"אישה בלבן"

greywolf

New member
"אישה בלבן"

לוחמת, פארמאדיקית, 16 ק"ג של ציוד, לבושה בירוק וצבעים כהים יותר. ענת בכרי פראמאדיקית במקום המסוכן ביותר בגבול הצפון. אישה במקום המובנה כגברי ביותר שיכול אולי להיות, ומתפקדת מעולה. ומהי כותרת הכתבה (הרחבה מאוד יש לציין) "האישה בלבן". במקום אחר כתבתי אודות אהבתו של הצבא כארגון להתהדר ב"פריצות דרך" הנעשות בשילוב אוכלוסיות "חלשות" בתפקידים שהיו סגורים בפניהן. זאת לצד נעילת שערים אוטומטית בפני אוכלוסיות אחרות. לצערי גם העיתונות משתפת פעולה במתן כותרות כדוגמת אלו. המפתיע ביותר הוא הצורך של הלוחמת להצהיר שהיא לא פמיניסטית.

קיז

New member
כמו מאש.

לא ידוע לי על מקרים של שחורים שאמרו בשנות השישים שמרטין לותר קינג סתם מסכסך בין שחורים ולבנים, והמצב של השחורים כרגע לא יכול להיות טוב יותר. לא נראה לי שבזמן המהפיכה הצרפתית, היו איכרים שאמרו שככה זה שהאצילים יחיו חיי מותרות, והאיכרים יחיו ברפש וזוהמה. לכן, זה באמת נראה לי מוזר, שיש נשים שפשוט בזות לתנועה, שסה"כ רוצה לתת להן שוויון זכויות. גם נשים שהגיעו לאן שהגיעו בזכות המודעות שעוררה התנועה, בורחות מהמושג "פמניסטית" כמו מאש. עובדה זו היא באמת מפתיעה, אך לא חדשה. האם זו הדמוניזציה שעשו לדמות הפמניסטית, או הפחד של נשים שאחרי שיוויון זכויות, יבוא גם שיוויון החובות?

the red bh

New member
נראה לי

שזו תגובה טבעית של הרבה מאוד אנשים המשתיכים לקבוצה המופלת לרעה ומצליחים למרות הקשיים להשיג סטטוס הגבוה מהסטטוס השיוכי שלהם. סיבות? יכולות להיות כמה - פחד לחזור להיות מקוטלג עם ה"דפוקים", אמונה ש"אם אני הצלחתי כל אחד יכול", הזדהות עם הערכים של הקבוצה אליה יש שאיפה להשתייך כחלק מהתפקיד וסיבות רבות נוספות. מעבר לכך, יש את המשפט האופנתי והאידיוטי - "אני לא פמיניסטית, אני שיוויוניסטית" אשר נראה שהוא מסרב להעלם.

מירה ח.

New member
אני חושבת שלא היית שם...

בכל מצב חברתי של שולטים ונשלטים, מדכאים ומדוכאים, יש הרבה מדוכאים\נשלטים המזדהים עם השולט, מפנימים את ערכיו, וטוענים לסדר החברתי הנוכחי כטוב ביותר ומתאים ביותר. כך היה בתקופת העבדות, כך היה בתקופת שלטון האריסטוקרטיה והפיאודליזם באירופה, וכך היה מימים ימימה בכל מצב אחר של דיכוי. גם היום, הנשים, כקבוצה מדוכאת, בחלקן מזדהות עם השולט ומייצגות את הערכים והאינטרסים שלו כרצויים ונכונים. פיליס צ´סלר פירסמה החודש ספר חדש בשם: woman´s inhumanity to woman ובו היא מפרטת מצבים מעין אלה.

