איש את רעהו יעזורו

איש את רעהו יעזורו

ברצוני לפתוח בוידוי אישי: אינני בא לשפוך את ליבי מתוך הבעת רחמים עצמיים ומתוך תשוקה וכיסופים להבנה ולהזדהות. לא שאני מזלזל בכל אלו, ותכף אסביר גם למה. אני בא בשורות הבאות בתחינה מעומק הלב: לעשות. לחשוב. לתת גם לשני, שזקוק לכך. עם כל הכבוד שיש לי ליוצאים בשאלה, (שרובם עשו זאת בנערותם), שהעזו וחצו קווים; עם כל הכבוד שיש לי לאנשים שהחליטו כי מאמינים הם ומקבלים על עצמם עול מלכות – אלו כאלו הכבדו לכם מכובדים, ושתקו. אין לכם מושג, גם לא קמצוץ של מושג, לא אפס קצה ולא שמץ מנהו, מחיבוטי הנפש, מהקשיים, מהמהמורות, מדרך החתחתים הפתלתלה, מהאכזבות, מהמרה שחורה, מלבטים קיומים בלתי פוסקים בלתי יכולת להכריעם. ילדים, עול פרנסה, אשה, הורים, חם וחמות, אחים ואחיות, גיסים וגיסות – ועם כולם להתמודד, יום יום, שעה שעה. הפרידה קשה היא; חותכת לב. הגעגועים - כמאכלת אש. אבל כמה קשה, משגעת, מייגעת היא המלחמה היומיומית, הבלתי פוסקת, החריפה בין האני הפנימי, בין החלומות, והדעות, והרצונות, והשאיפות, של מי שגמל בליבו כי איננו מאמין עוד ועל אחת כמה וכמה שאיננו חרדי עוד – לבין הילדים, הנשמות הטהורות, פרי זרעך אתה, והאשה, וההורים, וכו'. וכמה קשה, כקריעת ים סוף, להחליט להתנתק מהכול. בלי ידע, בלי מקצוע, בלי תמיכה. תוציא את הנשמה כדי שמה? שזרעך שלך ישנאו אותך ויחדלו דבר עמך? ואיך, בכלל, יכול אדם לשלם מזונות לארבעה, חמישה וששה ילדים. לא פשוט. אבל אשמים אנחנו. כולנו נמצאים כאן באותה הסירה. כולנו, מי יותר ומי פחות, מבינים איזה קושי אדיר, איזה מחסום עצום – פסיכולוגי ומציאותי – ניצב בפני ה"אנוס". שוקת שבורה. בור מלא נחשים ועקרבים, והוא אינו יודע אנה הוא בא. איך ישיח ולמי? מי יעוץ עצה? אבל זה לא משחק ילדים. יש לנו אחריות. ההורים שבינינו עשו כאן דברים, ולברוח מהאחריות זה הדבר הכי קל לעצמם. לעזאזל, אילו השלכות אדירות יש לדברים שתעשה אתה על ילדיך! והדברים ארוכים הם. אנו חוטאים לעצמנו. אני חש, שאיננו מסייעים האחד לרעהו, כמו שבני אדם אנושיים, הומניים, בעלי לב, אמורים היו לסייע. אחרי ככלות הכול, אנשים אחים אנחנו. דומני, כי למרות שספרתי בני עלייה והם מועטים, וחברי הפורום אינם מרובים הם – עדיין: טובים השניים מן האחד. והשלושה – מן השניים. וכך הלאה. בשני מישורים אנו יכולים להתגבש ולהציע האחד בפני השני משענת קנה חזק ותומך: o מנטלית o פיננסית. מנטלית כיצד? לפתוח שערי לב. פשוט לפתוח שערי לב אחד אל השני (ואני מדבר בעיקר על הבוגרים שבינינו, שידעו דבר או שניים בחייהם), ברוחב, בנדיבות, בחיות. פיננסית כיצד? כולנו נפקיד הבטחה בלב שלם ובקבלה גמורה, כי במקרה של התמוטטות או סכנה כלכלית חמורה לאחד מהחברים, כולם יתגייסו למענו באמצעות מענק חודשי של 50 ₪ כל אחד. מעט, אבל אם ייענו כמה וכמה, יכול להועיל. [את הפרטים נצטרך לגבש, על ידי תשועה ברוב יועץ. אני חושב על הגבלות בסגנון של: 1) קביעת קריטריונים להתמוטטות/סכנה כלכלית חמורה (הכסף יכול להתקבל כמענק/הלוואה – בכפוף לתנאים שנצטרך לגבש). 2) ההתחייבות תוגבל למספר ספור של מקרים, לפי ערך המשתתפים, אבל כך שבמקרה הגרוע ביותר לא יעלה מענקו של כל חבר על סכום X ₪ עליו נסכים כולנו. 3) יצטרך להתנהל בשקיפות מלאה באמצעות בקרה תקציבית, רישום הכנסות והוצאות מלא, ואם יש צורך חוקי – באישורי שלטונות מלאים. ואין זה אלא תורף של הצעה כללית.]

