אירוח המל"ג

oromer

New member
מנהל
אירוח המל"ג

ביום ראשון, ה 1.2 יתארחו נציגי המל"ג בפורום, בין השעות 13-14.
מידע כללי
המועצה להשכלה גבוהה (להלן – המל”ג) היא תאגיד סטטוטורי אשר הוקם בחוק המועצה להשכלה גבוהה, התשי”ח-1958 (להלן – חוק המל”ג) והיא המוסד הממלכתי לענייני השכלה גבוהה במדינה, אשר מבצעת תפקידיה על פי הסמכויות המוענקות לה בחוק האמור. המועצה להשכלה גבוהה מתווה את מדיניות מערכת ההשכלה הגבוהה במדינה.
סמכויות המועצה
סמכויותיה העיקריות של המועצה להשכלה גבוהה:
א. לתת למוסד היתר לפתוח מוסד להשכלה גבוהה ולקיימו.
ב. להכיר במוסד כמוסד להשכלה גבוהה – נשיא המדינה מעניק למוסד שהוכר כמוסד להשכלה גבוהה את תעודת ההכרה לאחר אישור הממשלה. הודעה על מתן הכרה מתפרסמת ברשומות.
ג. להסמיך מוסד מוכר להעניק תואר אקדמי.
ד. לאשר קיום לימודים באחריות אקדמית של מוסד מוכר.
ה. לאשר למוסד להשתמש בכינויים הטעונים אישור על פי חוק המועצה להשכלה גבוהה.
ו. להציע למוסדות מוכרים הצעות בדבר ביסוסם, הרחבתם ושכלולם, ובדבר שיתוף פעולה אקדמי ביניהם, בהוראה ובמחקר.
ז. להגיש לממשלה – באמצעות הוועדה לתכנון ולתקצוב – הצעות לפיתוח ההשכלה הגבוהה ולהשתתפות המדינה בתקציבי מערכת ההשכלה הגבוהה בהתאם לצורכי החברה והמדינה ולהמליץ בפני הממשלה על הקמת מוסדות נוספים להשכלה גבוהה.
ח. להעניק רישיון לשלוחות של מוסדות להשכלה גבוהה מחו”ל.
ט. לבצע הערכת איכות של תחומי לימוד במוסדות להשכלה גבוהה.
י. להעניק הכרה בתארים של מוסדות מוכרים באזור יהודה ושומרון וחבל עזה

המתארחים בפורום יהיו:
גב' מיכל נוימן – סמנכ"ל לעניינים אקדמים ומזכירת המל"ג
גב' שירה נבון – סמנכ"ל לתקצוב
גב' יעל סימן טוב – ממונה תחום חברה, קהילה ומכינות
מר נדב שמיר – סגן היועמ"ש
גב' מיכל פרי – רכזת פניות ציבור
הם ערוכים לענות על כל השאלות. אתם מוזמנים החל מעכשיו לשרשר את שאלותיכם.זו הזדמנות לשאול ולהציג את השאלות באופן ישיר.המל"ג משפיע על החיים שלהו כסטודנטים, ואנחנו שמחות לארח את המל"ג בפורום.
אנחנו רוצות להודות לנציגי המל"ג שמקדישים מזמנם לענות על שאלותינו, ולהנהלת הפורומים על יצירת שיתוף הפעולה.

oromer

New member
מנהל
הסבר ומידע נוסף

ניתן לשאול את הנציגים שאלות שנוגעות בין היתר: לפיקוח על הרמה, קורסי אנגלית, אישור תארים, הכרה בלימודים מחו"ל, הפיכה של מכללה לאוניברסיטה, תנאי קבלה, פסיכומטרי, מעבר בין מוסדות, אינפלציה של תארים, שינויים בתוכניות לימוד והתאמתם לשוק העבודה, חוק זכויות הסטודנט, חופש אקדמי, תשלומי סטודנטים- מה מותר לגבות מסטודנט.
סטודנטים שכרגע לפני תקופת מבחנים- זכויות במבחן, הרמה, ציונים.
סטאג', התמחות.
אנחנו נשמח לראות את השיתוף פעולה שלכם. יש לכם הזדמנות לקבל מידע ממקור ראשון. חשוב שתדעו מה הזכויות שלכם. מה מותר ומה אסור.

