אין נביא בעירו

אין נביא בעירו

ברצוני להביא דברים שנאמרו הערב לאחר תום אימון שהעביר לנו סנסיי יונה מלניק: המאמן הראשי של נבחרת ישראל בג'ודו, יונה מלניק סנסיי, שיצ'ידאן, נאלץ לעזוב את תפקידו. החיבור הבלתי האפשרי בין יונה סנסיי לבין הנציגים ה"רשמיים" של הג'ודו בארצנו, הגיע לסיומו הבלתי נמנע. וכי מה רצינו? אנו, תלמידיו. מה ציפינו? מי הוא יונה סנסיי? תלמידם של נפילים: טקהיקו אישיקאווה, איסאו אוקאנו, אגדות בחייהם, יבדלו לחיים ארוכים. למרות שתלמידם היה, מעולם לא הגה את שמם בנוכחותם, הם היו, ונשארו, עד עצם היום הזה – "סנסיי". לקח את "הנבחרת" להתאמן ביפן. יום ראשון בטוקיו, הוא מתקשר לסנסיי, בן 87, רגליו כבר אינן נושאות אותו, ראייתו חלשה, הוא מעביר את יומו בהרהור ובמשחק ה"גו" האהוב עליו. אשתו אינה מזהה את הסנסיי שלנו (אשתו השניה), "הוא אינו מקבל אורחים" היא מפטירה. הוא לא מוותר: "מסרי נא לו כי תלמידו יונה נמצא בטוקיו ורוצה לבקר אותו, אתקשר שוב". באותו יום היא כבר תהפוך את משרדי האינפורמציה, תגלה את המלון בו שוהה "הנבחרת", ותשיג אותו בטלפון: "אותך הוא יקבל..." בסערת ההתרגשות, הוא שוכח במלון את המתנה שהכין עבורו בקפידה. לצערי, לא נכחתי במפגש, אבל בביטחון מלא אומר לכם שברכת השלום הייתה מלווה בדמעות ובקידה שלחכה את השטיח על המפתן. כמעט בכל שיעור, המורה שלנו מצטט את הסנסיי הזקן: "המורה שלי, אישיקאווה/אוקנו, תמיד אמר לנו..." "אישיקאווה אהב לתרגל את זה כך..." "זה תרגיל שהמורה שלי, אוקנו, פיתח...". המביא דברים בשם אומרם, מביא גאולה לעולם. ג'ודו בשביל יונה סנסיי, היא אומנות, קודם כל אומנות, ואחר כך – מה שרוצים. כפי שנקרא בפי סבא של אשתו "רקדן ג'ודו". "התנועה של הג'ודו היא תנועה טבעית", הוא מסביר לתלמידים, "אם אתם רואים תנועה שאינה הרמונית עם הטבע – זה לא ג'ודו". סריוקו זניו, ג'יטה קיואיי: שני העקרונות הבסיסיים שהניח המייסד, פרופ' גי'גורו קאנו. עיקרון השימוש המיטבי באנרגיה ועיקרון ההתפתחות ההדדית. את היופי, ההרמוניה, הזרימה, הרכות, המעגליות והיעילות האלגנטית של הג'ודו שלו, איש טרם הצליח לחקות, ואין לנו אף ג'ודוקא שהגיע לשלמות התנועה שלו. מתחרים שהצליחו יותר, יש לנו גם יש. אבל ג'ודוקא שהגיע כה רחוק בהבנה העמוקה של האומנות, אין לנו. אין דבר שמצער אותו ומכאיב לו יותר מתלמיד שנפצע. הוא מטיל עלינו באופן ברור את האחריות לשלומו של בן הזוג שלנו, תמיד. תלמד, ותעזור לחבר שלך ללמוד ולהשתפר. גם אם כבר למדנו ולמדנו ושיננו את התרגיל, "היום, נשפר את התרגיל...". כשיונה סנסיי מלמד, הוא מצפה שנשתמש בלימוד הג'ודו ככלי לשפר את עצמנו כבני אדם בכל תחומי החיים. השיעור מסתיים תמיד במחיאות כפיים. תודה על השיעור וגם על האימון. יונה סנסיי הוא האיש שמעולם לא הצליח להבין מדוע אנשים