איך לטפל בזה?

ליהי145

New member
איך לטפל בזה?

שלום, בעלי (בן 26) עבר טראומה מאוכל, הכל התחיל היה מהתקף שלשולים לפני כשנה וחצי בגלל איזשהו קלקול כיבה, בהמשך גילו לו אליקובקטר פילורי. מאז במשך כמה חודשים סבל מירידת משקל ופחד מאוכל (כי תופעת השלשולים המשיכה כל כמה שבועות) לאחר שבמשך שנה עבר הרבה בדיקות שכולן נמצאו תקינות, אנחנו מגדירים כאילו הוא כבר "יצא" מהתקופה הנוראה כי הוא חזר לעצמו במחינה בריאותית. אך מאז הוא סובל מהתקפי חרדה המלווים ברעידות של כל הגוף, ויתר אובססיה לכל דבר הקשור אליו ולשמירה על עצמו, למשל בדיקת תאריך פג התוקף של אוכל בצורה מוגזמת, ואכילתו רק לאחר בדיקה מעמיקה שהוא טוב לאכילה מכל בחינה שהיא (תאריך,איפה היה האוכל, מי נגע בו וכו'). דוגמא נוספת- שטיפת ידיים אחרי כל דבר (ושטיפה קפדנית מ-א-ד, פי כמה יותר משטיפת ידיים רגילה), כנ"ל גם לגבי שטיפת כלים. אלו רק חלק מהדברים, כעקרון- אובססיה לכל דבר שקשור אליו ולגוף שלו. ואני מרגישה ממש רחמים עליו,ושבלתי אפשרי להמשיך להתנהג ככה. חשוב לציין שהוא מודע לכל זה. והוא מנסה להתגבר על זה. הוא מודע לזה שהוא פחות שמח, ושהוא שונה מפעם.(בייחוד כשבעברו היה לוחם בצה"ל שאכל בתנאי שטח...) בכללית נתנו לנו טלפון של מרכז פסיכולוגים שמשום מה אף פעם לא עונים בו ורק מענה קולי מבקש להשאיר הודעה. אשמח לקבל דעה בעניין, כיצד עליי ועליו להתנהג עם התופעות האלו? איך אפשר לצאת מיזה? והאם צריך לטפל מול פסיכולוג ואיך? מי? כמה?

yonadavg

New member
פסיכולוג רפואי

הטוב ביותר שתנסו לאתר פסיכולוג רפואי המתמחה בתחום הגסטרו. אם לא, אפשר לנסות גם טיפול CBT אצל מטפל אחר. הייתרון של הפסיכולוג הרפואי הוא בזה שהוא מכיר את המחלה והתהליך הטיפולי הכרוך בה, אורח החיים המתבקש מחולה וממשתקם וכו'.

ליהי145

New member
תודה על התשובה

קראתי על זה קצת עכשיו,ובאמת נראה שאולי אחד מהם הוא הפתרון. לפי מה שקראתי, הCBT זה טיפול ממוקד, זה אומר גם שהתהליך יכול להיות קצר יותר? אני מפחדת שהוא יגרר לטיפול באופן קבוע ולא ייצא מיזה, ומחפשת משהו ממוקד (ברור לי שלא באמת ניתן לדעת איך זה ישפיע עליו, אך באופן כללי, יש בזה משהו?) ואיך פונים לטיפול כזה? יש דרך הכללית? מה זה בדיוק? זה כמו פסיכולוג? פגישה של שיחה כזאת? אשמח לקבל מידע

