אירוח בנושא רצפת האגן-ענבל בן דרור

השאלות שלי../images/Emo9.gif

הי ענבל. אני נמצאת כעת בהתחלת הריוני השני ויש לי שתי שאלות: 1. מאז הלידה הקודמת יש לי יציאות של אויר מכיוון הנרתיק, האם יתכן שזה כתוצאה מהתרחבות הנרתיק בלידה? האם הנרתיק לא חוזר לעצמו לגמרי אחרי הלידה? (עשיתי רק עיסוי פרינאום ולא אפינו. אני מדגישה זאת כי נאמר לי שתרגול עם אפינו מרחיב את הנרתיק בצורה בלתי הפיכה, מפחית את ההנאה בקיום יחסים וגם יוצר את הבעיה של יציאות אויר- אגב, האם זה נכון?) 2. לגבי תרגילי קיגל- גיליתי, שבתנוחות מסוימות קשה לי יותר לכווץ ולהחזיק, לדוג, בכריעה עמוקה כשכל האזור מאד פתוח ממש קשה לי לכווץ ולהחזיק. כמובן שיותר קל לי בישיבה. איך אמורים לבצע את התרגיל בצורה האידיאלית? האם תרגול אינטנסיבי מראה תוצאות ביכולת להחזיק את הכווץ לזמן ממושך יותר? מודה לך מאד מראש ויום נעים!

תשובה

יציאת אוויר מהנרתיק היא אחד הסימנים לחולשה וריפיון ברצפת האגן. יציאת האוויר קורית בד"כ בירידה מעמידת "נר" ולאחר קיום יחסי מין, בעיקר כאשר האישה בעמידת 4. לשאלתך - הנרתיק לא חוזר לעצמו לגמרי לאחר הלידה וזה בלתי הפיך, את את השרירים, שרירי רצפת האגן, ניתן בהחלט לשקם ולהחזיר אותם "לעצמם" ואף יותר מכך. שרירי רצפת אגן חזקים יכולים למנוע את הבעיה של בריחת אוויר מהנרתיק ולשפר את ההנאה בקיום יחסי מין (ועוד כמה דברים...). תרגילי קגל הם שם נרדף לכיווץ והרפיה של שרירי רצפת האגן, חשוב לציין שקגל היה הראשון שהבין את חשיבות התרגול בסיוע מכשיר ביופידבק ליעילות והשגת תוצאות מירביות. לגבי התנוחות - חשוב אמנם להצליח לכווץ ברפרטואר גדול תנוחות, אך הכי חשוב זה להצליח לכווץ בתנוחות שרלוונטיות לבעיה שלך. נסי להגדיר לעצמך את התנועה הבעיתית שבעקבותיה מופיע יציאת האוויר ולכווץ לפני הכניסה לתנוחה הזו, או תוך כדי התנועה, עלייך להצליח להשמור על הכיווץ כל זמן השהייה בתנוחה או הפעולה ואז לשחרר. לשאלתך - בתרגול חשוב גם הכוח וגם הסבולת (=משך הזמן שאת מצליחה להחזיק). בהצלחה - ענבל

רותי46

New member
שאלה לענבל

שלום.אני אחרי לידה ראשונה לפני חודש וחצי. הלידה הסתימה בוואקום(משהו קצר, היות והראש היה כבר ממש בחוץ,אבל הילדה לא המשיכה לצאת),עקב לחיצות לא אפקטיביות. מהלידה אני סובלת בכאבים נוראיים באזור הנרתיק כל פעם אחרי נתינת שתן בלבד. עישיתי בדיקת שתן, וכן בדיקה אצל הגניקולוג,ולא נמצא שום דבר. אולי תוכלי לשער ממה נובעים כאבים אלו? והאם יש טיפול?

כאבים לאחר מתן שתן

ראשית מזל טוב!! יש מס' אפשרויות - קרעים שעדיין לא התאחו - נסי להמשיך לשטוף, במים בלבד, לאחר מתן שתן, צלקת שגורמת לכאב. איתור הצלקת ועיסוי שלה יכול לעזור, טונוס מוגבר בשרירי רצפת האגן ("שרירים תפוסים"...) כתוצאה מהכאב בלידה ולאחריה, לעיתים הטונוס המוגבר ממשיך, גם לאחר שהכאב המקורי חלף, אך השרירים המכווצים כשלעצמם גורמים לכאב. ניתן ללמוד כיצד להרפות אותם. פגיעה עצבית בלידה, ניתן לטפל ע"י מגוון טכניקות, ייתכן שתנוחת הישיבה על האסלה גורמת למתיחת האזור, מה קורה כשאת נותנת שתן בעמידה? אולי יש עוד כמה אפשרויות, צריך לבדוק. בהצלחה - ענבל.

