איך מקשרים ??

איך מקשרים ??

שלום אנשים, חשבתי לקבל קצת עצות ממי שנתקל או לומד שפה חדשה: כבר למעלה משנה אני לומד שפה (טורקית) שבה רוב המילים שונות לגמרי ממה שאני מכיר (עיברית ואנגלית). על מנת לתרגל את אוצר המילים החדש, אני משתמש בשיטת האסוציאציות: אני בחור מילה שנשמעת דומה בעיברית או אנגלית וע"י אסוציאציה מחבר בינהם. ככל שהחיבור 'מוזר' יותר - ככה קל יותר לזכור את משמעות המילה. הבעיה היא שקשה למצא לכל מילה קישור ואז אני נשאר עם אוצר קטן של מילים. איזה שיטות יש לכם לשינון ולמידה של מילים חדשות משפה חדשה ? תודות.

feldrave

New member
השיטות שלי

השיטה הכי יעילה שבה אני משתמש - אני מכין דף מחולק לחצאים או לשלישים, ומחלק כל חלק כזה לשני טורים. באחד אני רושם את המילים הזרות, בשני אני רושם את הפירושים שלהן. אחר-כך אני מסתכל כמה פעמים על המילים, עושה סיבוב אחד של שליפה מהשפה הזרה אל שפת היעד, וסיבוב נוסף משפת היעד אל השפה הזרה. כך אני זוכר את המילים באופן צורני, ז.א. - כשאני רוצה להיזכר במילה מסוימת, אני מעלה את המילה כפי שהיא נכתבת, בצורה גרפית. זו מעין שיטה צילומית לזכור מילים. מצאתי שע"י שימוש בשיטה הנ"ל אפשר לזכור כ-120 מילים בשבוע בלי לחץ מיוחד (כאשר מדובר בשפה קרובה יחסית) וכ-60-80 מילים בשפה רחוקה יחסית (כמובן, זה מתוך ניסיון אישי בלבד). שיטה נוספת, שפועלת טוב כשמדובר בשפות רחוקות, היא להקדיש תשומת לב מירבית לרצף הפעולות שאתה מבצע כשאתה הוגה את המילה. זאת אומרת, תנסה כאילו לזכור את המילה דרך השרירים ולא דרך הזכרון ההגיוני. תבטא את המילה כמה פעמים תוך התמקדות בשרירי הדיבור ובמושג אותו המילה מסמלת. ולמה אמרתי ששיטה זו פועלת טוב כשלומדים שפה רחוקה? כשלומדים מילים שנראות לנו מוזרות, נוטים, לדעתי, להדגיש את הגייתן מלכתחילה. עוד שיטה נחמדה היא לחבר משפטים קצרים או ביטויים עם המילה החדשה, תוך שימוש במילים שכבר למדת. יש אנשים שקל להם יותר לזכור מילים בקונטקסט כלשהו. מקווה שעזרתי.

Eldad S

New member
גם אני מצדד בשיטת

האסוציאציה: אני משתדל לתת למלה החדשה "לדבר" אלי, ולהרגיש איזו מלה, או צירוף של מילים, היא מזכירה לי. בשלב הבא אני בונה סיפורון קטן מהמילים, וככל שיהיה זה אבסורדי יותר, כך הסבירות גבוהה יותר שהמלה תיחרת בזכרוני. ממה שלמדתי בעבר (הן מקריאה על לימוד מילים והן משינון מילים בעצמי), מה שחשוב בקטע הזה הוא הזמן שמקדישים לחיבור הסיפור הקצר והאבסורדי - ברגע שאתה חושב כיצד לקשר בין המלה המקורית לבין האסוציאציה שבנית לגביה, כבר דאגת בכך לחרות אותה בזכרונך. וכעת, כדי לתרגל, אולי תוכל לרשום כמה מילים חדשות, בעייתיות, בתורכית, ונראה כיצד אפשר לזכור אותן. סתם, כתרגיל למחשבה.

קרמיט524

New member
זאת לא ממש שיטה. יותר קוריוז.

הדרך שלי לזכור מילים היא...לפי הצבע שלהם. צירופים של מילים (וגם של מספרים, האמת), משום מה מתקשרים אצלי לצבעים מסויימים. כשאני שומעת/קוראת מילה חדשה, נוצרת אצלי בדמיון אסוציאיציה לשילוב של צבעים, שמאפשרת לי לזכור אותה די בקלות בד"כ. אני יודעת שזה נשמע מוזר, אבל די נוח...

Eldad S

New member
מסתבר שמיכל שלנו היא ממש...

