איך מגיעים להיות DBA?

UrbanDK

New member
איך מגיעים להיות DBA?

שלום לכולם. א. אני לא טרול ולא תחקירן ולא מפרסם סמוי. אתם מוזמנים לבדוק. ב. במשך העבודה שלי (בתחילה כQA וכיום כSecond Level Support) אני מגלה יותר ויותר שאני מאוד אוהב SQL. כיום אין לי תואר בכלום (יש לי שליש תואר במתמטיקה ועוד משהו), ואני מאוד אוהב את המשרה שלי היום. מצד שני, אני כן מדמיין עתיד שבו ארצה לעסוק בSQL בפול טיים. זה נראה לי מעניין, וככל שאני משחק עם זה יותר כך זה נראה לי עמוק ומשמעותי יותר. אז השאלה היא - איך מגיעים לשם? האם DBA-ים בהכרח למדו מדעי המחשב? האם הקורסים למיניהם שמציעות כל מיני מכללות באמת שווים משהו בשוק העבודה? ברור לי שהיום חסר לי ה-מ-ו-ן ידע, אפילו כדי להיות סופר-ג'וניור DBA. אבל כן מעניין אותי לדעת אילו אפשרויות עומדות בפניי ולאיזה כיוון לשאוף לעתיד. תודה.

UrbanDK

New member
אה, ושכחתי להוסיף שאני לא רוצה ללמוד מדמ"ח

כמובן

choo

Active member
איזה DBA? תשתיתי או אפליקטיבי?

DBA תשתיתי מתעסק בתשתיות - התקנת תוכנות בסיסי נתונים, הגדרות וניטור שלהן ושל בסיסי הנתונים, גיבויים ושיחזורים, שידרוגי תוכנה וכיוצא בזה. זה למעשה קרוב יותר לעבודה של sys admin. DBA אפליקטיבי עוסק בשיפור ביצועי בסיס הנתונים על ידי הגדרה של בסיס נתונים טוב, כולל שינוי מבנה הטבלאות, הגדרת אינדקסים, שיפור שאילתות באפליקציות (וסיוע למפתחים לכתוב אותן מלכתחילה), ולפעמים גם פיתוח אותו חלק מהקוד שמדבר הכי הרבה עם בסיס הנתונים. יש מקומות שאותו אדם עוסק בשני התחומים במידה כזו או אחרת. מצורת ההתבטאות שלך, נשמע שמושך אותך יותר הוא עבודתו של ה-DBA האפליקטיבי. להערכתי - יהיה לך מאוד קשה להגיע לשם מבלי ללמוד תואר במדעי המחשב קודם לכן. הבנה טובה של עבודתם של בסיסי נתונים - דורשת ידע רב, שאפשר לרכוש במסגרת לימודי מדעי המחשב - החל ממבני נתונים ואלגוריתמים שקשורים בהם (אם לא שמעת על B+ trees - זה הזמן לקרוא עליהם) לטבלאות hash ועצים מאוזנים יש תפקיד רב בהגדרת המבנה של בסיסי נתונים יעילים - וכלה בקורסים כדוגמת מסדי נתונים - שבהם לומדים על אלגוריתמים שמשמשים במימוש של בסיסי נתונים - ובעיות שנתקלים בהן (למשל - למה בסיס נתונים שיושב על דיסקים, שונה בצורה דרסטית מבסיס נתונים שיושב כולו בזכרון. או למשל - כיצד פועל ה-journalling של בסיסי נתונים, ומדוע זה כל כך סבוך) וכדומה. עדיין מעוניין? יש כיוון שאולי יאפשר לך לזלוג לשם - אם תעבור לתפקיד של בדיקות תוכנה במערכת שעובדת הרבה עם בסיסי נתונים - תוך 2-3 שנים תרכוש מספיק ידע בבסיסי נתונים כדי להתקבל לעבודה בצוות של DBA-ים. איך תגיע לתפקיד הבדיקות הזה? דרך הנסיון שיש לך בבדיקות. שים לב - אני מדגיש בדיקות, ולא תמיכה טכנית - משום שבבדיקות אתה יכול להפוך את המערכת בכל צורה שאתה רוצה וכמה זמן שאתה רוצה - מה שפחות מאפשרים לך בתפקידי תמיכה - שהם הרבה יותר מוכווני מטרה. לדעתי האישית - כדאי לך לשלב את שני הכיוונים - גם לחפש תפקיד בדיקות מהסוג הזה, וגם להתחיל ללמוד מדעי המחשב באוניברסיטה הפתוחה. אחד היתרונות של הפתוחה - שאתה יכול לעשות את התואר "מהסוף להתחלה" - תוכל לקחת ספציפית את הקורסים שבמסלול שמוביל ל"מסדי נתונים", מבלי ללמוד את כל השאר מסביב.