עינת בכר,פרמדיקית:"אני לא פמיניסטית

אבל לעומת זאת, בכר היא אשה צעירה מאד, אמיצה מאד, מסורה מאד, עושה את עבודתה במקצועיות גבוהה, תוך הקרבה אישית וסיכון חייה יום-יום. עינת בכר - פרמדיקית במוצב ´אסטרא´ - המקום הכי מסוכן במדינה. קיראו עליה במוסף ´7 ימים´ של ידיעות. הכתבה מרתקת היות ובכר היא אשה מרתקת. מי שלא מגיעה למוסף הנ"ל ובכ"א מעוניינת, נא לשלוח מסר אישי + אימייל + מס.פקס ואשלח צילום. (´ידיעות´ אינם מפרסמים כתבות כנ"ל ברשת.) ולמה בכר אינה פמיניסטית (לדעתה)? כי היא לא חושבת, כמו הפמיניסטיות, שבנות יכולות להיות בדיוק כמו בנים, למשל; להרים פצוע שמשקלו 80 ק"ג... הדגש|על הדעות המוטעות והידע השגוי, שיש לרוב הא/נשים על פמיניזם - כבר כתבנו. ועכשיו, מה אנו עושות בענין?|

לייטית

New member
סמנטיקה וחשיבותה

לולא נשאלה עינת על פמיניזם, האם היה לנו ספק, לאור מה שמסופר עליה, שעינת היא מאד מאד פמיניסטית? הרי כל הסיפור הזה עליה כאילו זועק - הנה ראו שויון בין המינים, הנה כך אפשר לממש פמיניזם. החל בתפקוד המקצועי וכלה בעיצוב יחסיה עם החיילים במוצב. מה משתמע מכך? שעינת לא ממש יודעת מה עומד מאחורי המונח פמיניזם.ושבעיניה דימוי רע לפמיניזם, היא לא רוצה להיחשב כזו. חבל, וכדאי שהיא תדע ושכולם ידעו את מהות המונח, כדי שלא יתנגדו לשוא ושיוכלו להפיק תועלת ממה שהוא מציע. אבל החשוב הוא שעינת חיה את הפמיניזם. הרי זה אוטופי, מין מימוש טבעי כזה, לא לאור משנה זו או אחרת, לא עם נשיאת דגל....פשוט קמים בבוקר ומתנהגים בשויון. המונח מיותר בחייה... אלא שעינת היא יוצאת דופן.

hypatia

New member
"פמיניסטיות" לא-מודעות

לדעתי, אישה שחיה לכאורה על פי עקרונות פמיניסטיים, אך אינה מזדהה עם המונח "פמיניזם" ואינה ערה להשלכותיו, אינה בהכרח פמיניסטית. ולהמחשת עמדתי, אביא להלן מספר נקודות שעלו ממחקרה של אורנה ששון-לוי, מחקר שעסק בנושא "הכוח והמחיר בשירות של חיילות בתפקידים "גבריים"" (מתוך נגה, גליון 32, סתיו 1997). אחד הממצאים שעלו ממחקרה של ששון-לוי היה, שנשים המשרתות בתפקידים "גבריים" בצבא, מזדהות באופן מוחלט עם המערכת הגברית, וכתוצאה מכך הן משתיקות חלקים בעצמן, לוקות במיזוגניות (שנאת נשים) חריפה, ומזדהות עם התוקף ולא עם הקרבן במקרים של תלונות על הטרדה מינית. חוקרת מצ"ח, למשל, שראיינה ששון-לוי, טענה כי כהנחת מוצא היא איננה מאמינה לבנות המתלוננות על הטרדה מינית. לדעתה, המטריד הוא מקרה פתולוגי ויוצא דופן, ולכן אינו בעיה אימננטית לצבא; הנשים המתלוננות הן בעיניה שקרניות או נקמניות. אישה זו ונשים אחרות שראיינה ששון-לוי, אמצו נקודת מבט גברית ביחס לנשים – הן זלזלו בהן ועשו רדוקציה של האישה לאיבריה המיניים. מבחינתן "נשיות" פירושה עיסוק בחיצוניות בלבד, ללא עולם פנימי, והנשים העוסקות גם בטיפוח חיצוני נתפסו בעיניהן כעלובות וראויות לרחמים. בכתבה האמורה מצוטטת, בין היתר, קצינה מבה"ד 4, שירי, שהזכירה לי בהתבטאויותיה את דבריה של עינת הפארמדיקית. כשנשאלה שירי, האם, לדעתה, בנות יכולות לבצע תפקידים קרביים היא השיבה: "אני חושבת שיש מגבלה – קודם כל, גופנית – שהן לא יכולות לסחוב דברים שגברים יכולים לסחוב. הפק"לים שסוחבים גברים בחי"ר נורא כבדים... כשאני מדברת על עצמי, אני כאילו מנתקת אותי מהגישה הכללית שלי. אבל אני, באופן כללי, אני די שוביניסטית. תראי, אני חושבת שהן יכולות פחות לתפקד בשעות לחץ. וזה לא מתבטא רק בצבא, זה גם מתבטא בכבישים, אבל, כשזה מגיע אלי, אז בכל זאת יש לי רשיון ובכל זאת אני נוהגת, את מבינה? אז כאילו יש לי סתירה. אבל אני לא מטפלת בסתירה ... וחוץ מזה, בעיני זה רומנטי, התפיסה הזאת של אה... שהגבר לוחם והאשה לא, את מבינה? אז אין לי בעיה עם המנטליות של הצבא." שירי איננה פמיניסטית וכך גם עינת. שתי נשים אלו, ונשים רבות הפועלות וחושבות בצורה דומה, הן לדעתי, הנפגעות העיקריות מגישתן המבטלת והמזלזלת כלפי התנועה הפמיניסטית. צר לי מאד עליהן, אבל צר לי יותר על כל הנשים, ששמו בתמימות את מבטחן בנשים הלא-פמיניסטיות הללו, והפכו על ידן, פעם אחת נוספת, לקורבנות.

