אימפריות אפריקאיות

אימפריות אפריקאיות

אחד הטיעונים השכיחים בנוגע לנחשלות המדינית והכלכלית של עמי אפריקה מתייחסת להיעדרן של ממלכות בנות חשיבות בה. הנקודה הזאת לא עומדת במבחן המציאות: התקופה הפרהיסטורית - אפריקה היא מולדת הציויליזציה על פי המחקרים העדכניים ביותר, כאשר ההצבעה היא על הופעת ההומו סאפיינס באזור קרן אפריקה שממנה הוא נדד והתפשט לכיוון מזרח אסיה ואירופה התקופה הכלכוליתית - באפריקה מתפתחות מספר ציויליזציות חזקות כאשר אחת מהן, זימבבואה שעל שמה נקראת היום המדינה, מתאפיינת במבנים גדולים, בארכיטקטורה שלא קיימת במקומות אחרים בתחילת התקופה הכלכוליתית עד הופעת הארכיטקטורה המתקדמת יותר בעמק הגנגס, מצרים, עמק היאנג צה והמסופוטמיה. הישכחותן של תרבויות אפריקה של אותה תקופה נעוצה בעיקר בכך ששם לא התפתח כתב, וגם לא היה קשר שדרכו תחלחל ידיעת הכתב ממקומות אחרים כפי שהדבר קרה למשל באזורנו. העת העתיקה - מצריים קודם כל. מעבר לכך התפתחו באותה תקופה מרכזי תרבות חשובים בכל מקום שהיה חשוף להשפעות מתרבויות אחרות, כך בקולוניות היווניות שבקירנאיקה וכך בקרתגו. ימי הביניים - כמה ממלכות חזקות מתפתחות באפריקה, כאשר המרכזית ביניהן היא ממלכת מאלי שמגיעה לשיא תפארתה תחת שלטונו של מאנסה מוסה במאה ה-14, וההערכה היא שבאותה תקופה זו הממלכה העשירה ביותר בעולם. בסמוך לסוף ימי הביניים מתחילה החדירה לאפריקה, בתחילה של סוחרי עבדים ערבים ואחר כך מגיעים הפורטוגלים, הספרדים, האנגלים והשאר הוא הסטוריה. תרבויות בעלות רמת התפתחות גבוהה לא מופיעות שם יותר. קטונתי מלהכריע אם זה נובע מהחדירה והניצול בידי כוחות חיצוניים אבל ברור שסמיכות התאריכים ראויה לבדיקה. חשוב גם לציין שהפיגור הכלכלי לאחר הדה-קולוניזציה במאה ה-20 קיים לנוכח התמודדות של מדינות אפריקה עם שוק עולמי הנשלט בידי כוחות מערביים ומתנהל על פי התרבות שלהם.

Mנטה

New member
מה היה ההיקף של שתי הממלכות

שתיארת ? למה לא היה להן קשר עם ממלכות אחרות בעולם ?

לאילו ממלכות הכוונה?

תרבות זימבבואההיתה מנותקת מתרבויות אחרות כמו מרבית התרבויות האחרות באותה תקופה, היעדר קשרי מסחר יצר נתק בין תרבויות המרכזים השונים: סין, הודו, המזרח התיכון, מקסיקו, מאיה, פרו, אפריקה... סביר להניח שהעובדה שהתרבות הטכנולוגית החדשה פרצה מהמזרח התיכון נובעת מכך שז היה המקום היחיד בו התפתחו כמה מרכזי תרבות בקרבה יחסית שאפשרה חילופי ידע. לזימבבואה לא היה היתרון הזה. דרך אגב, מעניין לציין שאזור זימבבואה הוא אזור שבט הלמבה (Lemba) אשר מייחסים לו שורשים לממלכת שבא האגדתית, היא ארץ זהב אופיר.

אטיוד5

Active member
בלינק על מאלי ....