רותי46

New member
נכון, הכאבים הם

בעיקר שאני נותנת שתן בישיבה. יש מה לעשות או לחכות שזה יעבור מעצמו? המון תודה

כאבים באיזור המפשעה

אני נמצאת כרגע בהריון ראשון. משבוע 27 בערך התחילו כאבים במפשעה שבשבוע האחרון הפכו לבלתי נסבלים. קשה מאד ללכת וקשה למצוא תנוחה נוחה בשינה. בישיבה אין כל כאב. אני מנסה להקל על הכאב באמצעות שימוש בכדור פיזיו אבל ההקלה היא לדקות ספורות ואז הכאב חוזר. האם יש משהו שניתן לעשות על מנת להקל על הכאב? אני חוששת שאם לא אעשה משהו, מאחר ונותרו עוד חודשיים+ עד הלידה אני עלולה להגיע למצב גרוע עוד יותר...

תשובה לכאובה

בד"כ הכאבים בהריון נובעים יותר מהתרופפות ופחות מכיווץ. גם שרירים מאורכים ייתר על המידה יכולים לגרום לכאב ולא רק שרירי מקוצרים "תפוסים". יש נטייה לנסות למתוח את האזורים הכואבים וזה לא עוזר כאשר הסיבה לשריר הכואב היא שהוא מתוח מלכתחילה. לכן הכיוון צריל להיות יותר לכיוון תרגילי חיזוק ופחות לכיוון תרגילי מתיחה. כמובן שבחירת התרגילים רצוי שתעשה בהדרכה אישית. לפעמים מצליחים למצוא תרגיל אחד או שניים שמסדרים אותך. בינתיים, נסי לבחור מהרפרטואר שאת מכירה תרגילי חיזוק שנוח לך איתם ולא גורמים לך כאב, ולאתר את התרגיל שעוזר לך לישון בלילה... בהצלחה - ענבל.

אפצי וכאבי תופת

כשאני מתעטשת אניחוטפת כאבי תופת מתחת לרחם אחרי 2 דקות זה עובר אבל זה ממש מפחיד

ימי82

New member
שאלה

שלום, אני בת 24 הריון ראשון, אני עושה פילטיס פעמיים בשבוע, שם אני מחזקת את רצפת האגן על ידי תרגילים על כדור פיזיו. אני בשבוע 23 וזה כבר שבועיים שיש לי בריחת שתן (בזמן צחוק, קינוח האף וכו). אשמח לדעת מה ניתן לעשות על מנת לתקן את המצב (אם אפשר) וא 'רק' למנוע הדרדרות. האם צריך טיפול פיזיוטרפי או שמספיקים התרגילים בבית? האם אפשר לקבל הפנייה רפואית לטיפולים שונים? בגלל שאני צעירה וזה רק הריון ראשון אני קצת בלחץ....

תשובה

מאוד מאוד מאוד יכול להיות שאת לא מכווצת את שרירי רצפת האגן שלך באופן המקסימלי. מכיוון שהשרירים הם פנימיים ואי אפשר לראות את פעולתם, לפעמים יש אשליה שמפעילים אותם ובעצם מפעילים יותר את שרירי הישבן והירכיים הפנימיים. בנוסף צריך ללמוד כיצד להפעיל את השרירים בפעולות הרלוונטיות לבעיה שלך - קינוח אף ועוד... כדאי לך לקחת לפחות 1-2 שיעורים אצל פיזיותרפיסטית מומחית בתחום הנעזרת בביופידבק על מנת להפיק את המקסימום בשרירי רצפת האגן שלך. לשאלתך - ניתן בהחלט לתקן את המצב ולא רק למנוע הדרדרות. בהצלחה - ענבל.

לרויטל

אם את בהריון, או אחרי הריון ייתכן שמדובר בהפרדות שרירי הבטן האורכיים (דיאסטזיס רקטי). השרירים מתחילים למעלה בעצם החזה ומתחברים למטה לעצם השת (בצד הקדמי של האגן) ונוטים להפרד זה מזה בשל הבטן הגודלת והתרופפות ברקמות החיבור. בכל עליה בלחץ התוך בטני, למשל בקימה מישיבה לישיבה, או בעיטוש ישנה מתיחה שלהם שיכולה לגרום לכאב בבטן התחתונה. כדי למנוע זאת יש ללמוד כיצד לכווץ את שריר הבטן העמוק - הרוחבי. שריר זה משמש כמחוך פנימי ומונע את הפרדות השרירים. מומלץ לקבל הדרכה אצל פיזיותרפיסטית מומחית בתחום. בהצלחה - ענבל.

Eמא 2B

New member
הריון ראשון בשבוע 18

שלום ענבל, אני בהריוני הראשון בשבוע 18. זה נשמע מצחיק אבל אף פעם לא הצלחתי "למצוא" את שרירי רצפת האגן (ולכן גם לעבוד עליהם) בחוגי התעמלות שונים שהייתי בהם המדכיות ניסו לעזור לי וגם ניסיתי את השיטה של "לכווץ כאילו שמתאפקים לעצור שתן" אבל ללא הצלחה. אני פשוט לא מצליחה למצוא את השרירים ובטח לא לעבוד עליהם (ולכן אני גם מניחה שהשרירים שלי מאוד חלשים). איך אני יכולה בכל זאת להצליח? והאם כדאי להתחיל לעבוד עכשיו או אחרי הלידה? תודה מראש על התשובה!