טלה בר

New member
פמיניזם

הבעיה עם המונח הזה היא שנשים וגברים שונים נותנים לו משמעויות שונות, לעתים חיוביות ולעתים שליליות. הוא גם עבר שינויים, גם מבחינת המשמעות הסמנטית וגם מבחינת העמדה מצד וכלפי אלה החושבים את עצמם לפמיניסטים ופמיניסטיות, עד שכיום, לדעתי, צריך להשתמש בו בזהירות רבה ביותר. יש פמיניזם שטוען לקידום האישה ומעמדה על חשבון הגבר, ויש פמיניזם שטוען לשוויון האישה עם הגבר בחברה הגברית שבה אנחנו חיים, וכל מי שמתשמש במונח הזה צריך קודם כול להגדיר למה הוא מתכוון בו.

hypatia

New member
יחודיותו של המושג "פמיניזם"

ראשית, ברוכה הבאה לפורום. כאישה שמלאכתה כתיבה, אני שמחה במיוחד על הצטרפותן של א/נשים שכתיבתן/ם אמנותן. ולגבי המונח "פמיניזם" – ציינת ש"הבעיה עם המונח הזה היא שנשים וגברים שונים נותנים לו משמעויות שונות". אינני שותפה לדעתך זו, מאחר ולדעתי, מבחינה זו "פמיניזם" איננו מושג השונה ממושגים אחרים. מושגים מטבעם מכילים יותר ממשמעות אחת, וככל שהמושגים פעילים יותר בהקשר מסויים ורלוונטיים יותר לחיים הפרטיים שלנו, הם מקבלים ואוצרים בתוכם מגוון רחב יותר של משמעויות (דוגמת המושג "שלום"). הבעיה העיקרית שאני רואה במושג "פמיניזם" היא דווקא הדומיננטיות של המשמעויות השליליות הנקשרות בו, משמעויות המתבססות, לדעתי, על אי-ידיעה וחוסר הבנה בסיסי של המושג. למשל, לא ברורה לי הטענה כי "יש פמיניזם שטוען לקידום האישה ומעמדה על חשבון הגבר". האם התכוונת לאפלייה מתקנת? אפלייה מתקנת איננה קידום נשים "על חשבון הגבר" אלא תיקון עוול היסטורי והווי, במסגרתו אינספור נשים מוכשרות מעוכבות בהתקדמותן וזוכות ליחס שונה מאד מזה המופנה כלפי גברים מוכשרים. אני שותפה לדעתך, שהמושג "פמיניזם" עבר שינויים, וגם בכך הוא איננו שונה ממושגים אחרים. ובאופן כללי אני סבורה, שכל מי שמשתמש/ת במושגים (כלומר, כולנו), צריכה להשתדל וללמוד על התפתחותם והמשמעויות שהם טומנים בחובם. עם זאת, אינני חושבת שצריך לנהוג במשנה זהירות דווקא בשימוש במושג "פמיניזם", בהשוואה למשל לשימוש במושגים "ימין" ו"שמאל" שהם כה שגורים בפינו, ומעט מאד א/נשים טרחו ללמוד על משמעויותיהם מעבר להקשר ה"כיבוש הישראלי" (מושג מורכב מאד בפני עצמו). ועלי להודות שבהדרגה, אני מתחילה להאמין לנשים האומרות "אני לא פמיניסטית". לעיתים קרובות, הן באמת לא.

