איך יש לכם אומץ?

user32

Well-known member
מנהל
אני מסכים איתך ב100%

יש אנשים שמרוויחים בעקביות. בוא אני אתקן אותך: כולם מרוויחים בעקביות וזאת כיוון שב60 שנה האחרונות השוק נמצא בצמיחה ולכן כל הקופים במשחקים בעיתון (כולל התוכי באחד התחרויות האחרונות) מרוויחים ובדרך כלל גם מרוויחים יותר מה"מומחים". עכשיו פרימט לא מפותח רואה שהוא מרוויח בעקביות, ידפוק לעצמו על החזה בשאגת טרזן ויגיד "וואו! אני תותח! אני יודע לקבל החלטות". פרימט טיפה יותר מתוחכם יגיד "היי, אני עושה בדיוק מה שהקוף והתוכי עושים ואני מרוויח! כל מה שאני צריך לעשות זה להמשיך להתנהג כמו קוף".

וורן באפט דוגמא טובה. הוא לא מחפש תחכומים והתחכמויות. אתה נועל נייקי? שותה קוקה קולה? רואה למטה טרקטור של קטרפילר? קורא את הניו יורק טיימס? יופי. קנה אותם, לך לישון לכמה שנים ותתעורר עשיר יותר. בשוק צומח, וכאמור זה המצב בעולם בעשרות השנים האחרונות צריך להיות דביל מוחלט כדי לא להרוויח לאורך זמן. או בהגדרה, להיות טיפש יותר מקוף ותוכי.

לדעתי עניין ההשקעות הפאסיביות הוא הימור לכל דבר. כלומר לקנות ולמכור נייר או נכס בלי לעשות כמעט כלום הוא פשוט ניחוש, מזל, איך שלא תקרא לזה. בעבר יכולת להצליח בזכות כישורים. באפט ידידך מספר איך היה קורא ספרי דו"חות עבי כרס, מאתר בהם כשלים ומניות בחסר וגורף רווחים. היום, עוד לפני שהספקת למצמץ, מליוני מחשבים כבר עיבדו את ההודעה לבורסה, מליוני פעולות מסחר בוצעו בתגובה ולך רק נותר להחליט אם במחיר הנוכחי שהשוק תמחר מתאים לך להכנס להימור או לא.
אני בהחלט רואה הבדל בין השקעה פאסיבית לבין יזמות במסגרתה מייצרים משהו או מציעים שירות כלשהו. בראשון אתה קונה נכס, מניה, נייר, תעודת סל, אופציה, טובין או כל דבר סחיר אחר ומקווה שהוא יעלה או ירד או יחלק דיווידנד. אין לך כל יתרון על פני הברנש שיושב בבניין ממול ומשתמש באותה תוכנה, גולש באותו יד2 ומשתמש באותו אינטרנט.

נדל"ן להשכרה הוא קצת שונה כי זו לא השקעה לגמרי פאסיבית. בניגוד למניה שצריך רק ללחוץ על כפתור, אתה צריך לתחזק את הדירה, להתעסק עם חוזים ושוכרים, שיפוצים, השבחות, עיריות, עו"ד, התמקחויות, מתווכים, הלוואות ומשכנתאות, בנקים, ביטוח וכו' ולכן אני מניח שיש יתרון מסויים למי שמכיר את הנ"ל ויודע להיות תחרותי כמו להציע שירות יותר טוב או לחסוך בעלויות. אבל גם במקרה זה מה שקובע באופן נחרץ את גורל ההשקעה הוא מצב השוק והמחסור בדירות. לכן, אתה כמשקיע נדל"ן מומחה תרוויח אבל גם מוישה הצעיר שלא מבין כלום בזה ירוויח באותה מידה. כולם מרוויחים כי כל שנה המחירים מזנקים. עד ש...

לעומת זאת אם תשב במעבדה שלך ובאמצעות מחקר, יצירתיות, דמיון וחשיבה מאומצת תגיע לתרופה חדשה, פריצת דרך קוסמטית או טוסטר שמנקה את עצמו (איך עוד לא המציאו את זה?) זה כבר ליגה אחרת. כמובן גם אז צריך מזל אבל בהחלט ליכולת שלך יש יתרון על פני המתחרים בסדרי גודל ואז תוכל להגיד לעצמך שהצלחת או יכולת יוצא דופן.

אני חושש שעברנו לדיון מקביל...

בכל אופן שמת לב שבהודעותיך הקודמות יש בתגיות את המילה 'סקס' אבל בהודעה האחרונה לא?
לך תבין את תפוז..... מצחיקים

חג שמח ידידי,

משקיע בב"ש

user32

Well-known member
מנהל
כנראה שתפוז קוראים מחשבות...