Shazi

New member
טיפול CBT

CBT, או טיפול התנהגותי קוגניטיבי, היא גישה טיפולית הקיימת כבר משנות ה-60, ולכן אינה חדשה. בארץ נהוג לחשוב פעמים רבות שיש בה מן החידוש, משום שהיא הרבה פחות מפותחת ומקובלת כאן- והאסכולה הדינמית עדיין שולטת. מדובר בטיפול פסיכולוגי "רגיל", קצר מועד יחסית (כלומר נמשך חודשים ולא שנים), שבו הפסיכולוג מדבר במונחים של מחשבות, רגשות והתנהגויות. המטרה היא להתמקד בכל אחד משלושת המרכיבים הללו, ולנסות להפוך אותם, איפה שאפשר, ליותר אדפטיביים. במונחים של התקפי חרדה, זה אומר שהמטפל ישאל את בעלך איך הוא חושב, מרגיש ומתנהג סביב התקף, ואילו גירויים חיצוניים מעודדים את המחשבות הללו. טיפול התנהגותי יכלול חשיפה הדרגתית, כלומר ייצור מצב של התקרבות והסתגלות לגירוי המפחיד כך שהחרדה תפחת בהדרגה.. החלק הקוגניטיבי של הטיפול יכלול עבודה על המחשבות, כאן עוסקים בעיקר ב"פחד מהפחד": לא לפחד מהתקפי החרדה ומהסימפטומים שלהם, הבנה שההתקף עצמו אינו מסוכן ושאפשר להכיל אותו- מה שיעודד את ההתקרבות לגירוי החיצוני המפחיד. במקרה של אובססיה, המטפל מלמד את המטופל להכיל את המחשבות האובססיביות שלו ולא לנסות להימנע מהן, תוך הפחתה הדרגתית של הטקסים הנלווים. בעיקרון, זו גישה שקיימת כבר שנים רבות, והיא היחידה שהטכניקות שלה באמת מוכחות מדעית עבור בעיות מסוג זה (ובעיקר החלק האובססיבי). בנוסף, אם המטפל מספיק ממוקד וטוב, ולאור העובדה שהטיפול קצר, בדרך כלל לא אמורה להיווצר תלות. בניגוד אליה, הגישה הדינמית (והמקובלת בארץ) מתמקדת בהבנה של כל מיני תכנים מהילדות, ורואה אותם כמקור לבעיות הנוכחיות. הגישה רואה את ההבנה של הדברים ואת הקשר הטיפולי כשלעצמו כבסיס לשינוי. אפשר לקבל רשימה של מטפלים מקופ"ח כללית, וצריך פשוט לפנות אליהם אחד אחד ולשאול האם הם מטפלים ב- CBT. אפשר גם לחפש דרך האתר של איט"ה, ולשאול את המטפלים שמופיעים שם אם הם עובדים עם כללית.

ליהי145

New member
תודה על התשובה

שכחתי לציין שיש לו עוד פעולות שהוא לפעמים חוזר עליהן, למשל כשהוא סוגר את המקרר-הוא בודק בלחיצות קבועות בחלק של המקרר והמקפיא שהם נסגרו טוב, הוא בודק שכל כפתורי התנור סגורים, למרות שזה סגור גם כשרק כפתור אחד סגור, הוא סוגר את הדוד למרות שהטיימר נסגר והדוד לא באמת עובד וכל מיני דברים כאלה. כל אלו מתאימים לטיפול בשיטת CBT ? והתקפי החרדה שלו לא באים משהו מסויים לפי מה שזה נראה. קראתי שהשיטה טובה למי שיש התקף בפחד מטיסות, או פחד ממבחנים, אבל יש לו התקפים בסיטואציות שונות ולא משהו ספציפי, קרה פעם אחת שהתעורר בלילה מחלום מפחיד, קרה פעם אחת כשסתם לא הרגיש טוב, קרה פעם אחת כשהיינו בהלוויה והוא לא היה מסוגל להשאר שם בגלל ההתקף, קרה סתם כשנבהל מחתול בחדר אשפה... כל מיני סיטואציות כאלה. כל אלו יכולים להשתפר ולעבור בטיפול CBT ?

זו לא השיטה היחידה שמוכחת מדעית

אני יכולה לדבר על השיטה הפסיכותרפויטית שאני מכירה מקרוב - אז ארחיב בהקשר שלה. אירוע טראומתי (בהקשר הזה - בריאותי) ובעקבותיו חרדות וטקסים זה דבר שאיננו נדיר, וגם EMDR זו שיטה פסיכותרפויטית שיש מחקרים רבים שמוכיחים את יעילותה במסגרת טיפול קצר מועד. זאת בפרט לדינמיקה שמוצגת של אירוע/ים מחולל/ים וסבל הנובע מחרדה בעקבותיו. השיטה קיימת למעלה מעשרים שנה, ובמסגרת השיטה חוזרים לאירוע/ים המחוללים ומעבדים אותם. מה שמאפיין זכרון טראומתי שעדין משפיע עלינו הוא חוסר יכולתנו לעבד אותו בזמן אמת, והתוצאה היא שהוא 'נצרב' בזכרון על פרטיו - כולל פרטים סנסורים, רגשיים, מחשבתיים ותחושתיים. העדר העיבוד גורם לפרטים להישמר 'חיים' (בניגוד למעובדים), וכשיש טריגר הם 'מופעלים מחדש', כך שהאדם מגיב לא רק לסיטואציה הנוכחית אלא גם למה ש"נלחץ" בה. טיפול קצר מועד בEMDR בהקשר זה יכלול עבודת עבר על הזכרון הטראומתי המחולל, עבודת הווה על הטריגרים ועבודת עתיד של חיים ללא הסימפטום. במצב זה לא צריך ללמוד להכיל את המחשבות האובססיביות, כי לאחר העיבוד הן לרוב מפסיקות 'להרים להנחתה' מלכתחילה.

מנסיוני ככל שהמטפל/ת מיומנ/ת יותר

אפשר לטפל ביותר מצבים קלינים בEMDR, ויש יותר כלים למטפל/ת כדי לראות מצבים כמתאימים ולדעת כיצד לבנות את תוכנית הטיפול בהם.