greywolf

New member
נראה לי שמושג נותן נקודת מוצא

אינני בקיא במיוחד בתחום הבלשני- פילוסופי העוסק בהגדרת משמעותן של מילים (סמנטיקה?). אולם כתלמיד היסטוריה אני יוצא לי לעבוד די הרבה עם מושגים המייצגים אידיאולוגיות. בואי ניקח למשל את החביב עלי מכל מושג- ליברליזם. מושג הליברליזם במאה ה19 בלבד היה שונה במחציתה הראשונה והשנייה. בעוד שבמחציתה הראשונה נשא אופי פתוח (מהי המילה העברית לinclusive?) הרי שבמחציתה השנייה נשא גוון גזעני. נעבור למאה ה- 20 וליברליזם נהפך מעמדה פרוגרסיבית לעמדה הראקציונרית של הימין בעוד שהשמאל סולד ממנו כמו מאש. נעבור בין דיסציפלינות- כאשר מדברים על משבר הליברליזם בשנות ה- 70 של המאה ה19 מתכוונים להתמוטטותו של עולם ערכים של דור סוציולוגי. כאשר מדברים על נאו- ליברליזם כלכלי מדברים על השקפה כלכלית השונה אולי אף מהליברליזם הכלכלי. לכן, סבורני, שמושג נותן נקודת מוצא המשקפת ראייה ערכית אודות נושא. איןב זו בבחינת הגדרה מילונית. אולי לכל היותר ערך באנציקלופדיה בריטניקה (לא זאת לנוער, זאת באתר האינטרנט שעכשיו גובים עליו תשלום!)

חיפושיט

New member
רומנטי כאשר גבר לוחם ואישה לא?

תרשו לי להתחלחל למראה המשפט הזה.. בתור בן אדם שפשוט מאוהב בצהל [זה לחלוטין לא בציניות], התבטאויות כאלו עושות לי רע, במיוחד כשזה בא מנשים שהצליחו והשיגו כ"כ הרבה יחסית לנסיבות.. תפקידים "גבריים" [שהשם הזה גם לא עושה לי כ"כ טוב..] בצהל, כאשר ניתנים לנשים, באמת גורמים לאיזה הטמעות מכוונת במערכת עד כדי איבוד הזהות הנשית [זהות נשית= הכרה בנשים כבני אדם שווים אך שונים מגברים, מבחינתי]. צהל היא אינה מערכת גברית, אלא מערכת מיליטנטית-כוחנית, כיאה לכל ארגון צבאי. העובדה שצהל נשלט ברובו ע"י גברים הופך אותו לארגון גברי רק מכורח הנסיבות [גברים "שולטים" בו], ולא ארגון גברי באופן אובייקטיבי. למשל אם בעוד מאתיים שנה צהל ישלט ע"י נשים, מופרך ככל שיהייה, מבחינתי הוא לא ייחשב ל"ארגון נשי", אלא ארגון צבאי-כוחני שנשלט ע"י נשים. בכל אופן, ה"פחד" הזה מהודאה בפמיניזם הוא טיפשי, כי ברור שהנשים האלו לא נכנעו למוסכמויות חברתיות, והלכו להיות לוחמות/בעלות תפקידים בדרג צבאי גבוה שבדרך כלל ניתנים לגברים. אז למה הן בורחות מהמילה שבסך הכל מגדירה את הפעולות שלהן? ואם זה כ"כ רומנטי בעיניה, שתלך להיות רומנטית בתפקיד אחר עם איזה חבר קרבי, ולא תבלבל את המוח. מבחינתי- חייל הוא חייל. גבר או אישה. והתבטאויות שהופכות נשים למעין עלמות במצוקה שהאביר השווה על הסוס הלבן שלהן מציל אותן- לא ראויות ללבוש את מדי צהל. אם היא חיילת, שתנהג כמו חיילת, ולא תדבר כמו ילדה בת 15 שמפחדת לשבור ציפורן.