לא קראתי דבר וחצי דבר על תרבות. דובר על ממלכה חזקה ועשירה. זה הכל. גם בלינק על ה"ציויליזציות" לא ראיתי שום-כלום על תרבות למעט "ארטיפאקטים". כולנו ראינו את הארטיפאקטים האלו במוזיאונים בלונדון ואיפה לא. חלקם די מרשימים לנוכח הטכנולוגיות הנחשלות בהן יוצרו. יש השגים ארכיקטקטוניים, נכון. ומה עוד יש? -אה, יש ציורים! מדובר שם על " wealth of tantalising images" שמזכירים לי יותר מכל את הציורים שלי מהגן. לגבי "שוק הנשלט בידי כוחות מערביים" - יפן היא כח מערבי?

על פי מה ניתן להעריך ציויליזציה?

לא על פי חוזק ועושר לא על פי החפצים שהיא ייצרה (ארטיפקטים) לא על פי הארכיטקטורה שלה לא על פי הציורים שלה שנשפטים ביחס לימינו אלה ובכן מה נשאר? כדאי לזכור שרומא היתה אימפריה חזקה ועשירה שהתרבות שלה היתה הערות שוליים בדפי התרבות ההלניסטית הציורים של ג'וטו, פאר היצירה בימי הביניים של אירופה, לא יכולים לטעמי להתחרות אחד על אחד עם ציורים של תלמידי בית ספר התרומה העיקרית של מצרים לתרבות העולם היא הארכיטקטורה שלה תרבות היא כמו בצל, אם קילפנו את כל העלים בסוף לא נגיע אל הליבה אלא אל שום דבר. אין כאן נסיון להציג את אפריקה כאימפריה תרבותית בדרגה אחת עם סין והמסופוטמיה, אלא רק להפריך את הגישה על פיה לא היה בה שום דבר.

אטיוד5

Active member
נו, מה אתה רוצה?

הרי הבעתי הערכה ליצירות הארכקטיקטוניות. אוסיף, מה שלא הוזכר פה, מקצבים מוזיקליים מטריפים. זולת זאת לא ראיתי אי פעם משהו מפעים מיבשת אדירה שכזאת. וכן, מה שחסר לי, זה משהו שנמדד לפי הסקאלות של העולם המערבי. סורי.

גרי רשף

New member
זה מזכיר לי בדיחה

איש אחד נכנס לפאב ורואה את הבארמן משחק שש-בש עם סוס. הוא פונה לבארמן ואומר: "מה? הסוס משחק שש-בש? וואו! הוא בטח גאון!" עונה לו הבארמן: "איזה גאון? אני מוליך 5 : 2...". והנמשל: כשהאירופאים חדרו לאפריקה השחורה במאה ה-19 הם פגשו שבטים ברמת התפתחות של האדם הקדמון, אבל מתברר שהתפתחו שם גם תרבויות מתקדמות יותר מזה. נכון- הם לא העמידו מתחרים לקאנט או למוצארט, בדיוק כשם שהסוס בבדיחה לא מהווה מתחרה משמעותי לקספארוב (שש-בש או שח???), אבל בכל זאת מעניין לשמוע ואולי גם מפתיע.

אטיוד5

Active member
שח

הבדיחה הסוסית מצחיקה. האפריקאית פחות. הרבה פחות. נכון, היה מעניין וגם קצת מפתיע.

Tonjin

New member
שאלה מצויינת(על פי מה להעריך ציוו')