נשאל, למה לא.

אני סטודנט בטכניון.
בשנים האחרונות הנהגתם דרישה שסטודנטים להנדסה ומדעים ילמדו קורסי העשרה הומניסטיים שאושרו עלידכם (לפחות בטכניון, אני לא יודע אם זה כך גם במוסדות אחרים). השאלות שלי:
א. למה.
ב. למה אתם לא דורשים מסטודנטים לפילוסופיה וכו. ללמוד קורסים בחדו"א/הנדסה?

ע מזרחי

New member
זה לא רק "בשנים האחרונות"

פעם אמרו לי שזה בגלל צינור הדם מאשדוד לאילת

פרופסור חנני התמנה משנה לנשיא הטכניון בשנת 1961. עם מינויו הציע להנהיג לימודי הומניסטיקה בטכניון. הפרופסורים צחקו: אין מספיק זמן ללימוד המקצועות העיקריים ואתה רוצה לגזול זמן ללימודי הומניסטיקה, אמרו לו.
"החליט פרופסור חנני לעשות מעשה. כינס מאה סטודנטים באולם אחד והציג לכולם מבחן שכלל שאלה אחת בלבד: לאיזו אינפורמציה טכנית אתה זקוק, כדי לתכנן צינור להעברת דם מאילת לאשדוד.
הסטודנטים שאלו שאלות על אורך הקו, הטופוגרפיה, האם יש זרמים חשמליים בקרקע שיגרמו להקרשת הדם, ועוד שאלות טכניות לרוב. איש לא שאל לאיזו מטרה צריך להעביר דם. חנני הביא את תוצאות המבחן לסנאט של הטכניון. הפרופסורים נזדעזעו והסנאט החליט להנהיג לימודים הומאניים

כן, כבר שמעתי את סיפור המפגר הזה.

א. עד 2012 (אאל"ט) היתה דרישה לקחת 8 נקודות בחירה חופשית, כשהנקודות האלה יכולות לבוא מכול פקולטה שהיא. מ2012 המל"ג דורש ש6 מתוך 8 הנקודות האלה יהיו מקצועות שהם אישרו, ולמרבה הצער 90% מהמקצועות האלה משמימים ממש (רוצה לבוא איתי לקורס "פמיניזם ויהדות - הילכו שניהם יחד?" בסמסטר הבא? הלוואי וזאת היתה בדיחה) ולנותרים כמעט בלתי אפשרי להרשם עקב מחסור במקום.
&nbsp
ב. את הסיפור שכתבת שמעתי שנה שעברה ממרצה באחד מאותם קורסים קסומים. היא היתה פרופסור לפילוסופיה וכנראה הבנאדם הכי מתנשא שפגשתי באקדמיה. הסנוביות של אנשים שחושבים שזה שהם לא יודעים איך לתכנן צינור הופך אותם לטובים יותר מאלו שכן יודעים לא מפסיקה להדהים אותי.
&nbsp
כשהייתי בבית ספר, מאוד שנאתי את שיעורי תנ"ך. יום אחד המורה אמרה לי שכשאני אלך לאוניברסיטה אני אוכל ללמוד מה שבא לי, אבל עד אז אני צריך לסבול את השטויות שלהם. כנראה שגם זה היה שקר.

oromer

New member
מנהל
גם בלי הבחירה ההומניסטית אתה לא ממש יכול לבחור ללמוד מה

שאתה רוצה. אתה לא בווחר קורסים מכל מה שיש לטכניון להציע. נרשמת לתוכנית מסוימת ואתה מחויב בה. יש לך קורסי חובה, וגם קורסי הבחירה, הם בחירה מתוך היצע קורסים מסוים.
אני חושבת שבבר אילן הם מחוייבים לקחת 16 נ"ז ביהדות.
בטכניון אם אני לא טועה, חייבים לקחת קורסים בספורט, יש קורסי ספורט שאני הייתי שמחה אם היתה לי אפשרות לבחור. הטכניון מאפשר מגוון רחב של קורסים לבחירה.
אני באופן אישי חושבת שכדאי לתת נ"ז בחירה מחוגים אחרים- דווקא כסטודנטית לכלכלה הייתי רוצה ללמוד סינית. זה יכל לקדם אותי הרבה יותר מקורסים ממדעי הרוח. בתל חי למשל יש חוגים:מדעי המזון, מדעי התזונה, זאוטכנולוגיה. הם יכלו לפתח קורס שמותאם למדעי החברה. הידע שהייתי רוכשת היה מעניין ותורם לי. כמו שיש קורס מבוא לכלכלה ללא כלכלנים, ככה כל חוג יכול לפתח קורסים ברמה אקדמית להעשרה.

