אירוח בנושא רצפת האגן-ענבל בן דרור

אירוח בנושא רצפת האגן-ענבל בן דרור

היום בשעה 11:00 תענה ענבל על שאלותיכן ענבל בן דרור B.Pt. פיזיותרפיסטית בעלת 12 שנות ניסיון. מתמחה בשיקום רצפת האגן. מטפלת באופן ייחודי בנשים וגברים בבעיות כגון דליפת שתן, תכיפות ודחיפות במתן שתן, צניחת שלפוחית השתן, כאב בקיום יחסי מין וכאבים באזור האגן והגב. משתמשת במכשיר ביופידבק מתקדם המייעל את הטיפול ומביא לתוצאות מיידיות. בעלת ידע עשיר במגוון טכניקות מתחום הפיזיותרפיה והרפואה המשלימה. מרפאות מרפאה לבריאות נשים – גרנד קניון, חיפה קליניקה פרטית – אלון הגליל (צומת המוביל) מכון אן-אלי, חצור הגלילית לייעוץ וקביעת תור ענבל בן-דרור B.Pt. 054-4937931 [email protected]

נרגשת34

New member
שאלה.

בהריון הנוכחי השלישי במספר, כל פעם שאני משתעלת שיעול עמוק (התקררות), יוצא לי מעט שתן. אינני יודעת מדוע, ומה לעשות כדי שזה לא יחמיר. תודה

תשובה לנרגשת

מדובר בדליפת שתן במאמץ, בעיה נפוצה מאוד בהריון. הטיפול הראשוני המועדף הוא חיזוק שרירי רצפת האגן, מומלץ בשלב ראשון לקחת כמה שיעורים אצל פיזיותרפיסטית מומחית בתחום אשר משתמשת במכשיר ביופידבק. מכשיר הביופידבק מראה על מסך את פעילות השרירים ובכך מיעל את הטיפול. ללא המכשיר,כאשר מנסים לכווץ את שרירי רצפת האגן (כפי שאת עושה כשאת משתדלת שלא יברח לך...) לא תמיד מצליחים להפעיל את השרירים באופן המקסימלי. בהחלט ניתן ורצוי לטפל כבר עכשיו, בהריון. בהצלחה.

שאלה

שלום ענבל, אני בת 29 הריון ראשון אחרי IVF שבוע 21. בגיל 4 נותחתי לתיקון רפלוקס דו צדדי בדרכי השתן. מהרגע שנכנסתי להריון אני מרגישה תכיפות במתן שתן ומזה מס' שבועות אני מרגישה דליפת שתן. עשיתי את "המבחן" והצלחתי לעצור את השתן בזרימה, לכווץ ולשחרר. שאלתי היא כזאת: איך למזער נזקים לשלפוחית השתן ולרצפת האגן? האם התרגילים לכיווץ ושחרור יעזרו? האם דליפת השתן תתגבר? אודה על עזרתך

תשובה לקיפודית

דחיפות במתן שתן מופיעה לפעמים לאחר טראומה באזור, במקרה של הניתוח. עצירת זרם השתן נותן מידע חלקי ביותר - שאת מסוגלת להפעיל את השרירים ושיש להם כוח סביר. את הבדיקה כדאי לעשות באופן חד פעמי, או לעיתים רחוקות ובטח לא כאימון שוטף ובוודאי אם סבלת ברפלוקס. עצירת זרם השתן משבשת את התרוקנות השלפוחית ואת פעולת השרירים התקינה ובכל מקרה לא מאפשרת מספיק זמן וחזרות לאימון השרירים. תרגילי כיווץ ושחרור שרירי רצפת האגן הם שלב ראשון באימון, בתנאי שאת אכן מפעילה את השרירים הנכונים. מכיוון שהשרירים הם פנימיים יש לפעמים אשליה שמפעילים אותם ובעצם מפעילים שרירים חיצוניים יותר. לכן מומלץ, לפחות בהתחלה לקבל הדרכה אצל פיזיותרפיסטית מומחית בתחום אשר משתמשת בביופידבק המדגים את פעולת השרירים על מסך. בהמשך יש ללמוד כיצד לשלב בין פעולת שרירי רצפת האגן לשרירי הנשימה והבטן ובהמשך צריך ללמוד כיצד להפעיל את כל אלו במצבים האמיתיים שבהם את סובלת מדליפת השתן, או מהדחיפות. נשמע מסובך, אבל בד"כ הטיפול הוא קצר וכולל מס' פגישות בלבד. בהצלחה.

טוש3

New member
אז אפשר להתחיל?.....