תשובה

כדאי להתחיל עכשיו, כבר בהריון, מס' שיעורים לא גדול אצל פיזיותרפיסטית מומחית בתחום, בסיוע ביופידבק יבהירו לך שמדובר בפעולה פשוטה וקלה. סליחה אם אני "מפילה" עלייך תיקים, אבל לפעמים חוסר "תקשורת" מוחלט עם שרירי רצפת האגן מעיד על בעיות נוספות באזור. מה דעתך? ענבל

Eמא 2B

New member
איזה בעיות לדוגמא?

כי אני לא חושבת על שום בעיה באיזור. (אבל אולי יש משהו שאני לא חושבת עליו) ובכל מקרה תודה על התשובה.

rjf

New member
בוקר טוב ענבל

אני בהריון שני בת 39 ואת הלידה הראשונה ילדתי לידה טבעית תקינה (אבל על הגב עם אפידורל) מאז תחילת ההריון הזה אני בלחץ שנפגעו לי שרירי ריצפת האגן בלידה הראשונה (בו המיילדת עיסתה אותי ומתחה לי את הפירינאום - ועכשיו קראתי שסוג כזה של עיסויי פוגע בקרקעית האגן) יש לי כמו לכל אישה הרה הרבה הפרשות - אני לא מרגישה שיש לי בריחות שתן (למעט במקרה אחד) אבל חלק מההפרשות שלי שקופות ויכולות להיות שתן... שאלותיי הן: האם כשבורח שתן בהכרח מרגישים את זה? אם לא אז איך אני יודעת שזה שתן ולא הפרשה רגילה? קראתי במאמר של המיילדת אילנה שמש על עניין הנזק שמתיחת הפירינאום עלידי המיילדת עושה לקרקעית האגן - האם זה נכון ואם כן מה ההבדל בין זה לבין עיסויי פרינאום שעושים כהכנה ללידה מראש? במידה ויש פגיעה בקרקעית האגן - האם קווצים יפתרו את או שמה צריך התערבות אחרת? סליחה על האורח - ותודה על הזמן

תשובה

הפרשות ווגינליות מרובות הן בד"כ תקינות לגמרי, בעיקר בסוף ההריון. כשיש דליפת שתן בד"כ יודעים, אבל אם את לא בטוחה נשים לשים טמפון למשך יום אחד (כמובן להחליף כל כמה שעות). אם עדיין יש רטיבות - זו כנראה דליפת שתן, אם יבש - הפרשות ווגינליות שנספגו בטמפון. לפי מה שמשתמע מדברייך עברת את הלידה הראשונה בשלום. עיסוי הפרינאום בזמן הלידה מסתבר כלא מועיל אך לא בהכרח מזיק, בכל אופן - מה שהיה היה, ומכיוון שעיקר הנזק נגרם ברוב המקרים בלידה ראשונה כנראה שמצבך טוב. אימון שרירי רצפת האגן נכון וחשוב לכל אישה בכל שלב בחיים, לצורך שמירה על בריאות האזור ומניעת בעיות בעתיד, ולכן גם לך... בהצלחה - ענבל.

אלה 2

New member
שאלה של אחרי ניתוח קיסרי

שלום ענבל ותודה על האפשרות להתייעץ איתך. אני מקווה שהשאלה שלי רלוונטית: אני בת 33, שנה וחצי אחרי לידה בניתוח קיסרי חרום. אני מתכוננת לבאות ורוצה בכל מאודי ללדת בלידה רגילה ולא בקיסרי. שמעתי שהכנה של רצפת האגן חשובה: האם תוכלי למקד אותי מה בדיוק אני יכולה לעשות? תודה, יום טוב.

תשובה

חשוב שתדעי שניתוח קיסרי אשר נעשה בחרום לא מהווה הגנה על רצפת האגן, שעוברת את עומסי המתיחה בשלבים הראשונים של הלידה, עד להחלטה לעבור לניתוח. לקראת הלידה הבאה עלייך לטובה - הכנה של רצפת האגן חשובה בשני כיוונים - האחד - מתיחת הרקמות הרכות, ע"י עיסוי או שימוש באפי-נו, והשני - לימוד כיצד להרפות את שרירי רצפת האגן, את זה ניתן לעשות אצל פיזיותרפיסטית מומחית בתחום, שבאותה הזדמנות תלמד אותך גם כיצד לחזק אותם ואת שרירי הבטן (שנפגעו בניתוח הקיסרי הקודם) כהכנה לתקופה שלאחר הלידה. בהצלחה - ענבל.

למעלה