../images/Emo36.gif דעתי ../images/Emo26.gif

קראתי את הכתבה וזה גרם לי לחשוב המון. אני חושבת שהיא התכוונה שהיא לא פמינסטית אלא שיוויונסטית, וברור שיש הבדל בין השניים.

ובכלל המונח פמינזם

צדקה אחת הבחורות פה שאמרה שיש בעיתיות במושג פמינזם. בראשית דרכה של הפמינזם התורה אמרה שנשים הם מעל הגברים. עם השנים התורה השתנתה. לכן היום יש יותר אנשים שתומכים במושג שיוויוניזם מתוך הכרה שחייב להיות שיוויון זכויות וחובות לנשים כגברים, ולא במונח פמינזם.

טל קר

New member
לא זכור לי שום שלב שמדבר על כך

שנשים הם מעל גברים. פמיניזם מדבר על שוויון זכויות. שוויוניזם זה השם שהמציאו א/נשים מתוך בורות, אך הם בעצם מתכוונים לפמיניזם.

קליופה

New member
אלה המכנים עצמם שיוויוניסטים

אולי הם לא מתכוונים באמת לפמיניסטים. עלה על דעתי שהמונח שיוויוניזם, שאמנם משקף בורות בתחום הפמיניזם, מבטא אמירה שונה מזו שלי, ואומר בעצם: אני בעד שיוויון זכויות בין נשים ובין גברים, וכרגע אין שיוויון כזה, כיוון שנשים מופלות לרעה. ההגדרה לא מייחסת חשיבות רבה מדי לעובדה שנשים הן אלה המופלות בכל תחומי החיים משחר ההיסטוריה. הפמיניזם אכן חותר לשיוויון זכויות בין נשים וגברים, אולם מטרה נוספת שלו היא אקדמית. הפמיניזם שם לו למטרה לחקור תחומים שונים כפילוסופיה, אמנות, בלשנות, פסיכולוגיה או ספרות, בראיה פמיניסטית, תוך מתן תשומת לב לחלקים שזכו להתעלמות, כיוון שנוצרו על ידי נשים, או שחשיבותם לא נתפסה גדולה כיוון שהיא שירתה יפה ראיה גברית. השיוויוניזם מתעלם מהעובדה שזה לא מגדר אקראי ראנדומלי שמופלה פה, הבעיה רובה ככולה היא כשמדובר בנשים, והיא נובעת מהתפיסה הנשית, מהיעוד שנשים צריכות להגשים בגופן, מפחדים קמאיים מגופה של האישה, וכן הלאה. הדגש על הנשיות במילה "פמיניזם", בא כדי לתת את הדעת לעובדה שאלה נשים שסובלות מאפליה ומדיכוי, ולא מגדר שנבחר בהטלת מטבע. זו בעיני הנקודה שמפספסים השיוויוניסטים. הלא כן?

../images/Emo45.gif לזה, ולדבריה של היפתיה לעיל

וכמובן - הדגש הוא על עצם זה שמדובר במגדר, ולא באי שוויון באופן כללי, וידוע (אה?), שלא חסרים אלה המתנגדים לפמיניזם ותומכים ב"שוויוניזם" בדיוק מהסיבה הזו - חורה להם, שהשוויון ייושם לגבי נשים, ואחד מהטעונים הקבועים המשמשים כעלה תאנה לשוביניזם יהיה, אכן, "אבל יש עוד הרבה אנשים מסכנים, מה אתן קופצות?" כך, לגבי השוואת שכר, וכך גם לגבי פעילות פמיניסטית למניעת אלימות כלפי נשים _"אז למה אתן לא נלחמות באלימות באופן כללי"? שוויוניזם הוא דרך לדיכוי של פמיניזם, לא מעט פעמים.