myaron

New member
מה שהייתי עושה במקרה שלך

אמרת שאתה אוהב SQL, האם אתה יודע PL\SQL של אורקל או TSQL של MSSQL? יש הרבה חברות עם IT גדול שמחזיק מתכנתי PL\SQL. יכול להיות שאם יש לך נסיון ב SQL ותלמד את השפה תוכל להשתחל לאחד התפקידים האלה. לפי מה שאני יודע בד"כ לא דורשים יותר מדי נסיון בהרבה מהעבודות בתחום. ככה תוכל לעבוד ב SQL כמו שאתה רוצה. בקשר ל DBA - כמו שצ'ו אמר, יש הבדל בין DBA תשתיתי לאפליקטיבי. אכן מה שמתאים לך יותר זה כנראה DBA אפליקטיבי, ויש סיכוי שאם תקבל עבודה בתחום כמו שציינתי למעלה, תוכל להגיע למצב שתהיה DBA אפליקטיבי דה-פקטו, כלומר: תבצע בפועל תכנוני סכמה, שיפורי ביצועים, תכניס פיצ'רים מתקדמים לעבודה וכו'. בעבודה שאח"כ כבר תוכל על סמך הנסיון הזה למצוא עבודה שמוגדרת כ DBA. בניגוד למה שצ'ו כתב אני ממש לא חושב שצריך תואר כדי להתחיל לעבוד בתחום הזה. אם תצליח לקבל עבודה בתחום תוכל להשתפר מאוד ע"י לימוד עצמי מהספרות המקצועית של ה DB עליו תעבוד. במידה ותרצה גם קיימים קורסים שיוכלו ליישר את המידע שחסר לך. בהצלחה.

UrbanDK

New member
תודה לשני העונים

אז קודם כל, באמת נראה שמה שאני מחפש זה להיות DBA אפליקטיבי. כפי שכבר אמרתי, אני לא מעוניין ללמוד מדעי המחשב, ובאופן דומה - לא מעוניין לחזור לתחום הQA. העבודה שלי היום הרבה יותר מעניינת ומספקת. בחברה שבה אני עובד היום יש המון DBA-ים, בכל מיני רמות ושעובדים מול מערכות שונות. אני בהחלט חושב שאולי בעתיד יש סיכוי להשתחל לאחד מהצוותים. מצד שני - איך לומדים TSQL? אה, ואיזה כיף לי - קיבלתי הודעת ספאם מבחור בשם "עייטן" שניסה למכור לי קורס של "נאיה טכנולוגיה" (לא מצאתי את זה בכלל בחיפוש באינטרנט. אולי זה "מאיה"?)

myaron

New member
אני פחות מכיר MSSQL, אבל

המקור העיקרי למידע ב SQL SERVER הוא BOOKS ONLINE.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms130214.aspx

יש TUTORIALS שיעזרו לך להתאפס, וגם את הסינטקסים של כל מה שקיים בשפה.
אם יש לך שרת שאתה יכול ליצור עליו DB בשביל עצמך לניסוי זה אמור לאפשר לך להתחיל בצורה טובה.

אם אתה עובד היום בחברה שיש בה "המון" DBA-ים אז ההתחלה שלך צריכה להיות ליצור קשר עם אחד מראשי הצוותים או המנהלים ולברר איתו מה הדרישות שלהם ומה האפשרויות שלך להשתלב בחברה בתפקיד כזה. יהיה לך הרבה יותר קל לקבל תפקיד כזה במקום שכבר מכירים אותך, ואחר כך ברגע שיהיה לך מספיק נסיון זה יפתח בפניך אפשרויות גם במקומות אחרים, אם תרצה לעזוב בעתיד.

myaron

New member
רוצה להוסיף

שגם ממש לא יזיק ליצור קשרי חברות עם חלק מה DBA-ים. ככה יהיה להם נחמד להמליץ עליך אם יפתח תפקיד לניוד פנימי או למישהו עם מעט נסיון.

