי בכל רמ"ח אבריו ושס"ה גידיו כל כולו היה נתון לאלוקים שלוש תפילות ביום ספר תהילים צמוד עזרה לאנשים לחברים הוא עבד בביה"ח וולפסון ושם הוא התמוטט ללא כל הודעה מוקדמת צעקנו כעסנו רגזנו על אלוקים אבל אנחנו צריכים לדעת שהוא נלקח ואין לנו אפשרות להחזיר אותו מה נותר לנו? להעלות את נשמתו כמה שיותר גבוהה כי כך מגיע לו שנעשה בשבילו . עם כל הקושי צריך לחשוב רק על היקירים שלנו שהלכו לבית עולמים. לכם היתה אפשרות עוד לקוות למשהו אוליי הוא יקום אוליי יתעורר אנחנו קיבלנו טלפון ביום ראשון בשעה 8:00 בבוקר תגיעו לבית החולים שי התמוטט לא ידענו איך להגיב. בהצלחה כאן בשבילך.

solitaryshell

New member
רחל יקרה

אחד הדברים שאני לא מצליחה להבין, זה מדוע אנשים חושבים שיותר קל לשבת ליד מיטה ולקוות לטוב, כאשר ידוע שטוב לא יצא מזה. גם אני לא ידעתי איך להגיב, גם עלי 'נחת' המוות של אחותי בפתאומיות. אני ידעתי שאחותי במצב קשה מספר חודשים לפני הסוף, ולמרות זאת אני לא חושבת שזה היה לי יותר קל מכל אחד אחר. אני ישבתי לצד מיטתה, ראיתי את הסבל שלה, ראיתי את הסבל של כולם, וכן הייתה תקווה, אבל היא הייתה שלי, הרופאים ידעו שאין סיכוי, אני פשוט לא האמנתי להם. אז הייתה לי תקווה, אבל היא גם הייתה אשליה, שיום אחד הכל יהיה בסדר, שזה שווה את הסבל... המוות שלה נחת עלי בפתאומיות (למרות שאמרו לנו, למרות שידענו). ובהלוויה, כל מה שחשבתי עליו היה, 'אחד באפריל, בדיחה גרועה, לא מצחיקה... הגיע הזמן לקום...' ואני בחיים לא אשכח את ההרגשה הזאת, בחיים לא אשכח שרציתי שהיא תפסיק את ההצגה... אז אני ידעתי מראש, ובכל זאת לא נפרדתי לפני מותה, והיום הקשה ביותר בחיי, היה היום בו אחותי נפטרה... וכשאת מקווה למשהו חסר סיכוי, הוא גם מתפוצץ לך בפרצוף. אני רק יודעת דבר אחד שבכדי לכעוס על אלוהים, עלי להאמין בו. ואני בכלל לא בטוחה שאני מאמינה. אני יכולה לומר דבר אחד, אם אלוהים קיים (ואני לא אומרת שלא), הוא ממש לא רחום.

למעלה