ותשובה מוכנה אין לי.... אבל דבר אחד אני יודע (בלי להזדקק לשאלות פרובוקטיביות של מרצה שמנסה להעיר קצת את הכיתה שלו) - אמנם אפריקה לא יכולה לעמוד בשורה אחת עם אירופה/אסייה מבחינת עושר כלכלי ועושר של ארטיפיקטים והיא לא הצמיחה לא איינשטיין, לא אריסטו ולא מוצרט אבל... כשאתה מסתובב באפריקה אתה רואה אנשים מאושרים, אתה רואה אור ושמחת-חיים בעיניים של האנשים. הם יכולים להיות רעבים, לא לדעת מה יאכלו מחר ואיפה. הם יכולים להיות חולים ומלוכלכים ובבגדים קרועים עד כדי כך שהשאלה 'מה ללבוש מחר' הופכת להיות רלוונטית בשבילם (אם כי מהכיוון ההפוך) אבל הם תמיד תמיד מאושרים שמחים וצוחקים. עכשיו, אני לא New Age Freak בשום צורה ולא חבר בשום תנועה של 'חזרה לטבע' וקרוב מאד לודאי שלא הייתי מוכן להתחלף עם אותם אנשים. אבל בכל-זאת לא יכולתי להמנע מתחושה שהם חווים ומחוברים לדברים שאנחנו כבר מזמן שכחנו, אנחנו אולי בריאים יותר, שבעים יותר, חיים יותר זמן ויש לנו יותר זמן פנוי - אני לא בטוח שאנחנו מאושרים יותר. אם יותר לי לצוטט את פרוסט בלי להשמע בנאלי מידי - That makes all the difference.

Tonjin

New member
לעזזאל, דווקא קונפציוס היה השם

הראשון שעלה לי בראש כשהתחלתי לכתוב ובודהה ואני חברים כבר כמה זמן... פשוט לא קבלתי את מנת ה-Speckles היומית שלי הבוקר (קראת את Destiny's Road של ניבן?)... אני זז למטבח להכין קפה...

באמת חסר קצת מהנוצץ נוצץ הזה כאן

עוף לגמרי (מד"ב) - האם ייתכן שזו פעם ראשונה שניבן כתב על מקום אחר ולא על קליפורניה? קראת את The Burning City שלו? קלפורניה through and through.

Tonjin

New member
לא קראתי את The Burning City אבל

ב-Destiny's Road אחת הערים היא עיירת-חוף קליפורנית לכל דבר, כולל הגולשים ושמות האנשים (חלקם קרויים ע"ש עיירות בקליפורניה). וכן, חסרים כאן 'נמשים'..

Mנטה

New member
עד לפני כמה שבועות קראתי בשקיקה את

דרור פוייר שהתנדב יחד עם בת זוגתו באפריקה, לא זוכרת באיזה מדינה, אולי מאלי. הוא היה שם חודשיים וחצי ותיאר את החיים בכפר, הוא תיאר את הילדים ואת המבוגרים, הנוער וגילאי העשרים, גברים ונשים. התחושה המצטברת מהתיאורים שלו היתה שאפריקה לוקה בדיכאון עמוק ובצדק.

Tonjin

New member
אני אישית מאמין גדול במראה עיניים

וזה מה שראיתי... (יחד עם עוד כמה דברים שאני לא יודע איך להסביר) אני מכיר אגב גם ספרים אחרים (חלקם נכתבו ע"י אנשים שגרו באפריקה עשרות שנים, לא חודשים...) שמתארים את ההפך ממה שאת כותבת. מעניין איפה ולמה הוא התנדב, אני מעריך שאכן באיזורי מצוקה (ותארי לך איזור מצוקה באפריקה) המצב אכן מאוד גרוע ואנשים בדכאון... אחרי הכל אפריקה היא לא התשובה האולטימטיבית לפרוזאק.

אפריקה היא ארץ גדולה...

בלי להכיר אותה מקרוב אני מעריך שיש הבדל גדול בין מדגסקר, קמרון, סנגל ואריתריאה ולוא בגלל המרחקים העצומים. באירופה, שאותה אני מכיר טוב יותר, יש הבדלי מנטליות משמעותיים לעתים על פני מרחקים שרק בבורונדי ומלאווי ניתן להבחין בהם.

Tonjin

New member
בלי ספק, אבל

אני מאמין שניתן לדבר עליה (בהכללה מסוכנת, כמובן) בהקשר הזה כמו שמדברים על הודו למשל... ואתה יודע מה - גם על אירופה (מנטליות אירופית לעומת אמריקאית - נושא חם...)

תשמע,

אתה ממש נודניק. קודם לא הספיק לך השיגשוג, עכשיו לא מספיקה לך הארכיטקטורה והאומנות. אולי פשוט תגיד שאלה כושים, ומה כבר אפשר לצפות חוץ ממאה מטר גברים?

למעלה