מחפשים לשלוט באחרים. הוא לא מבין למה אנשים פוחדים מדמוקרטיה. מדוע הוא לקח על עצמו לאמן את הנבחרת? כיצד הדמות שציירתי אמורה להתקיים בהיכל הניצחון והמדליה? כמו כל דבר אחר שלקחנו ופיתחנו, עשינו זאת בדרכנו המקורית: הכוחנית, הקולנית, המתעלמת מהזולת ומקדשת את האמצעים. הגוף הרשמי הקרוי בפי כל "האיגוד לג'ודו" והנבחרת המייצגת את פועלו, הפכו בסיגנון הישראלי המיוחד שלנו, להיות מכונה לתעשיה של ניצחון ותהילה אישית, ולסמל האולטימטיבי שלה – המדליה, עדיף אולימפית. אין בינו לבין הג'ודו שיונה סנסיי למד דבר וחצי דבר. החינוך היחיד שבו, הוא חינוך לניצחון, חינוך לתהילה, בכל דרך ובכל אמצעי. הג'ודו הוא רק כלי, קרדום לחפור בו. הבכיר והמשובח שבין המתחרים אינו מתבייש להצהיר קבל עם ועדה כי אין הוא אוהב את הג'ודו כלל. הוא אוהב את הניצחון. בעצם, מה יש לו להסתיר? למה לא להצהיר על כך? הרי זה כבר ברור לכל, ואפילו לגיטימי. גם אם יצהיר אחרת, לא יאמינו לו. המדליה, התהילה של המתחרה, היא הכוח של העסקן. כוח פוליטי, כוח של שליטה מתוקה על אחרים. שליטה על אגודות, על תקציבים, על הקצבות, על חשיפה לתקשורת ועל תפקידים ששכרם בצידם וגם תהילתם באותו צד. זהו שם המשחק. מורה? סנסיי? באיזה שפה זה? מי שמע? לכל היותר יש מאמן, אולי הוא אישי, אולי הוא לאומי, אולי הוא אולימפי, אולי הוא מועדוני, מה זה משנה, כל עוד הוא משרת אותי, ומשיג לי את ההנאות הקטנות שלהם אני זקוק. אני הרי עונד מדליה, כולכם חייבים לי. תודה על האימון? למה? אתה תגיד לי תודה שאני מרשה לך לאמן אותי! קידה? זה התנועה המגוחכת הזו שהאיגוד הבינלאומי עדיין לא מעיז לוותר עליה? אולי כי פוחדים מהיפנים, אולי כי מבינים לאן הדרך מובילה ומנסים להיאחז בקרני המזבח, אולי... מי אתה שאקוד לך? למה מי אתה?? הה?? ג'טה קיואיי? שוב פטפוטים בסיני? כפי שאמר לי פעם אחד מבכירי הנבחרת: "אם המאמן אומר לתרגל כל אחד 10 פעמים, אני אתרגל 15 ואתה 5"... בדרך למדליה ולתהילה, הספורטאים והעסקנים תאבי השלטון שלנו רמסו כל מוסר, כל כבוד, כל אטיקט ואת כל עקרונותיו וחלומותיו של המייסד. רמסו את הג'ודו שלנו, של כולנו. יונה סנסיי, לאלה אתה ניסית להביא את התורה ואת האומנות שלך. סירבת להאמין שזה לא אפשרי. התעקשת, בדרכך התמימה, להאמין. אתה מסמל את כל מה שאינם מסוגלים ללמוד ולהבין. איש מהם לא ילחם כדי לבקר אותך כשתהיה בן 87, עד 120. למרות שהם חייבים לך את המעט שהצליחו ללמוד – להילחם. את המעט הזה, שהם הפכו לכל, לדבר היחיד והבלעדי, שלשמו הם מוכנים לכל. ואנחנו, עומדים מנגד, וכל מה שידינו משגת היא לשפוך את ליבנו על המקלדת. איננו ראויים לך. אבל בכל זאת, אנא, תמשיך ללמד אותנו. איש אינו מסוגל לעשות זאת כמוך, והאומנות שאנו מחפשים, נמצאת רק אצלך. תודה. התלמידים המבוגרים של סנסיי.