קצת סדר.

דבר ראשון, דומני שזה שרשור שאלות למל"ג, ועד כמה שאני יודע המל"ג לא קשורים לכול הדברים האלה שציינת.
&nbsp
בכול מקרה, תוכנית הלימודים של התואר לפחות לא נקבעת בצורה שרירותית. לצורך העניין, אם דיקן הפקולטה למתמטיקה החליט שצריך ללמוד מד"ר כדי לקבל תואר במתמטיקה, הוא כנראה יודע מה הוא עושה. המל"ג מכריחים את כול באי הטכניון לבחור מתוך מספר מצומצם של קורסים בלי קשר להאם הם לומדים הוראה, הנדסת חשמל,ביולוגיה או משהו אחר.
&nbsp
בכנות, בר-אילן לא מעניינת אותי. זאת אוניברסיטה של דוסים, וכול מי שאולך לשם יודע לאן הוא נכנס.

oromer

New member
מנהל
המל"ג אמור לאשר את מבנה התוכנית שתלמד

תוכנית התואר לא נקבעת באופן שרירותי. אבל בכל מקרה המל"ג יאשר אותה

oromer

New member
מנהל
הנקודה היא שמרכיבים לך מתווה של תוכנית

שבכל מקרה צריך לאשר אותה.גם אם יש הגיון בבחירה.
זה די דומה למה שקורה עם קורסי האנגלית. אחד המרצים אמר לי שהוא לא מתיימר ללמד אותנו אנגלית. בכל מקרה, מעטים האנשים שיגידו שהם למדו משהו בקורסי האנגלית. אני בטוחה שסטודנט שלקח קורסי אנגלית והגיע לרצת פטור, אם הוא יעשה מבחן אמיר הוא לא יקבל ציון של פטור. אנגלית מרגיש לי מיותר ועדיין צריך ללמוד...

littlerunaway

New member
כל מה שכתבת טוב ויפה,

וגם אני הייתי שמחה ללמוד שפה (צרפתית במקרה שלי) הבעיה שזה עדיין זה לא ייחשב בתור קורס מל"ג. מדובר ברשימה יחסית מצומצמת של קורסים (יחסית לסך כל הקורסים ההומניסטיים שקיימים בטכניון), כאשר המקומות בכל הקורסים הנורמליים מתוכם נתפסים מאוד מהר.
אני מבינה את הרעיון להכריח לקחת קורסים הומניסטיים להעשרה, אבל תנו לי לבחור את הקורסים שאני רוצה. קורס צרפתית יעשיר אותי הרבה יותר מ"הרנסנס באיטליה" (והייתי שמחה לקחת אותו למרות שהוא פי 2 יותר שעות שבועיות).

oromer

New member
מנהל
אני לגמרי מסכימה

ואני אוסיף שהעולם של היום דורש מאיתנו להבין ולהתמקצע הרבה יותר. אנחנו צריכים לדעת הרבה יותר מהידע הרלוונטי שרוכשים במהלך התואר. רק לאחרונה ראיתי מודעת דרושים שדורשת תואר במשפטים ותואר בכלכלה. שוק התעסוקה דורש שנדע יוץר, ונהיה טובים יותר.
אני נדרשת להשלים לבד ידע בשימוש בתוכנות שחברות שונות בשוק משתמשות בהן.
אני חושבת שקורסי בחירה יכולים לכלול גם ידע שחשוב שאנשים ידעו.
מבחינתי זה יכול להיות ידע בתזונה, בכלכלה, ידע משפטי, ידע רפואי (קורס חובשים/פארמדיקים למשל), לימוד שפה רלוונטית, קורסים בעיתונאות ותקשורת.