שלום ענבל. את ילדי הראשון ילדתי בלידת ואקום (לאחר 3 ואקומים- כיוון שנתקע בתעלת הלידה) ילד גדול וארוך, אני קטנה וצרה. מיותר לציין שנקרעתי ככל שהיה אפשר להיקרע- המיילדת חתכה ומעבר לחתך שעשתה נקרעתי עוד קרע "יפה". מאז אני מרגישה ששום דבר שם כבר לא כרגיל, לדעתי נשארה לי שם צלקת גדולה. מעבר לכך בתחילת ההריון סבלתי מעצירת שתן, כלומר כאשר השלפוחית הייתה מלאה היה לי מאוד קשה להוציא את השתן והוא יצא בטיפטוף ולאחר מאמץ רב. עם עליית הרחם זה עבר. אני מפחדת פחד מוות שזה יחזור שוב כשהבטן תרד. האם יש משהו שניתן לעשות בנידון (מעבר ללרוקן את השלפוחית- אני נוסעת לעבודה כשעה לכל צד וזה מספיק לשלפוחית שלי להתמלא ולגרום לי לעצירת שתן). בנוסף לאחרונה כבכל הריון שהיה לי עד כה כשאני עושה אפצ'י לעתים בורח לי פיפי. מה ניתן לעשות כדי לחזק ולשקם שם את כל המערכת? (יש לציין שאת ביתי השניה ילדתי הרבה הרבה יותר בקלות בלידה ואגינאלית ללא מכשירים- למרות שהייתה באותו משקל של הגדול, ועם קרע קטן בלבד).

טוש3

New member
אה.... ועוד משהו....

בימים האחרונים לעתים אני צריכה ממש ללחץ כדי להוציא את הפיפי (שוב בעיקר כשהשלפוחית מלאה), האם זה סימן לכך שעצירת השתן בדרך?...

מאיפה להתחיל?...

החדשות הטובות הן שבד"כ עיקר הנזק נגרם בלידה הראשונה, כך שאת הגרוע מכל כבר עברת ועכשיו צריך להסתדר עם מה שיש. את מציינת שתי בעיות עיקריות - קושי לרוקן את השתן ודליפת שתן בזמן עיטוש. בקשר לבעיה הראשונה - יש ללמוד כיצד להרפות את שרירי רצפת האגן בזמן מתן שתן, לפעמים מרוב מאמץ להתרוקן מבצעים כיווץ פרדוקסלי. בנוסף ניתן ללמוד כיצד להעזר בשרירי הבטן על מנת להוסיף לחץ חיצוני על השלפוחית. בינתיים, בתור טיפול עצמי, נסי לא להלחץ ולא ללחוץ, לנסות להרפות ככל האפשר ולתת לזרם הזתן לצאת באיטיות ובצב שלו. מאמץ ולחץ בד"כ מחמיר את הבעיה. כמו כן, נסי לבדוק מה קורה שאת מאפשרת לשלפוחית להתמלא יותר (יותר משעה), אולי ההתרוקנות תהיה קלה יותר ואולי לא... בקשר לדליפת שתן בעיטוש - ראי תשובות קודמות שלי היום. בהצלחה. ענבל

muppetshow

New member
שלום ענבל

אני בשבוע 36, הריון שני. כבר בערך כחודש אני מרגישה לחץ מכיוון המפשעה כשאני הולכת- מה שלא היה בהריון הראשון. יש תחושה כאילו העסק "יצא החוצה" ואני משערת שהענין הוא ברצפת האגן. אני מנסה לעצור את זרם השתן ומצליחה כמעט לגמרי, אבל לא עד הסוף. הלידה הראשונה שלי היתה רגילה, עם תינוק גדול מאד (4.5) וקרעים לא נוראיים. לא כ"כ עסקתי בפעילות ספורטיבית בכיוון אחרי הלידה הראשונה וגם לא עכשיו, מלבד כיווצים מדי פעם- כמו שלמדתי בזמנו ביוגה. אשמח לקבל הנחיה לאיך כדאי לפעול בזמן שנותר עד הלידה, וגם אחרי. תודה!

מה זה הלחץ הזה?

לפי מה שאת מרמזת, השערתך היא שמדובר בצניחה של אחד מאברי האגן (שלפוחית השתן, הרחם או הרקטום) ? ייתכן, אך ייתכן גם שמדובר בחוסר יציבות במפרקי האגן שגורמים לכאב, בעיקר במצבים של עמידה על רגל אחת - הליכה, מדרגות... פיזיותרפיסטית מומחית בתחום יכולה לבדוק ולהחליט על כיוון טיפולי שיעזור לך. בכל מקרה שרירי רצפת האגן הם חלק מהתמונה הכוללת אבל לא רק הם. אם מדובר בצניחה - צריך יותר ללמוד לחזק את שרירי רצפת האגן וללמוד כיצד ליישם זאת בפעולות הבעיתיות שלך (הליכה?), אם מדובר בחוסר יציבות של מפרקי האגן הדגש יהיה על חיזוק כללי של כל האזור ואולי כדאי גם להוסיף חגורה מייצבת לזמן ההריון. נסי להמנע ככל האפשר מהפעולות הכואבות, הן אות אזהרה!! בהצלחה - ענבל.

