כללי פרשנות
שלום ציון, כאשר קיים כלל מסויים הוא בהכרח מושא לפרשנות. האיסור על מלאכה בשבת והאיסור על הבערת אש בשבת הם כללים, ויש לפרש אותם על מנת ליישם אותם לגבי כל פעולה ופעולה (האם היא מותרת בשבת או לא). לדעתי המחלוקת האמיתית היא בדבר הלגיטימיות של הפרשנות. פירמידת הנורמות ביהדות האורתודוכסית קובעת שמפרש (פוסק) מאוחר לא יכול לסתור מפרש (פוסק) מוקדם. כלומר אם נקבעה הלכה בחומש, הרי שהתנאים לא יכלו לסתור אותה, אלא רק לאבחן אותה. אם נקבעה הלכה בתלמוד אז ראשונים ואחרונים לא יכלו לסתור אותה אלא רק לאבחן אותה. ואם הרמב"ם או ר' יוסף קארו קבעו הלכה אז הרב עובדיה יוסף אינו יכול לסתור אותה אלא רק לאבחן אותה. אני מניח שאתה יהודי אורתודוכסי, ועל כן אתה מחוייב לפירמידת הנורמות הזאת. אינני בקיא בעקרונות היהדות הרפורמית, אך אני מניח שפירמידת הנורמות שלהם שונה, ואני מניח שהפרשנות שלהם סותרת מפרשים מוקדמים, ועל כן היא בלתי לגיטימית בעיניך. אלא שאני אדם חופשי (חילוני), ואני אינני כפוף לעקרונות היהדות האורתודוכסית ואף לא לעקרונות היהדות הרפורמית, ולכן הפרשנות של שני הזרמים לגיטימית בעיני. אגב, מעניין לציין שהשינוי שהתנועה הרפורמית הכניסה ליהדות מזכיר לי את השינוי שמרטין לותר הכניס לנצרות. גם היהודים הרפורמים וגם מרטין לותר כפרו בפירמידת הנורמות ובפרשנות של הזרם המרכזי בדתם (מרטין לותר חלק על המונופול של הכנסיה הקתולית הרומית בפרשנות כתבי הקודש), ובעקבות זאת הביאו לפילוג וליצירת זרמים שונים בדתות במסגרתם הם פעלו. בעיני גם הקתולים וגם הפרוטסטנטים הם נוצרים (בזרמים שונים), ובאופן דומה גם האורתודוכסים והרפורמים הם יהודים (בזרמים שונים). בברכה, אורי.