ni5ni

New member
לדעתי זו הדרך

ראשית, רוב האנשים פשוט מתגלגלים לתפקיד הזה איכשהוא. מעטים מגיעים לשם כי זה מש שחלמו עליו "מילדות".
קודם כל הייתי מציע לך לקחת קורס או כמה קורסים כדי שיהיה לך רקע תיאורטי כלשהוא.
לא ידוע לי מה הרקע הקודם שלך - האם אתה מתכנת, איש סיסטם, מפעיל מחשב ?
לאחר מכן, יש שתי אפשרויות:
1. תנסה להתחיל לעבוד בתפקיד קרוב שמתאים לך - מתכנת pl/sql או TSQL, איש סיסטם וכ"ו ולאט לאט תנסה לזלוג לכיוון משרת DBA שהתפנתה. מכיוון שאתה הולך על הכיוון האפליקטיבי אז מתכנת זה הכי קרוב.
2. פה ושם יש מודעות של חברות שמחפשות DBA מתחיל. בדרך כלל מדובר בחברות גדולות שיש להן צוות DBA גדול ורוצים לצרף מישהו חדש בעלות נמוכה. זו הזדמנות נהדרת כי שם תוכל ללמוד מהניסיון תוך העזרות בחבריך לצוות. לאחר שנתיים-שלוש כבר תוכל לצאת לשוק ולחפש משרות DBA רגילות.

וכמון שכמו תמיד קצת מזל או קשרים לא יזיקו...

גרי רשף

New member
אני DBA אפליקטיבי אז אולי אוכל לתרום מנסיוני

DBA-ים לא מגיעים בדרך כלל ממדעי המחשב. חלק אולי כן, אך זה לר כיוון ההתפתחות "הטבעי", וזו אינה דרישה נפוצה ("דרוש DBA בוגר מדעי המחשב").

הרקע והנסיון הקודם הם אלו שיכתיבו את כיוון ההתפתחות: האחד מגיע עם נסיון בתחום הסיסטם, אחר היה DBA בבסיס נתונים אחר, יש מי שיש לו רקע תכנותי, וגם מי שיש לו היכרות עם עולם הביזנס והתהליכים בארגון יוכל להשתלב ולהצליח בזכות כך.

הקורס הוא צעד ראשון, ומה שחשוב יותר זה הנסיון.
יש כאלו שקורסים תורמים להם, יש כאלו שלומדים לבד, יש שצריכים דוגמה פשוטה ("Hello World") כדי להבין את העקרון וכו'.

חברת נאיה (Naya) שציינת שמישהו מטעמם פנה אליך- היא מהחברות המובילות והמוכּרות בשוק.

UrbanDK

New member
תודה. (כמובן, זו בדיוק התשובה שרציתי לשמוע)

אם נאיה כאלה טובים - למה האתר שלהם לא עובד...?

יש המלצות לקורסים או מקומות לעשות קורסים כאלה?
מה אני צריך לחפש בקורס? מה הסילבוס צריך להיות וכדומה?

גרי רשף

New member
קשה לי להמליץ על קורסים

האתר שלהם: http://www.naya-tech.co.il (חפש Naya Colleg)
יש קורסים גם לחברת מדירה http://www.madeira.co.il
למטריקס,
ג'ון ברייס,
הייטק קולג'
ומקווה שלא שכחתי ולא קיפחתי אף אחד.

חוץ מזה יש המון חומר באינטרנט, אתרים בעברית, פורומים שניתן להיעזר בהם (אני מנהל את פורום בסיסי הנתונים כאן בתפוז - ואתה מוזמן להעלות את השאלה גם שם) ועוד.

UrbanDK

New member
תודה רבה, עזרת לי מאוד

כשזה יהיה קצת יותר רלוונטי (אולי עוד שנה ככה) I'll make sure להגיע לפורום שלך להתייעץ.

שוב תודה.

choo

Active member
מכיר את המושג "מכרז תפור"?

כשמכרז תפור, לא צריך לאמר שהזוכה חייב להיות X - מספיק למנות את כל התכונות ש-X מקיים בתור "הכרחי", ולבחור תכונות מסויימות שרק X מקיים את השילוב שלהן.

גרי רשף

New member
מכיר, אבל..

ג'ון ברייס נחשבת למכלל רצינית,
הכותב לא הסתיר את היותו בעל עניין,
ואת "עשרת הדברות" האלו אין לקבל כתורה מסיני..

choo

Active member
השימוש בשם "עשרת הדיברות" הוא הטעיה

אם הם רוצים שיקחו אותם ברצינות - שידאגו לבחור כותרות פחות גרנדיוזיות.

למעלה