ש מים

New member
בתור אחד שהיה שם...

סנסיי יונה מלניק הוא אחד היהלומים הנדירים בארץ, בג'ודו ואולי באמנויות הלחימה בכלל. תודה לסנסיי יונה ולכל הקבוצה הנפלאה שנאמנה לו ומביאה לו כבוד כה רב! (אה, ומזל טוב!!!
)

איקידו

New member
בודוקא יונה סנסיי דאן 7 בהצלחה../images/Emo39.gif

ומזל טוב ליום ההולדת

WhiteBear

New member
מזל טוב ../images/Emo13.gif

באימון הפורום שבו יונה העביר את השיעור, יצאתי עם שני דברים מהשיעור אצלו: 1) כאבים משרירים שלא הכרתי. 2) התרשמות עמוקה מהבודוקא יונה. גם בגלל התלמידים העדינים שהגיעו מתחת ידיו. וגם בגלל שהיה תיאום בן מה שאמר לבין מה שעשה. דיבר רכות, הראה רכות. עבורי מדובר היה בתענוג וכבוד. כמו שאמרתי כבר למרגלית, אחרי שאני אתאמן מספיק סאן צ'וואן ואוכל לאחזיק מעמד, אני אשמח לבוא לביקור
.

בודוקאן

New member
אינך זקוק ל"חישולים" כדי לבוא ../images/Emo6.gif

ממש אין צורך. תהיה אורח מאוד רצוי אצלנו. אעביר בהקדם את מילותיך החמות ליעדם. תודה.

Poo1

New member
יונה מלניק סנסי -בכיר אלופי הג'ודו

ברכות למורה הותיק, ואני מהרהר האם חניכיו של יונה - אדי קואז, שוקי קואז, ערן ורדי וכל החמולה של הפועל פ"ת בימיהם היפים הם כשלונות ברמה האנושית או יונה לא השכיל לחנכם כבני אדם? חניכיו הם אלו שמייסרים אותו. עצוב, בעבר דובר כאן בפורום כי כל אדם הגון ואוהב אומנויות לחימה ירחק עצמו מהאגודים וההתאחדויות למיניהם שמסוס חייהם - פוליטיקה, רפש וסכסוכים אין קץ. לא פלא כי היחידים שמצליחים לשרוד בענף הם אלה אשר התנתקו מהפוליטיקה הבזויה וחיים את חיייהם העצמאים ללא תלות באף גורם חיצוני. יישר כוח יונה מלניק והאמן כי יש חיים מחוץ לפוליטיקה = איגוד. עד 120 !!!

בודוקאן

New member
שאלה חשובה, קשה...

כבר התחבטתי בשאלה הזו לא פעם. כבר קרה לי שאמרתי למורה שלי: "הרי אתה גידלת את ה....(ביטויים משטח הפילוגנזה) הללו..." התשובה שלו היתה כפולה: א: שהוא לא עובד בתוך ואקום, והוא צריך להתמודד כשסביבו מערכות חינוך, משפחה, מסגרות שונות, ועם כל הרצון, הוא טיפה בים. ב: יש בין תלמידיו הרבה אנשים אחרים, מאוד שונים, מאוד איכותיים, אבל אלו פנו לדרכם, למדו, רכשו השכלה, פרשו כנפיים והצליחו. כמה מהם עדיין באים להתאמן כשיכולים, אבל אינם פעילים. הם ודווקא הם מעידים כמה הוא היה חשוב עבורם. לא הכל בידיים של המורה. אעביר את ברכותיך (מאלמוני...
)