שלום לך,

התקפי חרדה, מחשבות טורדניות וכד' פעמים רבות נלוות לאחר אירוע או שרשרת אירועים טראומתיים. כשיש אירועים מכוננים טראומתיים ובעקבותיהם חרדה והתנהגויות שנובעות מחרדה אני ממליצה לשקול בחיוב לפנות לטיפול יעודי לטראומה דוגמת EMDR. בהקשר של חרדה ופוביה זהו טיפול ממוקד מאד, וניתן לחוש שיפור תוך מספר פגישות. בשיטה מטפלים עובדים סוציאלים קלינים, פסיכולוגים ופסיכיאטרים כך שאפשר גם לפנות לפסיכולוגית רפואית שהיא גם מטפלת בEMDR, או לפסיכיאטר שהוא גם מטפל בEMDR, אבל מהתרשמותי מהתיאור שהבאת כל מטפל/ת EMDR יוכל לסייע.

irisa73

New member
טיפול ממוקד ויעיל בטכניקה חדשנית

ליהי שלום, נשמע שבעקבות הטראומה של בעלך הוא פיתח הפרעת חרדה כפייתית. יש דרכים רבות לטפל בתופעה, אך הנקודה החשובה היא להגיע לשורש הבעיה ולטפל בו. מנסיוני כמי שעבדה בעבר בטיפול CBT, קיימת צורת טיפול אפקטיבית יותר הנקראת EFT - ראשי תיבות של Emotional Freedom Technique. באמצעות שיטת ה- EFT הטיפול מגיע לשורשי הבעיה ומנטרל אותם בזמן קצר יחסית, וכמו כן המטופל רוכש כלים שבעזרתם הוא יכול לטפל בעצמו בשעות הצורך וכך פוחתת התלות במטפל. כפסיכולוגית שיקומית, רכשתי ניסיון רב בעבודה עם אנשים עם חרדה, בעיות בריאותיות ועוד. אני משלבת בעבודתי את טכניקת ה- EFT שהזכרתי קודם לכן וכלים נוספים, בהתאם לצורך. לפרטים נוספים את מוזמנת לבקר באתר שלי. בהצלחה! איריס

ליהי145

New member
אמ...

תודה לכולם על התגובות. כל תגובה בפני עצמה נראית לי בדיוק הפתרון המתאים. ככה שעכשיו אני מבולבלת יותר ובאמת שאין לי מושג מה אנחנו אמורים לעשות... איך לבחור בין השיטות?

גרא.

New member
ליהי145,את לא יכולה,יותר נכון מסוגלת לבחור

בין השטות השונות במטבח הפסיכולוגי הזה.זו המטלה של פסיכולוג קליני,שיפגש איתך,יעריך את הקשיים שלך,ויתאים לך גישת טיפול.לרוב הוא יהיה התחום הספציפי בו התמחה.כך ברור שכל אחת מהמציעות טיפול,תכוון אותך להתמחות שלה,ןגם אם שתי הגישות מצויינות,כל אחת אמורה לטפל בבבעיות שלך בצורה שונה לאו דווקא שתענה לצרכייך.

שלום לך,

ראשית בהחלט יתכן שיש יותר משיטה אחת מתאימה. שנית - אני ממליצה לעשות חיפוש קצר על השיטות להבין בקצרה את מהותן ואת אופי הטיפול בהן. כמו בכל נושא לדעתי כדאי להפעיל גם כאן צרכנות נבונה. שלישית - אם סוגית האפקטיביות והמהירות משמעותית עבורך אפשר לעשות 'סקר שוק' קצר עם מטפלים בנוגע לאפשרות לטיפול קצר מועד, ומה הערכתם בנוגע לאורך הטיפול.

ליהי145

New member
עוד שאלה

באתר של הכללית יש רשימת פסיכולוגים.... יש שם לשונית של סוג הסמכה. איזה מהאפשרויות אני צריכה כדי למצוא מישהו שמומחה בCBT ? יש שם מלא סוגים והכל נראה לי אותו דבר. ומאוד מאוד יעזור אם יש לכם המלצה על מישהו מהרשימה שלהם באזור המרכז. תודה

גרא.

New member
ליהי145,קצת מסורבל להתקשר ולשאול כל מטפל

ברשימה,אם הוא מתמחה ב-CBT במיוחד שיש מטפלים מדיסיפלינות שונות.פשוט יותר להכנס לאתר של איט"ה האיגוד הישראלי לטיפול התנהגותי,לעשות די מהר הצלבה של שמות שם מול הרשימה שלך.רצ"ב כתובת האתר.

CBT

כפי שזה נשמע אכן טיפול קוגניטיבי התנהגותי משולב עיבוד אבל וטראומה יכול להתאים

למעלה