חג שמח

בוא נדבר על תרחיש איימים - ירידה של 20%

במחיר הדירה.
כלומר קניתי ב- 500K ועכשיו היא שווה 400K.
מעבר לתחושת אוי ואבוי אני פרייר, זה לא ממש מפריע לי כמשקיע.
&nbsp
רוצה להימנע מהחשש לירידות. עשה הרבה עסקאות קטנות.
&nbsp
&nbsp

user32

Well-known member
מנהל
זה לא תרחיש האימים

התרחיש הוא שערך הדירה ירד, ויש עודף בשוק הדירות להשכרה והדירה עומדת ריקה חצי שנה ויש משכנתא לשלם. זה מבעס. או להשכיר במחיר הפסד כשהשוכרים שוחטים אותך במחיר ובדרישות (,"תתקין לי כזה ותאשר לי כזה כי אם לא אני הולך ל100 דירות השכנות") ולהשלים כל חודש מכיסך את המשכנתא בתקווה שיבואו ימים יפים יותר.
לדוד שלי זה קרה בארה"ב (קנה כמה דירות רגע לפני הפיצוץ
) ובסוף מכר בהפסד צורב.

לא שחלילה אני מאחל למישהו ואני גם לא רואה את זה קורה בקרוב אבל זו אפשרות.

והתשובה למתייעץ: בתור אחד שעשה את הצעד לא בנדל"ן אבל פתח עסק ויצא לעצמאות (ברוך השם הולך יפה): זה המשמעות של לקחת סיכונים. מי שלא לוקח סיכונים אף פעם לא ירוויח. אם אתה רוצה להמנע מהחשש לירידות אז אל תקנה דירה ואל תקנה מניות ואל תקנה כלום. שורה תחתונה: נושמים עמוק, עוצמים עיניים וקופצים. תמיד אפשר לגדר ולצמצם סיכונים ולהתכונן לתרחיש גרוע אבל אין דרך להמנע מהפסדים ואם היה אז כולם היו עושים זאת...

אני לא חושב שזה תרחיש אפשרי

בארצות הברית שכונות שלמות ננטשו על רחובותיהם, בתי הספר, הקניונים ובתי החולים שלהם.
אפשר לראות ביוטיוב סרטונים מרשימים ממקומות אלו.
אני לא רואה בישראל אפשרות לנטישה כזו.
מספר הדירות מתאים פחות או יותר למספר התושבים. אם יותר אנשים יקנו דירות,
היצע הדירות להשכרה יירד ויהיה איזון חדש. דירות ריקות לחודשים לדעתי זה לא משהו
ריאלי.
&nbsp
שוכרים שוחטים אותך זה שלא שמעתי ממשקיעים אלא רק מכאלו שמסבירים מדוע הם לא משקיעים.

user32

Well-known member
מנהל
לא התכוונתי שרחובות שלמים יינטשו

זה באמת תרחיש לא סביר. אבל גידול גדול בהיצע שייגרם על ידי שר אוצר נחוש שיציף את המדינה בדירות חדשות זה יותר סביר. מספיק שייבנו פה 100,000 דירות כדי שייווצר פה עודף בריא ואז משכירי דירות ייאלצו להוריד מחירים כדי נגיד לפתות רווקים צעירים שגרים אצל ההורים לצאת מהבית ולשכור דירה זולה כי יהיו יותר דירות מאשר משפחות.
המספרים ידועים: הגידול הטבעי הוא בערך 45,000 דירות לשנה, הפקק שנוצר (המחסור) הוא בערך כפול מכך וכרגע הקצב בקושי עומד בגידול השנתי אבל לא מכסה את הגרעון. אם הקצב יעלה כך שהגרעיון יכוסה המחירים יירדו, גם של דירות למכירה וגם של השכרה אלא אם כן משקיעים ירצו להחזיק את הדירות שלהם ריקות.
כמה המחירים יירדו אינני יודע אבל דירות להשכרה בהחלט יכולים לרדת ב20-30%. אפשרי בהחלט.

arieciub

New member
לגבי דוד שלך

אני מצטער שזה קרה לו אבל הוא כנראה קנה את הדירות ללא צורך במשכנתה מהבנק.
כי במקרה כזה הוא היה נוטש את הדירות כמו שאר האנשים ולא מפסיד הרבה.

user32

Well-known member
מנהל
לא בדיוק

אני לא מכיר את כל הפרטים אבל ממה שאני זוכר הוא קנה במימון חלקי, משהו כמו 50%. לא כל הדירות הדירות (שהיו כולן בקומפלקס אחד) עמדו ריקות. אז הוא מכר, החזיר את ההלוואה ונשאר לו חלק ממה שהשקיע כהון עצמי. אני גם חושב שהוא מכר כשהבלאגן עוד לא היה כזה גרוע ולפני שדברים ממש הדרדרו.