iba1

New member
מזל טוב סנסיי יונה מלניק

אני מתאמן (לא ברציפות) כ 30 שנה לערך בג'ודו. יונה מלניק היה אגדה כבר לפני 30 שנה עת היה הגודוקא הראשון שהשיג מדליות בתחרויות בינלאומיות, כמו כן היה אלוף ישראל במשך 14! שנה רצוף ! בהמשך השתתף בכל תחרות חשובה וחשוב מכך היה המאמן של הפועל פ"ת הגדולה שהצמיחה את כל "החשובים בגודו דהיום" (כמו האחים קואז) וקבוצתו היתה בלתי מנוצחת שנים הרבה ולמעשה היוותה את השלד של נבחרת ישראל. לאחרונה קיבל יונה את הדאן השביעי והיה לישראלי הראושן והיחיד שזכה לכבוד זה (בזכות ולא בחסד). מה חבל שדווקא לפני האולמפיאדה חש יונה שאינו יכול יותר ומפאת יושרו המקצועי פרש מאימון הנבחרת. נועם הליכותיו נימוסיו וידיעותיו בגודו ייחודיים ואין שני להם. מי ייתן ותרגיש כמו 20 עד גיל 120

בודוקאן

New member
ברוך הבא ../images/Emo24.gif, ותמונה ../images/Emo13.gif

לא מצאת תמונה יותר טובה?
אז הנה אחת. עם המורה שלו, טקהיקו אישיקאווה, דאן 9 (קודוקאן), אלוף כלל יפן פעמיים, שנרשם בספרי ההיסטוריה של הג'ודו, כג'ודוקא היחיד שקימורה לא ניצח. זה היה בגמר אליפות כלל יפן, 1949
השופט היה - מיפונה (כן, הוא), והוא הכריז על תיקו לאחר יותר מעשר דקות קרב. מחזיק כלי משחק של גו. התמונה צולמה בדצמבר 2001, בביקור שעליו סופר הערב.

Poo1

New member
סיפור הקשור ביונה מלניק../images/Emo49.gif

אם מדברים בחניכיו של יונה ועל השפעת אישיותו ודרכו. אמן לחימה בזכות עצמו, דר' רוני קלוגר שמשך שנים רבות ריכז את ענף אמנויות לחימה בוינגייט וכיום למיטב ידיעתי זכה בהכרת מנהל הספורט כבית ספר למדריכים ומאמנים, ידוע כמטורף אמיתי וחסר גבולות בנוגע לאימונים. לפני שנים נוכחתי בשיחה בינו לבין תלמידיו באחד ממחנות האימון (אני הייתי מהצד כמאזין) - תלמידיו שאלו אותו כיצד הוא מוצא כוחות ועניין להתאמן יום יום, לאורך כל כך הרבה שנים? תשובתו הייתה מרתקת - הוא סיפר כי בתחילת דרכו בגיל 12 כשהחל להתאמן ג'ודו היה לו מזל למצוא מורים אשר התביעו חותם על אישיותו ודרכו העתידית בעולם אמנויות הלחימה. הוא סיפר כי מורו העיקרי היה יונה מלניק (כ 12 שנים התאמן תחת שרביתו) יונה נהג להזמינו מידי יום לאימוני בוקר במכון עמוס הותיק וההיסטורי בפ"ת- אימונים אלה והקשר הקרוב והאישי עם יונה מורו, הנציחו בו את האהבה, ההרגל וההנאה מהאימון היום יומי והשיטתי. הוא סיפר שהם נהגו להתאמן לא רק במועדון כי יצאו לאימוני בוקר על חוף הים (מלון דניאל שם עבד יונה ואח"כ הוריש את עבודתו לרוני הצעיר) שם רצו על החוף והגבעות מסביב ויצאו לים על חסקה - אימונים רבים ומאד מגוונים. רוני סיפר במילים חמות מאד על ימי הג'ודו שלו וכיצד יונה שם אותו על מסלול חיים שעד היום משמש נר לרגליו. סתם סיפור מן החיים על השפעתו של מורה איכותי כיונה מלניק על אנשים שהם עצמם הפכו לעמוד טווח חשוב בעולם אומנויות הלחימה.