אנחנו לא הגבנו

כי לא ממש ברור לנו איך אנחנו יכולים לעזור... באופן כללי, אני חושב שמאד מעריכים אותך כאן, ואתה בהחלט מעמודי התווך של הפורום. לא ברור למה אתה מצפה מבחינה מנטלית. וגם לא ברור, לגבי הנושא הכלכלי, מדוע אתה חושב שיש סיבה שמישהו יקרוס כלכלית בגלל שהוא אנוס? וגם, מבחינה טכנית כיצד ניתן לארגן תרומות קבועות של אנוסים, כאשר הם אנוסים. בקיצור, נסה להיות ממוקד יותר, ונוכל אולי לדון בכך.

הרעיון הוא כזה,

שישנם אנשים רבים המסוגלים לאזן את עצמם בתוך הסערה והסופה שהאניסות כופה עליך. מסתבר, שיש כאלו שפחות, אפילו שעל פניו זה לא נראה כך. זה הגיוני, הניווט בתוך חיים מלאי לבטים קיומיים ואכזבה עצמית מתמשכת מחוסר היכולת להיות אתה עצמך, ההסתרה הבלתי פוסקת, וכו' וכו' - יכולים לגרום לאדם לשהתקע. לצאת מן הכלים. אם תוסיף לכך גם קשיים כלכלים, (ואני מדבר על אנשים עובדים - נניח השקעה או ניסיון פתיחת עסק כושלים), זה עלול להיות קטלני, במובן המילולי של המילה. מי יכול לעזור לאנשים כאלו, אם לא אנחנו? תאר לעצמך אדם שמתחיל לפתח נטיות אובדניות, או בעיות דיכאוניות, אבל בגלל שיש לו ארבעה ילדים, והוא בקושי מתפרנס (אין לו מקצוע הרי, בזכות הרבנים הקדושים), איך יילך לפסיכולוג? למי יפתח סגור ליבו? אם יידע שיש כתובת שניתן לפנות אליה, אם אנו נהיה ערים וקשובים האחד למצוקות השני, האם זה לא יכול לסייע? קרן בת 20 משתתפים שכבמקרה הצורך כל אחד מהמשתתפים נותן 50 ש"ח כל חודש למשך שנה, זה 12,000 ש"ח בשנה -שזה מכובד, האם אינה יכולה להיות גורם מועיל? אם מישהו נאלץ להתגרש, זה לא יכול לסייע? האם הידיעה שבעת הצורך האמיתי והקריטי, יכול לפנות לעזרה, זה לא יכול להועיל, ולו רק במעט (איך אחז"ל? אינו דורש אלא לפי כוחו...) (אפשר שאחד התנאים לקבלת מענק מהקרן הזו תהיה - עבודה, כלומר רק מי שעובד יהיה זכאי לקבל). אולי אני הוזה? אולי יש בי חלום? לפעמים חלומות מתגשמים.

חברים וירטואלים

היתה תקופה שצברתי הרבה חברים ובעיקר חברות וירטואליות מהצ'אט, בוירטואליות יש יתרון שאין את גורם הבושה, גם אין את הבעיה של המראה החרדי, ואין את הפחד שמא יתפסוני, זה עזר לי להשתחרר (ואז שחררתי אותם..).

לחוד

New member
מסכים עם כל מילה

אבל לא רואה את ההיתכנות המעשית של הרעיונות שכתבת.

כי לא מספיק רוצים.

קשה לעורר אנשים למחויבות חברתית, במיוחד אם אלוהים והבטחות על כל טוב לא מעניינות אותם יותר. אני חושב שההצעה שהעליתי (שכלל אין לי עליה זכויות יוצרים, היא מקובלת בהמון מקומות קהילות בעולם), יכולה למנוע מחברים שמוצאים עצמם לפתע נטולי יכולת להתמודד עם המעמסה הנפשית, להחליט החלטות לא אחראיות, ולברוח מן המציאות, תוך פגיעה בכל הסובב. אני, מרגיש חובה לעשות לפחות מעט, כדי לסייע לחברים, במיוחד כשאני יודע שיש מקרים בהם אין יד אחרת שמסייעת. בדידות קיומית כזו שנכפית על חלק מבעלי המאפיינים כשלנו, חייבת שתהיה לה פתח של תקווה, ומי לא אנו שנהיה חלוצים לפני המחנה. מסתבר שאני סתם הוגה והוזה בדמיונות שווא וברעיונות עוועים. אולי אני נאיבי, כך לפחות זה נראה. אני חושב שזה מעשי, אבל בתנאי אחד: רצון. אין אותו, שיהיה. זה הגיוני (ואולי לא לכולם מובן מה קרה שכל כך דחוף לי העניין, אבל מי שיודע, יודע).