לא, לא מכונה להדפסת שטרות, אבל מכונה להפקת צבעים ממילים... פשוט לא יאומן! את יכולה אולי לתת דוגמאות עם שתי מילים, אקראיות, כרצונך? אני יודע שאצלי במחשבה מספרים מתקשרים, לרוב, עם אותיות - זה משהו שאף פעם לא ניסיתי להסביר אותו לעצמי, פשוט, כשאני לא זוכר ספרה מסוימת, מופיעה לי פתאום במוח אות, ואני מקשר אותה בלי מחשבה רבה לספרה, ואז אני יודע שזו הספרה ששכחתי (אבל האותיות אינן מתקשרות על פי סדר מסוים, כלומר, לאו דווקא על פי הגימטריה - בעצם, ניסיתי, אמנם, אבל אף פעם לא ממש נתתי את הדעת לשיטתיות בהתאמת האותיות למספרים). יש לי שאלה מאתגרת, מיכל: מה תעשי עם המילים השונות בגרמנית, שהמשמעות שלהן משתנה רק עקב הפרפיקס, לדוגמה: wenden - לכוון, לפנות (sich wenden) לעומת anwenden - להשתמש האם יש לך דרך להתמודד עם השינוי במשמעות רק עקב הוספת קידומת קטנה של -ver או -ab וכו'? האם גם כאן המלה מקבלת צבע שונה?

קרמיט524

New member
אני אנסה

בתנאי שלא תחשבו שאני לא נורמלית... דוגמאות למילים כאלה? כל המילים (או המספרים) הם כאלה מבחינתי, בכל השפות, כולל עברית. זה מצחיק, כי זה לפעמים גם עוזר לי לזכור מספרי טלפון, אבל לרוע המזל, זה לא גרם לי להצליח במתמטיקה. ממש בזבוז... בכל מקרה, אם אקח את המילים שאתה ציינת, אז: wenden שונה מ-sich wenden, פשוט כי מבחינתי זה כאילו ש-"נוסף עוד צבע למילה". כל אפיקס הוא גם סוג של מילה, וגם לו יש כביכול "צבעוניות" בפני עצמו, והוא מוסיף ומגוון את מילת השורש (בין אם זה פועל או שם). אז כן, זה עוזר לזכור את המילה ולהבחין בינה לבין וריאציות אחרות שלה. עוד דבר הוא שכשאני לומדת מילה חדשה בשפה כלשהי, אני מקשרת אותה עם המקבילה שלה בעברית, ואז עולה לי שילוב הצבעים של שתיהן ביחד בדמיון. כמובן שיש לי עוד דרכים לזכור מילים, אני אפילו מנסה להשתמש בהגיון (שומו שמיים...) לפעמים (?)(!). כלומר, אני יודעת למשל שבגרמנית לתחילית ver יש גוון קצת שלילי, כמו "mis" באנגלית, אז אני משערת ש-verwenden זה משהו כמו "לשוטט ללא מטרה"/"ללכת לאיבוד/"להתברבר"?

Eldad S

New member
נגוזו

תקוותיי לאמץ את שיטותייך
את כל כך מתוחכמת, ונראה לי שסוג זה של תחכום לא יעבוד עליי - אני לא מצליח לייחס צבעים למילים, ובוודאי שלא לצרפים (affixes) כמו ver או ab. אצטרך להסתפק בדרכים הקונבנציונליות.

קרמיט524

New member
אלדד אתה (כרגיל

[ושים לב לסוגריים]) מגזים. לא יפה. אני מסמיקה קשות. וחוץ מזה, לא ענית לי מה זה verwenden. האם צדקתי? עוד פעם זכיתי במיליון (אולי)?

Eldad S

New member
לא...

verwenden די דומה ל-benutzen (נכון, שוקו? -- ושימי לב לסוגריים!
), שזה זהה ל-"להשתמש". ואתך, מיכל, קשה לי להגזים
מה שסיפרת על הסוגריים, דרך אגב, די חופף למה שאני מרגיש בהודעות שלי. אבל אני משתדל יותר בהודעות בפורום, כך ששם כמעט ולא נשארים סוגרים מיותמים; באימיילים ומכתבים אישיים שלי נותרים הרבה יותר סוגרים מיותמים
דרך אגב, מיכל, ב"מאמר" פרי עטך, על תרגום מילים מומצאות וכו' (שאותו הוספתי לרשימת מאמרי הפורום) - נדמה לי שלא הופיעו כל כך הרבה ביטויים מוסגרים (אבל אולי אני טועה).

קרמיט524

New member
מה??

סתם תגובה שלי באיזה שרשור נידח הפכה בן-לילה ל-"מאמר פרי עטי"? Mon Dieu im Himmel
תודה רבה, זה כבוד גדול!

Eldad S

New member
ומעבר לכך, או "מעל ומעבר" ../images/Emo47.gif

שווה גם להציץ בטאגליינס, כפי שכתבתי באחת מהודעותיי האחרונות: הוספתי מספר טאגליינס חדשים, ובהם הגרסה העברית שלך, מיכל, ל-Jabberwocky, וכן גרסתו של אסף (chinabird).

Eldad S

New member
וזה מעלה אצלי

(היות שגרמנית איננה שפת אם עבורי, ואינה מתקרבת כלל לשליטתי באנגלית) את התהייה מה בין: benutzen, verwenden, anwenden אם כולם פירושם, במידה זו או אחרת, "להשתמש", "לנצל". זהו אחד הקשיים שאני מוצא בשפה הגרמנית: אני מסוגל להבין טקסטים, אבל אני לא חי את הנואנסים במילים, את הטונים השונים, עד כמה מלה זו או אחרת פז'ורטיבית או לא. האם יש מעין כללי אצבע לעבודה עם הקידומות בגרמנית (ו/או עם הסיומות)? האם קיים מילון מסוים העוסק בכל הגוונים במילים שונות (ועדיף - עם הסברים/שווי ערך גם באנגלית).