אלדד26

New member
אגב,

הטיעונים האלו אינם רלוונטיים. בפעם הבאה שמישהו יגיד לך "אז למה את לא נגד X באופן כללי?", תבקשי ממנו שיגדיר לך את אותו "אופן כללי" שהוא מבקש. את כל האוכלוסיות, עד האחרונה בהן, שמופלה באותו תחום X, ואז תבטיחי לו שאת מתכוונת לטפל בכל האוכלוסיות, אחת אחרי השניה, ואת בוחרת להתחיל בנשים. מעבר לזה שברור לחלוטין ששוויון על רקע מיני יוביל באופן טבעי לשוויון על רקע אחר. זה מעין "תקדים". אבל שוב - "שוויוניזם" זה לא תנועה. זה מושג ערטילאי ומן הראוי להתייחס אליו בתור שכזה. שוויוניזם הוא חלק מהתנועה הפמיניסטית. לא צריך ליצור את ההבדלים - כי אז זה יוצא שפמיניזם הוא באמת לא "שוויוניזם", וזה לא נכון - הפמיניזם בהחלט דואג לשוויון בין המינים, כמו שצריך.

אלדד26

New member
לא בטוח שהבנתי....

אותי - בתור אדם פרטי - לא מעניין העבר. זו אימרה קצת קיצונית, ובטוח שלא מתאימה למישהו שדווקא כן חופר בתרבות שנבנתה עם מאות השנים; אבל למה *היום* זה משנה? היום העובדה היא שנשים מופלות לרעה. נשים לא צריכות להיות מופלות לרעה. זה לא משנה מה קרה אתמול, שלשום, או לפני 400 שנה. מהיום, ומחר, ולעד, נשים צריכות "לזכות" בשוויון. המעוות צריך להיות מתוקן. פמיניזם הוא הרבה יותר משוויוניזם. נכון. אבל שוויוניזם הוא חלק מהפמיניזם. לא? אז נכון. הפמיניזם חוקר בעבר מתוך ראיה פמיניסטית; אבל בראש החץ של התנועה הפמיניסטית עומד השוויון בין המינים. אין בזה שום דבר פסול. כמו שאמרתי בהודעה אחרת פה בשרשור, לפמיניזם יש שם רע שנוצר כתוצאה מפרופגנדה גברית. הפמיניזם הוא בהחלט "שוויוניזם". זה העקרון הראשון עליו התנועה כולה מושתתת: צריך להיות שוויון בין המינים. מיהם אותם "שוויוניסטים"? אלו שמגדירים עצמם כ - "שוויוניסטים" הם למעשה אנשים בורים במידה מסוימת, שחושבים שפמיניזם זו מילה גסה. שחושבים שפמיניזם זה סוג של שוביניזם כנגד הגברים. הבורות בתחום היא המובילה להגדרה הזו.

wasaby

New member
נראה לי שההבדל הוא שונה

ממה שראיתי מרבית ה"שוויוניסטים" סבורים כי לא קיימת כיום אפליה של נשים, למעט אולי מספר נקודות מאוד ספציפיות. באותה מידה יכול השוויוניסט לחשוב כי שני ילדים נהנים משוויון זכויות אם לשניהם יש זכות חוקית ללמוד בבית הספר והעובדות שאחד מהם מרוחק 10 ק"מ ללא תחבורה מבית הספר הקרוב, וללא ספרי לימוד הן שוליות.

אלדד26

New member
הפמיניזם

זכה לשם רע - כתנועה הדוגלת בהעדפת נשים על פני גברים - בעיקר בעקבות אפליות מתקנות כאלו ואחרות, ובגלל פרופגנדה גברית נגדית. זה לא אומר שפמיניזם הוא כזה באמת. כמו שכבר נאמר פה רבות, ישנם הרבה זרמים בפמיניזם. בגדול, הפמיניזם דוגל בשוויון בין המינים. הדרך להשגת השוויון היא השונה מזרם לזרם. ישנם זרמים (כמו הליברלי) שדוגלים בהכנסת נשים למסגרות הנחשבות גבריות - כמו הצבא - וישנם זרמים יותר "קיצוניים", נגיד, שתומכים באפליה מתקנת כאן ועכשיו, לפעמים בעיוורון וללא מחשבה רחוקת-טווח, ואלו מוציאים שם רע לכל הזרמים פמיניסטיים באשר הם. ישנם הרבה יישומים לפמיניזם. קל מאוד להיתפס לזרם אחד "קיצוני" ולהשליך אותו על כל הזרמים. מיתוסים דוגמת שריפת חזיות מבהירים את כל הנקודה, לדעתי.

למעלה