לחוד

New member
להבנתי הבעיה אינה ברצון

כיון שהרצון קיים. לדעתי הבעיה היא אחרת. רוב המשתתפים בפורום הם אנשים שהאניסות בוערת להם. עדיין הם חושבים לעשות משהו ולשנות את עתידם בצורה זו או אחרת. כל אחד מאיתנו סוחב עמו את הקשיים שלו, וברוב המקרים אין לו מספיק כוח נפשי כדי לשאת עם מישהו נוסף בנטל. לעומת זאת ישנם המוני אנוסים שהאניסות לא מעניינת אותם. הם השלימו במודע או שלא עם מצבם, ובחיי היומיום הדו-חיים אינו מפריע להם. הם לא נמצאים פה ולא יכולים לעזור. עזרה כלכלית אפשרית בהחלט. הנני מצרף עצמי להיות נמנה עם עושי המצוה. ובנימה אישית אוסיף מעשה לסתור: לפני כ-3 חודשים הצלחתי לבלבל את אשתי ולהביא אותה ליטול גלולת פוסטינור NOW לאחר תקלה שאירעה. אילולי אחד מחברי הפורום שעמד מאחורי ותמך בי, קשה לי לשער איך ואם הייתי שורד את מסע השכנוע + המתח.

mister xy

New member
../images/Emo45.gif אני בעד

גם אם לא נגיע לסכום משמעותי שווה לנסות, מדובר בסכום לא גבוה שרבים יוכלו לעמוד בו.

יש לי רעיון יותר טוב

אם מישהו נמצא בסכנת התמוטטות כלכלית שכל אחד יגייס את הקשרים והאפשרויות שלו למצוא לו עבודה מתאימה (ואני מדגיש מתאימה כי לא כל אחד יכול למלצר להיות סבל או פועל בנין). ועז"נ תנו להם חכות ולא דגים.

mister xy

New member
את זה צריך לעשות לפני שמגיעים לסף התמוטטות

כמאמרם: למה זה דומה למשאוי שעל החמור, עודהו על החמור אחד תופס בו ומעמידו, נפל לארץ חמשה אין מעמידין אותו.

../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif../images/Emo45.gif

צריך לחשוב איך עושים את זה.

סוג ב

New member
אתה בטח יודע מה אני רוצה להגיב

ולא יכולה. הרעיון עצמו סבבה, כמו שאמרה מבולבולונת- הפרטים פחות. השאלה היא, איך זה הופך לבר ביצוע.

מעולה וחשוב מאד!

ועוד דבר, גם אם לפעמים נראה לכם,לכל אחד מכם,שאין באפשרותכם לעזור אל תהססו לפנות למישהו אחר שאולי יכול כן לעזור.בא נקבע שאם בא לידיעתם משהו כזה תודיעו לפחות למנהל והוא יעביר הלאה לאנשים שאולי יכולים לעזור.איני רוצה לתת שמות מבלי לבקש רשות אך יש אנשים טובים וחכמים ובעיקר מסורים שעוזרים. כמובן שאף אשמח לעמוד לרשות כל אחד ואחת מכן בכל מה שיתאפשר לי להועיל ולעזור. נשבע לכם שאני קרוע וכואב לבי מייסרני על כל מקרה שאני מדמיין אפילו שאולי יכולתי לעזור ולא ידעתי בכלל שיש צורך בכך.

mister xy

New member
מי כמוני יודע

עד כמה הנושא הזה קרוב לליבך ועד כמה פעלת בעניינים אלו... אין לי אלא לחזק את ידיך כמאמרם בפסחים ג: "שלם לך ר' יהודה בן בתירא דאת בנציבין ומצודתך פרוסה בירושלים"

רעיון טובבב מאוד

לא רק ביגלל עזרה , גם מבחינה חברותית זה יעזור הרבה לקשר בין האנשים כאן, אנחנו מחפשים חיי חברה לא?

דעתי

צריך ואף חובה, כמו שאמר הבל הבלים, לעדכן את אחד המנהלים, אם למישהו ידוע על משהו רציני. יש הרבה מאוד אנשים שמעוניינים לעזור, שיכולים לעזור, ושזה מה שגורם להם לאושר בחיים. חוץ מזה, כדאי אולי שכן יהיה איזהשהו צוות של כמה חברים שהם יחשבו יחד על פרטים. חברי הצוות צריכים להיות מוכרים ושניתן יהיה לסמוך עליהם, כי הרי לרוב הגולשים כאן יש פחד עצום מחשיפה. אני אשמח לעזור ככל יכולתי.

אני הקTן

New member
מצטרף לדעת האומרים, הרעיון מדהים, הביצוע מסוב

נגיד שיש ברשותי כעת סכום כסף, ואני יכול ואפילו רוצה להלוות/לתת אותו למישהו שנמצא במצוקה. מה אני עושה עכשיו? נותן את הפרטים שלי איך לאתר אותי? מאמין לכל מילה שניק עלום כותב בפורום??? אומר לך בכנות, אני מצדיע לך על היוזמה. בקשר לביצוע, נשמע לי רחוק מהמציאות..

למעלה