קרמיט524

New member
שווה לחפש.

בד"כ במילונים הגדולים, יש לכל ערך מילוני כמות די גדולה של וריאציות עם מילות יחס שונות. הבעיה שלא תמיד יש את כל הוריאציות, ולא תמיד זה מעודכן מאספקט של זמן. לגבי אנגלית אני המון פעמים נעזרת ב-Google אבל זה גם לא מספיק, כמובן. האמת, שמה שאתה כותב פה, מתחבר לי עם משהו שחשבתי עליו היום, והוא שיש המון פעמים בשפה ביטויים מורכבים שמשמעותם לאו דווקא משתמעת מצירוף המלים עצמו. הדוגמה הראשונה שקופצת לי לראש בהקשר הזה הוא הביטוי העברי "לעבוד על מישהו" (למרות שזה לא בהכרח חייב להיות סלנג). מישהו שמכיר את השפה רק ממילון יכול לטעות קשה בתרגום. דוגמה נוספת לביטוי כזה, הפעם באנגלית: To rise to the occasion שאומר (אני מקווה שאני לא טועה), להצליח להתמודד עם אתגר מסויים. נראה לי שבהרבה שפות (כולל עברית) יש אוצר נרחב של ביטויים מעין אלה שקל "ליפול" עליהם בגלל שהם לא בדיוק כמו שהם נראים. זאת נראית לי בעצם כמו אבן הנגף העיקרית בתרגום, והמקור לבטח 90% מטעויות תרגום שאחר כך חוגגים עליהם בפורום זה... הביטויים האלה יכולים להיות מורכבים משם פועל ומילת יחס. אנגלית היא ממש מלכה בלתי מעורערת בקטע הזה, אבל גם גרמנית, ואולי עוד שפות אחרות. בשפות עם מבנה פועל יותר פשוט, כמו שפות לטיניות, זה יכול אולי להתבטא בצורה אחרת. מה שחשבתי, זה אולי לפתוח כאן מן מאגר כזה, שכל אחד יתרום לו מהידע שלו. המאגר יחולק לשפות, ובכל שפה, לפי א"ב, לרשימת ביטויים קפואים כאלה (אפשר גם בסלנג). זה גם לא צריך להיות "בלחץ", אבל אולי כל פעם שלמישהו עולה משהו כזה לראש, בשפה שהוא מכיר טוב, הוא יכול פשוט להוסיף את זה למאגר בזמנו הפנוי. מה אתם אומרים?

Eldad S

New member
הרעיון שלך, של מאגר ביטויים,

יכול להיות נפלא, אבל צריך לחשוב כיצד לבנות דבר כזה במסגרת הפורום, או במסגרת הכלים שתפוז מעמידה לרשותי.

Eldad S

New member
יש עוד מילוני מונחים,

לא רק בפורום צילום בתפוז. אני מכיר את הקונצפט, אבל בפורום "תרגום" זה אמור להיות הרבה יותר מורכב, והרבה יותר מורחב, מאשר בפורומים אחרים. מעבר לכך, כפי שזה מאורגן בתפוז, רק המנהל יכול להוסיף ולערוך את מילון המונחים. אם אנחנו חושבים על הרעיון ברצינות, צריך לחשוב על דרך שבה כל אחד מאתנו יוכל להוסיף ולעדכן את המילון, ובשפות שונות (אם הבנתי את כוונתך).

unordained

New member
הבעיות התרגומיות שאת מדברת עליהן

הן כולן שייכות לרוב האידיומטי של השפה. אני עדיין לא חושב שזה רוב הבעיות בתרגום, אבל זה בהחלט חלק מרכזי ומפדח לעיתים. לאנגלית יש מילון אידיומטי מעולה אונליין ובאותו עמוד גם מילון של phrasal verbs, כלומר אותם פעלים באנגלית שמשנים את משמעותם כשמצטרפת אליהם מלת יחס. באנגלית זה מאוד מאוד נפוץ. אני חושב שגם בעברית דוגמה כמו זאת שהבאת "לעבוד על", תחשב ב"פעל ניבי" (phrasal verb). חוץ מזה, שהוספת חידה לקסיקוגרפית גדולה: למיין את הביטויים לפי הא"ב? לפי הא"ב של מה? To rise to the occasion - למיין תחת rise או occasion? (מקווה שלא תגידי to).

קרמיט524

New member
למה לא לפי to?

סתאאאאם... אבל כנראה גם לזה אפשר למצוא חוק אצבע. לדעתי נראה מתאים שזה יהיה לפי האות הראשונה של המילה הראשונה בביטוי (בד"כ שורש הפועל כנראה, לא כולל מילות יחס). בסך הכל, הרעיון הוא שזה יהיה מאד אינטואיטיבי. לגבי הביטוי to rise to the occasion, הכי מיידי בשבילי למשל, יהיה לחפש תחת R.

למעלה