איך לערוך שירה?

מרגנית

New member
איך לערוך שירה?

האם יש פה עורכי שירה או בעלי זיקה לנושא זה? יש לי הצעה לערוך, לראשונה, מקבץ שירים בעברית ואני מבקשת לשמוע את דעתכם כיצד יש לערוך נכון שירה, להבדיל מסוגי עריכה אחרים ובהתייחס למתח שבין דרישות הלשון התקנית לבין חופש היצירה. במקרה זה קיבלתי שירים שכולם נטולי שם ופיסוק לחלוטין (השירים קצרים וערוכים בשורות קצרות), ונראה לי שאצטרך לעסוק בפיסוק ובתחביר, אבל אני מתחבטת יותר בעניין התוכן והניסוח, כיוון שנראה לי שהסגנון פרוזאי יותר מאשר שירי. סיכמתי עם הכותבת שאעיר לה על חולשות גם בתוכן ובניסוח השירים. השאלה היא עד כמה ובאיזה אופן להתערב בכך. כמו כן, איך מתמחרים את שכר העריכה? מדובר ב-30 שירים קצרים שמטבע הדברים לא נראה לי לתמחר אותם על בסיס מספר המילים או היקף הטקסט.

אני לא עורכת שירה, אבל ספרות מקור

אני עורכת הרבה, וזה די דומה מבחינות מסוימות - צריך פשוט "להרגיש" את הטקסט. אי אפשר לתת עצות שתופסות לכל טקסט - שירה או פרוזה - כי אצל כל כותב הטקסט עשוי להיות שונה לחלוטין. בכל מקרה, חשוב מאוד להתייעץ עם הכותב בכל צעד, בעיקר בתחילת הדרך, ולא לשכוח לשים לב למוזיקה הפנימית של הטקסט, לחריזה, אם יש, למשקל, למצלול וכו'. גם בנוגע לפיסוק צריך לבדוק עם הכותב - בשירה הרי "מותר" לוותר על סימני פיסוק או לשנות את מיקומם בהתאם לתחושה. צריך ללבן את הסוגיות האלה עם הכותב. בתור עורכת יש טקסטים שאני משנה ומתערבת בצורה יסודית מרוד, ויש טקסטים שאני כמעט לא נוגעת בהם להוציא מילים בודדות פה ושם. אני משתדלת למשש את הדופק - יש כותבים ש"מורחים" מילים על נייר ולא שמים לב לפרטים, אלא מתרכזים ברעיון הכללי, ואז כדאי וצריך לשפר את הטקסט שלהם, אבל כמובן בלי לשנות את הסגנון הבסיסי. לעומתם יש כותבים שמתייגעים על כל מילה וחושבים טוב-טוב לפני שהם מנסחים משפט, ואז צריך תמיד להתייעץ אם לשנות ואיך, להיכנס לסגנון שלהם ולעבוד לפי הראש שלהם. בנוגע לתמחור - קשה לי להעריך, כי שירים מכילים סימני דפוס מעטים, אבל העבודה עליהם איטית יותר. אולי תנסי לחשב לפי שעות עבודה?

מרגנית

New member
זה מה שאני מנסה לעשות, מצד אחד

"להרגיש", כדברייך, את רוח הדברים ואז להציע ניסוחים משופרים,לטעמי, ומצד אחר - לעבור על החומר בעין ביקורתית כמו של קורא מהצד או אפילו של מבקר. התחלתי לעבוד על החומר ובשלב זה אני נוקטת יותר את שיטת העריכה המוערת (כלומר, פותחת הרבה סוגריים עם הערות על בעיות בטקסט והצעות לתיקון) במקום לתקן ממש, פרט לענייני פיסוק או תחביר במקומות (המעטים) שברורה לי כוונת הכותבת ואני בטוחה שהתיקון נכון ומתבקש. בכל זאת, אני מקווה לשמוע מעורכי שירה, אם יש כאלה כאן, על שיטת העבודה שלהם. ולגבי התמחיר, אם לפי שעות עבודה - מה שכר העבודה המקובל לעריכה (אם יש כזה) לשעת עבודה?

hazelnut

New member
מסכימה עם כל מילה. לגבי התמחור, לפי

המחירון זה 14 ש"ח לשורה (+ מע"מ) בלי כל קשר לאורך השורה (יכולה להיות 2 מילים, יכולה להיות 20 מילים - לרוב משהו באמצע)

hazelnut

New member
אופס, זה על תרגום, לא על עריכה. אז,

לפי עקרון היחסיות, נדמה לי ש-7 ש"ח לשורה היא ריאלית...

מרגנית

New member
חשבתי על 30 - 35 שקל לשעה בהערכה

שכל שיר דורש שעה לעריכה ראשונית ואח"כ שעה נוספת לעריכה שנייה, אם הכותבת משנה ומתקנת את הנוסח כמוצע. כלומר, 60- 70 שקל לשיר. אבל כיוון שמדובר בשירים שחלקם קצרים ממש, זה מחיר סביר? על בסיס זה יוצא תמחור של 1,800 - 2,100 שקל ל-30 שירים, זה בסדר או הרבה מדי (אני צריכה להתחשב בעובדה שמזמינת העבודה היא אדם פרטי שצריכה לשלם מכיסה...).

30-35 ש"ח לשעה זה לא הרבה.

אז אם זה מה שיוצא לך, לא נראה לי שהמצפון צריך לייסר אותך בנוגע למזמינת העבודה.

hazelnut

New member
גם לי נראה שאין. מכל מקום, לע"ד הכי

מתאים לקבוע מחיר לפי שורה, כאשר מחיר זה מתבסס על איכות השירים וההשקעה הנדרשת ממך לערוך אותם לפי ראות עיניך. כך מקובל, וכך נראה לי מקצועי יותר. הרי, יש אנשים שעובדים לאט יותר ויש אנשים שעובדים מהר יותר...

למעלה