ש מים

New member
אחרי ראיתי מעט את סנסיי יונה

אני מאמין בהחלט לסיפור של רוני. האווירה שיונה משרה על סביבתו היא פשוט מהפנטת: אווירה מרגעיה, נינוחה, שמשכיחה את כל טרדות היום יום. המורה שלי, דני וקסמן, אומר שיש לו כח פיזי עצום, ולמרות זאת (ובזאת נוכחתי בעצמי) מי שעובד איתו מרגיש כאילו הוא עובד מול חתלתול רך ועדין...
פשוט - תענוג צרוף! בודוקאן, אני מקווה שהאינטימיות והאווירה לא יפגעו, עם המעבר לדוג'ו החדש ו(אולי) הרחבת הקבוצה!

ש מים

New member
ועוד דבר בקשר ליונה...

אחרי ששמעתי את דבריו, אתמול, כאב לי מאוד. כאב לי כי שמעתי את דבריו של סבא שלי (בן 92 עוד מעט, עד מאה ו20!): צניעות, הסתפקות במועט, ציונות!! (בלי מרכאות!), "ערך העבודה"... מונחים ומושגים שלצערי נמחקו כליל מן השפה והתרבות העיברית והישראלית...
כואב לי, כי מדובר באנשים וערכים השייכים לתקופה אחרת, תמימה, טהורה ובטוח שטובה יותר! כואב לי כי אני לא רואה ממשיכים, כואב לי כי במקום הטוהר והצניעות קם דור של אינטרסים וציניות. התקוה היחידה היא שאולי יונה ועוד מעט שכמותו יצליחו לזרוע "זרע של תקווה", שממנו (אישאללה!) נצמיח חברה חדשה-ישנה וטובה יותר! באהבה! ש.

isaacl

New member
מבלי להכנס לפוליטיקה

תמצא כאלה בהתנחלויות. ואותה ביקורת שהם זוכים לה - תמימות יתר, התלהמות, טפשות פוליטית, גלגול עיניים לשמים, היא הביקורת שנמתחה על דור המייסדים שלנו. לא התקופה השתנתה. מה שהשתנה הוא מערכת הערכים שלנו. קל לנו להתייחס בערגה אל העבר, אבל כשהעבר היה הווה, לא כולם חשבו שתקופתם היא טובה כלכך. אנחנו כמבקרים את החברה האידיאליסטית, אולי "חכמים" יותר, אבל בה בעת גם ניהיליסטים יותר. זה המחיר.

מסכים עם הסתייגות

גם במילואים האחרונים וגם לפני כן, כשעבדתי עם ילדים בסוסיא, מצאתי אנשים שלא רואים הרבה כמוהם ב"מרכז". ההסתייגות היא, שהם כאלה רק כשמדובר ב"אנחנו". כשמדובר ב"הם", היחס אחר לגמרי.

ש מים

New member
"גלגלול עיניים לשמים"../images/Emo35.gif../images/Emo70.gif

מה זה אם לא הבעת דיעה (שלילית ביותר, אגב)??? אתה מכיר את כולם או שאתה כותב דיעה פוליטית?? כי אני לא מכיר אף "מתנחל", אבל האנשים אליהם אני מתכוון ומדבר (יונה למשל) אינם "מגלגלים עיניים לשמיים"! הם אנשי עשיה, הם אינדיבידואליסטים, שפים וליבם שווים, הם עושים ולא מדברים. המונח בו השתמשת ממש אינו במקום.

בודוקאן

New member
כפרה, למה אתה קופץ על כל המשפחה?

קודם על קוזושי, ממש על לא עוול בכפו (אבל תפסת את עצמך, לזכותך יאמר) ועכשיו על יצחק. כל מה שהוא אמר הוא שכך מאשימים אותם. הוא לא האשים אף אחד, ולא "קרא בשמות"
אני מתוודה שלא ממש הבנתי אותו, ולכן גם לא אוסיף דבר. אבל לא קראתי שהוא האשים מישהו.

למעלה