איך לתרגם inharmonicity?

DvirSade

New member
איך לתרגם inharmonicity?

המונח inharmonicity הוא מתחום האקוסטיקה של המוזיקה (הוא מתאר את התופעה של צלילים עיליים שחורגים מכפולות שלמות של טון יסודי כלשהו). קיים מונח בעל שם דומה, inharmonicy, שמתורגם 'אנהרמוניה' ומשמעותו שונה לחלוטין (הוא מתחום התאוריה המוזיקלית, ומתאר תו שאפשר לתת לו שני שמות שונים).

אני מחפש כבר זמן מה תרגום ל-inharmonicity לעברית, ולא מוצא (אין תרגום רשמי של האקדמיה ללשון עברית). בנסיון לתרגם בעצמי חשבתי על 'אנהרמוניקה' (נשמע מוזר), או פשוט 'אנהרמוניה (אקוסטיקה)', מה שעשוי להוביל לבלבול עם 'אנהרמוניה (תאוריה מוזיקלית)', וגם לא מבטא את השוני בין השמות בשפה האנגלית.

מה אתם אומרים?

trilliane

Well-known member
מנהל
אי-הרמוניה, חוסר הרמוניות...? דיסוננטיות? (מונח קצת שונה)

DvirSade

New member
כל המושגים האלה כבר משמשים לדברים אחרים

בנוסף, ובעיקר, המושג inharmonicity לא רומז לכך שהצליל שמופק אינו "הרמוני" או "יפה". למשל, צליל של מצילה או פעמון מלא ב-inharmonicity. המינוח הזה פשוט נובע מכך שבאנגלית 'harmonics' משמש בין השאר לציון ה'צלילים העיליים' שנמצאים ביחסים שלמים לטון היסודי, ואילו תופעת ה-inharmonicity מייצגת צלילים עיליים שאינם ביחסים שלמים לטון היסודי - כלומר הם לא חלק מה-harmonics.
עכשיו כשאני חושב על זה, הייתי צריך להסביר את זה כבר בהודעה המקורית..

trilliane

Well-known member
מנהל
אני מכירה את התאוריה, אבל לא מבינה את הנקודה שלך

גם באנגלית "הרמוניה" משמשת במטאפורות דומות לעברית. אני לא חושבת ש"אי-הרמוניה" בהקשר המוזיקלי (ומן הסתם זה חייב להיות כזה) תתפרש אצל הקורא כצליל לא "יפה". אבל זה צליל שיש בו דיסוננטיות מסוימת, לא? אחרת אני לא מבינה את הנקודה.
&nbsp
בצלילים עיליים תמיד יש חוסר הרמוניה (החל מנקודה מסוימת); רק הצלילים העיליים הנמוכים הם הרמוניים, כלומר בהפרשים קונסוננטיים (אוקטבה, קווינטה). בהמשך ההפרשים כבר לא בהכרח כאלה.
&nbsp
בכל מקרה, אם כבר לועזית, נכון שזה דומה, אבל "אֶנהרמוניה" (enharmonic) זה לא "אינהרמוניות" (inharmonicity). כלומר אפשר לייבא את הלועזית לעברית ולהבדיל אותה מהמונח הקיים. יש דמיון, אבל גם באנגלית הוא קיים... (הרמוניה היא הרמוניה, מה לעשות
).

DvirSade

New member
אני אסביר

נכון שבאנגלית "הרמוניה" משמשת כמו בעברית, אבל בנוסף היא משמשת ככינוי מיוחד לטור הצלילים העיליים שביחסים שלמים עם התדירות היסודית (harmonics), בלי קשר לזה שחלקם דיסוננטיים, ולזה אין מקבילה בעברית (גם המונח 'צלילים עיליים' בעברית משמש בשני מובנים - הן המובן של harmonics והן המובן של over-tones, שמשמעו כל הצלילים העיליים). והמונח inharmonicity נגזר מהמובן הזה של הרמוניה, ולא מהמובן שמקובל בעברית. זאת היתה כוונתי.

בכל מקרה אני מקבל שכנראה אין דרך טובה יותר לתרגם את המונח לעברית מאשר להשתמש באופן כלשהו ב'הרמוניה' עם איזו מילת שלילה, ולו בתור מין תעתיק של המילה האנגלית. האמת שדי אהבתי את 'אינהרמוניות' :) כי זה נותן רושם של מונח "מדעי" יותר מאשר 'חוסר-הרמוניות', למשל.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא נתקלתי בשימוש מיוחד לצלילים עיליים...

זה נשמע לי מונח מאוד מסוים בתת-תחום... ולכן הייתי פשוט משתמשת בגרסה הלועזית (תוך התאמה מתבקשת לצורה עברית מקובלת, כאמור) ומי שמכיר ידע, ומי שלא – כנראה לא ייתקל בזה בכל מקרה...

tomerrose

Member
יש לי רקע במוסיקה

כך שהדיון מיד משך את תשומת לבי.

טיעון בעד הרעיון של טריליין "אינהרמוניות" הוא שקיימים תקדימים דומים בעברית, כמו המונח "אינהרנטי". אני אישית אוהבת את אינהרמוניות, אבל ברור לי גם שזה מונח חדש שמחייב הסבר קצר וקולע, אולי שכתוב קטן של מה שמעלה השאלה כתב - בכיוון של "שאינו שייך לסדרת הצלילים העיליים" כך שיהיה מאוד ברור במה מדובר ולא יבלבל עם נושא ההרמוניה.

קיימים הרי בעברית נסיונות להמציא מונחים עבריים לגמרי לכל מיני מונחים בלועזית, למשל כאן ניתן היה לחשוב על "אי-עיליות" או משהו כזה - רק שתמיד עולה השאלה אם הם ייקלטו. יש כאלה שבהחלט כן נקלטים בסופו של תהליך שכנוע ושימוש סדיר...

Y. Welis

New member
באקדמיה מנסיוני נקלטים המילוליים ביותר... זה גם מה שיהיה כאן

למעלה