טאש

New member
שאלה בנושא טחורים

בוקר טוב ענבל ותודה שאת מקדישה לנו מזמנך כאן
רציתי לשאול האם טחורים נחשבים לבעיה עקב חולשה של רצפת האגן? האם יש פיזיותרפיה שיכולה לעזור לטיפול בטחורים? תודה מראש

טחורים

טחורים נובעים מזרימת דם לא תקינה באזור. הפעלת שרירי רצפת האגן, בעיקר בתנוחה שבה האגן מורם, (כמו למשל שכיבה על הגב, ברכיים כפופות, כפות הרגליים מונחות על הרצפה והרמת האגן) יכולה לעזור לזרימת דם טובה יותר באזור ולניקוז הטחורים. בנוסף ניתן לבדוק האם יש פעולות מסויימות שזו שיש לה טחורים מבצעת שגורמות ל"יציאת" הטחורים, למשל - עצירות/שלשול, הרמות וסחיבות, עמידה ממושכת ועוד, ולנסות לבצע את הפעולות האלה נכון יותר ובכך לטפל בשורש הבעיה. בהצלחה - ענבל.

עד כמה נפוצה התופעה?

אם אפשר קצת מספרים וסטטיסטיקות לגבי כמות הסובלות מבעיות בעקבות הריון-לידה?

מספרים מספרים...

בעיות כגון דליפת שתן וצואה, צניחת אברי האגן וכאבים בקיום יחסי מין הן בעיות מאוד תת-מדווחות, זאת אומרת לא רצים איתן לטיפול כמו למשל עם כאב בטן, יש הרבה הדחקה ומבוכה מצד הנשים ולפעמים גם תגובות מזלזלות מצד הרופאים ("ככה זה, אין מה לעשות..."). המספרים שונים מאוד בין המחקרים השונים כי הבעיות הן לא חד משמעותיות, אחת תגדיר דליפת שתן כדליפה מינימלית פעם בחודש ואחת תגדיר את עצמה כסובלת מהבעיה רק אם היא קורית כל יום. בגדול - מדובר ב 20-40% מהנשים בהריון ולאחר לידה הסובלות מדליפת שתן, 20% אחוז מהנשים סובלות מצניחת אברי האגן, כאשר רוה הנשים מתחילות לסבול מהבעיה החל מגיל 40-50, אך הבעיה בהחלט קיימת גם קודם, דליפת צואה (למזלינו) נדירה יותר כ-5% מהנשים לאחר לידה, אך בעיה שכיחה יותר היא בעיה של דליפת גזים. כאבים ואי-נוחות בקיום יחסי מין, או בעיות בתפקוד מיני כתוצאה מהלידה - כ-20%. אתן לא לבד!!!

lavendula

New member
וחשוב להדגיש

שהרבה פעמים האישה בכלל לא מודעת שיש לה צניחה כי לא דולף שתן ושום דבר לא "יוצא החוצה", והרופא נשים לא טורח ליידע את האישה שבאה לביקורת אחרי הלידה שהתחילה צניחה. אולי הוא בכלל לא יבדוק את זה, וחבל כי ככל שמקדימים לטפל בבעיה, כך השיקום מוצלח יותר. לדעתי, חבל שאין בדיקה של רצפת האגן כשגרה לאחר הלידה, מה גם שהרבה מיילדות לא ממש משתדלות לשמור עליה בלידה.

אני בשבוע 20 עם תאומים

עם כאבי תופת באיזור השכמות הגב ועצם הזנב עכשיו גם השתן לעיתים תכופות וקשה לי לקום מהמיטה מה אני יכולה לעשות כדי להקל על הכאבים ? אם אני כבר קמה אני נופלת למיטה . ההריון שלי עם תאומים איזה טיפול מונע אני יכולה לעשות ? תודה על התשובה.

תשובה לאמא של

לבוא לטיפול פיזיותרפיה או להצטרף לקבוצת התעמלות המותאמת להריון, למשל יוגה. ברוב המקרים בעיות הכאב והתכיפות במן שתן חולפותו לאחר ההריון גם ללא טיפול, אבל יש לך עוד הרבה זמן ועכשיו את רק מתחילה לגדול באמת... בהצלחה - ענבל.

למעלה