arieciub

New member
כן אבל אם היה קונה במינוף של 90%

כמו שניתן היה לעשות היה נוטש ומפסיד אולי 10% מההון ולא יותר.
זה לפי ההגדרה שלך נקרא גידור סיכונים.
רק שבמינוף גבוה התשואה שלו היתה מן הסתם נמוכה יותר.
אבל זו חוכמה של בדיעבד.

user32

Well-known member
מנהל
כן. כך היה בעבר ורק באמריקה כמו שאומרים

arieciub

New member
לדעתי גם כיום ניתן.

ועדיין כדאי לעשות כך.
רווח קטן יותר עם סיכון נמוך.

הימנעות מסיכונים מגלמת את הסיכון הגדול מכולם

נניח שאני "שונא סיכון", אני לא משקיע בעסק, לא משקיע בנדל"ן ולא קונה מניות.
עכשיו יש משבר כלכלי.
אני מחייך מאוזן לאוזן שצדקתי כל השנים וכל המשקיעים טעו.
ואופס, מקבל מכתב פיתטורים ומוצא עצמי מול שוקת שבורה וללא כל מקור חליפי.
אני ברך אותך שבחרת לקחת אחריות ולפתוח עסק משל עצמך.
לדעתי זהו סיכון קטן יותר מאשר להיות שכיר ואז לנסות למצוא עבודה מעל גיל 50.

דבר מעניין, אנשים ישמחו להתייעץ עם יועץ בן 60 אבל יבחרו לשכור למקום העבודה שלהם
כשכיר, יועץ בן 35.
ולגבי הדוד שלך, אני מנחש שהוא תושב ישראל. לדעתי הוא עשה בדיוק את ההיפך מלקחת אחריות.
במקום ללמוד איך להשקיע ואיך לטפל בנכס שבבעלותו הוא הלך שבי אחרי הבטחות של חברת שקרכלשהו
אשר הבטיחה להשקיע בשמו ברכישת דירה בשוק בו אין לו מושג. זה בדיוק ההפך מהרעיון של משקיע. לצערי יש
רבים כמו דודך אשר מתנהגים באופן דומה עם דירות בעולם, קרקעות חקלאיות בישראל ושאר ירקות.
אם הדוד באמת למד את העיר בה הוא קנה נכס, נסע לראות את הנכסים ולקנותם בעצמו ולאחר מכן
להשכירם אז אני לוקח מילותיי בחזרה כמובן.

user32

Well-known member
מנהל
רק טעות אחת

הדוד הוא לא תושב ישראל ומעולם לא היה. אני נולדתי בארה"ב למשפחה אמריקאית. כל הדודים נשארו שם (סבי הגיע לשם כניצול שואה מהונגריה וסבתי הגיעה מליטא בגיל 3 בערך) ורק המשפחה שלי עלתה לישראל ממניעים ציוניים. מה שכן, במקצועו הוא רופא פסיכיאטר והוא באמת קנה בסטייט אחר מזה שהוא גר בו ואני לא יודע כמה הוא התאמץ בהכרת הנכסים.

אני לא חושב שאומץ היא המילה הנכונה

הייתי אומר אולי: הבנה וזהירות.

תראה אף אחד לא אוהב להפסיד כסף, לם אוהבים להרוויח.

ההבדל בין הימור לבין השקעה לראייתי הוא לקפוץ להשקעה מבלי להבין מה באמת קורה שם...לקנות כי כל העולם קונה כי כולם הרוויחו בעליה, הרי לא היה צריך באמת להבין.

אני חושב שמשקיע שקול בד"כ מנסה לייצר תסריט רע לפני שהוא משקיע ובודק מה קורה במקרי קיצון, כל אחד מחליט מהו המרווח ממקרה הקיצון ששווה לו להיכנס לשוק ההשקעה (כל השקעה).

אני חושב שלא כדאי להיות פחדן ומאידך גם לא כדאי להיות תאב בצע, חייבים לעשות בזהירות ולקבל את האמת שייתכנו הפסדים.
השאלה לא אם יהיו הפסדים...אלא כיצד אתה ערוך להתמודדם באם יהיו כאלו.

מישהו כתב כאן על התאהבות בהשקעה, אני חושב שהתאהבות שכזו מתרחשת אצל הזן המהמר שהצליח כי כולם הצליחו פחות במשקיעים שורשיים.

פחד משתק או פחד מתמרץ?

בהצלחה,

משקיע בב"ש

למעלה