איי איי איי שאבעס

איי איי איי שאבעס

איי איי איי גיט שאבעס - רועמים הרמקולים הענקיים שהוצבו בקריה החרדית הסמוכה למקום מגורי. כל יום ששי , לקראת כניסת השבת, מושמע שיר ביידיש בעוצמה אדירה, המגיעה לכל בית בשכונות הסמוכות לטווח של קילומטר. בסיום השיר מושמעת צפירת שבת קצרה. כנראה שיש תחרות על המצווה הזו, שכן לפני מספר חודשים הוצבה עוד מערכת אחת, עזה אף יותר מהשניה, המשמיעה שיר חסידי בעברית דווקא, במבטא אשכנזי, ומתריעה על כניסת השבת, עשר דקות קודם. אני חייב להודות שיש בקולות הללו בעיני, קצת לפני כניסת השבת, משהו מרגיע ונעים, אבל אני קצת פסיכי - ואוהב גם דנדוני פעמוני כנסיה וקריאות מואזין...אולם חלק משכניי רותחים מזעם על כך שמעירים אותם משנת אחר הצהרים, במיוחד בחורף, עת מושמעת הצפירה הזו מוקדם מאד. סתם בשביל העניין - אצלכם שומעים שירי שבת וצפירות?

יוסי ר1

Active member
שירי שבת לא שמעתי,

אבל צפירות בירושלים שומעים יותר מקילומטר. יעיל ביותר למי שלא מעודכן בלוח ותקוע בסיומן של הכנות לשבת.

amit1270

New member
בירושלים יש גם שירי שבת

לפחות בשכונה החצי-חרדית שמול ביתי. ה"מואזין" היהודי הזה מפר בגסות את השלווה הירושלמית של ערב שבת ופוגע באיכות החיים בעיר. מגעיל ומיותר (ואני מתכנן להתלונן על כך בעירייה וגם אצל האופוזיציונר ברקת).

Sea Urchin

New member
אני זוכר ששמעתי משהו דומה בירושלים

כשעשיתי שם סיור: מונית שנוסעת עם מגאפון שממנו בוקעת שירה ביידיש וקלטתי ממנה רק "מי לאדושם אלי". ברעננה, לעומת זאת, בימי ה-LWII, נאלצתי להסתפק ב"יאללה, יא נסראללה". לעומת זאת, איפה שאני גר יבש.

בירושלים העתיקה

בחודש הרמדאן שומעים בכל בוקר ערב יריית תותח (אם איני טועה הוא מוצב בשכונת שייח' ג'ראח).

סוריאל

New member
בהר הצופים

שומעים מצוין גם את המואזין, שתיים-שלוש פעמים ביום.

תודה לאל, לא ../images/Emo141.gif

בכלל, אילו כל דתיי הארץ היו נוהגים כמנהג דתיי רעננה, המשיח כבר מזמן היה פה.

לא בבית ספרנו

אם כי לאחרונה אני מבחינה בהתחרדות מסויימת של הסביבה הכה-חילונית שלי, ושומעת לעתים זמירות שבת בחלונות של דירה מסויימת.

יוסי ר1

Active member
ככה זה מתחיל. זמירות שנשמעו במערכה הראשונה,

במערכה השלישית

טופז2

New member
אולי לא בהכרח התחרדות

אלא יש מי שחוזרים קצת למסורת, ליופי שבה ולערכים שהיא מנחילה.

סוריאל

New member
מסורת לא מנחילה ערכים

אלה שמפיצים אותה - כן. ועכשיו נותר רק לתהות על איזו מסורת בדיוק מדובר והאם ה'ערכים' שלה באמת רצויים כה וכה (מסורת שבה משפט ההתאבדות של שמשון הוא שיר חתונה לגיטימי אינה מסורת רצויה בעיני, בלשון המעטה. אגב, גם לא מסורת שרואה בהתאבדות של הקנאים במצדה מעשה גבורה ומודל לחיקוי).

מסורת הקנאים במצדה היא מסורת יהודית.

כמו מסורות יהודיות רבות ונוגדות. לפני המרד הגדול היו הרבה מאד כתות יהודיות- יוסף בן מתיתיהו מדווח איפשהו על כ"ד כתות. היו פרושים, מהם התפתחה היהדות של ימינו, צדוקים, קנאים, כת ים המלח, אביוניטים ועוד. הטענה לפיה מסורת מסויימת אינה "יהודית" מפני שהיא רעה בעיניך היא טענת הבל. למה שלא תטען גם שהישיבה של מתנחלים בחברון נוגדת את ערכי היהדות?

למעלה