AnarchistPhilosopher

Well-known member
כשתלמד משהו בכוחות עצמך רק אז תוכל לא לסבול שטויות מאחרים.

בכל מוסד יש את התקנונים שלו.
&nbsp

לימודי העשרה

המל"ג סבורה כי כל בוגר תואר ראשון ראוי שיהיה בעל רוחב ידיעות מעבר לתחום הדיסציפלינרי אותו הוא לומד , ולכן עודדו הות"ת והמל"ג את המוסדות להציע תכניות העשרה בהן יהיו מחוייבים כלל הסטודנטים לתואר ראשון. הכוונה למשל שסטודנט לתואר ראשון במדעי הרוח והחברה ילמד קורסים במדעים המדוייקים/מדעי הטבע וכד' וסטודנט לתואר ראשון במדעי הטבע ילמד קורסים במדעי הרוח והחברה.
&nbsp

oromer

New member
מנהל
לרוב מדעי הרוח

לא נדרשים לבחור מתחום המדעים המדויקים. אני הייתי מאוד שמחה להעשרה- אבל מה שהציעו לי היה קורסים עם נגיעה הסטורית. מרבית הסטודנטים לא נהנים מהקורסים האלו, בוחרים רק כי הם חייבים ולוקחים רק את מה שהכי קל ויעלה את הממוצע.
אני הייתי שמחה ללמוד משהו אולי קשה יותר ומורכב יותר אבל שיעניין אותי וייתן ערך מוסף. לימודי שפות- אותי מעניין ללמוד סינית כתבה פה גולשת על איטלקית. כל חוג יכול לצור 2-3 קורסים לסטודנטים ללא ידע בתחום: תזונה, מזון, הסטוריה, כלכלנ וניהול, שיווק, פסיכולוגיה, שירותי אנוש, מדעים. כשאדם יכול לבחור בתחום שמעניין אותו לדעת עליו יותר זה יהיה יעיל יותר ומשמעותי יותר. בכל אופן זו דעתי. תודה שהגעתם לפורום

uIsses

New member
אתה יודע מה הסיבה לכך

מקצועות הומניסטיים בדרך כלל קלים לעין ערוך ממקצועות מהמדעים המדוייקים, ואין שום היגיון בלחייב סטודנט לפילוסופה לקחת קורס במד"ר כשאין לו את הבסיס המתמטי הנדרש, או אפילו קורס בסיסי יותר כמו אלגברה לינארית או חדו"א, שבהם הרמה תהיה צריכה להיות נמוכה למדי כדי שהסטודנטים יסיימו אותו בציונים סבירים. בכל מקרה, אין סימטריה אמיתית בין מקצועות הומניסטיים למקצועות המתמטיים, אפילו אם מנסים ללמד את שניהם ברמה בסיסית.
&nbsp
אגב, בטכניון גם מחוייבים לקחת קורס ספורט אחד לפחות ולעבור בחינה בפיזיקה, גם אם זה לא רלוונטי לחלוטין לתואר הנלמד.

S h a r k 1 8

New member
מדיניות המל"ג בנושא "חופש אקדמי"

אני מעוניין לשאול כיצד מגדירה המל"ג חופש אקדמי? אני מעוניין לחלק את השאלה שלי לשניים:
1. מה המשמעות של חופש אקדמי כלפי מוסד לימודים, כלומר באילו מקרים המל"ג יכולה להתערב בנעשה בתוך המוסד האקדמי?
2. מה המשמעות של החופש האקדמי כלפי חברי הסגל של מוסד לימודים? במרבית המוסדות, עיקרון ה"חופש האקדמי" מתבטא באי-התערבות של המוסד בפעולות שנוקטים חברי הסגל, כלומר ההנהלה לא מתערבת באופן ניהול הקורס וקביעת הציונים וכן בהתנהלות המחקר של כל אחד מחברי הסגל שלה. האם חופש הפעולה של חברי הסגל הוא דרישה של המל"ג או שבפועל כל המוסדות בוחרים באופן חופשי לא להתערב בפעולות שנוקטים חברי הסגל שלהם.
&nbsp
&nbsp

למעלה